/ مشاوره / رشته ی هنرهای صناعی
آنچه در این مقاله می‌خوانید

رشته ی هنرهای صناعی

معرفی رشته کارشناسی هنرهای صناعی، دانشگاه های پذیرنده و مشاغل و بازار کار کارشناسی هنرهای صناعی

معرفی رشته کارشناسی هنرهای صناعی :

هنرهای صناعی یکی از رشته ­های هنر سنتی است و آثار به دست آمده نشانگر چگونگی سیر تحول و تطور آن در طول تاریخ است. هنرهایی که ریشه در فرهنگ و اعتقادات ما داشته و با مدنیت و زندگی روزمره مردم عجین شده بود.

هنرهای صناعی یا سنتی، هنرها و صنایع ظریفه‌ای هستند که در طول سده‌های متمادی با حفظ ریشه‌ها و سنت‌های خود رشد کرده، مراحل شکل‌گیری خود را گذرانده یا می‌گذرانند.

آنچه که اکنون با نام صناعی مطرح می­شود در حقیقت هنرهایی است که همراه با صنعت پیش رفته و گاهی جنبه صنعتی آن در جهت تولید و تکثیر زمانی وجه هنری آن اهمیت یافته است.

کسب توانایی لازم در اجرای مراحل مختلف تولید آثار هنری و شناخت ابزار و وسایل مرتبط با این رشته و ارزیابی و ارزشیابی و کارشناسی آثار هنرهای صناعی و تحلیل و شناخت طرح ها و نقوش اصیل و نسبت آنها با فرهنگ از دیگر مزایای این رشته برای فارغ ­التحصیلان می­باشد.

توجه: با توجه به دفترچه کنکور 95 رشته هنرهای صناعی بدون گرایش می باشد . دانشجویان بعد از یک سال، دو سال تحصیل می توانند در درون دانشکده، گرایش انتخاب کنند.

در ادامه تعریف مختصری از گرایشهای این رشته خواهیم داشت:

گرایشهای این رشته عبارتند از:

گرایش فلز :

هنر کار روی فلز رشته های زیادی را در برمی گیرد. برای نمونه می توان به قلم زنی، ملیله کاری، میناکاری و … اشاره کرد.

گرایش آبگینه :

به هنر کار روی شیشه، آبگینه می گویند. از هنرهای مربوط به آبگینه می توان به آئینه کاری، نقاشی پشت شیشه، معرق شیشه، تراش شیشه و … اشاره کرد.   

گرایش خاتم و گره چینی :

هنر خاتم‌سازی یکی از مهم‌ترین هنرهای دستی ایران است .این صنعت ارزش هنری فوق العاده زیادی دارد .سابقه خاتم‌سازی درایران از زمانهای خیلی قدیم بوده است. خاتم ترکیبی است از چند ضلعی‌های منظم با تعداد اضلاع متفاوت که با استفاده از مواد اولیه گوناگون در رنگ‌های مختلف تشکیل می‌شود.

گره چینی یکی از شاخه‌های هنر معماری است که در آن از کنار هم چیدن کاشی‌ها، آجر‌ها و دیگر مواد نقش‌های هندسی تزئینی درست می‌کنند.البته هنر گره چینی فقط در معماری رواج ندارد و یکی از زیرشاخه‌های صنایع چوب نیز می‌باشد.

گرایش سفال :

سفالگری یکی از اولین و مهم ترین اختراع‌های ساخته شده توسط انسان است. سفالگری ساختن ظروف با گل است و به ظرف ساخته شده از این طریق سفال می‌گویند. ساخت سفال در ایران دارای سابقه طولانی و درخشان است. با توجه به موقعیتت جغرافیایی خاصی کشور ایران، که در محل تقاطع تمدن‌های باستانی و در مسیرهای کاروان‌های مهم واقع است، تقریبا در هر بخشی از ایران در زمان‌های مختلف درگیر ساخت سفال بوده‌اند. 

گرایش کاشی :

هنر زیبای کاشی کاری از هنرهای دستی و قدیمی ایران بوده و در دوره اسلامی به اوج خود رسیده است. از کاشی ها عمدتا در تزئین ساختمان ها و عمارت های گوناگون استفاده می شد. این کاشی های انواع مختلفی از جمله کاشی معرق، کاشی معقلی، کاشی مشبک، کاشی گره و کاشی خشتی داشتند.

گرایش نساجی سنتی :

در ايران هنر نساجى قرن‌ها پيش از ميلاد مسيح بوده و آثار ريسندگى و بافندگى در ايران به حدود هشت هزار سال قبل از ميلاد مى‌رسد. نساجى سنتى در طى قرون و اعصار متمادى نه تنها تأمين‌کننده البسه و پوشاک به‌ عنوان بخشى از نيازهاى اوليه مردمم بوده است بلکه عرصه‌اى براى بروز ذوق و هنر و خلاقيت صنعتگران شايسته و هنرمند اين سرزمين بوده و هست.

در نساجى دستى ايران، اساس بر درگيرى دو نخ تاروپود است؛ که به اشکال گوناگونى صورت مى‌گيرد و موجب تنوع در بافت مى‌شود. نوع نخ‌ها نيز تعيين‌کننده است، که مى‌تواند نخ پشمى ابريشمي، پنبه‌اى و يا از الياف کتان، الياف مصنوعى و فلز مى‌باشد. از انواع هنرهای زیرمجموعه نساجی سنتی می توان به ابریشم بافی، جاجیم بافی، زری بافی، ترمه بافی و … اشارهه کرد .         

در ادامه برای آشنایی بیشتر متقاضیان انتخاب رشته کنکور و نیز افرادی که در بازار کار و کاریابی به دنبال آینده شغلی بهتری هستند، اطلاعات بیشتری شامل: دانشگاه های دارای رشته هنرهای صناعی و معرفی فرصت شغلی و بازارکار این رشته ارایه می شود .

دانشگاه هایی که در رشته هنرهای صناعی پذیرش دانشجو دارند

(بر اساس دفترچه کنکور 95)

(غیر از دانشگاه پیام نور، موسسات غیرانتفاعی و دانشگاه آزاد)

دانشگاه مازندران

وضعیت استخدامی رشته هنرهای صناعی:

مشاغل زیر به طور مستقیم به این رشته تحصیلی ارتباط دارد و دانش آموختگان در صورت فعالیت در این شغل بیشترین ارتباط را بین رشته تحصیلی و شغل خود برقرار خواهند کرد : 

کارشناس صنایع دستی  پـژوهـــشــگـر  معلم ( امور هنری )

همچنین مشاغل زیر، ظرفیت جذب افراد مختلف از تخصص های گوناگون را دارا می باشند. در این مشاغل، هر فرد علاوه بر تسلط بر مهارت های مربوط به آن شغل، لازم است به فراخور صنعت و نوع کسب و کاری که در آن مشغول به کار است، دارای دانش تخصصی مربوطه نیز باشد: 

مدیریت فروش

مدیریت بازاریابی

مدیر خرید و تدارکات

کارشناسی تحقیقات بازار

همه چیز درباره رشته هنر های صناعی: بازارکار، درآمد، آینده شغلی، دانشگاه های برتر

اغلب وقتی صحبت از رشته های هنر می شود، افراد به فکر رشته های عکاسی، نقاشی، گرافیک، مجسمه سازی می افتند و برخی از رشته ها مانند رشته هنرهای صناعی برای آنها ناشناخته است. البته درست است واقعا اسم این رشته شاید آنقدر برای افراد ملموس نباشد که متوجه کاربرد آن و موقعیت های شغلی فارغ التحصیلان این رشته شوند.

حال که شما این مطلب را می خوانید یا به فکر انتخاب این رشته در دانشگاه، و یا اسم این رشته را شنیده اید و میخواهید با آن آشنا شوید. تا انتهای این مطلب ما با همراه باشید تا با این رشته و پیرامون آن از جمله شرایط ورود به آن، دروس رشته، گرایش ها، وضعیت ادامه تحصیل، بازارکار و حقوق آن آشنا شوید.

ماهیت رشته هنر های صناعی

بیشتر افراد علاقه مند به دانستن فرهنگ، آداب و رسوم و اعتقادات در گذشته هستند و می خواهند بدانند از زندگی امروزه چه تفاوتی با گذشته دارد. این رشته از زیرگروه های رشته هنرهای تجسمی با هدف ترویج فرهنگ معنوی و ملی در جوامع بشری، حفظ و تقویت فرهنگ بومی و ملی بر اساس اصالت ها، بالا بردن کیفیت هنرهای صناعی، شناخت سیر تحول و دوران مختلف فرهنگی، ایجاد زمینه مطالعاتی و تحقیقاتی در مقاطع ارشد و دکترا، در دانشگاه های ایران ارائه شد. دانشجویان این رشته در دوران تحصیل خود با مبانی نظری و عملی هنرهای صناعی که نشان دهنده فرهنگ اسلامی و هنر ملی کشور است آشنا می شوند.

توانایی های موردنیاز برای ورود به رشته هنرهای صناعی

شما برای ورود به هر رشته ای نیازمند یکسری مهارت ها برای درک مباحث آن رشته و موفقیت در آن هستید. داشتن ذوق هنری، خلاقیت، علاقه مند به تاریخ گذشته، علاقه مند به آشنایی با آداب و رسوم مردم گذشته، علاقه مند به آشنایی با اعتقادات و هنر مردم در گذشته از شرط های لازم برای ورود به این رشته است.

بازار کار و آینده شغلی رشته هنر های صناعی در ایران

در بالا اطلاعات لازم درباره این رشته را ارائه کردیم. اما خب بازار کار این رشته خوب است؟

این رشته در مقابله دیگر رشته های هنر مانند رشته عکاسی، رشته نقاشی، رشته بازیگری، رشته سفالگلری، رشته طراحی پارچه، شاید خیلی شناخته شده نباشد و بازار کار مناسب و متنوعی مانند آن رشته ها را در ایران نداشته باشد.

اما با توجه به جستجوهایی که تیم مشاوره فسفر، طبق آخرین گزارشات به عنوان مثال سپاه در سال 1400 اقدام به جذب فارغ التحصیلان این رشته بدون سابقه کار می کند. افرادی که در همچین موقعیت هایی مشغول به کار شوند، آینده شغلی تضمین شده را می توانند داشته باشند. فارغ التحصیلان این رشته می توانند در کارهای پژوهشی هم فعالیت داشته باشند.

دانشگاه های برتر رشته هنرهای صناعی در ایران

دانشگاه مازندران – بابلسر (محل تحصیل دانشکده میراث فرهنگی وصنایع دستی وگردشگری نوشهر)

دانشگاه پیام نور استان آذربایجان شرقی – مرکز تبریز

دانشگاه پیام نور استان اصفهان – مرکز اصفهان

دانشگاه پیام نور استان تهران – تهران شرق

دانشگاه پیام نور استان مازندران – مرکز بابل

دانشگاه پیام نور استان همدان – واحد لالجین

دانشگاه پیام نور استان یزد – مرکز یزد

بازار کار و آینده شغلی رشته هنرهای صناعی در دنیا

متاسفانه اطلاعات دقیقی درباره بازار کار، درآمد و حقوق این رشته در دنیا پیدا نکرده ایم.

منبع:

1

برچسب ها :

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!

کل :
میانگین :
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x