/ اینفوگراف و عکس نوشته / آموزش موشن گرافیک از مبتدی تا پیشرفته
آنچه در این مقاله می‌خوانید

آموزش موشن گرافیک از مبتدی تا پیشرفته

اگر به دنبال پیشرفت در کسب و کار و تولید محتواهای پرطرفدار هستید، بی‌شک به انواع ویدیو احتیاج خواهید داشت. موشن گرافیک راهی است که می‌توانید با کمکش محتواهای ویدیویی باکیفیت را تولید کنید.

آموزش موشن گرافیک: موشن گرافی چیست؟

ماهیت موشن گرافیک را می‌توانید از نام آن Motion+Graphics دریافت کنید: موشن گرافیک یا گرافیک متحرک، مجموعه‌ای از المان‌های گرافیکی است که ایستا نیستند و حرکت دارند. یک تعریف خوب برای موشن گرافیک عبارت است از:

استفاده از دانش طراحی در کنار المان‌های مکان و زمان

به این معنی که در طراحی یک پوستر یا اینفوگرافیک ساده، المان‌های شما فارغ از زمان و مکان همواره ایستا و بدون حرکت هستند. در حالی که در اینفوگرافیک، اشیا و المان‌ها درون کادر حرکت می‌کنند و حرکت آن‌ها ترتیب مشخصی دارد.

زمانی که از موشن گرافیک صحبت می‌کنیم، بی‌اختیار به انیمیشن هم فکر خواهیم کرد! با این حال، باید بدانید که موشن گرافیک با انیمیشن تفاوت‌های مهمی دارد. بعضی موشن گرافیک را زیرمجموعه‌ای از انیمیشن (به معنی پویانمایی) می‌دانند و بعضی می‌گویند که انیمیشن می‌تواند یکی از زیرمجموعه‌ها و انواع موشن گرافیک باشد.

به هرحال، جا دارد که به تفاوت مهم انیمیشن و موشن گرافیک اشاره کنیم: در انیمیشن «شخصیت‌»های مختلفی وجود دارند که هریک دیالوگ‌های متفاوتی خواهند داشت در حالی که در موشن گرافیک، شخصیتی وجود ندارد و المان‌های گرافیکی با یک موسیقی پس‌زمینه یا نهایتا صدای یک گوینده (نریتور) جابه‌جا خواهند شد.

آموزش موشن گرافیک: انواع موشن گرافی

موشن گرافی انواع مختلفی دارد که هرکدام در جاهای متفاوتی کاربرد خواهند داشت. در ادامه انواع مختلف آن را معرفی خواهیم کرد.

تیتراژ فیلم و سریال

آیا تا به حال به تیتراژ شروع و پایان فیلم و سریال‌ها دقت کرده‌اید؟ این ویدیوهای کوتاه، ترکیبی از المان‌های مختلف و کلمات هستند. به عبارتی، موشن گرافیک محسوب می‌شوند! جالب است بدانید که تیتراژ فیلم و سریال قدیمی‌ترین نوع موشن گرافیک است که در تاریخ ساخته و استفاده شده. اولین بار آلفرد هیچکاک برای ساخت تیتراژ فیلم روانی از این تکنیک استفاده کرده است.

ویدیوهای توضیح‌دهنده

ویدیوهای توضیح‌دهنده مهم‌ترین چیزی هستند که در برندینگ و بازاریابی با آن سروکار خواهید داشت. این ویدیوها معمولا یک فرایند یا دستگاه پیچیده را به چند تکه می‌شکانند و با ترکیبی از حرکت المان‌‌ها، حرکت متن و صدای گوینده آن فرایند را توضیح می‌دهند.

اینفوموشن

اینفوموشن به معنی اینفوگرافیکی است که تبدیل به موشن گرافیک شده است. در این مدل از موشن گرافی، اطلاعات مختلفی به صورت متحرک به اطلاع مخاطب می‌رسد. از آنجایی که در اینفوموشن حافظه بصری با حافظه صوتی ترکیب می‌شود، تاثیر بیشتری در مخاطب خواهد داشت و بهتر می‌تواند در یادگیری موثر باشد.

انیمیشن‌های UI

اگر سایت یا اپلیکیشنی طراحی کرده‌اید، می‌توانید راهنمای استفاده از آن را به صورت موشن گرافیک در بیاورید. این کار هم بسیار جذاب است و هم مخاطب را بیشتر جذب می‌کند.

لوگوهای متحرک

لوگو اولین نماد از برند شما است که در ذهن مخاطب می‌ماند. پس چه چیزی بهتر از این که لوگو را به حرکت در بیاورید؟ یکی از انواع موشن گرافی و در واقع کاربردهای آن، طراحی لوگوهای متحرک است. مثلا اگر لوگویی دایره شکل است، یکی از راه‌های تبدیل آن به موشن گرافیک، استفاده از حرکات مارپیچی است که آن دایره را بسازد.

پرزنتیشن

پرزنیتشن‌های ایستا می‌توانند حسابی حوصله‌سربر باشند اما زمانی که آن‌ها را به موشن گرافیک تبدیل می‌کنید، جان تازه‌ای می‌گیرند و چندین برابر بیشتر مخاطب را به خود جذب می‌کنند. در این نوع موشن گرافیک، المان‌های مربوط به پرزنتیشن از جمله نمودارها، چارت‌ها و آمار و ارقام بیشتر دیده می‌شوند.

برای شروع آموزش موشن گرافیک تسلط به چه نرم افزارهایی ضروری است؟

موشن گرافیک دنیای گسترده‌ای است و نرم افزارهای لازم برای ساخت آن به همان نسبت متنوع هستند. قطعا یادگیری تمام این نرم افزارها همزمان‌ با هم ممکن نیست ولی به تدریج می‌توانید با آن‌ها آشنا بشوید. از طرف دیگر، هرکدام از نرم افزارها کاربرد خاصی دارند و برای انواع خاصی از موشن گرافیک و به طور کلی محتوای ویدیویی مناسب هستند. پس می‌توانید یک یا دوتا را به صورت نرم افزار تخصصی انتخاب کنید و با سایر نرم افزارها فقط آشنا باشید.

Adobe After Effect

افتر افکت بدون هیچ شکی مهم‌ترین نرم افزاری است که برای طراحی موشن گرافیک به آن نیاز دارید. اینطور بگوییم که بدون مسلط بودن به افتر افکت، از موشن گرافی هم خبری نیست! این نرم افزار با استفاده از لایه‌ها کار می‌کند و در واقع تلفیقی از یک نرم افزار ادیت ویدیو و فتوشاپ است.

افترافکت اصطلاحا ۵/۲ بعدی است. به این معنی که اجازه ساخت انیمیشن‌های دو بعدی را به شما می‌دهد و همینطور با نرم افزارهای ساخت المان‌های سه بعدی از جمله ۳D Max به خوبی سازگار است. پلاگین‌ها و تکنیک‌های متنوع افترافکت باعث شده که بهترین و ضروری‌ترین نرم افزار طراحی موشن گرافیک به حساب بیاید. بعد از این که طراحی موشن گرافی به پایان می‌رسد، می‌تواند خروجی ویدیویی آن را دریافت کنید. هرچند بسته به قدرت سیستم شما، زمان آماده شدن این خروجی می‌تواند طولانی شود!

Cinema 4D

برای کسی که به افترافکت تسلط دارد، یادگیری Cinema 4D بسیار راحت و لذت‌بخش خواهد بود. بسیاری از طراحان این نرم افزار را به سایر نرم افزارهای طراحی سه بعدی ترجیح می‌دهند چرا که رابط کاربری آن بسیار ساده و یوزر فرندلی است.

زمانی که نیاز به موشن گرافی‌های سه بعدی دارید C4D انتخاب بهتری است. مثلا برای شبیه‌سازی‌های سه بعدی و موشن گرافیک‌هایی که نیاز به چرخش در سه بعد دارند می‌توانید از این نرم افزار استفاده کنید.

Adobe Premier Pro

پریمیر پرو ابزاری برای طراحی موشن گرافیک براساس تایملاین است. طراحان با استفاده از این نرم افزار می‌توانند ویدیو و صوت را باهم تلفیق کنند. معمولا انیماتورها و طراح‌های موشن گرافیک از پریمیر پرو برای آخرین دستکاری‌های کارشان استفاده می‌کنند. مثلا کات‌های نهایی، گذاشتن متن گویندگی و صدای نریتور و تلفیق موسیقی با موشن گرافی.

Adobe Photoshop

هر طراح موشن گرافیک نیاز دارد که المان‌های گرافیکی متنوعی را طراحی کند. اینجاست که فتوشاپ وارد می‌شود تا برای تکمیل کردن موشن گرافیکتان به شما کمک کند. طراحان موشن گرافیک باتجربه از فتوشاپ برای انجام کارهایی مثل ایجاد تایپوگرافی جدید یا تغییر دادن برخی المان‌ها استفاده می‌کنند.

در واقع اگر بخواهید یک طراح حرفه‌ای شوید، فتوشاپ یکی از ابزارهایی است که قطعا به آن نیاز خواهید داشت. چرا که بارها باید سایز یک المان، رنگ آن، جهتش و … را تغییر بدهید. یک کاربرد دیگر فتوشاپ، طراحی استوری برد است. بسیاری از افراد ترجیح می‌دهند استوری برد را روی کاغذ بکشند اما فتوشاپ به شما اجازه می‌دهد که یک استوری برد ساده و جذاب را به سرعت ایجاد کنید. همچنین به سادگی می‌توانید از فایل‌های فتوشاپ به عنوان ورودی برای افترافکت استفاده کنید.

Adobe Illustrator

ایلاستریتور هم کاربردی شبیه به فتوشاپ دارد با این تفاوت که به جای پیکسل‌ها، از وکتور استفاده می‌کند و به این ترتیب کیفیت هر المان با تغییر سایز آن تغییری نمی‌کند. اگر مایلید از لوگوها، شخصیت‌ها و اشیای گرافیکی در موشن گرافیک استفاده کنید، ایلاستریتور نسبت به فتوشاپ انتخاب بهتری است.

مانند فتوشاپ، فایل‌های ایلاستریتور را هم می‌توانید به عنوان ورودی در افترافکت استفاده کنید.

موشن گرافیست کیست و باید چه مهارت‌هایی داشته باشد؟

موشن گرافیست، کسی است که به صورت تخصصی به طراحی و ساخت صفر تا صد موشن گرافیک می‌پردازد. به عنوان یک طراح موشن گرافیک انتظار می‌رود تا شما مجموعه‌ای از مهارت‌های سخت و نرم را داشته باشید.

بعضی از مهم‌ترینِ این مهارت‌ها عبارتند از:

درک نظریه رنگ‌ها و روانشناسی رنگ

شناختن رنگ‌ها یکی از اولین مهارت‌هایی است که به عنوان یک موشن گرافیست به آن نیاز خواهید داشت. اگر می‌خواهید آموزش موشن گرافی را شروع کنید اما چیزی از روانشناسی رنگ‌ها نمی‌دانید، توصیه ما این است که ابتدا دانشی ابتدایی از این حیطه به دست بیاورید.

هر رنگ تاثیر متفاوتی بر ذهن انسان می‌گذارد و احساس خاصی را القا می‌کند. به دانشی که تاثیر رنگ‌ها بر ذهن می‌گذارد، نظریه رنگ یا روانشناسی رنگ گفته می‌شود. پس باید رنگ‌های موشن گرافیک را براساس احساسی که مایلید القا شود انتخاب کنید. مثلا اگر قرار است یک موشن هشداردهنده بسازید، انتخاب رنگ‌های زرد و قرمز برای طراحی مناسب خواهد بود.

درک اصول انیمیشن

ساخت موشن گرافیک و سایر انواع انیمیشن تنها به معنی به حرکت درآوردن چند پنل و المان نیست. شما باید بدانید هر جزء را چه زمانی، در چه جهتی و با چه سرعتی به حرکت در بیاورید. لازم است بدانید که روند پیشرفت سناریو را چه زمانی کند و چه زمانی سریع کنید. این مفاهیم که «اصول انیمیشن» نام دارند، از مهم‌ترین چیزهایی هستند که هم باید درباره آن مطالعه کنید و هم با تمرین فراوان به آن مسلط شوید.

منبع:

1

برچسب ها :

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!

کل :
میانگین :
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x