/ پزشکی / چگونه میتوان سرطان پاراتیروئید را تشخیص داد؟
آنچه در این مقاله می‌خوانید

چگونه میتوان سرطان پاراتیروئید را تشخیص داد؟ 

اکثر بیمارانی که  به سرطان پاراتیروئید مبتلا می‌شوند، بعد از طی مراحل اولیه جراحی احتمال عود و بازگشت بیماری در آنها وجود دارد. با این وجود در حال حاضر هیچ سیستم قابل‌قبولی برای شناسایی احتمال برگشت بیماری در افراد وجود ندارد. در حقیقت، برای این کار، به یک سیستم مرحله‌ بندی تشخیصی برای سرطان پاراتیروئید مورد نیاز می باشد. تشخیص این نوع از سرطان در حقیقت امری است مشکل و تخصصی که هر پزشکی نمی تواند از عهده آن بر آید.

به همین دلیل در صورتی که شاهد علائم غیرطبیعی در خود شدید، می بایست در ابتدا به پزشکی مراجعه کنید که دارای تخصص در این زمینه است. زمان تشخیص درست این بیماری می تواند به بیمار کمک کند تا درمان های مورد نیاز را دریافت کند و از شیوع این سرطان در خود جلوگیری کند. همانگونه که می دانیم همه سرطان ها به نوعی مشخص ایجاد می شوند و نشانه ها و نحوه تکثیر سلولی در آنها به یک روش تقریبا مشابه انجام می شود.

به همین دلیل تشخیص به هنگام سرطان پاراتیروئید می تواند درمان این نوع سرطان را سریع تر امکان پذیر کند . با این وجود انجام کلیه کارهای زیر توسط پزشک می تواند در تشخیص به موقع این بیماری به شما کمک نماید . معاینه بیمار اولین کاری است که باید توسط پزشک صورت گیرد . در صورتی که این امر محقق نشود تشخیص نمی تواند به درستی انجام شود. همچنین پزشک با معاینه بدنی سوالات مشخصی را در مورد سابقه خانوادگی و پزشکی شما خواهد پرسید . بسیار ضروری است که به طور صحیح به این سوالات پاسخ دهید تا نوع مرحله بیماری شما بتواند مشخص شود . 

در مراحل بعدی آزمایشات مختلفی مانند آزمایش خون و ادرار از شما گرفته خواهد شد که به طور دقیق تر سطح کلسیم و ترشح سایر هورمونهای بدن شما مانند PTH مورد بررسی قرار گیرد . اسکن پاراتیروئید یکی دیگر از راه هایی است که می تواند سرطان پاراتیروئید را به درستی نمایش دهد. با استفاده از این اسکن می توان فهمید که  ترشح PTH در چه میزانی ایجاد شده است . در واقع این اسکن در کمترین زمان ممکن و به صورت سرپایی برای افراد انجام می شود. با استفاده از این روش عکس هایی از سر و گردن شما توسط اشعه رادیواکتیو گرفته می شود که هر نوع ضایعه ای در غدد پاراتیروئید از این طریق قابل مشاهده خواهد بود .

اسکن CT(CAT) با استفاده از اشعه ایکس و یک کامپیوتر صورت می گیرد . برای گرفتن عکس هایی دقیق تر از گردن و بدن از این روش استفاده می شود . MRI یا تصویربرداری از بدن با استفاده از مغناطیس می تواند تصاویری دقیق را از نوع ضایعه ایجاد شده در بدن شما نمایش دهید . این روش با استفاده از اشعه ایکس، آهنربا و یک کامپیوتر به راحتی قابل انجام شدن می باشد . 

سونوگرافی نیز نوعی دیگر از تصویربرداری می باشد که از امواج صوتی خاصی برای این منظور استفاده می شود. آنژیوگرام به تزریق رنگی مخصوص به داخل رگ های خونی گفته می شود . این رنگ می تواند در رگ های شما حرکت کند. با استفاده از اشعه ایکس به بدن می توان فهمید که سرطان پاراتیروئید در چه مرحله ای قرار دارد . 

اقدامات لازم برای درمان سرطان پاراتیروئید  

درمان سرطان امری است مشکل و در بیشتر مواقع سرطان های بدخیم نمی توانند درمان شوند و فقط می توان از شیوع آنها جلوگیری کرد و اقدامات لازم را برای کنترل آن انجام داد. با این حال در چند دهه اخیر با توجه به پیشرفت علم پزشکی درمان های متعددی برای کاهش این بیماری انجام شده است. البته همه این درمان ها در مراحل اولیه شیوع بیماری می توانند تاثیرات بیشتری داشته باشند. ممکن است بنا به تشخیص پزشک از نوعی خاص از درمان استفاده شود یا به صورت ترکیبی چند نوع درمان هم زمان با هم مورد استفاده قرار گیرد.

این امر به مرحله ای که بیمار در آن قرار گرفته است بستگی دارد. در حالت کلی می توانید درمان های زیر را برای جلوگیری از شیوع این سرطان انجام داد. انجام جراحی اولین راهکاری است که می توانید از این طریق به درمان و کنترل بیماری سرطان پاراتیروئید بپردازید. در اکثر مواقع و در 95 درصد بیماران این روش جوابگو است. در واقع در جراحی، غددی که تحت تاثیر این نوع سرطان قرار دارند و به میزان قابل توجهی بزرگ شده اند برداشته می شود.

ممکن است این عارضه در هر 4 غده پاراتیروئید مشاهده شود که در این صورت سه غده و بخشی از غده چهارم توسط جراح برداشته می شود تا بافت های دیگر بدن تحت تاثیر سرطان پاراتیروئید قرار نگیرند. استفاده از هورمون درمانی می تواند به افرادی که دچار این بیماری هستند کمک کند. در این روش هورمونهای مورد نیاز برای حفظ کلسیم استخوان ها به بدن تزریق می شوند. البته این درمان مشکلات اساسی غدد پاراتیروئید را از بین نمی برد. 

شیمی درمانی به صورت تزریقی یا خوراکی یکی دیگر از روش های از بین بردن تومورهای بدخیم است. در این روش ممکن است ریزش در موهای خود را شاهد باشید که بعد از گذراندن دوره های مربوط به شیمی درمانی این عارضه به خودی خود از بین می رود. ممکن است در صورت شیوع این بیماری در بدن از روش های ترکیبی شیمی درمانی و پرتو درمانی به طور همزمان استفاده شود.

 دارو درمانی نیز یکی از درمان هایی است که در مراحل ابتدایی شیوع بیماری برای این افراد تجویز می شود. استفاده از داروی بین فسفات می تواند از کلسیم موجود در استخوان ها محافظت کند و در برخی از مواقع پوکی استخوان را در افراد مبتلا به سرطان پاراتیروئید کاهش می دهد. استفاده از پرتو درمانی بر روی غدد پاراتیروئید می تواند سلول های سرطانی بدخیم در این نواحی را از بین ببرد. برای این منظور می تواند درمانی بسیار قوی محسوب شود. 

عوارض کم‌ کارى پاراتیروئید

آب مروارید، آسیب‌ مغزی‌، اختلالات‌ ضربان‌ قلب، نارسایی‌ احتقانی‌ قلب‌، مشکل‌ در تنفس ، ناهنجاری‌ دندانی‌ و صرع و تشنج از عوارض‌ احتمالی‌ کم‌کارى پاراتیروئید می باشد.

 درمان کم‌ کاری پاراتیروئید

اصلی‌ ترین روش درمان کم‌ کاری پاراتیروئید، صرف نظر از علت بیماری، مصرف مکمل‌های ویتامین D و کلسیم می باشد. اکثر بیماران نیاز دارند که قرص کلسیم را چند بار در روز و قرص‌های ویتامین D با دوز بالا را یک بار در روز مصرف نمایند.

آزمایش های تشخیصی سرطان پاراتیروئید 

 اسکن پاراتیروئید 

در روش اسکن برای تشخیص و تعیین محل غدد پاراتیروئید پرکار استفاده می کنند، این کار می تواند عمل جراحی و دسترسی به غدد را برای پزشک بسیار آسانتر نماید.

سی تی اسکن 

یک تصویر با استفاده از اشعه ایکس از غدد میگیرد 

آنژیوگرافی 

بررسی سوابق خانوادگی و معاینات بالینی 

پزشک برای تشخیص وجود توده و یا برآمدگی گردن شما را معاینه می کند و نیز سوابق خانواده و گذشته شما را خواهد پرسید تا درصد احتمال و ریسک فاکتورهای ابتلا به بیماری را مورد بررسی قرار دهد. 

ام آر آی 

سونوگرافی

اولین نقش سونوگرافی در بیماریهای پاراتیروئید  تشخیص و حدس وجود توده های تیروئید می باشد و در درجه دوم تعیین محل وجود ضایعه استفاده از سونوگرافی در نمونه برداری و هدایت جراح استفاده می شود سونوگرافی برای هدایت آر اف به محل دقیق توده صورت می پذیرد پی بردن به وجود یافته های همراه از جمله توده های تیروئید و کمک به رویکرد عمل جراحی 

نمونه برداری از رگ 

به منظور اندازه گیری دقیق تر از رگهای مختلف نمونه برداری می شود تا میزان هورمون موجود در آن برآورد و نسبت به هایپرپاراتیروئیدی بررسی گردد. 

نمونه برداری و بیوپسی 

برای اثبات خوش خیم و یا بدخیم با استفاده از سونوگرافی و بیوپسی سوزنی استفاده می شود. 
 

آزمایش خون و ادرار 

بررسی افزایش میزان هورمون PTH و نیز کلسیم در خون و ادرار انجام می شود، قبل از اینکه برای انجام آزمایش ادرار و یا خون مراجعه کنید توصیه های پزشک را در مورد غذای مصرفی، زمانی که نباید غذا خورده باشید و داروهایی که از قبل مصرف می کنید مشورت نمایید. 

استفاده از سونوگرافی در نمونه برداری و هدایت جراح

سونوگرافی برای هدایت آر اف به محل دقیق توده:  آنژیوگرافی

منبع :

1

برچسب ها :

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!

کل :
میانگین :
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x