سرطان مغز چیست؟ سرطان مغز یکی از بیماریهای مغز است که در آن سلولهای سرطانی در بافت مغز شکل میگیرد. سلولهای سرطانی رشد میکنند و تودهای از بافت سرطانی (تومور) تشکیل میدهند که عملکردهای مغز مانند کنترل عضله، حس، حافظه و دیگر عملکردهای معمول بدن را مختل میکند. تومورهای تشکیل شده از سلولهای سرطانی تومور بدخیم نامیده میشود و تومورهای تشکیل شده از سلولهای غیرسرطانی تومور یا غده خوشخیم نامیده میشود. سلولهای سرطانی شکل گرفته از بافت مغز تومورهای مغزی اولیه و تومورهای منتشر شده از دیگر بخشهای بدن تومورهای مغزی ثانویه یا متاستاژیک نامیده میشود. سرطان مغز بر اساس آمار گردآوری شده خوشبختانه عارضهای نادر است.
سرطان مغز چیست
اگرچه نشانههای هشداردهنده اولیه سرطان مغز انگشتشمار است، اما از نشانهها و علائم شایع سرطان مغز یک یا چند مورد از موارد زیر را دربرمیگیرد:
البته برخی از افراد دچار این علائم به سرطان مغز مبتلا نیستند و صرف وجود یک یا چند مورد از این علائم بیانگر ابتلا به سرطان مغز نیست.
تومورهای مغزی اولیه از گونههای متفاوتی از بافت مغز، برای مثال سلولهای گلیال، آستروسیت و دیگر سلولهای مغزی تشکیل میشود. سرطان مغز متاستاژیک از انتشار سلولهای سرطانی از دیگر اندامهای بدن به مغز نشأت میگیرد. درهر حال علت تبدیل شدن سلولهای سالم به سرطانی در تومورهای مغزی اولیه و متاستاژیک کاملاً مشخص نیست. دانشمندان پژوهشگر دادههایی را گردآوری کردهاند که نشان میدهد بعضی عاملهای خطر از قبیل موارد زیر در بروز سرطان مغز نقش دارد:
هیچ دلیل متقنی دال بر مسری بودن سرطان مغز و نشات گرفتن آن در اثر ضربه یا تروما یا تلفن همراه در دست نیست.
در بعضی از خانوادهها چند نفر به سرطان مغز مبتلا هستند، اما وراثت (انتقال ژنتیکی ویژگیها از والدین به فرزندان) هنوز به عنوان علت سرطان مغز تایید نشده است.
سرطان مغز چیست
سرطان مغز استخوان با توجه به نوع سلولهای درگیر طبقهبندی میشود.
مولتیپل میلوما نوعی سرطان است که در سلولهای پلاسما رخ میدهد که در مغز استخوان ساخته میشوند. سلولهای پلاسما نقش مهمی در سیستم ایمنی بدن ایفا میکنند و آنتیبادیهای لازم را برای مبارزه با باکتریهای خارجی ایجاد میکنند.
مغز استخوان باعث ایجاد انواع مختلف سلولهای خونی در بدن میشود.
لوسمی ها، سرطان سلولهای سفید خون هستند. بعضیاوقات این نوع سرطانها میتوانند در انواع دیگر سلولهای خونی نیز ایجاد شوند.
لوسمی های حاد، سرطانهای در حال رشد سریع هستند، درحالیکه لوسمیهای مزمن سرطانهایی هستند که آهسته رشد میکنند. چندین نوع مختلف سرطان خون وجود دارد:
لوسمی لنفوسیتی حاد (ALL): این نوع سرطان خون در کودکان شایعتر از بزرگسالان است.
لوسمی حاد میلوئیدی (AML): این نوع سرطان خون در بزرگسالان مسن شایعتر است، اگرچه کودکان نیز ممکن است به آن مبتلا شوند.
لوسمی لنفوئید مزمن (CLL): این نوع سرطان خون در لنفوسیتها (نوعی گلبول سفید) یافت میشود و در بزرگسالان مسن بیشتر است.
لوسمی میلوئید مزمن (CML): این نوع سرطان خون شایع نیست. در مغز استخوان شروع میشود و به خون و سایر بافتهای بدن پخش میشود.
لوسمی میلوومونوسیتیک مزمن(CMML): این نوع سرطان خون در سلولهای مغز استخوان ایجاد میشود و سلولهای خونی دیگری را درگیر میکند. در درجه اول در بزرگسالان مسن تأثیر میگذارد.
لوسمی کودکان: سرطان خون در کودکان شایعترین نوع سرطان است که کودکان و نوجوانان را تحت تأثیر قرار میدهد. بیشتر موارد لوسمی در کودکان، ALL یا AML است.
لنفوم سلولهای سرطانی در سیستم لنفاوی است. این نوع سرطانها میتوانند در بسیاری از نقاط بدن ازجمله در مغز استخوان ایجاد شوند.
لنفوم غیر هوچکین: نوعی لنفوم است که بر لنفوسیتها اثر میگذارد. این سرطانها میتوانند در هر نقطه از بدن ایجاد شوند و میتوانند بر انواع مختلفی از لنفوسیتها تأثیر بگذارند.
لنفوم هوچکین: لنفوم هوچکین همچنین نوعی از سرطان است که بر لنفوسیتها اثر میگذارد. تفاوت اصلی بین لنفوم غیر هوچکین و هوچکین وجود نوع خاصی از سلول غیرطبیعی به نام سلول رید-استرنبرگ است.
درجات سرطان مغز
تمام تومورهای مغزی مانند هم نیستند، حتی اگر از یک نوع بافت مغزی نشأت بگیرند. تومورها بر اساس شکل سلولهای تومور در زیر میکروسکوپ درجهبندی میشوند. درجه تخصیص داده شده به تومور برداشتی کلی ازنرخ رشد سلولها را نیز به دست میدهد. این درجهها از خوش خیم تا تهاجمیترین نوع به شرح زیر است:
سرطان مغز مطابق با درجه و نوع سلول مرحلهبندی میشود، مرحله سرطان بیانگر گستردگی سرطان است. از آنجایی که سرطان مغز برخلاف سرطان دیگر اندامها مانند سرطان سینه یا ریه به دیگر اندامها راه نمییابد، سرطان مغز براساس مرحلهبندی موسوم به TMN با توجه به محل و انتشار سلولهای سرطانی مرحلهبندی میشود.
سرطان مغز چیست
تشخیص
متخصص در ارزیابی اولیه سابقه پزشکی بیمار را بررسی و وی را معاینه میکند، سپس با توجه به جمعبندی و نتایج به دست آمده دستور انجام آزمایشهای لازم را میدهد.
پرکاربردترین آزمایش برای تعیین سرطان مغز سی تی اسکن (مقطعنگاری رایانهای) است. آزمایش دیگری که استفاده از آن به دلیل حساسیت بالا برای تشخیص تغییرات کالبدشناختی در مغز رو به فزونی است، ام آر آی (تصویربردریا رزونانس مغناطیسی است که ساختارهای مغز به تفصیل در آن مشخص میشود.
نمونهبرداری از بافت نیز گاهی طی جراحی یا وارد کردن سوزن انجام میشود تا تشخیص دقیقتری صورت بگیرد. آزمایشهای دیگری مانند شمارش گلبولهای سفید خون، الکترولیت یا معاینه مایع مغزی نخاعی به منظور تعیین سلولهای غیرطبیعی یا افزایش فشار داخل جمجمه انجام میشود تا احتمال ابتلا به دیگر بیماریها رد یا تایید شود.
طرح درمانی مختص هر یک از بیماران دچار سرطان مغز تهیه میشود. درمان با توجه به نوع سرطان، موقعیت مغز، اندازه تومور، سن بیمار و شرایط سلامت عمومی بیمار تعیین میشود. البته خواستهها و ترجیح بیمار نیز در تهیه برنامه درمانی نقش قابل توجهی دارد و روش درمان در تبادل نظر با بیمار انتخاب میشود. درمانهای سرطان مغز به سه دسته اصلی جراحی، پرتودرمانی و شیمی درمانی تقسیم بندی میشود.
جراحی
در عمل جراحی سعی میشود تمام سلولهای تومور از طریق جدا کردن تومور از بافت سالم مغز خارج شود. جراحان بعضی سرطانهای مغز را غیرقابل عمل شدن میدانند، چون ممکن است تلاش برای خارج کردن سلولهای سرطانی آسیب بیشتری به مغز بزند یا منجر به مرگ شود.
پرتودرمانی
در پرتودرمانی از تابش با انرژی بالای متمرکز بر تومور برای تخریب توانایی تکثیر شدن و توانایی عملکردی سلولهای تومور استفاده میشود. جراحی با امواج رادیویی عملی غیرجراحی است که در آن دوز بالایی از یک تک پرتو معین با استفاده از پرتو گامای متمرکز یا پرتوهایی اشعه ایکس همگرا شده روی ناحیه یا ناحیههای معینی از مغز در محل وجود تومور یا دیگر ناهنجاریها به گونهای تابانده میشود که میزان دریافت تابش توسط بافت سالم مغز به حداقل برسد.
توموتراپی نیز نوعی پرتودرمانی است که در آن تشعشع به صورت مجزا و در روشی بسیار دقیق تابانده میشود تا بافت سالم کمترین تابش را دریافت کند. توموتراپی یکی از روشهای درمان سرطان مغز است.
در شیمی درمانی از مواد شیمیایی (داروهایی) برای از بین بردن سلولهای تومور استفاده میشود که برای تخریب نوعهای خاصی از سلولهای سرطانی طراحی شده است. عاملهای شیمیایی بسیاری مورد استفادده قرار میگیرد، درمانهای دارویی خاص بیشماراند و هر برنامه دارویی معمولاً برای نوع معینی از سرطان مغز و متناسب با شرایط خاص هر بیمار به کار برده میشود. برای مثال بواسیزوماب (آواستین) دارویی است که برای درمان گلیوبلاستوم مورد تایید قرار گرفته است.
شیمی درمانی به صورت اینتراتکال از طریق تزریق سرم و پلیمرهای اشباع شده زیست تجزیهپذیر انجام میشود؛ منظور از اینتراتکال داخل مایع مغزی ـ نخاعی از طریق پونکسیون یا انجام جراحی و قرار دادن منبع دائمی زیر جمجمه است که با لوله استریل به حفرههای حاوی مایع مغز متصل میشود.
طرحهای درمانی بیماران غالباً ترکیبی از درمانهای فوق است.
هایپرترمی (گرمادرمانی)، ایمونوتراپی (هدایت سلولهای ایمنی برای از بین بردن نوع خاصی از سلولهای سرطانی) یا استروئید برای کاهش التهاب و ورم مغز از دیگر درمانهای سرطان مغز به شمار میآید که به صلاحدید متخصص به طرح درمانی اضافه میشود.
سرطان مغز چیست
اگرچه هیچ راهی برای پیشگیری از سرطان مغز وجود ندارد، تشخیص زودهنگام و درمان سریع تومورهایی که احتمال دارد به مغز راه یابند، احتمال تومورهای مغزی متاستاژیک را کاهش میدهد. عاملهای خطر بیانگر بروز تومورهای مغزی اولیه عبارت است از: تابش به سر، عفونت HIV و سموم محیطی. بااین حال علت دقیق شروع سرطان مغز، به ویژه سرطان مغز اولیه مشخص نیست، به همین دلیل نمیتوان اقدامهای پیشگیرانه را معین کرد. هرچند در وب سایتها و مقالات جراید از رژیمهای غذایی ماکروبیوتیک، استفاده نکردن از تلفن همراه و روشهای دیگر به عنوان راهکارهای پیشگیری از سرطان مغز نام برده شده است، اما هیچ دادهی موثق و اثبات شدهای برای تایید این ادعاها وجود ندارد.
منبع:
سرطان مغز چیست