فوت کوزهگریِ موفقیت در کسبوکار: تا به حال به این قضیه فکر کردهاید که چرا برخی کسبوکارها با ایدههای خوب و حتی سرمایهگذاری مناسب، بعد از مدت کوتاهی شکست میخورند و دیگر اسمی از آنها به میان نمیآید، در حالی که برخی کسبوکارهای دیگر که در ابتدا خیلی جدی گرفته نمیشوند، آرام آرام رشد میکنند و به موفقیتهای قابل توجهی دست پیدا میکنند؟
جیم کالینز یکی از محبوبترین نویسندههای من است. او نویسندهی کتاب کلاسیک Good to Great (برگردان به فارسی: از خوب به عالی) در زمینهی کسبوکار است. آقای کالینز خالق ایدهها و عبارات بسیاری در حوزهی تجارت بوده و نام بزرگی از خود به جای گذاشته است.
در این مقاله شما را با 4 گوهر از خردمندیاش آشنا خواهیم کرد، اصولی که رعایتشان موجب موفقیت در کسبوکار خواهد شد.
کالینز در کتاب جدیدش Great by Choice (عالی به خاطر انتخابها) داستانی از دو گروه آدم را تعریف میکند که میخواهند فاصلهی 4 هزار کیلومتری بین ایالت کالیفرنیا (واقع در غرب آمریکا در کنار اقیانوس آرام) تا ایالت مِین (واقع در شرق آمریکا در کنار اقیانوس اطلس) را با پای پیاده طی کنند. یکی از این گروهها روزی 30 کیلومتر به جلو میرود و برایش فرقی ندارد که زمین صاف باشد، صخرهای باشد یا تپهای، هوا آفتابی باشد، بارانی باشد یا از شدت سرما ریش و سبیل آدم قندیل ببندد. هر اتفاقی که بیفتد اینها 30 کیلومتر مسیر هر روزشان را میروند.
گروه دوم اما به مجرد اینکه شرایط زمین و هوا مناسب باشد به جلو میروند. آنها موقعی که شرایط خوب نباشد، سرعتشان چند کیلومتر کمتر میشود. با وجود اینکه ممکن است به نظرتان برسد، گروه دوم باهوشترند و راه کاربردیتری را برگزیدهاند اما واقعیت این است که گروه اول با اختلاف بسیار زیادی زودتر از گروه دوم خودشان را به ساحل شرقی آمریکا رساندند. علت موفقیت؟ نظم و تداوم. در ذهن گروه اول، قابل قبول نبود که سِیر معمولِ پیادهروی شکسته شود. همین سِیر یا روتین بود که در طی روز آنها را مجبور به پیشروی میکرد و بهشان این اجازه را میداد تا در وقت لزوم استراحت کنند و باطریهایشان را برای حرکت در طول روز شارژ کنند.
کسبوکار هم همین شکلی است – غیرقابل پیشبینی و متغیر. در جاهایی از مسیرتان باید از مراتع سرسبز عبور کنید و در جاهایی دیگر باید از یک شیب یخی رد شوید. جاهایی باد در بادبانتان میوزد و بدون هیچ زحمتی شما را به جلو میراند و در جاهایی هم زمین زیر پایتان میلرزد و باعث لغزش شما میشود. پس حفظ نظم و تداوم برای پیمودن این مسیرِ نامشخص ضروری است.
موفقیت در کسبوکار
جیم کالینز، برای نوشتن کتاب Great by Choice، به کمک تیمی از پژوهشگران، تحقیقاتی را بر روی یک سری از شرکتهای موفق، در بازهی زمانی 15 ساله به انجام رساند. در طی این تحقیقات آنها به نتایج جالبی رسیدند و دریافتند کسانی که عملکرد فوقالعادهای داشتند، دارای دوگانگی عجیبی بودند: شرکتهایی که 10 برابر بهتر از رقیبانشان عمل کرده بودند هم به خلاقیت اهمیت میدادند هم به نظم و انضباط.
خلاقیت بدون نظم ممکن است به جایی نرسد. مطمئنا با خلاقیت، ایدهها و ابتکارهای جالبی شکل میگیرد، اما اگر نظمی در کار نباشد، آن افکار به خوبی پیاده نخواهند شد. خلاقیت و نظم و انضباط را با هم مخلوط کنید تا نه تنها بهترین افکار به ذهنتان برسد، بلکه همان ایدهها را به واقعیت تبدیل کنید.
کالینز در کتاب خود از اصطلاح BHAG )مخفف کلمات «هدف بیپروای کلهگنده») به عنوان معادل «رؤیای بلندپروازانه» برای شرکتها استفاده میکند. هر گونه مکانیزم کاتالیزوری (هر ساختاری که تحقق این هدف را جلو بیندازد) نیز پایههای این رؤیای گنده مُنده را تشکیل میدهد. همانطور که کالینز عنوان میکند، اگر اهداف بیپروای کلهگنده قلعههایی در آسمان باشند، مکانیزمهای کاتالیزوری هم زیربناهایی هستند که این قلعهها روی آنها سوارند.
مکانیزم کاتالیزوری همان نیروی بهپیشرانندهای است که تیم کاریتان را با انگیزه و قابل اعتماد نگه میدارد تا بتوانند به BHAG دست پیدا کنند. این مکانیزم اهداف را به عملکردها وصل میکند، آرمانهای قابل لمس را به عمل تبدیل کرده و به کارکنان انگیزه میدهد تا با جان و دل کار کنند.
این ارزشها و آرمانهای اصلی شرکت هستند که در حین رشد، تمرکززدایی، تنوعپذیری و گسترش جهانی شرکت، آن را به هم میچسبانند. آرمان اصلی یک شرکت مثل ستارهی شمالی است که شرکت را از راه دور هدایت میکند. قرار نیست لزوما شرکت هرگز به آن دست پیدا کند، زیرا به خاطر ابعاد بزرگ آن قادر به دستیابی نخواهد بود. اما برعکس آن BHAGهای کمّیتمحوری هستند که اِوِرستهایی محسوب میشوند که موفقیت شرکت در 10 یا 30 سال آینده در گرو صعود به نوک آنهاست.
با تغییر و بزرگتر شدن شرکت، این آرمانها و اهداف اصلی شرکت هستند که آن را بر روی زمین نگه میدارند. همین آرمانها هستند که تعیین میکنند چه چیزهایی باید انجام شوند و چه چیزهایی نباید به وقوع بپیوندند، و همین آرمانها هستند که هویت شرکت را میسازند.
هواپیما، قطار یا اتومبیل، مهم نیست که با چه وسیله نقلیهای سرکار خود حاضر میشوید، هیچکس سفرهای کاری را دوست ندارد (حتی کسی که هواپیمای جت شخصی داشته باشد). در واقع افراد از آن تنفر دارند. دلایل آن عبارتند از طولانی بودن چراغ قرمزها، ترافیک سنگین خطوط، زمان انتظار و اتلاف زمان.
اما کمی صبور باشید، اگر زمان شما در هنگام رفتن به محل کارتان تلف نشود، چطور؟ ممکن است فکر کنید ما دیوانهایم، اما آیا واقعا تنها کاری که میتوانید انجام دهید، گوشدادن دوباره و دوباره به آهنگهای تکراری است؟ (بیایید با هم روراست باشیم، بعضیها بارها به یک آهنگ تکراری گوش میدهند.)
پس بیکار ننشینید! در اینجا می بینید که چطور میتوانید حتی در هنگام رفتوآمد به محیط کار از زمان خود استفاده کنید و این سفر کاری بیحاصل را به سفری پرفایده تبدیل کنید.
موفقیت در کسبوکار
من از زمان رفتوآمد به سوی محل کار، برای توسعهی دانش خودم استفاده میکنم. موثرترین وسیله برای من فایلهای صوتی موجود در اینترنت است. من به تمام پادکست های مربوط به کسبوکارم گوش میدهم و این باعث میشود که افکار بزرگتری در ذهنم ایجاد شود. گوش دادن به پادکستها با سرعت 1.5X به شما این امکان را میدهد که در زمان کمتر، مطالب بیشتری بیاموزید. شما هم می توانید به راحتی پادکستهایی مربوط به کار یا رشتهی تحصیلیتان پیدا کنید، کافیست جستجویی در گوگل داشته باشید.
ممکن است شما ایمیلهای زیادی داشته باشید که باید به آنها پاسخ دهید. در صورتی که از وسایل حملونقل عمومی مانند مترو استفاده میکنید، میتوانید در طول مسیر به ایمیلهای خود پاسخ دهید. این کار میتواند باعث 30 الی 45 دقیقه صرفهجوئی در وقت شود و در طول یک هفته، شما زمان زیادی خواهید داشت تا در محل کارتان به کارهای مفیدتری بپردازید.
اپلیکیشن پاکت، این امکان را به شما میدهد تا اخبار و مقالات در هر صنعتی را ذخیره کنید و حتی وقتی به اینترنت دسترسی ندارید آنها را مطالعه کنید. اگر در طول مسیر رانندگی میکنید و ترجیح میدهید مقالات روز را به زبان انگلیسی مطالعه کنید، میتوانید از قابلیت «تبدیل متن به صوت» در برنامه استفاده کنید که به شما این امکان را میدهد تا مانند یک پادکست، به مقالات گوش دهید. این کار یک سفر کاری مفید را برای شما فراهم میسازد.
موفقیت در کسبوکار
همه ما در شبکههای اجتماعی، دوستانی داریم و ممکن است همیشه فرصت نکنیم که به آنها سری بزنیم و با آنها رابطه داشته باشیم. شما میتوانید در طی حرکت به سوی محل کارتان به آنها ایمیل بزنید، تماس بگیرید و پیام بدهید تا ارتباط دوستیتان برقرار باشد.
زمانی که در وسایل نقلیه عمومی هستید، میتواند بهترین زمان برای تهیه کتابهای مربوط به کسبوکارتان باشد که قصد خواندن آنها را داشتهاید. موضوعی مرتبط با کارتان را انتخاب کنید (برای مثال چنانچه شما با یکی از همکارانتان بحث شدیدی داشتهاید میتوانید کتابی درباره حل تعارض بخوانید). سپس میتوانید نکات مهم آن را یادداشت کنید تا در محل کارتان از آن استفاده نمایید.
میتوانید در طی مسیر خود با یکی از همسفرانتان که به نظر فرد جالبی است، دوست شوید. میتوانید با هم در مورد مسائل جاری صنعت، سازمان و یا شغلهایتان صحبت کنید. به زودی خواهید دید که با یک تیر دو نشان زدهاید: هم به محل کارتان رفتوآمد میکنید و هم یک جلسهی مفید مشاورهای دارید.
آیا قصد دارید مطلبی را ارائه دهید یا در مورد موضوعی سخنرانی کنید؟ میتوانید شب قبل صدای خود را ضبط کنید و در طول مسیر به آن گوش دهید. این یکی از کارهای مفید دیگر در طی سفر کاری است.
موفقیت در کسبوکار
داستانهای و ماجراهای مربوط به کسبوکارها بسیار مهم هستند و شنیدن یک داستان تاثیرگذار، حتی اگر مربوط به زمینهی کاری شما نباشد، میتواند برایتان مفید باشد. داستانهای ادبیات انگلیسی این حس را در من ایجاد میکنند که با مطالعهی این داستانها میتوانم ایدهها و دیدگاههای جدیدی کسب کنم یا روشهای داستانسرایی را یاد بگیرم.
زمانی که در مترو هستید، میتوانید وایفای گوشی یا تبلت خود را روشن کنید، هدفون را کنار بگذارید و یک فایل متنی باز کنید و ایدههای خود را که بسیار فرار هستند بنویسید، پیش از آنکه آنها را فراموش کنید. مسئله مهم این است که این ایدهها را ثبت کنید.
صحبت کردن با اعضای تیم در راه بازگشت از محل کار و پاسخ دادن به پرسشهای مهم آنها در طی مسیر، کار مفیدی است. همچنین تماس با همکاران، مشتریان یا دنبال کردن چشماندازهای جدید، واقعا در استفاده مفید از زمان سفرهای کاری موثر باشد.
موفقیت در کسبوکار
منبع: