/ دسته‌بندی نشده / بایدها و نبایدهای رفع تب در کودکان
آنچه در این مقاله می‌خوانید

آیا شما هم شنیده‌اید که می‌گویند به سرما‌خورده غذا بده و تب‌دار را گرسنه نگه ‌دار؟ وقتی کودکتان تب می‌کند، نگران می‌شوید، اما درواقع تب می‌تواند مفید هم باشد؛ زیرا سیستم ایمنی را در بالاترین حد خود مجهز می‌کند تا بدن بتواند با عفونت و بیماری ها بجنگد. در این مقاله می‌خواهیم درباره تب در کودکان و چگونگی مبارزه با آن صحبت کنیم. لطفا با ما همراه باشید.

آیا تب در کودکان نگرانکننده است؟

والدین معمولا بیشتر از اینکه به‌دنبال یافتن علت تب در کودکان باشند، فقط بر پایین‌آوردن آن تمرکز می‌کنند. خیلی از والدین به‌اشتباه تصور می‌کنند که تب خطرناک است، اما تب تقریبا در همه موارد، خطرناک نیست بلکه فقط واکنش بدن به عفونتی نهفته است؛ زیرا میکروب‌ها در دمای بالا زنده نمی‌مانند.

در کودکان، معمولا عفونت‌ها ویروسی هستند، مانند سرماخوردگی یا عفونت معده؛ اما کودک ممکن است بدون هیچ علائمی از بیماری خاصی تب کند؛ برای نمونه، اگر نوزاد یا کودکی به‌مدت چند روز تب بالای ۳۸ درجه داشته باشد و بعد دانه‌های قرمز روی پوستش ظاهر شوند، ممکن است سرخک گرفته باشد.

خرید تب سنج؛ قبل از دانستن این نکات تب سنج نخرید

از دارو استفاده کنید

اگر تب متوسط است و وضعیت کلی کودک خوب است، بگذارید که تب دوره‌اش را طی کند؛ اما دکتر ترن، متخصص کودکان، می‌گوید که می‌توانید برای کودکان بالای ۳ ماه از استامینوفن و برای کودکان بالای ۶ ماه از ایبوپروفن برای پایین آوردن تب استفاده کنید؛ ولی به ‌یاد داشته باشید که دارو فقط علائم تب را مخفی می‌کند و تب را از بین نمی‌برد. بیشتر داروها تب را تا یکی دو درجه پایین می‌آورند، فقط به‌اندازه‌ای که کودکتان کمی احساس بهتری داشته باشد.

حتما برای استفاده از دارو و دز مناسب، با پزشک متخصص کودکان مشورت کنید.

فرد تبدار را گرسنه نگه ندارید

درست است که کودکانی که تب دارند، کمتر احساس گرسنگی می‌کنند، اما وقتی تمایل به غذاخوردن نشان می‌دهند، غذاهای متعادل و سالم به آنها بدهید. تغذیه سالم به سیستم ایمنی کمک می‌کند تا بدن کودک بتواند بهتر با تب بجنگد.

تا میتوانید، از مایعات استفاده کنید

عرق‌کردن در هنگام تب، آب بدن را کاهش می‌دهد؛ پس تا می‌توانید به کودک تب‌دارتان آب بدهید. اگر بیرون‌روی دارد یا استفراغ می‌کند، به‌جای آب به او مایعات الکترولیت‌دار بدهید. مایعات الکترولیت‌دار یا مایعات ورزشی مایعاتی حاوی سدیم، پتاسیم و منیزیم هستند و آب را ذخیره می‌کنند. بسیاری از آب‌میوه‌ها می‌توانند جزء مایعات الکترولیت‌دار محسوب شوند.

لباس زیاد به او نپوشانید

معمولا کودکی که تب دارد، بیشتر از دیگر کودکان لباس می‌پوشد. پوشیدن لباس زیاد یا پوشاندن با پتوی ضخیم، از بیرون‌رفتن حرارت جلوگیری می‌کند و باعث بالاتر رفتن تب می‌شود. پس باید مطمئن شویم که بیشتر از حد معمول، لباس نپوشیده باشد؛ همچنین نباید با پتوی ضخیمی رویش را بپوشانیم.

از کمپرس آب ولرم استفاده کنید

اگر کودک شما استفراغ می‌کند و نمی‌تواند داروی خوراکی مصرف کند، سه‌چهار سانتی‌متر آب ولرم در وان بریزید و با استفاده از ابر یا پارچه‌ای لطیف، بالاتنه، بازوها و پاهای او را نمناک کنید تا دمای بدنش پایین بیاید.

نکاتی که قبل از تماس با پزشک باید در نظر بگیرید

قبل از اینکه کودکتان را به مطب پزشک ببرید، نکته‌های زیر را در نظر بگیرید:

۱. سن کودک

معمولا تب در کودکان کوچک‌تر نگران‌کننده‌تر است. در موارد زیر، به پزشک مراجعه کنید:

  • تب بالای ۳۸ درجه در کودکان زیر ۳ ماه؛
  • تب بالای ۳۸٫۸ در کودکان ۳ تا ۶ ماه؛
  • تب بالای ۳۹ درجه در کودکان بالای ۶ ماه.

۲. مدتزمان تب

در موارد زیر، حتما به پزشک مراجعه کنید:

کودک ۳ تا ۱۲ ماه: برای هر تبی که بالای ۳۸ درجه باشد و بیشتر از ۲۴ ساعت طول بکشد؛

در کودکان ۱ تا ۲ سال: اگر تب ۲ روز یا بیشتر طول بکشد و بهتر نشود؛

کودکان بالای ۲ سال: درصورتی‌که تب بعد از ۳ روز بهتر نشود.

۳. علائم دیگر

اگر کودکتان علائمی مانند گلودرد، عفونت گوش یا عفونت ادراری دارد، حتما به پزشک مراجعه کنید.

برخی علائم هم می‌توانند نگران‌کننده باشند:

  • استفراغ مکرر یا بیرون‌روی؛
  • درد شدید در گوش؛
  • سردرد؛
  • گلودرد؛
  • گرفتگی گردن؛
  • سستی؛
  • تنگی ‌نفس؛
  • دانه‌های قرمز پوستی؛
  • علائم کم آبی (مانند کم‌شدن ادرار و کاهش یا کمبود اشک).

در ضمن، اگر متوجه شدید کودکتان رفتاری غیرعادی یا بیماری‌های جانبی دیگری مانند آسم یا دیابت دارد، حتما درصورت بروز تب به پزشک مراجعه کنید. در بعضی از موارد، تب در کودکان خیلی بالا می‌رود و ممکن است به تشنج منجر شود؛ اما در بیشتر موارد بی‌ضرر است.

هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.

بهترین روشهای آموزش اعضای بدن به کودکان کدامند؟ ۷ روش کاربردی و سرگرمکننده

بدن ما دستگاه شگفت‌انگیزی است. مثل ساعت کار می‌کند و بهترین اثبات معجزه طبیعت است؛ اما وقتی فرزند داشته باشید، این معجزه تبدیل به موضوعی برای میلیون‌ها سؤال می‌شود. طبیعی است که کودکان بخواهند درباره بدنشان بیشتر بدانند. به هر حال، کودکان بسیار کنجکاوند و دائما به‌دنبال اطلاعات جدید می‌گردند. در این مقاله درباره روش‌های آموزش اعضای بدن به کودکان صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

بهترین راه برای آموزش اعضای بدن به کودکان چیست؟

اولین نکته درباره آموزش اعضای بدن به کودکان این است که نباید طفره بروید و از اسامی ساختگی برای آن اعضا استفاده کنید. چرا؟ چون کودک شما روزی بزرگ می‌شود و بالاخره باید این حقایق را به‌درستی بداند. کودکان باید بدنشان را به‌خوبی بشناسند، زیرا این دانش بخش مهمی از مهارت‌های زبانی آنها را تشکیل خواهد داد. آنها مجبور خواهند بود در خانه و مدرسه درباره بدنشان صحبت کنند؛ پس باید از همان ابتدا همه‌چیز را به‌شکل صحیحی بیاموزند.

روش‌های زیادی برای آموزش اعضای بدن به کودکان وجود دارند. در اینجا به تعدادی از این روش‌ها اشاره می‌کنیم:

۱. اشاره به حیوانات

می‌توانید با استفاده از اسباب‌بازی حیوانات یا تصاویر آنها اعضای بدن را به کودکان بیاموزید. همین‌طور می‌توانید تفاوت‌های حیوانات با انسان را نیز به او یادآوری کنید، مثلا اینکه حیوانات دُم دارند و ما نداریم. اگر در خانه حیوان خانگی دارید، آموزش اعضای بدن به کودک خیلی راحت‌تر خواهد شد.

۲. اشاره به کاربرد اعضای بدن

کودکان از مثال‌های ابتدایی به‌خوبی یاد می‌گیرند. از ادراکات حسی برای کمک به آنها برای درک بهتر استفاده کنید. برای نمونه، می‌توانید چشمان کودکتان را ببندید و بلند بگویید «چشم‌ها بسته‌اند»، «چشم‌ها بازند». این روش به آنها کمک می‌کند که دیدن را با چشم مرتبط کنند. همین کار را می‌توانید با بقیه اعضای بدن هم انجام دهید، به‌خصوص برای بینی، که می‌توانید به او کمک کنید تا بوهای مختلف را تشخیص دهد.

۳. استفاده از کمکهای بصری

درک بصری در کودکان بسیار قوی است و آنها چیزهای زیادی را با دیدن می‌آموزند. از پوسترهای بزرگ بدن انسان یا حتی انیمیشن کمک بگیرید و به‌وسیله آنها درباره اعضای مختلف بدن به او آموزش دهید.

۴. تکرار و یادآوری

به‌اندازه‌ای که با تکرار و مرور یاد می‌گیرید، شاید در همان بار اول یاد نگیرید. پس، با انجام فعالیت‌های ساده، چیزهایی را که آموخته‌اند، برایشان مرور کنید؛ برای نمونه، بگویید: «بینی‌ات را پاک کن» و در همان حال خودتان بینی‌تان را تمیز کنید.

۵. استفاده از موسیقی

هیچ‌چیز مانند حفظ کردن و تکرار نمی‌تواند برای کودک شما در یادگیری مفاهیم جدید مفید باشد. وقتی صحبت از حفظ کردن و تکرار می‌شود، هیچ‌چیز نمی‌تواند جای موسیقی و ترانه را بگیرد. اجازه بدهید کودکتان به ترانه‌های کودکانه‌ای گوش کند که اعضای بدن را آموزش می‌دهند. وقتی به ترانه گوش می‌کنید، می‌توانید با نشان دادن اعضای بدن و لمس آنها فرایند یادگیری را تقویت کنید.

۶. استفاده از بازی

یکی از مفیدترین روش‌ها برای آموزش به کودکان، بازی است. برای آموزش اعضای بدن به کودکان نیز بازی‌های خاصی وجود دارند. با جست‌وجو در اینترنت می‌توانید خیلی از آنها را پیدا کنید. با این حال، در ادامه به تعدادی از این بازی‌‌ها اشاره می‌کنیم:

سیمون میگوید

«سیمون می‌گوید» یکی از بهترین بازی‌ها برای آموزش اعضای بدن به کودکان است که بچه‌ها عاشقش هستند. در این بازی، به یک عروسک نیاز دارید. اسم آن را سیمون (یا هر نام دیگری که دوست دارید) بگذارید. سپس از طرف او بگویید:

«سیمون می‌گوید دست‌ها را روی شانه‌ها بگذارید.»

بچه‌ها هم باید همین کار را بکنند.

البته این روش ساده بازی برای کودکان زیر ۳ سال است. برای کودکان بالای ۳ سال می‌توانید بازی را کمی پیچیده‌تر کنید و مثلا «لطفا» را به بازی اضافه کنید. هر بار سیمون گفت «لطفا دست‌ها را روی شانه‌ها بگذارید»، کودکان باید دست‌‌ها را روی شانه‌ها بگذارند؛ اما اگر بگوید «دست‌‌ها را روی شانه‌ها بگذارید»، بچه‌ها نباید هیچ کاری انجام دهند؛ چون در جمله از «لطفا» استفاده نشده است.

حفظ تعادل

برای این بازی کافی است تعدادی اسباب‌بازی یا فلش‌کارت داشته باشید. از کودکتان بخواهید که اسباب‌بازی موردنظر را روی سرش، پایش یا دیگر اعضای بدنش بگذارد.

برچسب زدن به اعضای بدن

این بازی برای کودکان بزرگ‌تر، که خواندن و نوشتن بلدند، مناسب است. از یکی از کودکان بخواهید داوطلب شود و از دیگر کودکان بخواهید نام اعضای بدن را روی کاغذهای چسب‌دار بنویسند و بر روی اعضای مرتبط کودک داوطلب بچسبانند. این بازی می‌تواند به‌شکل گروهی یا دونفری انجام شود.

حدس زدن

در این بازی، شما اعضای بدن را برای کودک توصیف می‌کنید و از او می‌خواهید آن را نشان دهد یا نام ببرد.

برای نمونه، می‌گویید: «بین سر و گردن است».

هیولاساز

بچه‌ها موجودات عجیبی هستند. آنها از هیولا می‌ترسند ولی در عین حال دوست دارند درمورد آنها بیشتر بدانند. با استفاده از علاقه کودکتان به هیولا، اعضای بدن را به آنها آموزش دهید. در این بازی به دو تاس نیاز دارید. روی یکی از آنها اعضای بدن نوشته شده است و روی دیگری، اعداد. کودک هر دو تاس را می‌اندازد. مثلا یکی از آنها بینی را نشان می‌دهد و دیگری عدد ۴. کودک باید هیولایی با ۴ بینی بکشد.

جملات عجیب

در این بازی هرکس که عجیب‌ترین جمله را بگوید، برنده است. از این بازی می‌توانید به این شکل استفاده کنید که مثلا بگویید «ده تا سر دارم» یا «در سرم دست دارم» و از کودکتان هم بخواهید از این جملات بسازد، درحالی‌که آنها را با حرکاتش هم نشان می‌دهد.

۷. استفاده از کتاب

یکی دیگر از روش‌های مفید برای آموزش به کودکان، کتاب است. برای آموزش اعضای بدن به کودکان کتاب‌های متنوع و تالیفی و ترجمه وجود دارند. با جست‌وجو در سایت لیبرنو می‌توانید خیلی از آنها را پیدا کنید.

منبع:

1

برچسب ها :

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!

کل :
میانگین :
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x