آیا فرزندتان در مدرسه با مشکل روبهروست؟ آیا از روخوانی، نوشتن انشاء یا حل تمرینهای ریاضی وحشت دارد؟ همهی بچهها گاهی در انجام تکالیف مدرسه به مشکل برمیخورند، اما اگر یادگیری کودکی به طور دائمی در حوزهی به خصوصی با سختی همراه است میتوان به اختلال یادگیری مشکوک شد. وقتی دربارهی اختلالات یادگیری اطلاعات کسب کنید میتوانید اطمینان پیدا کنید که فرزندتان برای غلبه بر چالشهای کلاس درس و موفقیت در زندگی کمک مناسب را دریافت میکند.
اختلال یادگیری یا ناتوانی یادگیری، نام کلیای است که طیف وسیعی از مشکلات یادگیری را شامل میشود. اختلال یادگیری به معنای نقص در هوش یا انگیزه نیست. کودکان دچار اختلال یادگیری تنبل یا کودن نیستند، در حقیقت اکثر آنها به اندازهی سایرین باهوش هستند و فقط مغزشان به طریقهی متفاوتی عمل میکند. این تفاوتها در مغز در نحوهی دریافت و تجزیه و تحلیل اطلاعات این کودکان اثر میگذارد.
به زبان ساده، کودکان و بزرگسالانی که به اختلال یادگیری دچارند متفاوت از سایرین میبینند، میشنوند و درک میکنند. آنها به همین دلیل در یادگیری اطلاعات و مهارتهای تازه یا به کارگیری آموختههایشان با مشکل مواجه میشوند. شایعترین انواع اختلالات یادگیری عبارتاند از: اِشکال در خواندن، نوشتن، ریاضیات، استدلال، گوش کردن و حرف زدن.
روبرو شدن با این احتمال که فرزندتان دچار اختلال یادگیری باشد دشوار است. ممکن است فکر کنید که با وجود این مشکل آیندهی او چگونه خواهد بود؟ یا چطور باید از پس مدرسه بربیاید؟ ممکن است نگران باشید که به علت این اختلال به فرزندتان برچسب «کُندذهن» بخورد یا به مدارس کودکان استثنایی معرفی شود.
آنچه در این میان اهمیت دارد این است که به یاد داشته باشید اکثر کودکان دچار اختلال یادگیری به اندازهی سایرین باهوش هستند، فقط لازم است آموزش آنها به نحوی باشد که با شیوهی یادگیری مختصِ آنها سازگاری داشته باشد. به عنوان والدین چنین کودکانی لازم است دربارهی این اختلالات به طور کلی و دربارهی مشکل فرزندتان به طور خاص مطالعه کنید تا بتوانید در مسیر موفقیت تحصیلی، او را یاری کنید.
اگر شک دارید، معطل نکنید. اگر احتمال میدهید مشکلات یادگیری فرزندتان نیاز به رسیدگی خاص دارد لطفا برای دریافت کمک تعلل نکنید. در مواجهه با اختلال یادگیری هرچه سریعتر اقدام کنید شانس اینکه فرزندتان بتواند به حداکثر پتانسیلهایش دست پیدا کند را بالاتر بردهاید.
اختلالات یادگیری در هر کودک به شکل خاصی خود را نشان میدهد. یک کودک ممکن است برای خواندن و هجی کردن مشکل داشته باشد، در حالیکه دیگری عاشق کتاب است اما در درک ریاضیات مشکل دارد. کودکی دیگر هم ممکن است برای درک آنچه دیگران میگویند یا مکالمهها مشکل داشته باشد. مشکلات یادگیری تفاوت بسیاری با هم دارند اما همگی جزئی از اختلالات یادگیری هستند.
تشخیص اختلال یادگیری همیشه هم کار سادهای نیست و به علت گستردگی انواع آن، هیچ نشانه یا علامت واضحی که مدرکی دال بر یک اختلال باشد نمیتوان معرفی کرد. اگرچه، در هر سنی مشاهده و بروز برخی نشانهها معمولتر است که اگر دربارهی آنها اطلاع داشته باشید میتوانید به سرعت متوجهی احتمال اختلال یادگیری فرزندتان بشوید و به سرعت برای کمک گرفتن اقدام کنید.
فهرستی که در ادامه میآید برخی از نشانههای جدی اختلال یادگیری است. فراموش نکنید ممکن است همهی کودکان گاهی دچار برخی از این نشانهها بشوند، اما آنچه احتمال وجود اختلال یادگیری را مطرح میکند عدم تسلط دائمی در انجام و تکمیل مهارتهای خاص است.
وجود مشکل…
ممکن است تا زمانی که کودک به سنین بالاتر میرسد، تاخیر در مراحل رشد به عنوان علامت اختلال یادگیری در نظر گرفته نشود. اما اگر شما وقتی فرزندتان کوچک است متوجه این علائم باشید، میتوانید مداخله را زودتر آغاز کنید. شما بهتر از همه فرزندتان را میشناسید، پس بدانید اگر احتمال میدهید مشکلی وجود دارد از انجام ارزیابی ضرر نخواهید کرد. همچنین میتوانید از پزشک اطفال درخواست کنید نمودار رشد کودک را در اختیار شما قرار دهد تا بتوانید مسیر رشد او را از نظر طبیعی بودن بررسی کنید.
اختلالات یادگیری معمولا بر اساس مهارتهای مرتبط با تحصیل طبقهبندی میشوند. اختلالات یادگیری در مورد کودکی که به مدرسه میرود معمولا حول خواندن، نوشتن یا ریاضیات دور میزند.
اختلا ل یادگیری خوانشی دو نوع متفاوت دارد. اختلال بنیادی در خواندن، زمانی است که فرد برای درک ارتباط موجود بین اصوات، حروف و کلمات با مشکل روبرو است و اختلال در درک مطلب، زمانی رخ میدهد که فرد برای درک مطلب حین خواندن کلمات، عبارات و پاراگرافها با مشکل روبرو باشد.
اختلال یادگیری ریاضی بسته به توانایی و ضعف کودک در سایر زمینهها به صورتهای بسیار مختلفی بروز پیدا میکند. توانایی ریاضی کودک با توجه به سایر اختلالها و اِشکالات تحت تاثیر قرار میگیرد. مشکل در زبانآموزی، اختلالات دیداری یا مشکل در ترتیبگذاری، حافظه یا سازماندهی همگی به صورتهای متفاوتی بر اختلال ریاضی فرد اثر میگذارند.
کودکی که دچار اختلال اساسی ریاضیات است ممکن است با به خاطرسپردن و سازماندهی اعداد، علامتهای ریاضی و قوانین اعداد (مانند:۱۰=۵+۵ یا ۲۵=۵ ×۵) مشکل داشته باشد. این کودکان ممکن است با قوانین شمارش اعداد (مانند شمارش دوتایی …۲،۴،۶یا پنجتایی …۵،۱۰،۱۵) یا خواندن ساعت راحت نباشند.
اختلال نوشتن میتواند شامل عمل فیزیکی نوشتن یا عمل ذهنیِ درک و آمیختن اطلاعات با یکدیگر باشد. اختلال اساسی نوشتاری مربوط به اِشکال در شکل دادن فیزیکی به کلمات و حروف روی کاغذ است. در اختلال بیانی نوشتاری فرد در سازماندهی به افکار برای انتقال دادن به روی کاغذ دچار اِشکال است.
نشانههای ناتوانی در نوشتن حول عمل نوشتن دور میزند. این نشانهها شامل مشکلاتی با:
خواندن، نوشتن و ریاضیات تنها مهارتهایی نیستند که تحت تاثیر اختلال یاگیری قرار میگیرند. انواع دیگر اختلال یادگیری میتواند شامل مشکلات حرکتی (در حرکت یا هماهنگی)، فهم زبان شفاهی، تمیز دادن اصوات از هم، و تفسیر اطلاعات دیداری باشد.
مشکلات حرکتی مربوط به اختلالاتی در حرکت و هماهنگی هستند، چه این اختلالات در مهارتهای حرکتی ظریف (بریدن، نوشتن) باشد چه در مهارتهای حرکتی درشت (دویدن، پریدن). گاهی از ناتوانی حرکتی به عنوان یک اختلال «برونداد» یاد میشود؛ برونداد به اطلاعات خروجی از مغز اشاره دارد که مغز فرد برای دویدن، پریدن، نوشتن یا بُریدن به اندامهای مربوط میفرستد تا این اعمال انجام شوند.
وجود مشکل در مهارتهای فیزیکیای که به هماهنگی دست با چشم نیاز دارند، مانند به دست گرفتن مداد و بستن دکمههای پیراهن از جمله علائم نشان دهندهی ناتوانی حرکتی در کودکان است.
توانایی درک یا تولید زبان شفاهی در این اختلال تحت تاثیر قرار میگیرد. زبان نیز یک برونداد است زیرا به سازماندهی افکار در مغز و انتخاب کلمهی درست، برای بیان شفاهی چیزی یا برقراری ارتباط با کسی، نیاز دارد.
علائم مشکلات یادگیری زبان شامل اختلالاتی در مهارت زبان گفتاری، مانند توانایی تعریف مجدد یک داستان و روانی کلام، همچنین توانایی درک معنای کلمات، جایگاه دستوری کلمه، دستورالعملها و غیره است.
چشمها و گوشها ابزار ابتدایی انتقال اطلاعات به مغز هستند، این فرآیند را گاهی «درونداد» مینامند. اگر هر یک از این دو درست کار نکنند، میتوانند روی یادگیری اثر منفی بگذارند.
اختلال پردازش شنیداری: متخصصان قدرت شنوایی خوب را در زبان تخصصی مهارتهای «پردازش شنیداری» یا «زبان دریافتی» مینامند. درست شنیدن اثر مهمی روی توانایی خواندن، نوشتن و هجی کردن دارد. عدم توانایی در تشخیص تفاوتهای ظریف بین صداها یا شنیدن صداها با سرعتی کندتر یا تندتر، بیان کلمات و درک مفاهیم پایهای خواندن و نوشتن را دشوار میکند.
متخصصین از کاری که چشم انجام میدهد به عنوان «پردازش دیداری» یاد میکنند. اختلال در ادراک دیداری شامل عدم تشخیص تفاوتهای ظریف در اشکال، معکوس کردن حروف یا اعداد (آیینه نویسی)، جاانداختن کلمات، جاانداختن خطوط، ادراک غلط عمق یا فاصله، و وجود اختلال در هماهنگی بین دست با چشمهاست. ادراک بینایی میتواند بر مهارتهای حرکتی درشت و ظریف، خواندن و درک متن، و ریاضیات اثر بگذارد.
خلاصهای از انواع متداول ناتواناییهای یادگیری | ||
اختلال یادگیری در خواندن (دیسلکسیا) | مشکل در خواندن | اشکال در خواندن، نوشتن، هجی کردن (املاء)، حرف زدن |
اختلال یادگیری در ریاضیات (دیسکلکولیا( | مشکل در ریاضیات | اشکال در حل کردن مسائل ریاضی، خواندن ساعت، استفاده از پول |
اختلال یادگیری در نوشتن (دیسگرافیا( | مشکل در نوشتن | دستخط بد، اشکال در املاء، سازماندهی به نظرات |
ناتوانی یادگیری در مهارتهای حرکتی (دیسپرکسیا) | اختلال در یکپارچه کردن حواس، مشکل در مهارتهای حرکتی ظریف | اشکال در هماهنگی دست و چشم، تعادل، چالاکی در انجام کار با دست |
ناتوانی یادگیری زبان (دیسفازیا/آفازیا) | مشکل با زبان | اشکال در درک زبان شفاهی، ضعف در درک متن هنگام روخوانی |
اختلال پردازش شنوایی | اشکال در شنیدن تفاوت بین اصوات | اشکال در خواندن، درک متن و زبان |
اختلال پردازش بینایی | اشکال در درک معنایی اطلاعات دیداری | اشکال در خواندن، ریاضیات، کار با نقشه، جداول، نمادها و عکسها |
منبع:
کلمات کلیدی : اختلالات یادگیری – مشاور تحصیلی