در قران کریم سوره ها گاهی به نام پیامبران، گاهی به نام حیوانات، روزهای هفته و… نامگذاری شدهاند. در این مطلب با سوره هایی به نام پیامبران خدا از جمله نام سوره ای از قران به نام پیامبر بت شکن و جزئیاتی در مورد آنها آشنا خواهید شد.
در قران کریم سوره هایی وجود دارد که به نام جانوران، روزهای هفته، طبیعت و… آمده است. اما یکی از این زیباییها آن است که در قران کریم ۶ سوره به نام پیامبران آمده است. این سوره ها عبارتند از نوح، ابراهیم، یونس، یوسف، هود و محمّد
سوره نوح هفتاد و یکمین سوره از قران کریم است که در مکه بر پیامبر (ص) نازل شده است. این سوره شامل ۲۸ آیه بوده و در جزء ۲۹ قران قرار گرفته است.
فضیلت خواندن سوره نوح: ابى بن كعب از پیامبر اسلام (ص) روایت کرده كه ایشان فرمود: هر كس سوره نوح را قرائت كند از مؤمنان خواهد بود كه دعوت حضرت نوح علیه السلام را دریافته است.
اولین آیه از این سوره به شرح زیر است:
إِنَّا أَرْسَلْنَا نُوحًا إِلَى قَوْمِهِ أَنْ أَنْذِرْ قَوْمَكَ مِنْ قَبْلِ أَنْ یأْتِیهُمْ عَذَابٌ أَلِیمٌ ﴿۱﴾
به نام خدا که رحمتش بیاندازه است و مهربانیاش همیشگی
ما نوح را به سوى قومش فرستادیم كه قومت را پیش از آنكه عذابى دردناك به آنان رسد هشدار ده
۲. سوره ابراهیم؛ نام سوره ای از قران به نام پیامبر بت شکن
دومین سوره از سوره هایی از قرآن به نام پیامبران سوره ابراهیم است. این سوره چهاردهمین سوره از قرآن کریم است که دارای ۵۲ آیه بوده و در جز ۱۳ قرار گرفته است.
فضیلت خواندن سوره ابرهیم: ابى بن كعب گوید پیامبر گرامى اسلام فرمود: هر كس سوره ابراهیم و حجر را بخواند، ده حسنه به او داده مىشود به اندازه همه كسانى كه بتها را پرستیده یا نپرستیدهاند.
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِیمِ
الر ۚ كِتَابٌ أَنْزَلْنَاهُ إِلَیكَ لِتُخْرِجَ النَّاسَ مِنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّورِ بِإِذْنِ رَبِّهِمْ إِلَىٰ صِرَاطِ الْعَزِیزِ الْحَمِیدِ﴿١﴾
به نام خدا که رحمتش بیاندازه است و مهربانیاش همیشگی
الف، لام، راء. [این] کتابی است که آن را بر تو نازل کردیم تا مردم را به اجازه پروردگارشان از تاریکی ها [یِ جهل، گمراهی و طغیان] به سوی روشناییِ [معرفت، عدالت و ایمان و در حقیقت] به سوی راه [خدایِ] توانای شکست ناپذیر و ستوده بیرون آوری. (۱)
سوره یونس دهمین سوره از قران کریم است. این سوره مکی بوده و در جزء ۱۱ قران کریم قرار گرفته است. تعداد آیههای این سوره از مجموعه سوره هایی ازقرآن به نام پیامبران، ۱۰۹ آیه است.
فضیلت خواندن سوره یونس: ابى بن كعب از رسول خدا صلى اللَّه علیه و آله روایت كرده كه فرمود: هر كس این سوره را بخواند ده حسنه خدا بدو عطا میكند به شماره هر كس كه یونس پیغمبر را تصدیق كرده و یا تكذیب نموده و بشماره هر كس كه همراه فرعون غرق شده است.
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
الر ۚ تِلْكَ آيَاتُ الْكِتَابِ الْحَكِيمِ ﴿١﴾
به نام خدا که رحمتش بیاندازه است و مهربانیاش همیشگی
الف، لام، راء.این آیات [با عظمت] کتاب محکم و استوار است.
سوره یوسف با ۱۱۱ آیه در جزء ۱۲ و ۱۳ قران کریم قرار گرفته است. این سوره دوازدهمین سوره از قران کریم است و در مکه بر پیامبر اکرم نازل شده است.
فضیل خواندن سوره یوسف: مجمع البیان از پیامبر(ص) نقل کرده است که هرکس سوره یوسف را بخواند و به خانواده و بندگانش بیاموزد، خداوند مرگ را برای او آسان خواهد نمود و و به او نیرویی میدهد که به هیچ مسلمانی حسادت نکند.
سوره هود یکی دیگر از سوره هایی از قرآن به نام پیامبران است که در شهر مکه بر پیامبر اکرم نازل شد. این سوره یازدهمین سوره قران است و با تعداد ۱۲۳ آیه در جزء ۱۱ و ۱۲ قرار قرار گرفته است.
فضیلت خواندن سوره هود: أبى بن كعب از رسول خدا صلى اللَّه عليه و آله روايت كرده كه فرمود: هر كس اين سوره را بخواند بشماره هر كس كه به حضرت نوح و حضرت هود و حضرت صالح و حضرت شعیب و حضرت لوط و حضرت ابراهيم و حضرت موسى علیهم السلام ايمان آورده و يا آنها را تكذيب كرده است، ده حسنه به او عطا شود و روز قيامت از سعيدان باشد.
اولین آیه از این سوره به شرح زیر است:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
الر ۚ كِتَابٌ أُحْكِمَتْ آيَاتُهُ ثُمَّ فُصِّلَتْ مِنْ لَدُنْ حَكِيمٍ خَبِيرٍ﴿١﴾
به نام خدا که رحمتش بیاندازه است و مهربانیاش همیشگی
الف، لام، راء. [این] کتابی [با عظمت] است که آیاتش [به صورت حقیقتی واحد] استواری واستحکام یافته، سپس از سوی حکیمی آگاه [در قالب سوره ها، آیه ها، حقایق اعتقادی، اخلاقی و عملی] تفصیل داده شده است. (۱)
سوره محمد چهل و هفتمین سوره قران است که در جزء ۲۶ قرار گرفته است. این سوره دارای ۳۸ آیه بوده و در شهر مدینه بر پیامبر اکرم نازل شده است.
فضیلت خواند سوره محمد: ابى بن كعب گويد كه پیامبر خدا صلی الله علیه و آله فرمودند: هر كس سوره محمد صلی الله علیه و آله را بخواند بر خداوند لازم است كه از جويبارهاى بهشت به او بنوشاند.
اولین آیه از این سوره به شرح زیر است:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
الَّذِينَ كَفَرُوا وَصَدُّوا عَنْ سَبِيلِ اللَّهِ أَضَلَّ أَعْمَالَهُمْ﴿١﴾
به نام خدا که رحمتش بیاندازه است و مهربانیاش همیشگی
آنان که کفر ورزیدند و [مردم را] از راه خدا باز داشتند خدا اعمالشان را باطل و تباه ساخت؛ (۱)
البته مفسران با توجه به روایات، معتقدند که برخی از سورههای قرآن مانند طه، یس، مدثر و سوره مزمل به شخص پیامبر (ص) اشاره دارند. بنابراین این سورهها نیز به نوعی میتوانند جز سورههایی باشند که به نام های مبارک پیامبران الهی و نام سوره ای از قرآن به نام آخرین پیامبر خدا باشند.
سوره هایی از قران به نام پیامبران
آیا میدانید لاله گوش در شنیدن صدا چه نقشی دارد؟ شاید تابحال به اهمیت وجود لاله گوش در قدرت شنیدن آگاه نبودید، اما لازم است بدانید که ساختار و شکل لاله گوش اهمیت زیادی در شنیدن صداهای پیرامون ما دارد.
گوش انسان از قسمتهای مختلفی تشکیل شده است؛ این قسمتها عبارتند از لاله گوش که حلزونی شکل است، مجرای شنوایی، پردهی گوش، استخوانهای کوچک گوش، بخش حلزونی شکل گوش و عصب شنوایی. از تمام این قسمتها، همه بخشها بجز لاله گوش درون استخوان سر قرار گرفتهاند و از طریق محافظت میشوند.
وقتی صدا به پرده گوش بر خورد میکند، آن را میلرزاند. وقتی پرده میلرزد، استخوانهای بسیار کوچک پشت آن نیز میلرزند. سپس لرزش این استخوانها به بخش حلزونی گوش منتقل شده و بخش حلزونی گوش از طریق عصب شنوایی به مغز ما پیام فرستاده و به این شکل ما تمامی صداهای اطرافمان را میشنویم.
در این بین لاله گوش نقش خاص و مهمی را ایفا میکند. وظیفه لاله گوش در شنیدن صدا، جمع کردن و هدایت امواج صوتی به درون گوش است. از طرف دیگر این قسمت از گوش به تشخیص جهت صدا نیز کمک میکند. لاله گوش در برخی جانداران مانند انسان ثابت است اما در بیشتر حیوانات، توانایی حرکت و چرخش دارد.
بسیاری از حیوانات با قدرت شنوایی استثنایی لاله گوش بزرگی دارند. به عنوان مثال یک یوزگربه (نوعی گربهی وحشی آفریقایی) به کمک گوشهای بزرگ خود میتواند صدای حرکت یک موش در زیر زمین را بشنود. خفاشها نیز که با کمک صدا در تاریکی مسیریابی میکنند، گوشهای بسیار بزرگی روی سرهای کوچکشان دارند. از این رو به نقش مهم ساختار و شکل لاله گوش در قدرت شنوایی میتوان پی برد.
شاید تابحال دیدهاید که برخی از افراد، خصوصا افراد مسن برای شنیدن صداها دست خود را پشت گوششان قرار میدهند و حتما برای شما این سوال پیش آمده که چرا برخی از افراد برای اینکه بهتر بشنوند دستشان را پشت لاله ی گوش خود قرار می دهند؟ در واقع این کار به توانایی شنیدن افراد کمک میکند.
لاله گوش انسان از قسمتهای مختلفی تشکیل شده است؛ ساختار این قسمت از گوش به گونهای است که صوتهای خاصی را که برای انسان مهم هستند (صداهای انسانی) را تا صد مرتبه تقویت کرده و صداهای دیگر را تغییر ندهد. بدین ترتیب ما به طور خدادادی ابزاری شنوایی داریم که صداهای زمینه را کاهش میدهد. اجزای تشکیل دهنده لاله گوش عبارتند از:
۱. صدفک
۲. پیچه
۳. درون پیچه
۴. زبانه کوچک
۵. زبانه بزرگ
۶. نرمه گوش
۷. گودس سه گوش
۸. ناو گوش
نقش لاله گوش در شنیدن
منبع