/ دسته‌بندی نشده / خواص بامیه؛ ۲۳ خاصیت تاثیر گذار در حفظ زیبایی و درمان بیماری‌ها
آنچه در این مقاله می‌خوانید

بامیه دارای فواید و خواص زیادی است؛ بطوری که پزشکان مصرف آن را به بیماران خود توصیه‌ می‌کنند. از جمله خواص بامیه می‌توان به کنترل سطح کلسترول خون، جلوگیری‌ از بیماری‌های کلیوی و… اشاره کرد.

 شاید از قبل نام بامیه را شنیده باشید و در مورد خورشت بامیه که اتفاقا در زمره غذاهای مورد پسند همه نیست، نیز مطالبی خوانده و یا طرز تهیه آن را در برنامه‌های آشپزی تلویزیون دیده باشید! اما اگر از خواص بامیه و طرز تهیه خورشت آن به صورت ساده آگاه باشید احتمالا به خوردن این گیاه مفید و ارزشمند علاقه‌مند خواهید شد! پس با ما همراه باشید تا شما را با هر آنچه در مورد این گیاه لازم است، آشنا کنیم.

گیاه‌شناسی بامیه

بامیه گیاهی یکساله به ارتفاع ۱ تا ۲ متر با میوه‌ای مخروطی و چند ضلعی، سبز رنگ، کمی تو خالی و به بزرگی یک بند انگشت است. برگ‌های این گیاه مانند گل ختمی پنجه‌ای و سبز تیره، گل‌هایش منفرد و زرد رنگ و قسمت مرکزی گلبرگ‌هایش به سرخی می‌گراید. این گیاه از خانواده پنیرکیان است و موطن اصلی رویش آن، مناطق گرم آسیا و آفریقاست. اما بعدها به دیگر مناطق دنیا نیز رفته و در حال حاضر در اغلب کشورها کشت می‌شود. گیاه بامیه معطر است و عطری شبیه میخک دارد.

آشنایی با همه خواص بامیه

پیش از اشاره به خواص این گیاه خوشمزه بهتر است بدانید که طبع بامیه سرد و تر است و مصلح آن، ادویه‌جات گرم خواهد بود. همچنین به دلیل فیبر بالای موجود در این گیاه، مصرف اندک آن می‌تواند حس سیری را به بدن القا کرده و بدین طریق مانع افزایش وزن شود. با ذکر این توضیحات، در ادامه به معرفی مهمترین خواص بامیه برای سلامتی اشاره خواهیم کرد.

۱. کمک به کاهش قند و چربی خون

فیبر موجود در گیاه بامیه به کلسترول موجود در غذا چسبیده و از جذب شدن آن توسط سلول‌های بدن پیشگیری می‌کند. همچنین بامیه به دلیل دارا بودن مقدار کافی از پتاسیم، برای بیماران مبتلا به فشار خون خوراکی مفیدی محسوب می‌شود. افرادی که دچار چربی خون و فشار خون بالا هستند بهتر است مصرف بامیه را در رژیم غذایی خود قرار دهند.

۲. رفع کم خونی

بامیه سرشار از فولات و آهن است؛ بنابراین مصرف آن برای رفع کم خونی مفید است. مواد مغذی و ویتامین‌های موجود در بامیه به طور کلی باعث افزایش قوای جسمانی بدن می‌گردد. اگر می‌خواهید بدانید که چه غذاهای دیگری نیز برای کم خونی مفید است، مطالعه مقاله خوردن چه غذاهایی برای کم خونی مفید است؟ را از دست ندهید.

۳. تقویت سیستم ایمنی بدن

یکی از خواص بامیه تقویت سیستم ایمنی بدن است. وجود انواع ویتامین‌ها به ویژه ویتامین ث می‌تواند حدود ۳۶ درصد از نیاز روزانه بدن به این ویتامین را تامین کند. ویتامین ث یکی از مواد موثر برای تقویت سیستم ایمنی بدن در برابر عفونت‌ها و… است.

۴. درمان یبوست و کمک به کاهش وزن

فیبر بالای موجود در بامیه باعث شده که یکی از خواص بامیه استفاده از آن در رژیم‌های لاغری و کاهش وزن باشد. همچنین مصرف بامیه نیز همانند سایر سبزیجات به درمان مشکل یبوست در افراد مبتلا کمک می‌کند.

۵. درمان ناراحتی‌‌های گوارشی

مصرف بامیه باعث بهبود اختلال و التهابات گوارشی نظیر زخم و ورم معده، روده تحریک‌پذیر و سایر مشکلات دستگاه گوارش می‌شود. همچنین بامیه دارای خاصیت ضدعفونی کننده است و کرم معده و کرمک را از بین می‌برد.

۶. مفید برای مبتلایان به گواتر

در برگ و ساقه‌ بامیه، مقدار زیادی ید وجود داردِ در نتیجه برای بیماران مبتلا به بیماری گواتر مفید است.

۷. تقویت استخوان‌ها

کلسیم موجود در بامیه برای تقویت استخوان‌ها و پیشگیری از پوکی استخوان مفید است. همچنین یکی دیگر از خواص بامیه پیشگیری از آرتروز و روماتیسم است.

۸. کمک به درمان عفونت‌های مجاری تنفسی

لعاب و مواد لزج در بامیه، سینه‌های خسته و کوفته را نرم و گرفتگی صدا برای آواز خواندن را باز می‌کند.

سایر خواص بامیه عبارتند از:

۹. کاهش خطر ابتلا به نقص لوله عصبی در جنین (مصرف آن تحت نظر پزشک در بارداری توصیه می‌شود.)
۱۰. کنترل آسم
۱۱. جلوگیری از گرما زدگی
۱۲. جلوگیری‌ از ابتلا به سرطان روده بزرگ
۱۳. کنترل چاقی
۱۴. کنترل سطح کلسترول در بدن
۱۵. جلوگیری‌ از بیماری‌های کلیوی
۱۶. منبع خوبی از آنتی ‌اکسیدان
۱۷. حفظ جوانی پوست
۱۸. حجیم سازی مو
۱۹. نرم‌ کننده مو
۲۰. مرطوب ‌کننده پوست سر
۲۱. کنترل و از بین برنده شوره سر
۲۲. خاصیت مدر (ادرار آوری)
۲۳. تنظيم كننده ترشح غدد داخلی

کالری و ارزش غذایی بامیه

مواد اصلی موجود در بامیه فلاونوئید، موسیلاژها، پروتئین‌های بوسیدیک، دیفن‌سین‌ها و تیونین است. بامیه منبع بسیار خوبی برای تامین ویتامین ث، ویتامین آ و تا حدودی منیزیم است. جالب است بدانید ترکیبات موجود در این گیاه و خواص بامیه مانع از اتصال باکتری هلیکوباکترپیلوری به عنوان عامل اصلی زخم معده و اثنی اشعر به مخاط معده و روده می‌شوند و از این رو یکی از مهمترین و شناخته شده ترین خواص بامیه کمک به درمان و ناراحتی های دستگاه گوارش است. با این حال جدول ارزش غذایی با میه به شرح زیر است.

هر ۱۰۰ گرم بامیه دارای ۳۳ کالری است.

جدول ارزش غذایی بامیه
 مواد و محتویاتمقدار در ۱۰۰ گرم 
 چربی 0.1 گرم
 پروتئین2 گرم 
 کربوهیدرات7.3 گرم 
 قند1.2 گرم 
 فیبر3.2 گرم 
 سدیم8 میلی گرم 
 پتاسیم303 میلی گرم 
 کلسیم81 میلی گرم 
 آهن 0.8 میلی گرم 
 منیزیم57 میلی گرم 
 منگنز0.99 میلی گرم 
 روی0.6 میلی گرم 
 ویتامین ب 60.21 میلی گرم 
 نیاسین1 میلی گرم 
 فولات88 میکروگرم 
 ویتامین ث21 میلی گرم 

نحوه انتخاب بامیه با کیفیت

به احتمال زیاد اگر تا به حال سراغ خرید این گیاه خوشمزه نرفته باشید، اطلاع دقیقی در مورد نحوه انتخاب آن در میوه فروشی‌ها نخواهید داست؛ از این‌رو در ادامه قصد داریم با ذکر نکاتی کلیدی، شما را با نحوه صحیح خرید و انتخاب بامیه آشنا کنیم. برای این منظور به این نکات توجه داشته باشید:
۱. بامیه‌هایی با غلاف‌های کوچک‌تر را انتخاب کنید. 

همیشه به‌دنبال بامیه‌هایی با غلاف‌های کوچک‌تر باشید؛ زیرا این بامیه‌ها ترد هستند و مزه بهتری نسبت به غلاف‌های بزرگ‌تر که سفت و بلند هستند، دارند.
۲. انتخاب بامیه‌ها با رنگ سبز روشن
به‌دنبال بامیه‌هایی با رنگ سبز روشن باشید. ممکن است انواع قرمز و قرمز تیره نیز پیدا کنید، اما سبز‌ها استفاده بیشتری در آشپزی دارند.
۳. بدون لکه
هنگام انتخاب بامیه، بامیه‌های بدون لکه را انتخاب‌کنید. این بامیه‌ها تازه‌تر هستند و احتمال فاسد شدن و خرابی آن‌ها کمتر است.
۴. سفتی
به سفتی بامیه اهمیت دهید. اگرچه بامیه‌های کوچک‌تر معمولا ترد هستند، اما نباید خیلی نرم باشند.

روش‌های مصرف بامیه

در ایران بامیه را بیشتر به صورت خوراک بامیه با گوشت تهیه و مصرف می کنند، ولی در دیگر مناطق دنیا آن را به صورت خام و در سالاد نیز استفاده می‌کنند. علاوه بر روش‌های اشاره شده، می‌توانید از آرد خشک شده این گیاه خوشمزه در تهیه انواع سس نیز استفاده کنید. امروزه استفاده از این گیاه به‌صورت مربا، ترشی بامیه، شور و کنسرو نیز رایج شده است. بخش‌های مورد استفاده این گیاه شامل میوه و دانه نرسیده یا سبز آن است.

مضرات بامیه

تاکنون عارضه خاصی برای بامیه گزارش نشده است. البته ذکر این نکته ضروری است که با توجه به طبع سرد بامیه، افراد دارای مزاج سرد بهتر است بامیه را همراه با ادویه‌های گرم نظیر دارچین و زنجبیل مصرف کنند.

خواص بامیه

منبع:

1

۱۰ مورد شگفت انگیز از خواص آلبالو خشک!

آلبالو، میوه‌ای سرشار از مواد مغذی، ویتامین و آنتی‌اکسیدان‌های مفید است. خواص آلبالو خشک شامل پیشگیری از سرطان، کاهش قندخون ناشتا، کنترل فشار خون و … می‌شود.

آلبالو، در واقع همان میوه‌ گیلاس است، اما مزه‌ای ترش دارد. این میوه برای اولین بار در اروپا دیده شد و در حال حاضر در سرتاسر دنیا وجود دارد. درخت آلبالو و گیلاس از نظر ظاهر شبیه هستند؛ اما برگ‌های آلبالو کمی کوچکتر، شکوفه‌های آن به رنگ سفید و میوه‌ی آن اسیدی‌تر است. فصل برداشت آلبالو کوتاه است و همین باعث شده تا با خشک کردن آلبالو از خواص آن در طول سال بهره ببریم؛ بنابراین خوب است که کمی بیشتر در رابطه با خواص آلبالو خشک بدانید.

ارزش غذایی آلبالو خشک

هر ۱۰۰ گرم آلبالو خشک حاوی مواد زیر است:

مواد مغذیمقدار
کالری۵۰ 
پروتئین۱ گرم
فیبر۲ گرم
کربوهیدرات۱۲ گرم
چربی۰/۴ گرم
قند۸ گرم

خواص آلبالو خشک

۱. درمان سرماخوردگی

آلبالو خشک نیز مانند آلبالو تازه سرشار از ویتامین سی است. این ویتامین تاثیر زیادی در تقویت سیستم ایمنی بدن و در نتیجه جلوگیری از سرماخوردگی و آنفولانزا دارد. علاوه بر این وجود دو ماده‌ آنتوسیانین و کرستین درآلبالو، نشانه‌های بیماری آسم را کاهش می‌دهند.

۲. کنترل قند خون

آلبالو دارای کرتسین، نوعی آنتی‌اکسیدان، است که می‌تواند در کنترل سطح قند خون و انسولین بسیار موثر عمل کند؛ بنابراین بیماران دیابتی یا کسانی که در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند می‌توانند از خواص آلبالو خشک یا تازه بهره‌مند شوند. همچنین آنتوسیانین موجود در این میوه می‌تواند قند خون ناشتا را کاهش دهد.

۳. کنترل فشار خون

سطح پتاسیم و آنتی اکسیدان‌ها در آلبالو خشک بالا است و این مواد قادر به پایین آوردن فشار خون هستند.

۴. سم زدایی

آلبالو میوه‌ای ادرار آور است و مصرف آن می‌تواند به بدن در دفع سموم کمک کند؛ بنابراین خوردن آلبالو خشک برای کسانی که سنگ کلیه دارند می‌تواند فواید زیادی داشته باشد. علاوه بر این، آنتی اکسیدان‌هایی که در آلبالو وجود دارند به پاکسازی کبد و درمان کبد چرب کمک می‌کنند.

۵. آلبالو خشک و لاغری

آلبالو خشک حاوی مقادیر زیادی کربوهیدرات مناسب برای کاهش وزن است. مصرف این میوه اشتها را کاهش می‌دهد و در نتیجه بدن چربی‌های اضافی را می‌سوزاند. همچنین آنتوسیانین‌هایی که پیش‌تر راجع به آن‌ها صحبت شد، سرعت این چربی سوزی را بالا می‌برند.

۶. بهبود سلامت دستگاه گوارش

بخش زیادی از آلبالو را فیبر تشکیل می‌دهد؛ خوردن فیبر کمک زیادی به عملکرد روده و جلوگیری از یبوست و اسهال می‌کند. براساس مطالعات، وجود فیبر در رژیم غذایی افراد، اسید معده را کاهش می‌دهد و از بیماری‌های معده نیز جلوگیری می‌کند. از خواص آلبالو خشک می‌توان به کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های مربوط به دستگاه گوارش مثل التهاب روده، بواسیر، سندرم روده تحریک پذیر و … اشاره کرد.

۷. سلامت چشم

آلبالو منبع ویتامین آ است. مصرف این ویتامین همراه با آنتی اکسیدان‌هایی که همراه با آن وارد بدن می‌شوند سلامت چشم را بهبود می‌بخشد و از ابتلا به بیماری‌هایی مثل سندرم چشم خشک یا دژنراتیو ماکولا پیشگیری می‌کنند.

۸. درمان نقرس

آلبالو خشک به دلیل داشتن خواص ضد التهابی، به درمان نقرس بسیار کمک می‌کند.

۹. پیشگیری از سرطان

آنتی‌اکسیدان‌های موجود در آلبالو، به بدن در مقابله با استرس اکسیداتیو که یکی از عوامل مهم ابتلا به سرطان است، کمک می‌کند؛ در نتیجه می‌توان با خوردن این میوه‌ خوشمزه چه به صورت تازه و چه خشک شده، خطر ابتلا به انواع سرطان را کاهش داد.

۱۰. سلامت قلب

آلبالو دارای سطح بالایی از کرستین است؛ این ماده یکی از قوی‌ترین آنتی اکسیدان‌هاست که می‌تواند تاثیر بسزایی در کاهش چربی خون و خطر بیماری‌های قلبی و عروقی داشته باشد.

خواص آلبالو خشک در بارداری

مصرف آلبالو خشک در دوران بارداری دارای خواص زیادی است که در زیر به چند مورد آن اشاره شده است.

  • آلبالو حاوی آنتوسیانین است؛ این ماده در تقویت سلامت مغز نوزاد بسیار موثر است.
  • وجود ویتامین سی و آنتی اکسیدان‌ها در این میوه‌ خوشمزه، سیستم ایمنی مادر را بهبود می‌بخشد و از بالا رفتن فشار خون در دوران بارداری جلوگیری می‌کند.
  •  به دلیل وجود کرستین در پیشگیری از دیابت بارداری کمک کننده است.
  •  در پیشگیری و درمان یبوست در بارداری تاثیرگذار است.

توجه: آلبالو میوه‌ای نفاخ به حساب می‌آید؛ بنابراین در مصرف آن به خصوص در دوران بارداری و شیردهی باید تعادل را رعایت کرد. همچنین در زمان شیردهی، مصرف بیش از حد آن می‌تواند باعث دل‌درد نوزاد شود؛ معمولا توصیه می‌شود بعد از خوردن آلبالو حتما از عرق نعناع استفاده نمایید.

آلبالو خشک از نظر طب سنتی

 آلبالو یک میوه تابستانی با طبیعتی سرد و خشک است؛ بنابراین مصرف آن حرارت و عطش را از بین می‌برد. در طب سنتی معمولا توصیه می‌شود آلبالو با عسل خورده شود. از منظر طب سنتی آلبالو خشک قابض است؛ شیره هسته آلبالو برای درمان سنگ کلیه، مثانه و مجاری ادراری تجویز می‌شود. از روغن هسته آلبالو نیز در درمان برخی بیماری‌ها استفاده می‌شود.

سخن پایانی

احتمالا بعد از خواندن این مطلب کاملا قانع شده‌اید که باید برای بهره‌مندی از این خواص بی‌نظیر، آلبالو را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. آلبالو خشک را می‌توانید به عنوان یک میان وعده مقوی، در طول روز میل کنید. آیا شما از خواص آلبالو خشک خبر داشتید؟ نظرات و تجربیات خود در رابطه این میوه خوشمزه را در قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید.

خواص آلبالو خشک

منبع:

1

برچسب ها :

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!

کل :
میانگین :
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x