کودک یک ساله و مراحل رشد فیزیکی و روحی او در یک سالگی. یکی از تغییرات بزرگ در یک سالگی کودک، افزودن شیر کامل به رژیم غذایی کودک است.
یکی از تغییرات بزرگ در یک سالگی کودک، افزودن شیر کامل به رژیم غذایی کودک است. بهدلیل تفاوت طعم شیر کامل با شیر مادر، معمولا کودک بهسادگی این تغییر را نمیپذیرد. بنابراین ابتدا مقدار کمی از شیر کامل را با شیرمادر مخلوط کنید تا مزهاش کمکم زیر زبانش برود. برای خوراندن شیر به کودک در این سن، بهتر است از فنجان مخصوص یا لیوان بهجای شیشهشیر استفاده کنید، زیرا گرفتن شیشهشیر از کودک، خود چالش دیگری است!
مقدار شیری که کودک در روز مصرف میکند، نباید کم یا زیاد باشد. در این سن برای او حدود ۴۵۰ تا ۷۵۰ میلیلیتر کافی است. بیشتر از این مقدار روی فرایند جذب آهن تأثیر میگذارد و با سیر کردن شکم کودک سبب کاهش اشتهای او خواهد شد. ماست و پنیر با وجود آنکه منابع بسیار خوبی از ویتامین D و کلسیم هستند، از نظر مواد مغذی دیگر به پای شیر کامل نمیرسند.
یک سالگی، بهترین زمان برای تنظیم اولویتهای غذایی کودک است. کمکم باید بسیاری از میوهها و سبزیجات تازه را همراه با سایر موادمغذی به کودک بدهید. برای جلوگیری از خفگی کودک باید این غذاها نرم باشند و لقمهها به اندازهی کوچک انتخاب شوند. اگر کودک حاضر نشد غذای جدید را امتحان کند او را وادار نکنید، اما غذا را بهسرعت از پیش رویش برندارید. غذا را در مقابل او قرار دهید و در نهایت اگر نخورد، آن را بردارید. کودک یک ساله باید در جمع خانواده غذا بخورد. این بسیار مهم است که ببیند پدرومادرش غذای سالم میخورند و غذاهای جدید را امتحان میکنند. از سوی دیگر، با دادن میان وعده مناسب برای کودک، میتوانید کاری کنید به پرخوری عادت نکند.
شیرینی و آبمیوههای مصنوعی را تا جایی که میتوانید محدود کنید. کودک یک ساله در روز فقط باید نصف فنجان آبمیوه مصرف کند. اگر او به نصف راضی نمیشود، آن را با آب رقیق کنید.
تا حد امکان سعی کنید محصولات لبنی و پروتئینی ارگانیک را که در فروشگاههای مخصوص به فروش میرسند، خریداری کنید.
الگوهای خواب کودک در طول یک سال کمی تغییر خواهد کرد. او بهطور متوسط به ۱۱ ساعت و ۱ ربع خواب بدون وقفه در شب نیاز دارد. اما بین ۱۵ تا ۱۸ ماهگی، بهتدریج خواب صبح کودک کم میشود و بهجای آن مدت طولانیتری (حدود ۲ ساعت و یک ربع) در عصر میخوابد. این مرحله کمی دشوار است، زیرا یک چُرت کافی نیست و با چرت دیگر هم مدتزمان خوابیدن زیاد میشود. نتیجه اینکه کودک زیاد خسته میشود و شب نمیتواند بخوابد. (بسیاری از افراد تصور میکنند کودکی که زیاد خسته باشد بهراحتی میخوابد، در حالیکه کاملا اشتباه است.)
هنگامی که الگوی خواب کودک تغییر میکند و ۱۰ تا ۱۱ ساعت بیوقفه در شب میخوابد، چُرت صبحگاهیاش مرتب کوتاهتر میشود یا اینکه صبح زیاد میخوابد و در عوض عصرها از خوابیدن امتناع میکند، بدانید که اکنون برای گذار از این مرحله آمادگی دارد. اگر این الگو را بهمدت ۲ هفته مشاهده کردید، یکی از چرتها را حذف کنید. البته ممکن است گاهی پیش بیاید که دو بار در روز چرت بزند. بهعنوان مثال، اگر متوجه شدید که کودک در روز بسیار خسته بهنظر میرسد، اجازه دهید دوبار در روز بخوابد، اما خواب صبحگاهیاش را به ۴۵ دقیقه محدود کنید.
وحشت شبانه (که با کابوس دیدن شبانه فرق دارد)، معمولا در ۵ درصد از کودکان اتفاق میافتد. این تجربه که معمولا در حدود ۱۵ ماهگی کودک رخ میدهد میتواند هم برای والدین و هم برای کودک ترسناک باشد، زیرا کودک ناگهان با فریاد از خواب میپرد و بسیار مضطرب است. در بیشتر مواقع هشیار نیست و حتی ممکن است شما را نشناسد، بترسد و شما را به عقب براند.
نگران نباشید. با کمی نظارت میتوانید این مشکل را برطرف کنید. مراقب باشید کودک در این حالت به خودش آسیب نرساند. وحشت شبانه معمولا الگوی خاصی دارد. بهعنوان مثال ممکن است بهطور منظم ۲ ساعت پس از اینکه کودک خوابید، این اتفاق رخ دهد و ممکن است ۲ تا ۳ شب در هفته تکرار شود.
در یک سالگی، تعاملات اجتماعی کودک تا حد زیادی به اولین پرستار یا هر فرد دیگری که مسئول مراقبت از اوست مربوط میشود. این ارتباط بیشترین اهمیت را در سال اول زندگی کودک دارد. البته ممکن است کودک تعاملات قابلتوجهی با همسالان و بزرگسالان دیگر نیز در سال اول داشته باشد، اما این ارتباط به اندازهی ارتباط اولیه اهمیت ندارد.
در یک سالگی، کودک برای برقراری ارتباط با دیگران از اشارهکردن و صحبتکردن استفاده میکند. یادگیری نحوهی برقراری ارتباط با خواستهها، نیازها و مقاصد شما برای رشد مهارتهای اجتماعی کودک یک ساله بسیار مهم است.
به فرایندی که در آن هم کودک و هم والدین روی یک هدف یا فعالیت خاص تمرکز میکنند، «توجه مشترک» گفته میشود. این فرایند زمانی اتفاق میافتد که پدرومادر نگاه خیرهی کودک را دنبال میکنند یا به حرکات او توجه میکنند. توجه مشترک، زمینهی بسیار مهمی برای پیشرفت زبان، بهبود مهارتهای اجتماعی و توسعهی شناختی است. کتابخوانی برای کودکان و اشاره به تصاویر کتاب، برچسبزدن اشیای منزل و صحبت دربارهی آنها و برانگیختن علاقهی کودک، راهی عالی برای برقراری ارتباط در این سنوسال است.
فرزند شما در این یک سال مهارتهای زیادی مانند راهرفتن، صحبتکردن و پریدن را آموخته و بر آنها مسلط شده است. در یک سالگی، برخی مهارتهای شخصی مانند نگهداشتن یک بطری یا یک فنجان نیز از کودک انتظار میرود. البته انتظار نداریم که در این سن کودک چنان آموزش دیده باشد که خودش به دستشویی برود، اما انتظار میرود کلمات یا نشانههایی را به کار ببرد که برای پرستار یا والدینی که از او نگهداری میکنند قابلدرک باشد. همچنین، تقلیدکردن از هر آموزش رسمی مؤثرتر و مهمتر است. درواقع کودک آنچه را انجام میدهید، تقلید میکند و بهتر یاد میگیرد.
کتابخواندن نقش بسیار مهمی در آموزش لغات جدید، رنگها و حروف به کودک دارد. باید این کار را در برنامهی هر روز یا هر شب کودک قرار دهید. مطالعات نشان میدهند کودکانی که برایشان کتاب خوانده میشود دایرهی لغات بیشتر و مهارتهای ریاضی پیشرفتهتری نسبت به کودکان همسنوسال خود خواهد داشت.
از کتابهای عکسدار استفاده کنید که عکسهای بزرگ، روشن و واضح داشته باشند. هر بار که برایشان کتاب میخوانید بپرسید: «میتوانی سگ را پیدا کنی؟ سگ چه میگوید؟»
یک کودک یک ساله باید نسبت به اسمش عکسالعمل نشان دهد و بینی، چشمها و دهان و اجزای دیگر صورتش را تشخیص دهد و حتما آنها را به شما نشان دهد. ممکن است نتواند اسم این اجزا را به زبان آورد، ولی باید بتواند آنها را هم در صورت خودش و هم در صورت شما نشان دهد.
یکی از مادران تعریف میکرد: «یکی از سختترین تغییرات در فرزندم، گرفتن شیشهشیر از او بود. او ترجیح میداد آب یا شیر را در شیشهشیر پستانکدار بخورد و بههمیندلیل لیوان را پرت میکرد.»
معمولا گرفتن شیشهشیر از کودک یک ساله کار چندان آسانی نیست. اما نگران نباشید، زیرا با کمی تلاش و استفاده از راهحلی که در ادامه به شما پیشنهاد میکنیم، میتوانید این تغییر را ایجاد کنید. کودکان نوپا معمولا بین ۱۵ تا ۱۸ ماهگی به چیزهای مختلف دلبستگی پیدا میکنند. بنابراین اگر میخواهید او را از شیشهشیر جدا کنید، بهتر است قبل از اینکه به این سن برسد، اینکار را انجام دهید. علاوهبر اینکه هر چه بیشتر بگذرد، سختتر میشود، به دندانهایش نیز آسیب میرساند و اشتهایش کاهش مییابد.
۱. یک لیوان یا قمقمه مخصوص مایعات کودک برایش تهیه کنید. معمولا در ۶ تا ۹ ماهگی بهتر است گاهی از لیوان معمولی به او شیر بدهید تا عادت کند. گزینههای مختلفی را امتحان کنید تا زمانی که یکی را دوست داشته باشد.
۲. ابتدا از وعدهی ناهار شروع کنید، زیرا احتمالا در این وعدهی غذایی کمتر از صبح و شب به شیشهشیرش اهمیت میدهد. شیشهشیر را بردارید و بهجای آن شیر را در لیوان موردعلاقهاش بریزید.
۳. پس از آنکه ۴ تا ۷ روز در وعدهی ناهار از لیوان استفاده کرد، حال میتوانید شیر وعدهی شام را در لیوان بریزید و شیشهشیر را بردارید.
۴. حال نوبت وعدهی صبحانه است. معمولا هنگامیکه کودک از خواب بیدار میشود، انتظار دارد شیشهشیرش را به او بدهند. در این زمان، بهترین کار این است که پس از بیدار شدن از خواب، او را بلافاصله سرِ میز صبحانه ببرید و شیر را در لیوانش بریزید.
درنهایت باید شیشهشیر را از وعدهای که هنگام خواب میخورد حذف کنید. اگر کودک تا شام بهاندازهی کافی شیر مصرف کند، دیگر نیازی به شیر قبل از خواب ندارد. شاید در این مرحله بتوانید کاملا شیشهشیر را حذف کنید، زیرا کودک در تمام طول روز عادت کرده است که بدون شیشهشیر، شیر بخورد. اما اگر نق زد و سروصدا راه انداخت، رویکرد تدریجی درنظر بگیرید و کمکم این وعده را نیز حذف کنید.
والدین اغلب نگران هستند که آیا فرزندشان بهموقع و بهاندازهی کافی پیشرفت خواهد کرد یا خیر. واقعیت این است که این دوره از زندگی کودک بسیار مهم است. بهترین توصیه به والدین این است که برای کودکشان وقت بگذارند و با او لحظات سرگرمکنندهای را سپری کنند. (بهتر است بدانید پدران نقش تعیین کنندهای در رشد و تربیت کودک دارند.)
کودکان سبب میشوند لحظات زندگیتان بدون پیشبینی باشد. بهخاطر آنها ممکن است کارهایی را که شاید هرگز به فکرتان خطور نمیکرد انجام دهید. سعی کنید این لحظات را هم برای خودتان و هم برای کودکتان لذتبخش کنید.
هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.
منبع: 1