/ دامداری / شستن عروس هلندی؛ نحوه حمام کردن و نکات لازم
آنچه در این مقاله می‌خوانید

شستن عروس هلندی؛ نحوه حمام کردن و نکات لازم

برای شستن عروس هلندی و استحمام این پرنده باید به نکات ظریفی دقت کنید. از شامپو برای شستن عروس هلندی استفاده نکرده و برای خشک کردن از باد سشوار کمک نگیرید.

عروس هلندی از جمله پرندگان محبوب خانگی است که با کاکل منحصر به فردش شناخته می‌شود. این طوطی زیبا و دوست‌داشتنی بومی استرالیاست ولی به راحتی می‌تواند با محیط اطرافش سازگار شود. طول عمر عروس هلندی نزدیک به بیست سال است اما برای رسیدن به این عدد باید به خوبی از آن مراقب نمایید.

نحوه شستن عروس هلندی

به طور معمول پرندگان آب را دوست داشته و از حمام کردن لذت می‌برند. البته این را بدانید که کمبود آب و استحمام می‌تواند منجر به خارش و خشکی پرهای عروس هلندی شوند. بنابراین این پرندگان نیاز به شستشو دارند.

این نوع از کاکاتیل ها (عروس هلندی) را حمام نکنید

پرنده بیمار یا مشکوک به بیماری

  • جفتی که روی تخم قرار گرفته است

دقت داشته باشید تصور اینکه پرندگان هم مثل انسان نیاز به چرک کردن در حمام یا استفاده از شامپو دارند، کاملا غلط است. این فرضیه‌ای است که برخی از افراد غیر متخصص در زمینه پرندگان بیان می‌کنند. 

در حقیقت، عموم پرندگان، در انتهای دنبالچهٔ خودشان، یک غده چربی دارند. آنها در طول روز چندین ساعت را به پرآرایی می گذرانند. پرندگان درحین پرآرایی، از غده چربی موجود در انتهای دنبالچهٔ خودشان، با منقارشان روغن می گیرند و در نهایت حاصله، این روغن را به تمام سطح پوست خودشان می مالند. همچنین با همین روشی، تمام پرهای خودشان را روغن مالی، درخشان و ضد آب می کنند.

به طور کلی به دلیل وجود مواد شیمیایی در شامپوها استفاده از برای پر پرندگان بسیار مضر است. پس به فکر شستشوی عروس هلندی با شامپو نباشید.

عروس هلندی را می‌توان به دو روش شستشو داد .

  • قرار دادن پرنده در تشت آب یا وان
  • اسپری کردن آب به پرنده یا زیر دوش گرفتن

سعی کنید در هر دو روش از آب بدون کلر استفاده کنید. 

قرار دادن پرنده در تشت آب یا وان: در این روش کافی است پرنده را در آب قرار داده و خارج کنید. عمق آب در این روش زیر ۱۰ سانتیمتر و زمان شستشو حداکثر ۳۰ دقیقه باشد. نیازی به دست کشیدن و خیس کردن کامل نیست. خود عروس هلندی به طور غریزی تمام پرهایش را خیس خواهد کرد. یادتان نرود که از آب ولرم استفاده کنید تا آسیبی به پرنده وارد نشود.

اسپری کردن: در این روش می‌توانید از فاصله‌ای در حدود ۲۰ سانتیمتر به پرنده آب اسپری کنید یا اینکه آن را زیر دوش آب ببرید. دوش را در حالتی تنظیم کنید که قطرات ریز از آن اسپری شود. 

حمام کردن عروس هلندی

شستن عروس هلندی در تابستان و زمستان

در تابستان به دلیل گرمی هوا و خونسرد ماندن پرنده می‌توانید هر روز آن را حمام کنید ولی در فصول سرد برای جلوگیری از سرماخوردگی عروس هلندی، نیازی به شستشوی روزانه نیست. در زمستان، ۲ یا ۳ بار حمام در هفته، یا حتی یک ‌بار حمام هم قابل‌ قبول است.

خشک کردن عروس هلندی

خشک کردن عروس هلندی

برای خشک کردن عروس هلندی پس از شستشو استحمام به نکات زیر توجه نمایید.

۱. دمای منزل و محلی که پرنده در آن را متعادل نگه دارید (پنجره باز نبوده یا سیستم سرمایشی روشن نباشد)
۲. پرنده به طور طبیعی در هوا خشک شود.
۳. همیشه عروس هلندی را در طول روز شستشو کنید تا با گذاشتن قفس در معرض نور خورشید زودتر خشک شود.
۴. هیچگاه از سشوار برای خشک کردن پرنده خود استفاده نکنید. سشوار می‌تواند آسیب‌های جدی به پرنده وارد نماید.
۵. شما می‌توانید پرنده خیس را در یک حوله قرار دهید و در یک جای گرم به ارامی ودر جهت پرها پرنده را خشک کنید.

مهمترین بیماری های عروس هلندی و راه‌ های درمان

آشنایی با بیماری‌ های عروس هلندی و نحوه درمان آن از بیشترین سوالاتی است که درباره نحوه نگهداری این پرندگان زیبا با آن مواجه هستیم. در این مطلب قصد داریم شما را با مهم‌ترین بیماری‌های این پرنده خصوصا شیوع بیماری‌ها و مشکلات پرنده در فصل سرما آشنا کنیم؛ هر چند اکیدا توصیه می‌کنیم که برای درمان حیوانات خانگی خود به دامپزشک مراجعه کنید.

مهمترین بیماری های عروس هلندی

۱. سرماخوردگی

یکی از شایع‌ترین بیماری‌های عروس هلندی سرماخوردگی است که با پایین آمدن دمای محیط بیشتر با آن مواجه خواهید بود و با علائمی مانند آبریزش بینی، گرفتگی بینی و تنفس از راه دهان، عطسه‌های مکرر به همراه پاشیده شدن ترشحات بینی، التهاب چشم‌ها، کسلی و کم اشتهایی پرنده همراه است.

نحوه درمان

برای درمان سرماخوردگی عروس هلندی خود می‌توانید از کپسول‌های تتراسایکلین یا اکسی تتراسایکلین یا دایکسی سایکلین استفاده کنید. بدین منظور یک عدد کپسول را باز کرده و یک چهارم از محتوای آن را در یک لیوان آب حل کنید و به جای آب آشامیدنی مورد نیاز پرنده در اختیار او قرار دهید.

نکته: آب حاوی کپسول را هر ۲۴ ساعت تعویض کنید و با آب تازه که با کپسول مخلوط کرده‌اید جایگزین کنید.

بیماری های عروس هلندی

۲. خس خس سینه عروس هلندی

خس خس سینه و صدا دار شدن تنفس، نفس کشیدن با منقار باز یا بریده بریده نفس کشیدن عروس هلندی، می‌تواند در ادامه سرماخوردگی پرنده ایجاد شود و یا در اثر خوردن دانه‌های کثیف و آلوده به فضولات پرنده ایجاد شده باشد.

نحوه درمان

برای درمان خس خس سینه و مشکلات تنفسی اگر در ادامه سرماخوردگی پرنده است و با سایر علائم آن همراه است، به روش بالا عمل کنید و اگر علت دیگری عامل ایجاد آن است، یک قاشق چایخوری الکل طبی رقیق را با دو قطره گلیسیرین در آب آشامیدنی پرنده مخلوط کنید و در اختیار او قرار دهید.

خس خس سینه در عروس هلندی

۳. مدفوع آبکی و اسهال عروس هلندی

یکی از مهم‌ترین نشانه‌های بیمار شدن عروس هلندی تغییر شکل، حالت و رنگ مدفوع پرنده است. اسهال از بیماری‌ های عروس هلندی است که به راحتی می‌توانید در منزل به درمان آن اقدام کنید.

نحوه درمان

در ابتدا یک قطره روغن کرچک یا روغن زیتون در دهان پرنده بریزید تا عامل اسهال از بدن او خارج شود و سپس برای چند روز پرنده را با زرده تخم مرغ سفت شده یا بیسکوییت رنده شده تغذیه کنید. همچنین اگر پر‌های پرنده آلوده به مدفوع است پرنده را حمام نیم گرم کرده و پر‌های کثیف را به آرامی قیچی کنید.

۴. عفونت روده و فضولات سبز رنگ

علت این بیماری و خارج شدن فضولات سبز رنگ همراه با فشار، اغلب به علت عفونت روده است که در صورت عدم درمان می‌تواند در فرایند جفتگیری پرنده نیز تاثیر منفی بگذارد.

نحوه درمان

برای درمان این بیماری پرنده را گرم نگه دارید. دمای مناسب برای عروس هلندی بیمار دمای بین ۳۰ تا ۳۲ درجه سانتیگراد است. همچنین می‌توانید به او چای معمولی یا ذغال پرنده بدهید. ذغال پرنده، خنثی کننده سالم اسید‌های طبیعی و کمک کننده به هضم غذاست. این ماده خاصیت سم‌زدایی دارد و برای درمان عفونت روده عروس هلندی بسیار مناسب است و از مشکلات دستگاه گوارش پرنده نیز جلوگیری می‌کند. شما می‌توانید ذغال را در مقادیر کم با غذای روزانه پرنده مخلوط کنید یا هفته‌ای دوبار در کف قفس بریزید.

۵. گرفتگی مجرای تخمگذاری عروس هلندی ماده

گرفتگی مجرای تخمگذاری از بیماری‌ های عروس هلندی ماده است که اغلب در اثر تشکیل نشدن پوسته تخم، تغذیه غل و کم تحرگی پرنده ماده ایجاد می‌شود و باعث پف کردن پرنده، بیحالی و بی تحرکی و در صورت عدم رسیدگی به موقع، تلف شدن پرنده در چند ساعت می‌شود.

نحوه درمان

با مالیدن یک قطره خوراکی مایع در داخل و اطراف مخرج و گرم نگهداشتن پرنده، ماساژ نرم و با احتیاط اطراف مخرج به پرنده ماده، به او در دفع تخم کمک کنید و توجه داشته باشید هرگز پوسته تخم را به داخل بدن پرنده فشار ندهید. در صورتی که نتوانستید تخم را با ماساژ دادن و اقدامات درمانی خانگی دیگر خارج کنید حتما به دامپزشک متخصص مراجعه کنید تا با اقدامات پزشکی مختلف و در صورت نیاز با جراحی و اعمال تخصصی این کار را انجام دهد.

۶. پر کندن عروس هلندی

هر چند یکی از عادت‌های عروس هلندی کندن پرهایش است، اما این کار را هر چند روز یک بار و به میزان کم انجام می‌دهد. اگر پرنده اقدام به کندن پرهایش به طور مداوم کرد حتما باید اقدامات درمانی را برای او شروع کنید.

نحوه درمان

ابتدا پر‌های پرنده و بدنش را به دقت بررسی کنید تا از وجود یا عدم وجود شپش مطمئن شوید. اگر بدن پرنده دچار شپش شده بود که باید با مراجعه به دامپزشک و تهیه محلول‌های ضد شپش اقدام به درمان پرنده کنید و قفس پرنده را به خوبی ضدعفونی کنید. ولی چنانچه در بدن پرنده شپشی مشاهده نکردید احتمالا پرنده دچار خشکی پر‌ها و کاهش چربی طبیعی لازم در بدنش شده است. با رعایت تغذیه صحیح عروس هلندی و اضافه کردن مغز گندم خشک و مقداری روغن گندم در غذای روزانه پرنده، این مشکل به زودی برطرف خواهد شد. همچنین استفاده از مکمل‌های غذایی (ویتامین جهت مصرف دامپزشکی) در کنار غذا‌های پرنده توصیه می‌شود.

پرریزی عروس هلندی

۷. چاقی عروس هلندی

از دیگر بیماری‌های شایع عروس هلندی، چاقی مفرط و کم تحرکی اوست که اغلب در اثر تغذیه نادرست و زیاد غذا دادن به پرنده به وجود می‌آید و می‌تواند در صورت عدم درمان مشکلات جانبی دیگر برای پرنده و حتی مرگ زودرس او را به همراه داشته باشد.

نحوه درمان

برای درمان چاقی عروس هلندی از دادن دانه‌های با چربی بالا مانند تخم آفتابگردان، شاهدانه و تخم کتان به پرنده خودداری کنید و بیشتر از ارزن و میوه و سبزی در جیره غذایی پرنده استفاده نمایید. همچنین وادار کردن پرنده به پرواز در محیط‌هایی مانند پاسیو یا یک اتاق بزرگ به رفع چاقی او کمک خواهد کرد.

توجه: هرگز با گرسنگی دادن به پرنده خود سعی در لاغر شدن وی نکنید، زیرا جز آزار پرنده کار خاصی انجام نداده‌اید و مشکلات جدی دیگری را برای پرنده خود ایجاد خواهید کرد.

سخن پایانی

توصیه می‌کنیم با دیدن اولین علائم بیماری در عروس هلندی حتما به دامپزشک مراجعه کنید؛ زیرا طبیعت این پرندگان به گونه‌ای است که تا حد توان بیماری خود را پنهان می‌کنند. چرا که بیشتر پرندگان شکار خوبی برای حیوانات دیگر هستند و سعی می‌کنند بیماری خود را تا حد ممکن پنهان کنند و زمانی شما متوجه می‌شوید که از بیمار شدن پرنده زمان زیادی گذشته است! با این وجود اگر شرایط فعلی شما به نحوی است که امکان مراجعه به دامپزشک را ندارید می‌توانید از توصیه‌های بالا برای درمان بیماری‌ های عروس هلندی خود کمک بگیرید.

شستن عروس هلندی؛ نحوه حمام کردن و نکات لازم

منبع :

1

برچسب ها :

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!

کل :
میانگین :
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x