آنچه در این مقاله میخوانید
همه چیز درباره جوجه طوطی و روش نگهداری از آن
پرورش جوجه طوطی و روش نگهداری از آن اصول خاصی دارد. باید بدانید که غذای جوجه طوطی لانه جوجه طوطی و انتخاب جوجه طوطی باید به چه صورت باشد.
– در ادامه همه چیز درباره جوجه طوطی و روش نگهداری از آن را بخوانید.
برای خرید جوجه طوطی باید به چه نکاتی توجه کنیم؟
- اولین نکته این است که از مغازهای جوجه طوطی را خریداری کنید که تعداد جوجهها زیاد باشند تا بتونید از میان آنها سالمترین و بزرگترین جوجه را انتخاب کنید.
- در خرید عجله نکنید. چندین مغازه را در نظر داشته باشید و جوجهها را با هم مقایسه کنید تا بهترین جوجه را انتخاب کنید.
- جوجه ها در این سن بسیار حساس هستند بنابراین تا زمانی که برای خرید جوجه میروید حتما یک جعبه کفش یا یک جعبه کوچکتر را باخودتان ببرید و داخل آن یک حوله بگذارید. همچنین سوراخ های کوچکی را در بالای جعبه برای تنفس ایجاد کنید تا هنگام نقل و انتقال جوجه طوطی سرما نخورد.
- اگر در فصل سرما اقدام به خرید جوجه کردهاید بهتر است یک کیسه آبجوش هم در جعبه قرار دهید، زیرا طوطی یک پرنده متعلق به نواحی گرمسیر است و به سرعت سرما میخورد.
انتخاب جوجه طوطی مناسب
در هنگام خرید جوجه باید به نکات زیر توجه کنید:
- جوجه سالم باید چشمهای براق و تمیز بدون هیچ گونه ترشح یا قرمزی داشته باشد.
- جوجه سالم باید شیطان و پر جنب جوش باشد. جوجه آرام و کسل بیمار است و چند روزی بیشتر زنده نخواهد ماند.
- بهتر است بزرگترین جوجه از نظر سن را از میان انتخاب کنید. چون این یعنی جوجه طوطی خوب غذا خورده و رشد بهتری داشته است.
- از فروشنده بخواهید که به جوجهای که انتخاب کردهاید غذا بدهد تا ببینید اشتها و میل به غذا در آن چگونه است.
- جوجههای نر سر بزرگتری نسبت به مادهها دارند پس اگر جنسیت جوجه طوطی برایتان اهمیت دارد به این نکته توجه کنید.
ایجاد جای مناسب برای جوجه طوطی در منزل
- دمای محل مورد نظر باید بین 25-32 درجه باشد. دمای محل نباید بطور ناگهانی بالا یا پایین برود و همواره باید ثابت باشد.
- توجه کنید که کاهش دما حتی در دمای بالا هم باعث سرماخوردن جوجه میشود. مثلا کاهش دما بطور ناگهانی از 32 به 28 باعث مریض شدن جوجه میشود.
- یک جعبه که اندازه کوچکی داشته باشد ولی ارتفاعش حدود 20-30 سانتیمتر باشد مناسب است تا به جوجه احساس لانه را بدهد.
- کف جعبه را با پوشال درشت چوب پر کنید و روی پوشالها یک حوله یا دستمال بگذارید. پوشال را میتوانید از پت شاپها یا نجاریها تهیه کنید. سعی کنید تمیزترین پوشال را تهیه نمایید.
- داخل جعبه یک عروسک پولیشی هم بگذارید تا جوجه به آن چسبد و مثل مادرش با آن احساس امنیت و گرما داشته باشد. جوجه شما به این عروسک وابسته میشود و حتی در دوران بزرگسالی هم همبازی و همدمش همین عروسک خواهد بود.
- جعبه باید در داشته باشد و داخلش تاریک باشد. برای تنفس در قسمت بالای جعبه سوراخهایی را ایجاد کنید.
- نظافت جعبه خیلی مهم است و باید زود به زود بعد از هربار تغذیه یا مدفوع زیر جوجه طوطی تمیز شود تا از بیمار شدنش جلوگیری گردد.
نکته: با جوجه بازی نکنید و بجز مواقع غذا از جعبه خارجش نکنید.
سه نوع غذای مخصوص برای تغذیه جوجه طوطی
1- اولین و بهترین گزینه تهیه سرلاک مخصوص طوطی سانان است (موقع خرید حتما به تاریخ انقضا و اصل بودن آن توجه کنید).
به مقدار نیاز پودر سرلاک را با آب جوشیده شده ولرم مخلوط کنید تا حالت سوپ پیدا کند.
2- مخلوطی از هویج آبپز شده – سیب بدون پوست – موز و 2 قاشق مغزتخمه آفتابگردان آرد شده.
همه این موارد را باید در مولینکس یا آسیاب به طور کامل با هم مخلوط کنید تا کاملا خمیری و یکدست شوند. برای هربار مصرف به مقدار لازم از خمیر برداشته و با آب جوشانده شده و ولرم مخلوط کنید. میتوانید بلال شیر را نیز رنده نموده، صاف کنید و با مخلوط بالا استفاده کنید.
بهتر است که این خمیر را به مقدار مورد نیاز هر بار درست کنید.
ولی میشود خمیر را در ظرف در بسته داخل یخچال تا 1 روز نگهداری کنید.
3- اگر به هیچ عنوان دسترسی به موارد بالا نداشتید یا نیاز فوری داشتید میتوانید برای حداکثر 1روز از سرلاک گندم مخصوص کودک و سه میوه بدون لاکتوز استفاده کنید.
نکته 1: دمای غذا باید به قدری گرم باشد که پوست دست را نسوزاند.
2: برای گرم نگه داشتن غذا میتوانید ظرف غذا را داخل یک ظرف آب گرم بگذارید تا در طول غذا دادن گرم بماند.
نکته 3: شیر به دلیل داشتن لاکتوز برای طوطیها غیر قابل استفاده است و باعث مسمومیت جوجه طوطی میشود.
روش غذا دادن به جوجه طوطی
- اول از همه باید دستها را خوب بشویید و موارد لازم مانند غذای آماده و گرم، قاشق یا سرنگ، یک حوله برای زیر پای جوجه و دستمال نم دار را آماده کنید.
- سپس جوجه را به آرامی و بدون وارد کردن فشار به چینه دان روی یک سطح صاف که از قبل یک دستمال روی آن پهن کردهاید بگذارید.
- محل غذا دادن به جوجه نیز مانند محل نگهداری نباید در جریان باد یا دمای کمتر از 26 درجه باشد.
غذا دادن به جوجه طوطی به سه روش صورت میگیرد:
1-غذا دادن با قاشق
این روش مطمئنترین روش است. در این روش خطری برای جوجه به وجود نمیآید. برای این کار باید لبههای یک قاشق چایخوری فلزی را به کمک انبر دست به طرف داخل خم کنید تا تقریبا شبیه یک قیف شود.
از قاشق پلاستیکی هم میشود استفاده کنید. با کمی حرارت لبههاش را خم کنید.
2-غذا دادن با سرنگ و شلنگ کوتاه
یک سرنگ به اندازه مورد نیاز(معمولا برای جوجه 10-5 سی سی در هر وعده کافی است ) در جوجه گونه های مختلف این مقدار متفاوت میباشد رو برمیداریم واز غذای گرم آماده شده به مقدار لازم میکشیم . هوای داخل سرنگ رو میگیریم. و به آرومی کم کم توی نوک جوجه میریزیم و اجازه میدیم اون رو قورت بده و دوباره یه مقدار دیگه داخل نوکش بریزید
3-غذا دادن با سرنگ و شلنگ بلند
یک عدد سرنگ تهیه کنید. حتما باید سرنگ استریزه باشد. سر سرنگ بخشی که سوزن به آن اتصال پیدا میکند را با چاقو بریده و “سوند فولی” شماره 14 را برای (طوطی عروس هلندی – طوی ملنگو و شاه طوطی) را که از داروخانه تهیه میکنید را به اندازه 10 سانت بردارید و در سر سرنگ محکم کنید.
مخلوط غذای گرم موردنظر را داخل سرنگ بکشید. هوای داخل سرنگ را بگیرید، سپس سر جوجه را کمی بالا گرفته و از سمت چپ نوک جوجه آروم شلنگ رو وارد چینه دان کنید و با سرعت معقول (نه خیلی سریع نه خیلی آروم) سرلاک را توی چینه دان جوجه طوطی خالی کنید.
نکته 1: داخل سرلاک و سرنگ نباید هوا وجود داشته باشد.
2: مقدار سرلاک برای تزریق غذا به چینه دان نباید زیاد باشد. به مقدار10 سی سی کافی است (برای شاه طوطی و ملنگو. برای عروس هلندی 7-8 سی سی).
3: از محکم بودن شلنگ در سر سرنگ مطمئن شوید.
4: شلنگ را داخل چینه دان فشار ندید چون ممکن است چینه دان جوجه پاره شود.
5: سرلاک را با سرعت معقول داخل چینه دان خالی کنید.
6: در تمام موارد به دلیل اینکه جوجه سرش را برای غذا خوردن خیلی تکان میدهد به آرامی از پشت، سر جوجه را با دست نگه دارید تا غذایش تمام شود.
7: غذا نباید داخل چشم یا بینی جوجه بریزد چون باعث عفونت میشود.
8: در هنگام غذا دادن در همه حالتهای بالا یک دستمال داشته باشید تا اگر غذا روی پرها ریخت تمیز کنید. اجازه ندید غذا روی پرها بماند و خشک شود چون محل رشد و تکثیر میکروبها و باکتریها میشود.
نکات بسیار مهم:
- رعایت بهداشت اهمیت بالایی دارد. بعد از هربار استفاده از سرنگ و شلنگ آنها را خوب با آب گرم بشویید و در صورت توان هر چند روز یکبار ازسرنگ و شلنگ جدید استفاده کنید.
- ماندن غذا در معده طوطی باعث فاسد شدن و بیماری طوطی میشود. درصد زیادی از جوجه طوطی ها بر اثر ناآگاهی ما از این قضیه تلف میشوند. تا وقتی که چینه دان جوجه خالی نشده وعده بعدی را ندهید.
- اگر دیدید مدتی گذشت و جوجه غذا را هضم نکرد در وعده بعدی غذا نیم قطره سرکه سیب مخلوط کنید و به آن بدهید.
- برای جلوگیری از عفونت یا قارچ چینه دان، 2بار در طول هفته در یک وعده غذایی یک قطره سرکه سیب مخلوط کرده و به جوجه طوطی بدهید. در کل میشودهفتهای دو قطره.
- زیاد به جوجه طوطی دست نزنید، شکم و چینه دان جوجه طوطی آخرین نقطهای است که پر درمیآورد. بنابراین هرگز به شکمش دست نزنید، مخصوصا بعد از خوردن غذا .
- موقع غذا دادن با جوجه طوطی صحبت کنید و با محبت با او حرف بزنید. حرف زدن شما باعث عمیقتر شدن رابطهتان با جوجه میشود و همچنین باعث میشود جوجه زودتر و با تسلط بیشتر به حرف بیوفتد.
- تا زمانی که پرهای جوجه کامل نشده، بجز برای غذا دادن، نباید از جعبه زیاد بیرون بیاید.
- تا سن 2-4 ماهگی (در جوجه گونههای مختلف این زمان متفاوت میباشد) نیازی به استفاده از چوب برای نشستن جوجه نیست و بعد از این مدت، ابتدا در ارتفاع خیلی پایین و نزدیک به کف کارتن چوب را قرار بدهید و با بزرگ شدن و تسلط یافتن در نشستن روی چوب، ارتفاع را بیشتر کنید.
- سعی کنید جوجه را عادت بدهید که ساعات مشخصی از روز را بیرون از قفس باشد. آزادی دائم و بدون برنامه بعدها هم برای شما دردسر ساز میشود و هم برای جوجه.
دان خور کردن جوجه طوطی
- وقتی سن جوجه به 3-4 ماهگی (در جوجه گونه های مختلف این زمان متفاوت میباشد) رسید میلش به خوردن سرلاک کم میشود.
- این دوره سختی هم برای جوجه و هم صاحب جوجه است. چون به سرلاک میل چندانی ندارد و غذای دیگری را هم نمیتواند بخورد و ممکن است جوجه کمی ضعیف و لاغر شود. در این زمان برای جوجه از غذای نرم استفاده کنید.
- اول همان سرلاک خودش را به صورت کمی سفتتر از وقتی که با سرنگ یا قاشق به آن میداید توی یک ظرف کوچک در جعبهاش بگذارید.
- اگر غذا را خورد روز به روز میزان خمیر شدن را کم کنید و کم کم سیب رنده شده و هویج رنده شده آبپز و سفیده تخم مرغ رنده شده را به جوجه بدهید. مغزه تخمه خرد شده هم روی غذایش بریزید. دفعات دادن سرلاک را کم کم کاهش دهید.
- در سن 4 ماهگی (در جوجه گونههای مختلف این زمان متفاوت میباشد) تقریبا کاملا دان خور میشود. همچنین جوجه توانایی شکستن تخمه و ارزن را پیدا میکند. با کامل شدن پرهای روی چینه دان جوجه را به قفس انتقال دهید.
نکته: جوجه عروس هلندی در حدود 50 روزگی دان خور میشود.
منبع :
1