چگونه چندوظیفهای بودن را کنار بگذاریم؟
در حال مکالمهی تلفنی با یک فروشنده هستید، درحالیکه به آرامی یادداشتهایی دربارهی تماسهای تلفنی قبلی خود مینویسید. به محض تمام شدن این مکالمهی تلفنی، همکاری برای شما یک پیام فوری میفرستد. شما حین خواندن پیام این همکار، در حال گرفتن شمارهی داخلی مدیرتان هستید. سپس، حین مکالمهی تلفنی با مدیر، فهرست انجام کارهای هفتگیتان را بهروز میکنید.
بسیاری از ما برای افزایش بهره وری خود، تا حدی چند وظیفه را به صورت هم زمان انجام میدهیم. در دنیایی که سرعت زندگی دیوانهوار است، اغلب افراد تصور میکنند، کسانی که بتوانند چندوظیفهای باشند معمولا کارآمدتر و مؤثرتر از دیگران هستند. با این حال نمیتوان به صورت قطعی گفت وقتی همزمان چند کار را با هم انجام میدهیم (عملکرد چندوظیفهای)، سریعتر به کارهایمان میرسیم.
در واقع، عملکردِ چندوظیفهای آنقدرها هم که فکر میکنیم سبب بهره وری ما نمیشود. مهمتر از این، کیفیت کار ما تحت تأثیر عملکرد چندوظیفهای، پایین میآید. به عبارت دیگر، بهجای صرفهجویی در زمان، وقت کم میآوریم.
در این مقاله به مسائل مربوط به عملکرد چندوظیفهای و دلایل درست نبودن آن میپردازیم. همچنین پیشنهادهایی را مطرح میکنیم تا عادت چندوظیفهای بودن را ترک کنید.
بسیاری از افراد در دههی گذشته، چندوظیفهای بودن را تجربه کردهاند و اغلب آنها به یک نتیجهی مشترک رسیدهاند: عملکرد چندوظیفهای، بهرهوری ما را بیشتر نمیکند!
طبق بررسیهای متعدد، با عملکرد چندوظیفهای، حدود ۲۰ تا ۴۰ درصد از زمان ما، بسته به نوع کاری که انجام میدهیم، به هدر میرود.
دلیل سادهی بیفایده بودن عملکرد چندوظیفهای این است که ما نمیتوانیم همزمان روی بیش از یک کار تمرکز کنیم. اما خودمان اینطور فکر نمیکنیم، به همین دلیل، برای به پایان رساندن کارهای بیشتر، چند کار را با هم انجام میدهیم.
تصور کنید میخواهید با کسی صحبت کنید و همزمان پاسخ یک ایمیل را هم تایپ کنید. هر دوی این کارها مستلزم ارتباطات هستند. شما نمیتوانید با کسی صحبت کنید و همزمان یک پاسخ بسیار روشن و متمرکز به یک ایمیل بدهید. این دو کار بسیار متناقض هستند. هنگام انجام هر دوی این کارها با هم، فشار زیادی را به مغزتان وارد میکنید.
حالا به این فکر کنید که حین گوش دادن به حرفهای کسی، در حال نوشتن یک ایمیل هستید. انجام همزمان این دو کار با هم، اندکی راحتتر است، چون مهارتهای لازم برای انجام آنها با هم متفاوت است. اما هنگام نوشتن، باز هم توجهتان به فردی که با شما صحبت میکند، کم و زیاد میشود.
بزرگترین مشکل چندوظیفهای بودن این است که کیفیت انجام کار را پایین میآورد. ما میخواهیم دو کار یا بیشتر از آن را همزمان انجام بدهیم و نتیجه این میشود که کیفیت انجام کارمان، در مقایسه با زمانی که به تکتک کارها جداگانه میپرداختیم، کمتر میشود. حین انجام چند وظیفه با هم، مغز برای پردازش اطلاعات هر وظیفه، باید جهتیابی کند. اگر این کار با سرعت انجام شود، ما نمیتوانیم تمام تمرکز و توجهمان را معطوف هر یک از آن کارها کنیم. بنابراین، کیفیت کارمان پایین میآید. هرچه این جابهجایی، بین کارهای پیچیدهتر و فنیتر باشد، افت کیفیت هم بیشتر خواهد بود. برای مثال، غیرممکن است بتوانید حین گپ زدن احساسی با یک همکار، یک متن سخنرانی باکیفیت هم بنویسید.
نقطهضعف دیگر عملکرد چندوظیفهای اثری است که بر روی سطوح استرس ما میگذارد. رسیدگی فوری به کارهای متعدد باعث میشود احساس ضعف و خستگی بیش از حد کنید.
از سوی دیگر، به احساس رضایتی فکر کنید که از توجه کاملتان به یک کار خواهید داشت. وقتی روی یک کار تمرکز میکنید، پس از پایان آن کار، احساس میکنید آن را با کیفیت خوبی هم به سرانجام رساندهاید. این حالت، وضعیت جریان یامدل تچان نام دارد و مهارتی است که با اندکی تمرین، میتوان به آن دست یافت.
اگر بخواهیم کیفیت کارمان را بالا ببریم، استرس خود را کم کنیم و کارآمدتر شویم، پس باید عادت چندوظیفهای بودن را کنار بگذاریم. در زیر پیشنهادهایی برای کمک به ترک عادت چندوظیفگی بیان میکنیم:
«مدیریت زمان» فرایند نظم بخشیدن و برنامه ریزی برای تعیین چگونگی تقسیم زمان به منظور انجام فعالیتهای خاص است. مدیریتِ درستِ زمان به شما اجازه میدهد هوشمندانهتر کار کنید و نه سختتر! بنابراین میتوانید کارهای بیشتری را در زمان کمتری به پایان برسانید؛ حتی زمانی که وقت شما تنگ و فشار کار بالاست. اگر نتوانید زمانتان را به خوبی مدیریت کنید کارایی شما کاهش مییابد و دچار استرس میشوید.
به نظر میرسد هرگز در یک روز، زمان کافی برای انجام همهی کارها وجود ندارد. اما از آنجا که همهی ما به طور یکسان در یک روز، ۲۴ ساعت وقت داریم، پس چرا برخی از افراد کاراییشان بسیار بیشتر از دیگران است؟ جواب این سؤال در مدیریتِ درستِ زمان نهفته است.
موفق ترین افراد، زمانشان را به طرز استثنایی مدیریت میکنند. با استفاده از تکنیک های مدیریت زمان در این بخش، میتوانید کارایی عملکردتان را بالا ببرید.
مدیریتِ درستِ زمان مستلزم یک تغییر مهم است یعنی تمرکز روی نتایج بهجای تمرکز روی فعالیتها. به عبارت بهتر همیشه مشغول بودن همان موثربودن نیست.
اگر در طول روز دیوانهوار به انجام فعالیتهای مختلف بپردازید، نتیجهی چندانی نمیگیرید، چون توجه شما به انجام چندین کار مختلف، تقسیم میشود. با مدیریت درست زمان، شما هوشمندانهتر و آسانتر کار میکنید و میتوانید کارهای بیشتری را در زمان کمتری، به پایان برسانید.
«مدیریت زمان» شیوهی نظم بخشیدن و برنامهریزی شما برای زمانی است که به انجام فعالیتهای خاص اختصاص میدهید.
منبع :