/ پرستاری / کرونا و بارداری
آنچه در این مقاله می‌خوانید

بارداری زمانی خاص و پر از هیجان و انتظار است. ولی برای مادران باردار شیوع بیماری کرونا، باعث شده که ترس، اضطراب و عدم اطمینان بر این اوقات خوش سایه بیافکند.  بیماری کرونا یک بیماری ویروسی جدید است و تحقیقات درمورد آن همچنان ادامه دارد.

محافظت خانم باردار در حین همه گیری بیماری کرونا

طبق تحقیقات، زنان باردار نسبت به سایر گروه‌ها در خطر بالاتری از ابتلا به کرونا نیستند. گفته می‌شود که به دلیل تغییرات در بدن و سیستم ایمنی، زنان باردار در ماه‌های آخر بارداری ممکن است دچار عفونت‌های حاد تنفسی شوند، و بنابراین مهم است که بسیار مراقب باشند.  برای زنان باردار خیلی سخت خواهد بود؛ البته آنها از خود و جنین خود مراقبت می‌کنند و ممکن است فرزند دیگری هم داشته باشند، ولی تا جایی که میدانیم خطر بیماری برای خانم‌های باردار بیشتر از سایرین نیست و به همین دلیل همان کارهایی که دیگران می‌کنند را باید انجام دهند. درمورد حفظ فاصله اجتماعی توصیه‌های زیر را به زنان باردار می‌کنیم:

· از تماس با کسانی که علائم بیماری کرونا را دارند بپرهیزند.

· تا حد امکان از وسایل نقلیه عمومی استفاده نکنید.

· تا حد امکان از منزل کار کنید.

· از حضور در جمع‌های کوچک و بزرگ در فضاهای عمومی پرهیز کنید، به‌خصوص در اماکن سربسته یا محدود.

· از حضور در دورهمی‌ها با دوستان و خانواده پرهیز کنید.

· با استفاده از تلفن، پیامک یا فضای آنلاین برای تماس با ماما، پزشک زنان و یا سایر خدمات مورد نیازتان تماس بگیرید.

سایر اقدامات محافظتی شامل شستشوی مرتب دستها با آب و صابون، تمیز و ضدعفونی کردن سطوحی که در معرض تماس هستند، هشیار بودن نسبت به سلامتی خود و درخواست کمک پزشکی سریع به محض مشاهده هرگونه علائم مشابه کرونا.

 آیا انجام چک‌آپ‌های معمول پیش از تولد ایمن است؟

بسیاری از مادران باردار از رفتن به دکتر جهت انجام معاینات معمول و چک‌آپ می‌ترسند، و با ماندن در خانه و رعایت فاصله‌گیری اجتماعی احتیاط می‌کنند. درحال حاضر شاهد سازگاری بسیار زیادی در سراسر دنیا هستید و می‌بینید که پزشکان و ماماها خیلی از قرار ملاقات‌های خود را ازطریق تلفن انجام می‌دهند تا معاینه واقعی و پایش رشد جنین کوتاه شود.از خانمهای باردار انتظار دارم که درک کنند که اگر پزشک متخصص یا ارائه دهندگان خدمات درمانی را کمتر به‌صورت حضوری می‌بینند، به دلیل محفاظت از خودشان و کادر پزشکی از گرفتار شدن به این عفونت ویروسی است و این که درصورت ضرورت، حتماً به صورت حضوری پذیرفته خواهند شد.

متخصصین و کادر پزشکی نسبت به شرایط هر فرد، به عنوان مثال پرخطر یا کم خطر بودن بارداری، تصمیم‌گیری می‌کنند.

شخصی که مراقب سلامتی شماست، از وضعیت شما و نیازهای شما کاملاً آگاه است و بنابراین ماما، پرستار یا پزشک زنان شما بهترین توصیه‌ها را به شما خواهند کرد.

پس از این که نوزادتان به دنیا آمد نیز مهم است پشتیبانی و راهنمایی حرفه‌ای بگیرید، ازجمله درمورد واکسیناسیون. با مسئولین مراکز سلامتی درمورد ایمن‌ترین روش انجام پروسه‌های معمول برای خودتان و نوزادتان صحبت کنید.

اگر من حین بارداری به بیماری کرونا مبتلا شوم، آیا بیماری را به جنین منتقل خواهم کرد؟

ما هنوز نمی‌دانیم که آیا ویروس حین بارداری از مادر به جنین منتقل می شود یا خیر. ویروس کرونا در مایعات واژن، خون بند ناف یا شیرمادر دیده نشده. با این‌حال اطلاعات همچنان درحال به‌روزرسانی است. ویروس کرونا تاکنون درمایع آمنیوتیک یا جفت نیز دیده نشده است.

بهترین کاری که می‌توانید انجام دهید رعایت کلیه اقدامات احتیاط آمیز و ضرروی برای پیشگیری از ابتلا به بیماری کرونا می‌باشد. چنانچه باردار هستید یا تازه زایمان کرده‌اید و احساس بیماری می‌کنید، باید هرچه سریع‌ترکمک پزشکی بگیرید و تمامی دستورات پزشک متخصص یا ماما را به دقت رعایت کنید.

آیا زنان باردار مبتلا به کووید-19 یا مشکوک به این بیماری، نیاز به سزارین دارند؟

  خیر. توصیه سازمان جهانی بهداشت   این است که سزارین فقط در صورت توجیه پزشکی انجام شود. برای نحوه زایمان هر زن باردار باید بطور مستقل تصمیم گرفته شود، بر اساس ترجیح زن باردار و همچنین در نظر گرفتن دلالت‌های زایمانی صورت می‌گیرد

طبق برنامه‌ریزی قرار است که در یک بیمارستان یا کلینیک وضع حمل کنم. آیا این انتخاب درستی است؟

خانم‌ها باید از پزشک زنان یا ماما (یا کادر پزشکی) بپرسند که ایمن‌ترین مکان برای زایمان کجاست و چه مراقبتهای احتیاطی برای هر شخصی بنا به موقعیت وی انجام می‌گیرد. تصمیم‌گیری بسته به فرد، موقعیت وی و نظام بهداشتی دارد.شما ممکن است امیدوار باشید که بیشتر مراکز درمانی امکاناتی مجزا، از جمله

ورودی‌های جداگانه، برای بیماران مبتلا به کرونا داشته باشند. ولی در بعضی مواقع این امکان‌پذیر نیست. در بعضی کشورهای با درآمد بالا مثل کشور هلند، در نظام بهداشتی ما زایمان در منزل بسیار معمول می‌باشد. بنابراین زایمان در منزل کاملاً ایمن است و می‌بینید که هر روزه زنان بیشتری در خانه خود زایمان می‌کنند، ولی در بسیاری کشورهای دیگر اینطور نیست. و حتی در هلند بعضی هتل‌ها در هلند توسط ماماها برای زایمان استفاده می‌شوند، بنابراین نیازی نیست که مادران به بیمارستان مراجعه کنند. بنابراین جواب این سوال کاملاً بستگی به بافت محلی هر کشور دارد.

برای تصمیم گیری در مورد بهترین و امن ترین گزینه، حتماً با پزشک متخصص یا مامایی که درطول بارداری تحت نظرش بوده‌اید، مشورت کنید.

زایمان و داشتن همراه

خط مشی در هر کشوری متفاوت می‌باشد، درعین حال خانمهای باردار بایستی کسی را به‌عنوان همراه و در نزدیکی خود داشته باشند که البته نکات بهداشتی را کاملاً رعایت کند مثلاً پوشیدن ماسک در اتاق زایمان و شسشتوی مرتب دستها. «در بعضی کشورهای خاص به هیچکس اجازه نمی‌دهند که همراه خانم‌های باردار باشند، و این نگران‌کننده است. این کشورها می‌خواهند با کم کردن تعداد افراد در اتاق زایمان، خطرات ناشی از تماس‌های افراد با یکدیگر را کم کنند و این واقعاً منطقی است، اما بهتر است خانم در حال زایمان حتماً حداقل یک نفر به عنوان همراه داشته باشد، همسر، خواهر، مادر (یا یک فرد نزدیک به انتخاب خودش). و اجازه دهیم که نوزادان در کنار مادرانشان بمانند.

ما بایستی دلسوز باشیم و هر موقعیتی را همانطور که هست درک کنیم و بدانیم که کادر درمان و اعضای خانواده‌ که در کنار خانم در حال زایمان هستند، بیشترین تلاش خود را می‌کنند، عقل و درایت خود را به‌کار می‌گیرند و به حرفهای یکدیگر خوب توجه می‌کنند. فکر ‌کنم این خیلی مهم است که همه ما به عنوان افراد یک جامعه با هم همکاری کنیم.

اضطراب و زایمان در شرایط کرونا ویروس

داشتن یک برنامه برای زایمان می‌تواند به شما حس کنترل بیشتری بدهند تا به این ترتیب احساس اضطراب را تسکین دهید، در عین حال در موقعیت کنونی و بسته به محل زندگی‌تان شاید کمتر بتوانید چیزی را از قبل پیش‌بینی کرده و درنظر داشته باشید. کارهایی مثل این که وقتی درد زایمان شروع شد، به چه کسی زنگ بزنید، چه کسی و کجا در طول پروسه زایمان از شما پشتیبانی می‌کند. از قبل به این موضوع فکر کنید که چه محدودیت‌هایی برای زایمان داخل بیمارستان برای افراد خانواده یا کسانی که دوست دارید همراه‌تان باشند وجود خواهد داشت.

کارهای ساده‌ای مثل «انجام ورزشهای کششی، ورزشهای تنفسی و تماس با پزشک زنان/ماما/پرستار»  در خانه انجام دهید تا آرامش بگیرید. «تا جایی که می‌توانید بر مراقبت از خودتان تمرکز کنید. خوب بخورید، خوب بنوشید ، دستان خود را روی شکم‌تان بگذارید و از بارداری لذت ببرید.  

برقراری ارتباط همراه با اعتماد با پزشک زنان/ماما بسیار مهم است. «تمام سوالاتی که مربوط به خودتان و سلامتی‌تان است را به راحتی از آنها بپرسید. اگر رابطه راحتی با پزشک زنان یا ماما داشته باشید، آنها می‌توانند پاسخ همه سوالات و نگرانی‌های شما را بدهند و با شما صحبت کنند. این حق مسلم شماست که هرچه می‌خواهید در مورد بدن و نوزادتان بدانید.

«ماماها همچون پزشکان و پرستاران این روزها با سوالات زیادی روبرو هستند و ممکن است پاسخ شما را با تاخیر بدهند.» بنابراین پیشنهاد می‌کنیم که برای خودتان یک سیستم برای ارتباط با آنها که چطور و چه زمانهایی تماس بگیرید درنظر داشته باشید. به عنوان مثال وقت ملاقات‌های مرتب و روتین را از قبل تنظیم کنید و بدانید که در موارد اضطراری چطور با آنها تماس بگیرید. همچنین خوب است که از قبل با پزشک/ماما صحبت کنید و یک نسخه از مدارک و سوابق پزشکی خود (از جمله مراقبتهای انجام گرفته در دوران بارداری) از ایشان بگیرید تا درصورت بروز هر تغییر یا خللی در ارائه خدمات از سوی ایشان، مشکلی پیش نیاید.

وقتی در مورد برنامه‌ریزی برای زایمان صحبت می‌کنیم، این نکته حائز اهمیت است که هر سوالی درمورد زایمان خود دارید بپرسید. مانند:

· آیا من در این محل در خطر ابتلا به بیماری کرونا هستم؟ آیا کس دیگری در اینجا بیماری کرونا داشته است؟

· افراد مبتلا به کرونا را چطور از افراد سالم جدا می‌کنید؟

· آیا کادر درمان و بهداشت لباسهای مراقبتی مخصوص به اندازه کافی دارند؟

آیا اجازه دارم کسی را به‌عنوان همراه کنارم داشته باشم؟ اگر خیر، به چه دلیل؟

· آیا اجازه دارم پس از زایمان نوازدم را کنار خود نگهدارم؟ اگر خیر، به چه دلیل؟

· آیا اجازه دارم به نوازدم شیر بدهم؟ اگر خیر، به چه دلیل؟

· آیا اجازه زایمان طبیعی دارم یا باید زودتر از موعد سزارین شوم؟ به چه دلیل؟

خانم‌های باردار و ساک زایمان در دوران کرونا ویروس

فکر نمی‌کنم وسیله اضافی نیاز باشد، ولی به هر حال باید موارد احتیاطی لازم را رعایت کنید.

انتظار می‌رود برخی بیمارستانها درصورت سالم بودن مادر بعد زایمان، سریع‌تر از معمول مادر و نوزاد را ترخیص کنند. «باز هم منطقه به منطقه، فرد به فرد و بیمارستان به بیمارستان فرق دارد.»  خانم‌های باردار از ماما یا پزشک زنان خود بپرسند که در شرایط کرونا و با توجه به وضعیت بدنی خود دقیقاً ممکن است به چه چیزهایی احتیاج داشته باشند. 

محافظت از نوزاد دربرابر ویروس کرونا

بهترین کاری که می‌توانید انجام دهید این است که همه چیز را ساده برگزار کنید؛ فقط با افراد نزدیک خانواده‌تان تماس داشته باشید و در حال حاضر بازدیدکننده دیگری نپذیرید. همچنین اطمینان حاصل کنید که فرزندانتان (اگر فرزند دیگری دارید) با سایر کودکان در ارتباط نباشند. از افراد خانواده بخواهید که دستهای‌شان را بشویند و خوب مراقب خود باشند.

زمان سختی است، سعی کنید با نگاه مثبت از این زمان به عنوان فرصتی برای محکم کردن روابط خانوادگی استفاده کنید. گاهی اوقات تعداد زیادی به دیدن نوزاد می‌آیند و  دور مادر و پدرهای جوان خیلی شلوغ می‌شود. از این زمان استفاده کنید و از سکوت و آرامشی که با خانواده (درجه یک) خود دارید لذت ببرید. این حس کاملاً خاصی است که بتوانید با نوزادتان در تنهایی ارتباط برقرار کنید، این انسان کوچک را کشف کنید و لذت ببرید.

آیا می‌توانم با اطمینان از سلامتی نوزادم را شیر بدهم؟ 

 شیردهی کاملاً ایمن است. تمامی تحقیقات نشان می‌دهند که ویروس کرونا ازطریق شیر مادر منتقل نمی‌شود، بنابراین مادران می‌توانند به این کار ادامه بدهند، و درواقع این بهترین کاری است که برای نوزاد خود می‌کنند.

اگر مشکوک به ابتلا به بیماری کرونا هستید، حتماً خیلی سریع کمک پزشکی بگیرید و به دستورات پزشک خود را عمل کنید. مادرانی که از لحاظ جسمانی وضعیت خوبی دارند و می‌توانند به نوزاد خود شیر بدهند، بایستی موارد احتیاطی را رعایت کنند، ازجمله زدن ماسک درصورت امکان، شستن دستها قبل و بعد از تماس با نوزاد و تمیز/ضدعفونی کردن سطوح. اگر مادری هنوز پس از زایمان بهبود کامل پیدا نکرده و نمی‌تواند شیر بدهد، شیر را بدوشد و از طریق یک قاشق یا کاپ تمیز با رعایت تمام نکات بهداشتی و احتیاطی به نوزاد بدهد.

مادر مبتلا به کووید-19 و شیر دهی به نوزاد

بله. مادر مبتلا به کووید-19 می تواند به نوزاد خود شیر بدهد. برای این کار باید:

  • بهداشت تنفسی را هنگام شیر دادن رعایت کنند و در صورت دسترسی ماسک  بپوشند؛
  • دست‌ها را قبل و پس از لمس کردن کودک بشویند؛
  • بطور مرتب سطوحی را که با آنها در تماس هستند، تمیز و ضدعفونی کنند

مادر مبتلا به کرونا ویروس و در آغوش کشیدن نوزاد

بله. تماس نزدیک، زود هنگام و شیردهی انحصاری به کودک به رشد او کمک می کند. شما باید از حمایت‌های لازم برخوردار باشید تا بتوانید                  

  • طور ایمن و با رعایت بهداشت تنفسی به کودک خود شیر دهید؛
  • تماس پوست به پوست با نوزاد خود داشته باشید، و
  • با کودک یک اتاق مشترک داشته باشید شما باید قبل و بعد از لمس کردن کودک ، دست های خود را بشویید و تمام سطوح را تمیز کنید. 

 آیا واکسن کووید۱۹ برای خانمهای باردار مناسب است؟

بله. واکسن‌های کووید-۱۹ که توسط سازمان‌های غذا و دارو در کشورهای مختلف از جمله ایران تایید شده‌اند، برای خانم‌های باردار و شیرده و همچنین کسانی که برای باردار شدن تلاش می‌کنند یا قصد باردار شدن دارند، توصیه می‌شود. کسانی که در این مورد نگرانی دارند می‌توانند با پزشک صحبت کنند تا اطلاعات و توصیه‌های لازم در مورد واکسیناسیون خانم‌های باردار به آن‌ها داده شود.
لطفاً توجه داشته باشید:

  • خانم‌های باردار که به کووید-۱۹ مبتلا می‌شوند بیشتر از خانم‌های غیر باردار علائم بیماری را نشان می‌دهند و خطر مرگ برای آن‌ها بیشتر است. بسیاری از خانم‌های باردار که بیماری زمینه‌ای دارند در معرض خطر بیشتری قرار دارند.
  • در حال حاضر سویه‌های خطرناک کووید-۱۹، به ویژه سویه دلتا و اومیکرون، در بسیاری از کشورها از جمله ایران در حال افزایش است و ممکن است سویه‌های جدید و خطرناک‌تری نیز ایجاد شوند.
  • میلیون‌ها مادرباردار واکسن دریافت کرده‌اند بدون اینکه واکسن هیچ‌گونه عوارض جدی و یا خطری برایشان ایجاد کرده باشد.

چرا واکسیناسیون خانمهای باردار اهمیت دارد؟
بررسی‌ها نشان می‌دهد که مزایای دریافت واکسن کووید-۱۹ برای افرادی که باردار هستند یا ممکن است در آینده باردار شوند، بسیار بیشتر از خطرات احتمالی آن است. اطلاعاتی که اخیراً بدست آمده است نشان می‌دهد که بیشترین تعداد مرگ و میر ناشی از کووید-۱۹در ماه آگوست ۲۰۲۱ مربوط به افراد باردار بوده است.

تحقیقات همچنین نشان می‌دهد که ۹۷ درصد از خانم‌های باردار که در بیمارستان بستری شده‌اند- به دلیل زایمان یا بیماری‌های دیگر- و به عفونت SARS-CoV-2 مبتلا بودند، واکسن نزده بودند.

آیا واکسن COVID-19 به نوزاد آسیب میرساند؟
خیر. واکسینه شدن در برابر کووید-۱۹ به نوزاد آسیبی نمی‌رساند. جالب است بدانید هیچ واکسنی در تاریخ علم پزشکی به اندازه واکسن‌های COVID-19 مورد مطالعه قرار نگرفته است. میلیون‌ها خانم‌باردار بدون هیچ عارضه خطرناکی واکسن کووید ۱۹ را دریافت کرده‌اند.
به‌طورکلی، چند واکسن برای خانم‌های باردار توصیه نمی‎شود. این واکسن‌ها، که به عنوان واکسن‌ ویروس ضعیف شده شناخته می‌شوند، حاوی شکل ضعیف‌شده‌ای از ویروس زنده هستند که می‌توانند افراد را بیمار کنند.

اکثر واکسن‌های COVID-19 واکسن‌های ضعیف شده زنده نیستند و باعث ابتلا به COVID-19 نمی‌شوند. ممکن است به دلیل پاسخ سیستم ایمنی به واکسن علائمی مانند تب، درد و خستگی داشته باشید، اما این عوارض به معنای عفونت COVID-19 نیست.

واکسن‌هایی که بر اساس پروتئین اسپایک ویروس هستند، برای خانم‌های باردار توصیه می‌شوند. زیرا پروتئین اسپایک برای مدت طولانی در بدن باقی نمی‌ماند -حداکثر تا چند روز- اما آنتی‌بادی‌های تولید شده در بدن بر علیه این پروتئین‌ها، از مادر و نوزاد در برابر ابتلا به کووید۱۹ محافظت می‌کند.
علاوه بر این، مطالعات نشان می‌دهد که آنتی‌بادی‌ها از جفت عبور می‌کنند و نوزاد را بعد از تولد نیز دربرابر کووید۱۹ محافظت می‌کنند.

خانم‌های باردار حداقل ۶ ماه پس از دریافت دوز‌های اولیه باید دوز تقویتی از واکسن را نیز دریافت کنند
حتی اگر قبلاً به COVID-19 مبتلا شده و سپس بهبود یافته‌اید، توصیه می‌شود واکسن COVID-19 را دریافت کنید. این واکسن باعث می‌شود بدن آنتی‌بادی‌های بیشتری نسبت به آنچه پس از ابتلا به کووید۱۹ داشتید را بسازد، در نتیجه شما و نوزاد به مدت طولانی‌تری در برابر ابتلا به کرونا محافظت خواهید شد.

آیا واکسن کووید-۱۹ باعث سقط جنین می‌شود؟
خیر. در خانم‌هایی که واکسن کووید۱۹ را دریافت کرده‌اند نرخ سقط جنین افزایش پیدا نکرده است. هیچ مدرک معتبری وجود ندارد که واکسن‌های COVID-19 خطر سقط جنین یا ناباروری را افزایش می‌دهند.
به طور کلی، میزان سقط جنین بیشتر از تعدادی است که اکثر مردم فکر می‌کنند. تخمین زده می‌شود که از هر ۳ بارداری ۱ مورد به سقط جنین ختم می‌شود.
سقط جنین اتفاق ناخوشایندی برای خانواده‌ها است، اما واکسینه شدن برای کووید-۱۹ احتمال سقط جنین را افزایش نمی‌دهد. برعکس، خانم‌هایی که در اوایل بارداری به عفونت شدید COVID-19 مبتلا می‌شوند، در معرض افزایش خطر سقط جنین هستند. پس واکسن نه تنها سقط جنین را افزایش نمی‌دهد بلکه از آن جلوگیری نیز می‌کند.

اگر محل زندگیم شلوغ می‌باشد، چه کار کنم؟

 بسیاری از زنان در سراسر دنیا کنار افراد زیادی زندگی می‌کنند و بنابراین حفظ فاصله اجتماعی برایشان چالش برانگیزتر خواهد بود، در چنین موقعیتی، من از تمام اطرافیان می‌خواهم که مراقب زنان باردار خود باشند.  فاصله خود را تا حد امکان با خانم‌های باردار حفظ کنند و این که درصورت امکان سرویس بهداشتی جداگانه‌ای به آنها اختصاص دهند.

و اهمیت شستشوی دستها را فراموش نکنید. تاکید بر شستن دستها بی‌دلیل نیست. ویروس کرونا و صابون از هم بدشان می‌آید. یک کار ساده که اثرات خیلی خوبی دارد. واقعاً امیدوارم که در هر شرایطی، جامعه و کادر پزشکی سیستمی به‌کار بگیرند که زنان باردار، که آیندگان ما را به دنیا خواهند آورد، امن و ایمن باشند.

منبع :

1

2

برچسب ها :

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!

کل :
میانگین :
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x