انشا درباره وسیلهی گرم کردن خانهها در گذشته، امروز و فردا را با جستجو در وسایل گرمایشی گذشته و امکاناتی که امروز در اختیار داریم و همین طور حدس تجهیزات آینده مینویسیم.
انشا درباره وسیلهی گرم کردن خانهها در گذشته، امروز و فردا با یادآوری آتشدانها، کرسیها آغاز شده و به شوفاژها، بخاریهای برقی و پکیجهای امروزی میرسد.
با نوشتن انشا مقایسهای درباره وسیلهی گرم کردن خانهها در گذشته، امروز و فردا به روزگاری بازمیگردیم که هنوز امکانات مدرن امروزی در خانهها وجود نداشت و نسبت به آینده نیز احتمالا باید خیالپردازی شیرینی داشته باشیم.
قرار است درباره وسیله گرم کردن خانهها در گذشته، امروز و فردا بنویسم. چیزهایی درباره وسایلی که در گذشته از آن استفاده میکردند میدانم. مردم آن زمان آتش را گرمترین چیزی میدانستند که در روزهای سرد میتوانست به آنها کمک کند تا گرم شوند. البته امروز هم آتش گرمترین چیزی است که ما میشناسیم. در گذشته مشعلها و آتشدانها را به وسیله آتش روشن کرده و از حرارت آن برای گرم کردن خانههایشان استفاده میکردند. همین آتشی که در مشعلها وجود داشت شبها به آنها نور میداد و تاریکی را از بین میبرد.
در بعضی از فیلم هایی که درباره گذشتهها ساخته شده است، میبینم که در قصرها و خانههای بزرگ از آتشدانهای بزرگ به تعداد زیاد استفاده میشد و حتی چیزهایی شبیه لوستر از سقفها آویزان بود. چون در آن روزها برق اختراع نشده بود، در این لوسترها شمع میگذاشتند و نوری که آتش این شمعها و مشعلها تولید میکرد، باعث روشن شدن فضا میشد و حرارت آن هم میتوانست محیط را گرم کند.
پس با روشن کردن آتش در جاهای مختلف، باعث گرم شدن خود و محل زندگی و محیط کارشان میشدند. البته وقتی به این شکل خودشان را گرم میکردند، خطراتی هم در کمین آنها بود؛ مثلا ممکن بود که همین آتش باعث آتشسوزی شود و به آنها خسارت وارد کند.
استفاده کردن از آتش به شکل دیگری هم انجام میشد؛ مثل استفاده از کرسیها، بخاریهای دیواری و شومینههایی که در خانهها یا محلهای دیگر میساختند.
برای گرم کردن و پختن غذا هم از آتش استفاده میکردند و دود و بخار آتش و غذا به وسیله دودکشهایی که در آشپزخانه ساخته شده بود بیرون میرفت. بعد از آن بخاریهای نفتی به زندگی آدمها راه پیدا کرد و آنها با نفت و آتش، در داخل این بخاریهای فلزی آتش ایجاد کرده و با گرمای آن، خودشان را گرم میکردند. امروزه ما دیگر از این چیزها برای گرم کردن محیط خانه یا محل کار استفاده نمیکنیم.
در خانه ما شوفاژها و بخاریهای گازی وجود دارند و شومینههایی که آنها هم با گاز شهری روشن میشوند و محیط را گرم میکنند. امروزه دیگر آدمها با شتر و اسب و کالسکه به سفر نمیروند که مجبور باشند برای دوری از سرما لباسهای خیلی گرم و دست و پا گیر بپوشند و در جایی بایستند و آتش روشن کنند و گرم شوند.
امروز مردم از وسیلههای حمل و نقل پیشرفتهای مثل اتومبیل و اتوبوس و قطار و هواپیما استفاده میکنند که در داخل این وسایل نقلیه، سیستمهای گرمایشی وجود دارد که اگر خواستند در روزهای سرد سفر کنند، محیط داخل ماشین را برایشان گرم کند. حتی وسایلی اختراع شده است که در مصرف برق و انرژی صرفهجویی میکند و میتواند در طول روز گرما و انرژی خورشید را بگیرد و آن را به گرما و نور قابل استفاده تبدیل کند و مردم بتوانند از گرما و روشنایی آن بهره برده و از برق و گاز و آب که باید در مصرفشان دقت کنیم، کمتراستفاده کنند.
شاید در آینده هم با افزایش علم و فناوری، دانشمندان بتوانند لباسهایی را طراحی کنند که پوشیدنشان مثل لباسهای معمولی راحت باشد، اما این لباسها طوری باشند که بتوانند در روزهای سرد، سرمای هوا را به گرما تبدیل کنند. شاید هم ساعتهایی مچی ساخته شوند که دمای بدن را روی شماره دلخواه تنظیم کنند و دیگر نیازی به استفاده از برق و گاز برای راه انداختن سیستم های گرمایی و هدر رفتن منابع انرژی نباشد. آدمها همیشه به دنبال ساختن چیزهایی هستند که هزینههای آنها را کمتر و استفاده کردن را راحتتر کند و بتواند بهترین کارایی را برای آدمها داشته باشد.
اگر قرار باشد انشا درباره وسیلهی گرم کردن خانهها در گذشته، امروز و فردا بنویسم، میتوانم چیزهای زیادی درباره آن بگویم. معلممان از ما خواست که درباره وسایلی بنویسیم که در گذشته از آن برای گرم کردن خانهها استفاده میشد، همچنین خواست که در نوشته خود از وسایل امروزی هم نام ببریم و بعد هم بگوییم که وسایل گرمایشی آینده چگونه میتوانند باشند؟ آن روز هوا سرد بود و بچههای کلاس از ذوق تماشای دانههای برف دیگر توجه زیادی به درس نداشتند؛ به همین خاطر معلم رو به بچهها گفت که یک انشا درباره این موضوع بنویسند.
من میدانم که در گذشته برق اختراع نشده بود و به خاطر همین هم خبری از پکیجها یا بخاریهای برقی نبود. به خاطر همین هم مردم در گذشته از آتش استفاده میکردند تا خودشان و خانههایشان را با آن گرم کنند. با آتش تکههای چوب را روشن میکردند و آنها را داخل بخاریهای آتشی یا اجاقها و تنورهای خود میانداختند و از گرمای آن استفاده میکردند تا خانههایشان در روزهای سرد، گرم شوند. این آتش به آنها برای گرم کردن غذاهایشان هم کمک میکرد.
استفاده از نفت و آتش در بخاریهای نفتی هم باعث گرم شدن خانهها میشد. پدرم میگوید که هنوز هم در بعضی از روستاها برای گرم کردن خانهها و حتی مدرسهها، از بخاری نفتی استفاده میشود که البته استفاده از آن میتواند خطرناک باشد و باعث آتشسوزی بشود.
اما امروز همه چیز پیشرفت کرده است. از زمانی که برق اختراع شده و مردم میتوانند در همه جای کشور از نیروی برق و همچنین گازکشیها استفاده کنند، در خانههایشان بخاری گازی دارند و یا از بخاریهای برقی برای گرم کردن محیط استفاده میکنند. البته شوفاژخانهها هم وجود دارند که با استفاده از برق و آب و گاز گرما تولید می کنند و در مدرسه ما هم کلاسها با گرمایی که شوفاژخانه آن را تولید میکند و به شوفاژهای داخل میرساند، گرم میشود.
اما شوفاژها و رادیاتورها را با پکیج هم میتوانیم راه بیندازیم و خانه را با آن گرم کنیم.
این شکل گرمایش باعث میشود که منابع طبیعی مثل سوختها که معلممان میگوید سوختهای فسیلی هستند، ذخیره و حفظ شوند. وسیلههای گرمکننده جدید، امنیت بالایی هم دارند.
هم بخاریهای گازی و برقی، هم شوفاژخانهها و پکیجها و هم شومینهها را امروزه در خانههای مختلف میبینیم و فعلا مردم در فصلهای سرد سال از این وسایل برای گرم کردن خانهها یا محلهای کارشان استفاده میکنند.
البته ممکن است در سالهای بعد تکنولوژی بیشتر پیشرفت کند و ما وسایل پیشرفتهتر و حتی عجیبتری را برای گرم کردن خانههای خود داشته باشیم که کمترین مصرف برق و آب و گاز و انرژی را داشته باشند. مثلا دستگاهی روی سقف خانهها نصب شود و بتواند هر میزان برفی که میبارد را ذوب کند و از این آب به عنوان یک نیرو استفاده کرده و خانه را گرم کند. همچنین شاید سیستمی ساخته شود که بتواند صدا را به انرژی تبدیل کرده و این انرژی بتواند به گرم شدن خانه کمک کند. یعنی بتوانیم با صدایی که موقع حرف زدن یا پخش شدن موسیقی تولید میشود، انرژی تولید کنیم و این دستگاه انرژی صدا را به انرژی گرمایی تبدیل کنیم که از سرد شدن خانه جلوگیری کند.
میخواهم نتیجه بگیرم که وجود گرما در زمستان لازم است و از گذشته تا امروز وسایل گرمایشی طوری ساخته شدهاند که هر روز کیفیت و امنیت و میزان مصرف آنها بهتر از دیروز است. پس هرچقدر پیشرفت فناوری بیشتر شود و وسایل گرمایشی پیشرفتهتری ساخته شود، میتوانیم بیشتر در مصرف منابع طبیعی صرفهجویی کنیم. اگر این اتفاق بیفتد استفاده از وسایل گرمایی آسانتر شده و هزینهها کمتر میشود و دیگر نگران به خطر افتادن یا تمام شدن انرژی نخواهیم بود.
اگر چه وسایل گرمایشی در طول زمان پیشرفتهتر شده و امروزه شاهد تجهیزات مدرنتری هستیم، اما کرسی مادربزرگ و حال و هوای آن هرگز فراموش نمیشود و باز هم هر یک از ما دوست داریم به همان روزها و جذابیت آن بازگردیم.