راسل کرو یکی از محبوبترین بازیگران هالیوود است که ملیتی استرالیایی دارد. بهترین فیلم های راسل کرو را میتوان تقاطع، مدرک، نفوذی، گلادیاتور و … دانست
– راسل کرو (Russell Crowe) برای بسیاری از دوستداران سینما نامی آشناست. این بازیگر مشهور استرالیایی به واسطه فیلمهایی مانند گلادیاتور به محبوبیت رسید و هنوز هم در سینما فعالیت دارد. در ادامه، ابتدا بیوگرافی مختصری از این بازیگر نام آشنا را ارائه میکنیم و سپس ۱۵ فیلم برتر این بازیگر برجسته تاریخ سینما را با هم مرور خواهیم کرد که قطعا بخشی از بهترین فیلمهای «راسل کرو» است و نه همهی آن!
راسل کرو (Russell Crowe) بازیگر و تهیه کننده نیوزلندی تبار سینما، زاده هفت آوریل ۱۹۶۴ در شهر ولینگتون نیوزلند و دارای ملیتی استرالیایی است. او که از خانوادهای هنرمند بود، اولین تجربه بازیگری اش را در شش سالگی داشت. کرو در اوایل دهه هشتاد به عنوان موزیسین و نوازنده مشغول به کار شد، ولی چهار سال بعد موسیقی را رها کرد تا به حرفه خانواگیش یعنی سینما برگردد.
راسل کرو در سال ۱۹۹۰ اولین فیلم جدی اش را بازی کرد. دو سال بعد با یکی از بهترین کارهایش (رامپر استامپر) به شهرت رسید و در ۱۹۹۵ با فیلم برنده و بازنده، به طور رسمی وارد هالیوود شد. «گلادیاتور» کرو را تبدیل به چهرهای جهانی کرد و باعث کسب جوایز متعددی برای او شد. فیلمهای او در هفت سال پیاپی نامزد جایزه بهترین فیلم سال شدند و شخص او اولین بار در ۱۹۹۹ برای فیلم نفوذی نامزد جایزه اسکار شد، و یک سال بعد برای گلادیاتور، جایزه بهترین بازیگر اسکار را از آن خود کرد. یک سال بعد ترش، یعنی در سال ۲۰۰۱ فیلم تحسین برانگیز ذهن زیبا، یک بار دیگر او را نامزد دریافت اسکار و فیلم را برنده بهترین فیلم اسکار کرد.
گذرگاه (تقاطع) در واقع دومین کار جدی راسل کرو در مقام بازیگری است. این درام رمانتیک استرالیایی، کرو را نامزد جایزه اکتا برای نقش اول مرد کرد. اکتا (AACTA) آکادمی هنرهای سینمایی و تلویزیونی استرالیا شد که معادل اسکار است.
فیلمنامه، فلسفهی عجیب و قابل تاملی دارد. داستان عکاس نابینایی را شاهد هستیم که با تجربهای که از کودکی یدک میکشد، مشکلات بزرگسالی اش رقم میخورد. تجربهای که به او یاد داده دیگران از نابینایی اش سوء استفاده میکنند و به او دروغ میگویند. در این بین راسل کرو در نقش دوستی ظاهر میشود که عکسهایش را برایش توصیف میکند. نقشی که او را برنده اکتای بهترین نقش مکمل مرد کرد.
این درام جنایی دهه نود، دقیقا همان چیزی بود که کرو برای شهرت جهانی به آن احتیاج داشت. یکی از بهترین فیلمهای سینمایی درباره نئونازیها! داستان گروه خشن و نژادپرستی در استرالیا که سرگروهی شان به «راسل کرو »سپرده شده بود. نئونازیهای ملبورن، با خشونت آمیزترین روشهای ممکن رودرروی ویتنامیهای ساکن این شهر قرار میگیرند و آنها در جهت تسویه حساب از این تبهکاران، وارد جنگی خونین میشوند. «راسل کرو » برای این فیلم برنده جایزه بهترین بازیگر نقش اول مرد در اکتا و جشنواره بین المللی سیاتل شد.
این فیلم جنایی اقتباس از رمانی به همین نام به قلم “جیمز آلوری” است که در سال ۱۹۹۰ منتشر شد. بازیها و دیالوگهای درخشان فیلم، آن را تبدیل به اثر شاخصی کرده که ۹۹% از آرای مثبت منتقدان را به خود جلب کرد، بطوریکه نامزد دریافت ۹ جایزه اسکار شد و در گلدن گلوب هم خوش درخشید و همچنین در لیست 100 فیلم برتر ژانر اکشن در تاریخ سینما قرار گرفت.
پس از درگیری افسران پلیس لس آنجلس با زندانیان مکزیکی که منجر به اخراج تعدادی از آنها و قتل یکی از همین افسران اخراج شده شد، «راسل کرو» به عنوان افسر پلیس به شدت خشن و عصبی و تندمزاج در کنار همکار دیگرش که به نوعی بانی این اتفاق ناخوشایند بود، در پی گره گشایی قتل دوست و همکار سابق خود برمی آید.
نفوذی قصه اش را از افشاگری یک برنامه تلویزیونی گفتگو محور و جنجالی برداشت کرده است. پروندهای مشکوک درباره صنعت دخانیات و افشای اسرار هولناکی توسط یک کارمند (دانشمند) اخراجی که نقشش را «راسل کرو » بازی میکند، تریلر تاریک و خوش ساخت را پیش چشم مخاطب قرار میدهد.
حضور آل پاچینوی بزرگ کنار راسل کرو، آن هم به هدایت مایکل مان به کمک خلق تصاویری از ماجرایی واقعی، شاهکاری آفریده که تحسین منتقدان و مخاطبان را توامان رقم زده است. این اثر شایسته دریافت چندین جایزه از جشنوارههای بین المللی مختلف شناخته شد که از آن جمله میتوان به پنج جایزه بهترین بازیگر نقش اول مرد و کاندیدای هفت جایزه دیگر با عنوان بهترین بازیگر نقش اول مرد برای راسل کرو، اشاره کرد.
درخشش آفریدهی حماسی – تاریخی ریدلی اسکات که از نظر بسیاری از منتقدین برترین اثر اوست، بر هیچ کس پوشیده نیست. فیلمی که موسیقی متن اش هم از بهترینهای تاریخ سینماست. بازی تاثیر گذار کرو در این فیلم ، جایزه اسکار و نامزدی گلدن گلوب و چند جایزه معتبر جهانی را برایش به ارمغان آورد و فیلم، با کوله باری از جوایز متعدد در فهرست ۵۰ فیلم برتر تاریخ از نگاه مخاطبان قرار گرفت.
فیلمنامهی برنده اسکار بهترین فیلمنامه اقتباسی، برگرفته از کتاب ذهن زیبا نوشتهٔ “سیلویا ناسار ” است. فیلمی که راسل کرو را کاندید اسکار و اکتای بهترین بازیگر نقش اول مرد و برنده بفتا و گلدن گلوب کرد. این درام جذاب بخشی از زندگی جان نَش، ریاضیدان برنده نوبل را روایت میکند. روایت درون و برون یک نابغه و ذهنی که گاه مثل اعداد و ارقامی که بر تخته مینویسد، آشفته و بی سامان است. این فیلم هم جوایز متعددی را در جشنوارههای جهانی از آن خود کرد.
«ناخدا و فرمانده» بر اساس رمانی از پاتریک اوبرایان نوشته و تولید شده است. این فیلم با بهره گیری از عناصر مهمی، چون کیفیت تصویر و صدا و شخصیت پردازیهای درست، نامزد دریافت ۱۰ جایزه اسکار از جمله بهترین فیلم و بهترین کارگردانی شد. زندگی دریانوردان در اوایل دهه هشتاد میلادی (زمان اشغال اروپا توسط ناپلئون) و مشکلات زندگی دریایی خصوصا در زمانی که کشتی مهمترین وسیله حمل و نقل بوده، از این اثر یک درام اکشن ماجراجویانه بسیار خوب ساخته است. «راسل کرو» در نقش کاپیتان جک اوبری برای این فیلم سراسر هیجان، نامزد جایزه گلدن گلوب و در دو انجمن منتقدان کاندید دریافت بهترین بازیگر نقش اول مرد شد.
تجربه بعدی کرو و هاوارد هم تجربه دلنشینی بود. فیلمی که تبدیل به ۵ فیلم برتر بوکس در هالیوود شد و یکی از بهترین فیلمهای راسل کرو لقب گرفت. ماجرای بوکسوری که در رکود اقتصادی آمریکا، همه تلاشش را برای نجات خانواده انجام میدهد. درامی ورزشی احساسی که بسیار مورد استقبال قرار گرفت و کرو را بار دیگر نامزد گلدن گلوب و برنده اکتای بهترین بازیگر مرد کرد.
ریدلی اسکات در همکاری مجدد با کرو، این بار یک کمدی-درام رمانتیک را به نمایش گذاشت. با مضمون سادهای روبرو هستیم. قصه مردی که عمویش را از دست میدهد و املاک او را به ارث میبرد. ولی این مضمون ساده به قدری خوب پرداخت شده که مخاطب را غرق دنیای شیرین و شاعرانه خود میکند. فیلمی سراسر عشق و لبخند با بازیهایی دلنشین و دوست داشتنی، که بعد از گلادیاتور خشمگین، چهرهی دیگری از این همکاری را به مخاطب نمایش میدهد.
این فیلم وسترن جنایی، در واقع احیای باشکوه این ژانر در سینما در سال ۲۰۰۷ بود و اقتباسی از فیلمی قدیمی به همین نام است! ترکیب راسل کرو و کریستین بیل از یک داستان ساده و فاقد پیچیدگی، اثری در خور توجه ساخت. اثری که با هدایت خوب کارگردان در فضاسازی و خلق تصاویر زیبا بسیار موفق ظاهر شده و شاهکار موسیقی این فیلم، آن را نامزد دریافت جایزه اسکار کرد. چیزی که بیشتر از همه چیز در این فیلم به چشم میآید اجرای بی نقص راسل کرو است. تلاشی که از نگاه انجمن بازیگران با عنوان «عملکرد فوق العاده توسط یک بازیگر در یک فیلم» نامیده شد و شایسته تقدیر قرار گرفت.
تواناییهای بالقوه کرو و اسکات کنار هم معمولا به خلق اثری در خور توجه میانجامد، حتی اگر گاهی به خلق کلیشه نزدیک شود. اثری که این بار با اقتباس از داستانی واقعی روی پرده رفته و به گفته کارگردان میخواسته کمی شبیه “پدرخوانده” باشد!
در این فیلم داستانی بر پایهی نژادپرستی در دهه ۶۰ و ۷۰ میلادی روایت میشود که در واقع نقدی بر جامعه آمریکاست. راسل کرو در این فیلم نقش پلیس درستکاری را دارد که با شیوه خاص خود برای نابودی باند بزرگ قاچاق مواد مخدر که در حالت عجیب آن زمان، ریاستش به دست یک راننده سیاه پوست افتاده بود وارد عمل میشود. این فیلم کاندید دو جایزه اسکار شد.
درام جنایی عاشقانه سه روز بعد، اقتباسی از فیلمی فرانسوی به نام «هرچیز برای او» است. کرو در نقش معلمی ظاهر میشود که مرد خانواده است. مردی که همسرش به جرم قتل در زندان است و از آنجایی که تلاشش برای اثبات بی گناهی او به جایی نمیرسد به فکر فراری دادنش میافتد. روایتی مهیج و پیچیده که بخش بزرگی از تاثیرش را مدیون بازی هنرمندانه راسل کرو است که از صورت یک معلم اتو کشیده به قهرمان آزادی بدل میشود. هرچند انتظارات از کارگردان اسکار بُرده اش، به مراتب بیشتر بود.
اثر بی نظیر و فاخر ویکتور هوگو، این بار در قالب یک درام موزیکال بریتانیایی تولید و عرضه شده است و در هشت رشته کاندیدای دریافت جایزه اسکار و در سه رشته برنده این جایزه شد. همچنین سه گلدن گلوب و جوایز متعدد دیگری هم در کارنامه خود دارد. طراحی صحنه فوق العاده این اثر به همراه اجرای دیالوگهای آوازی زیبا و تاثیرگذار، فیلمی خوش ساخت را ارائه داده تا بار دیگر خاطرهی دلچسبی از بینوایان پیش روی مخاطب قرار گیرد. کرو در نقش ژاور، همان بازرس خشک و خشن و جدی در کمین ژان والژان ظاهر میشود. اجرایی که طبعا در سایهی نقشهای دیگر قرار گرفته است، ولی بواسطه همه قابلیتهای فیلم، این اثر را هم در زمره بهترین فیلمهای «راسل کرو» قرار میدهد.
داستان کمیک جنایی اکشن «مردان خوب » در اواخر دهه هفتاد رخ میدهد. جایی که یک کاراگاه خصوصی دست و پا چلفتی (رایان گاسلینگ) روبروی یک بادیگارد شخصی (راسل کرو) قرار میگیرد و مسالهای این دو را در راهی مشترک همراه میکند.
شاید تماشای «راسل کرو» در یک فیلم که صرفا جهت خنده و سرگرمی تولید شده کمی عجیب به نظر برسد، ولی عجیبتر اینجاست که این اتفاق به بهترین شکل ممکن رخ داده و بیننده به شدت از یک فیلم مفرح کمدی لذت خواهد برد. «مردان خوب» شاید در زمرهی بهترین فیلمهایی که میشناسیم نباشد، ولی در کارنامه«راسل کرو » میتواند از بهترین هایش در این سالهای اخیر به شمار آید.
« راسل کرو » با اجراهای جسور و متفاوت ثابت کرده که توانایی ایفای نقش در هر ژانری را دارد. هرچند تجربهی کارگردانی موفقی در آب شناس (The Water Diviner) نداشت و در سالهای اخیر هم به قوت گذشته ظاهر نمیشود، ولی همواره بازیهای درخشان و تاثیرگذارش در ذهن مخاطبین سینما حک شده است. یکی از ژانرهایی که به طور مکرر در فیلمهای راسل کرو دیده میشود، ژانر جناییست، به همین خاطر از شما دعوت میکنیم تا به بهترین فیلم های جنایی سال 2018 نیز نگاهی بیاندازید. فیلمهای درخشان دیگری نیز از راسل کرو وجود دارد که در این لیست قرار نگرفته اند، پس لطفا شما هم از بهترینهایی که از این بازیگر مطرح سینما میشناسید برایمان بگویید.
منبع: