/ مشاوره / ذهن آگاهی چطور شما را در شغل‌تان موفق می‌سازد؟
آنچه در این مقاله می‌خوانید

ذهن آگاهی چطور شما را در شغلتان موفق میسازد؟

ذهن آگاهی، یک واژه‌ی پر کاربرد در محیط کاریِ شرکت‌هایی مانند اپل، یاهو، استارباکس و گوگل است که آن را در جهت منافع خود به کار می‌برند. برای مثال گوگل یک دوره‌ی آموزشی ۱۹ ساعته برای کارمندانش در همین زمینه برگزار می‌کند. این دوره‌ی آموزشی آنقدر محبوب است که هر ساله هزاران نفر از کارمندانش در این دوره شرکت می‌کنند.

ذهن آگاهی دقیقا چیست؟

ذهن آگاهی یک حالت ساده و موثر از مراقبه و مدیتیشن است که شما را قادر می‌سازد تا بر افکار متلاطم و رفتارهای خود کنترل داشته باشید. افرادی که ذهن آگاهی را تمرین می‌کنند حتی اوقاتی که مراقبه ندارند نیز در کارهای‌شان متمرکز تر هستند. ذهن آگاهی یک تکنیک عالی برای کاهش استرس است زیرا مانع از بروز احساسات کنترل نشده می‌شود،‌ همچنین از پرش افکار جلوگیری نموده و افکار منفی را در ذهن متوقف می‌سازد و به طور کلی، روشی فوق‌العاده است که به شما کمک می‌کند در یک روز پر مشغله‌ی کاری،‌ آرام باشید و بازدهی بالایی داشته باشید.

اِلن لَنگر (Ellen Langer) یکی از روانشناسان دانشگاه هاروارد که در زمینه‌ی ذهن آگاهی مطالعاتی انجام داده است،‌ آن را این گونه توصیف می‌کند:

«ذهن آگاهی، فرآیندِ فعالِ مشاهده‌‌ی چیزهای جدید است. وقتی شما در حال تمرکز هستید، در زمانِ حال زندگی می‌کنید و این باعث می‌شود نسبت به چشم‌انداز و محیط اطراف خود حساس‌تر باشید که این جوهره و اساس تعامل است و به جای اینکه مصرف‌کننده‌ی انرژی باشد، انرژی‌زاست. اشتباه بیشتر افراد این است که فکر می‌کنند ذهن آگاهی پدیده‌ای پر استرس و طاقت‌فرساست در حالی که آنچه که موجب استرس می‌شود،‌ افکار منفی و نگرانی‌هایی است که در ذهن داریم که باعث ایجاد مشکلاتی می‌شود که قادر به حل آنها نیستیم.»

چرا ذهن آگاهی تا این حد مشهور شده است؟

با این که مزایای ذهن آگاهی بسیار زیاد است، شاید مهم‌ترین دلیلی که کمپانی‌هایی مثل گوگل روی آن سرمایه‌گذاری کرده‌اند، این باشد که این پدیده تاثیر مستقیمی روی عملکرد دارد. لَنگر مجموعه مطالعاتی را انجام داد که نشان‌دهنده‌ی نقش ذهن آگاهی بر بهبود عملکرد در تمام انواع کارها می‌باشد. اگرچه قدرت این پدیده فقط محدود به عملکرد نیست و علل زیادی وجود دارد که شرکت‌های مختلف، ذهن آگاهی را به عنوان یک اولویت در نظر می‌گیرند. در ادامه پنج دلیل بیان شده که نشان‌دهنده‌ی نقش ذهن آگاهی در کسب منافع است.

ذهن آگاهی کاهشدهندهی استرس است

استرس بیش از آنکه عملکرد را تخریب کند،‌ برای خود افراد ویران‌گر است. طبق آمار مراکز کنترل و پیش‌گیری بیماری‌ها، تقریبا دو سوم تمام مراجعات به بیمارستان‌ها به دلیل مشکلات ناشی از استرس است و ۷۵ درصد از هزینه‌های درمان و سلامت مربوط به استرس است. استرس باعث بالا رفتن فشار خون، بیماری‌های خود ایمنی، سرطان، بیماری‌های قلبی، بی‌خوابی، افسردگی، نگرانی و بسیاری از بیماری‌های دیگر است. و آنکه ذهن آگاهی کاهش‌دهنده‌ی استرس است زیرا شما را از حالت جنگ و جدال خارج می‌کند و به حالتی آرام با شفافیت ذهن و آرامش کامل می‌برد.

ذهن آگاهی قدرت تمرکز را بالا می برد

این ذهن آگاهی قدرتِ تمرکز بر یک چیز در یک زمان را بالا می برد. این تمرکز در مورد تمام کارهای شما قابل اجراست. ذهن آگاهی به ما یاد می‌دهد چگونه از حواس‌پرتی جلوگیری کنیم و با سطح بالایی از توجه روی کار خود متمرکز شویم. ممکن است در گذشته در دام انجام دادنِ چند کار همزمان افتاده باشید، ذهن آگاهی به شما کمک می‌کند تا از این عادت بد نجات یابید. یک ذهن متمرکز در واقعی ذهنی با بهره‌وری بالاست.

ذهن آگاهی خلاقیت را افزایش می‌دهد

خلاقیت به حالت ذهن وابسته است. ذهن آگاهی به شما کمک میکند تا با شکست دادن افکار منفیِ ضد خلاقیت، وارد یک چارچوب خلاقیت ذهنی شوید. این حقیقت که ذهن آگاهی روی زمان حال تمرکز دارد به شما کمک می‌کند تا تفکر آزادانه و خلاق داشته باشید.

ذهن آگاهی، هوش عاطفی را افزایش میدهد

هوش عاطفی چیزی است که در همه‌ی انسانها وجود دارد اما قابل مشاهده نیست و بر مدیریت رفتار، هدایت پیچیدگی‌های اجتماعی و تصمیم‌گیری‌های شخصی اثر می‌گذارد و نتایج مثبتی به همراه دارد. هوش عاطفی در واقع، توانایی ما در درک و تشخیص عواطف در خودمان و دیگران است و در مدیریت رفتارها و روابط تاثیر گذار است.

حاصل چندین دهه تحقیق و پژوهش درباره‌ی EQ، آن را به عنوان عاملی مهم در اجرای ستارگان موسیقی متمایز از سایر گروه معرفی می‌کند. یک روش فوق‌العاده برای کسب نتایج بی‌نظیر، آن است که همه‌ی انرژی خود را در یک جهت متمرکز سازید.

موسسه‌‌ی تلنت اسمارت (TalentSmart) به بررسی EQ از طریق ۳۳ مهارت مهم در محیط کار پرداخت و دریافت که EQ قوی‌ترین پیش‌بینی کننده‌ی عملکرد است و در ۵۸ درصد در انواع مشاغل کاملا درست بیان می‌کند. ۹۰ درصد از افرادی که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفتند و عملکرد خوبی داشتند، از EQ بالایی برخوردار بودند.

آگاهی بالایی که در ذهن آگاهی وجود دارد،‌ این امکان را به شما می‌دهد تا با وضوح بیشتری احساسات خود را درک و بیان کنید. این تمرکز، هوش عاطفی را افزایش می‌دهد زیرا خودآگاهی را بالا می‌برد که پایه و اساس هوش عاطفی است.

ذهن آگاهی شما را به شخص بهتری مبدل میکند

پژوهشی در دانشگاه هاروارد، رابطه‌ی مستحکم میان ذهن آگاهی و رفتارهای اجتماعی را کشف نمود. افرادی که مراقبه داشتند ۵۰ درصد بیش از سایرین حس مهربانی و همدردی داشتند. باید چیزی میان احساس در زمان حال و آرامش باشد که بهترین حالات را در افراد ایجاد می‌کند.

ختم کلام

ذهن آگاهی با افزایش ظرفیت شما در زمانِ حال، عملکردتان را در آینده بهبود می‌بخشد. سعی‌تان را بکنید تا در آینده از دیدن نتایجِ آن شگفت‌زده شوید.

چرا گاهی صبحها خسته از خواب بیدار میشویم؟

صبح شده و ساعت زنگ‌دار به صدا درآمده است، اما شما هنوز خواب‌آلوده‌اید. چرا؟ خواب‌آلوده بودن بعد از هشت ساعت خواب، طبیعی به‌ نظر نمی‌رسد. آیا نباید پس از بیدار شدن از خواب قبراق و سرحال باشیم؟ نه! تعجب نکنید. روش‌های زیادی برای توضیح علتِ خواب‌آلودگی صبحگاهی وجود دارند، البته با این فرض که شما دچار حمله‌ی خواب یا وقفه‌ی تنفسی در خواب نباشید. در این مقاله اطلاعاتی درباره‌ی اهمیت خواب و عواقب کمبود آن در اختیار شما می‌گذاریم.

پاسخ علم زیستشناسی عصبی به این پرسش

چند ساعتِ‌ پایانیِ خواب شبانه‌ی ما در مرحله‌ی خوابREM (حرکات سریع چشم) می‌گذرد که در این مرحله رؤیا می‌بینیم. مغز ما هنگام رؤیا دیدن بسیار فعال است و مقادیر زیادی از مولکول‌های ATP را که حامل انرژی هستند مصرف می‌کند. حرف «A» مخففِ Adenosine (آدنوزین) است. تولید و رهاسازی آدنوزین در مغز ما با سوخت‌وساز بدن‌مان هنگام خواب مرتبط است و رابطه‌ی مستقیمی بین سطح آدنوزین در مغز و احساس خواب‌آلودگی وجود دارد. چرا؟ آدنوزین یک انتقال‌دهنده‌ی عصبی است که جلوی فعالیت نورون‌های مسئولِ بیدار کردن ما را می‌گیرد. ما به‌‌خاطر باقیمانده‌ی آدنوزین که هنگام رؤیا دیدن در مغزمان جمع شده‌، با حالت خواب‌آلودگی بیدار می‌شویم.

آیا دیشب دیر خوابیدید؟

کسانی که ترجیح می‌دهند تا دیروقت بیرون از خانه باشند، معمولا دیر می‌خوابند و دیر از خواب بیدار می‌شوند و بعدازظهر یا شب به‌لحاظ ذهنی و جسمی عملکرد بهتری دارند. این افراد در مقایسه با سحرخیزها، بسیار بیشتر در معرض اضطراب‌ های مربوط به خواب، اختلال کارایی فرد در طول روز و کیفیت پایین خواب هستند. موضوع نگران‌کننده‌تر این است که در اشخاص سالم و جوان، بین دیر خوابیدن و کوچک شدن هیپوکامپ ارتباط وجود دارد. کوچک شدن هیپوکامپ نیز با تضعیف حافظه و تواناییِ یادگیری مرتبط است.

آیا دیشب با شکم خالی خوابیدید؟

شانسِ خوب خوابیدن خود را می‌توانید با نوع غذایی که قبل از خواب می‌خورید بالا ببرید. محققان در تحقیقی که به‌تازگی انجام شد دریافتند که خوردن خوراکی‌های شیرین می‌تواند سبب خواب‌ آلودگی شود. افزایش سطح قند خون، فعالیت نورون‌های محرک خواب را افزایش می‌دهد. این نورون‌ها در نقطه‌ای از مغز زندگی می‌کنند که فاقد سدّ خونی-مغزی است، بنابراین زمانی که حضور شکر را در خون احساس کنند، به شما احساس خواب‌آلودگی می‌دهند. شاید این گفته بتواند دلیل خواب‌آلودگی ما را بعد از خوردن وعده‌های غذایی سنگین توضیح بدهد. این‌ها بخشی از شواهدی هستند که نشان می‌دهند مغز ما برای حفظ عملکرد طبیعی خود به مقدار قابل‌توجهی شکر نیاز دارد.

با بالا رفتن سن، ریتم طبیعی خواب هرچه بیشتر مختل شده و رفته‌رفته به خواب‌آلودگی در طول روز منجر می‌شود.

عواقب کمبود خواب چیست؟

گرچه دانشمندان هنوز دقیقا علت خوابیدن را کشف نکرده‌اند، ولی به این نتیجه‌ی قطعی رسیده‌اند که ما هر شب به شش تا هشت ساعت خواب احتیاج داریم.

کمبود خواب احتمالِ مشاجره با اطرافیان و تمرکز بر خاطرات و احساسات منفی را بیشتر می‌کند.

بی‌ثباتی احساسی احتمالا به‌ علت کاهش توانایی لوبِ پیشانی در کنترل سیستم لیمبیک یا سامانه‌ی عصبی‌-احساسی ماست. از عوارض دیگر کمبود خواب می‌توان به بی‌میلی به گفتگو و از دست دادن تمرکز در حین گفتگو اشاره کرد.

کمبود خواب به ذخیره‌ی حافظه ما آسیب می‌رساند و باعث می‌شود رویدادهایی را به‌ یاد بیاوریم که در واقعیت رخ نداده‌اند. کمبود شدید خواب ممکن است به اختلال در تصمیم‌گیری و احتمالا توهم بصری منجر شود. اگر کمبود خواب به‌ صورت مداوم ادامه پیدا کند، شما را در معرض بیماری‌های اختلالات خودایمنی، سرطان، سندروم متابولیک و افسردگی قرار می‌دهد. چرا؟ مطالعات اخیر حاکی از آن است که خوابیدن برای دفع پروتئین‌های غیرطبیعی و احتمالا سمّی مغز مهم است، زیرا این پروتئین‌ها ممکن است انباشته شوند و احتمالِ ابتلا به زوالِ عقل را در کهنسالی افزایش بدهند.

با توجه به مطالبی که گفته شد، اگر تاکنون به هر دلیلی به کیفیت خواب خود اهمیت نمی‌دادید، این عادت ناسالم را کنار بگذارید.

منبع 1

برچسب ها :

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!

کل :
میانگین :
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x