/ دامداری / آشنایی با ماهی پلاتی، گونه بسیار زیبا و سازگار با آکواریوم
آنچه در این مقاله می‌خوانید

آشنایی با ماهی پلاتی، گونه بسیار زیبا و سازگار با آکواریوم

ماهی پلاتی (Platy) یکی از گونه‌های سازگار برای نگهداری در آکواریوم است. طول عمر ماهی پلاتی ۲ تا ۳ سال است و در رنگ‌های متنوعی یافت می‌شود. در این مقاله شما را با مشخصات ظاهری ماهی پلاتی، دمای مناسب برای نگهداری این ماهی، ماهی های سازگار با پلاتی، شرایط و نحوه نگهداری و بیماری های شایع این ماهی آشنا خواهیم کرد.

یکی از ماهی‌هایی که می‌توانید در آکواریوم نگهداری کنید و توقع بسیار کمی هم دارد، ماهی پلاتی است. خصوصیات ظاهری و رفتاری این گونه باعث شده تا افرادی که در خانه آکواریوم دارند، حتماً چندتایی ماهی پلاتی راه هم نگهداری کنند. دسترسی به این گونه از ماهی‌های آکواریومی کار سختی نیست و در فروشگاه‌های زیادی می‌توانید به راحتی آن‌ها را در رنگ‌های مختلف، پیدا کنید.

پلاتی گونه‌های مختلفی دارد که با توجه به شکل ظاهری و ترکیب رنگی بدنشان نام گذاری می‌شوند. پلاتی‌ها یکی از اعضای خانواده پر جمعیت Poecilidane هستند و تکثیر آن‌ها به نسبت گونه‌های دیگر کار آسانی خواهد بود.

این ماهی سازگاری و وفق‌پذیری خوبی با شرایط آکواریوم دارد. در ادامه این مقاله مطالبی در زمینه مشخصات ظاهری، زیستگاه یا روش نگهداری این ماهی در اختیار شما قرار خواهیم داد.

مشخصات ظاهری ماهی پلاتی

بسیاری این گونه را از نظر ظاهری شبیه به ماهی‌های دم شمشیری می‌دانند. همه گونه‌هایی که از این ماهی تا به امروز شناسایی شده‌اند، بدنی به طول ۸ تا ۱۲ سانتی متر داشته‌اند. در موارد کمی این ماهی می‌تواند بیش از ۱۲ سانتی‌متر رشد کند که باید تمام پارامترهای پرورش، مانند غذا، آب و محل نگهداری به خوبی رعایت شوند.

رنگ‌بندی ماهی پلاتی بسیار متنوع است و تقریباً با هر رنگی دیده می‌شود. این که هر ماهی به چه رنگی باشد، تا حد زیادی به زیستگاه و نوع تغذیه آن بستگی دارد. عمدتاً این ماهی به رنگ‌های قرمز، سبز، زرد، آبی یا سفید دیده می‌شود. در بعضی موارد هم بدن این ماهی چند رنگی است.

دم این ماهی شکل خاص و زیبایی دارد که همخوانی خوبی با جثه و شکل آن دارد. رنگ دم در بعضی موارد با رنگ باقی بدن یکسان و در برخی موارد هم متفاوت خواهد بود.

تشخیص ماهی پلاتی نر از ماده

در این گونه همواره ماهی‌های نر از نظر جثه کوچک‌تر از ماهی ماده هستند. پلاتی نر بدن کوچک و باریک‌تری دارد، اما ماهی ماده دارای بدنی گرد و توپر است. یکی دیگر از مشخصات پلاتی ماده را می‌توان باله‌ای که زیر شکمش رشد می‌کند، دانست.

زیستگاه و طول عمر ماهی پلاتی

تقریباً از سال ۱۹۰۷ میلادی، این ماهی‌ها وارد دنیای گونه‌های زینتی شدند و برای اولین بار توسط انسان پرورش یافتند. محققان منشا و زیستگاه طبیعی ماهی پلاتی را آب‌های دریاچه‌ها و رودخانه‌های کشورهای مکزیک و گواتمالا می‌دانند. خوشبختانه هم گونه‌های اولیه و هم نژادهایی که با دستکاری انسان به وجود آمدند، برای نگهداری و پرورش در آکواریوم سازگاری خوبی داشتند.

این گونه طول عمر چندانی ندارد و حتی با وجود فراهم کردن شرایط نگهداری کاملاً صحیح، بیش از ۲ یا ۳ سال عمر نخواهد کرد. طول عمر ماهی پلاتی در زیستگاه اصلی و یا در آکواریوم تفاوت چندانی ندارد، اما در طول همین زندگی کوتاه چندین بار زاد‌ و ولد خواهد کرد.

انواع ماهی پلاتی

در مورد تنوع گونه‌های این ماهی باید گفت، بیش از آنکه به عنوان یک گونه تزیینی نگهداری شود، اطلاعات خاصی در دسترس نیست. نژادهای مختلف این ماهی بیشتر توسط انسان‌‌ها به وجود آمدند؛ در واقع ترکیب ماهی‌های پلاتی با رنگ‌های مختلف و جثه‌های کوچک و بزرگ، سبب متولد شدن گونه‌های جدید شد.

در برخی منابع، تعداد اعضای خانواده پلاتی‌ها ۳۲۵ گونه عنوان شده است. هر یک از نژادهای پلاتی در ابعاد دم و باله‌ها و همچنین ترکیب رنگی بدنشان، با هم متفاوت هستند. 

چند مورد از معروف‌ترین انواع این ماهی:

  • خونی
  • میکی موس
  • غروب آفتاب
  • بالن
  • تاکسیدو

۵ گونه عنوان شده، در محبوبیت و میزان فروش در رتبه‌های اول هستند. غالبا رنگ و شکل دم‌ این نژادها باعث شناخته شدن آن‌ها شده است.

شرایط نگهداری از ماهی پلاتی در آکواریوم

ماهی پلاتی برای پرورش در آکواریوم، یکی از گونه‌های مناسب و سازگار است. شرایط نگهداری از آن‌ها چندان دشوار نیست و اگر اطلاعات کافی در مورد این کار داشته باشید، به راحتی می‌توانید از آن‌ها نگهداری کنید. پلاتی با گونه‌های دیگر نیز به راحتی می‌تواند سازگار شود و در کل رفتاری آرام و صلح جویی دارد.

در ادامه شرایط پرورش ماهی پلاتی در آکواریوم را به طور کامل بررسی خواهیم کرد، پس همراه ما باشید.

شرایط آکواریوم

دقت کنید که هر چه ابعاد آکواریومی که برای این ماهی در نظر گرفته‌اید بزرگ‌تر باشد، تولید مثل آن‌ها نیز آسان‌تر خواهد بود. آکواریومی با حجم حداقل ۱۰ گالن برای پرورش این گونه نیاز است و اگر قصد نگهداری از ماهی‌های دیگر را هم دارید، توصیه می‌کنیم از یک آکواریوم با حجم بالاتر کمک بگیرید.

از آنجایی که ماهی پلاتی توانایی بیرون پریدن از آب را دارد، بهتر است که آب آکواریوم را تا لبه پر نکنید و کمی از آن را خالی بگذارید. در آخر لازم است اشاره کنیم که به دلیل زنده‌زا بودن این ماهی، بهتر است از یک آکواریوم جدا در زمان بارداری برای آن‌ها استفاده شود.

آب و دمای مناسب برای پرورش ماهی پلاتی

از آنجایی که زیستگاه اصلی این گونه در آب‌های شیرین کشورهای مکزیک و گواتمالا است، توصیه می‌کنیم برای آکواریوم هم از آب شیرین استفاده شود. 

دمای مناسب برای فعالیت روزانه این ماهی، چیزی بین ۲۲ تا ۲۸ درجه سانتیگراد است که باید به کمک دماسنج همواره زیرنظر باشد.

همچنین آب مناسب برای نگهداری ماهی پلاتی از نظر پی اچ، باید بین ۷ یا ۸ باشد. مهم‌ترین نکته در مورد شرایط آب مناسب، حفظ بهداشت آن است.

بعلاوه لازم است که از فیلتر و پمپ آب خوبی استفاده شود، تا امکان تصفیه و تمیز کردن آب در تمام طول روز، فراهم باشد.

تغذیه ماهی پلاتی

پلاتی در میان گونه‌های گیاهخوار قرار می‌گیرد، اما از مواد غذایی دیگری هم می‌توانید برای تغذیه آن‌ها استفاده کنید. بهترین رژیم غذایی برای این ماهی می‌تواند شامل غذای خشک، جلبک، توبیفکس، غذاهای فلس‌دار، کرم‌های یخ‌زده یا میگوی آب شور باشد. در کل برای تغذیه این ماهی کار سختی پیش روی شما نخواهد بود و با استفاده از یک رژیم ساده هم می‌توان آن‌ها را پرورش داد.

برای بچه‌های این ماهی نیز می‌توانید از همان غذاهای والدین‌شان استفاده کنید، اما باید تا حد ممکن ریز شوند تا امکان خورده شدن فراهم شود.

خصوصیات رفتاری پلاتی

ماهی پلاتی یکی از گونه‌های گیاه‌خوار بوده و عموماً این گونه رفتاری آرام دارند. این ماهی در طول زندگی خود علاقه خاصی به تولید مثل دارد و به دلیل زنده‌زا بودن، به سرعت تکثیر می‌شوند. یکی از خصوصیات رفتاری بارز در مورد پلاتی‌ها، جنب و جوش زیاد در طول روز است.

ماهی های سازگار با ماهی پلاتی

ماهی‌های زیادی قابلیت زیست در کنار پلاتی را دارند که می‌توان به دم شمشیری، گوپی، رنگین کمانی، گورامی، کف‌خوارهای کوچک، مولی یا سوردتیل و بسیاری از گونه‌های گیاه‌خوار اشاره کرد.

هشدار: توصیه می‌شود ماهی بارب را در کنار این گونه نگهداری نکنید؛ با وجود اینکه ماهی بارب همه چیزخوار است، اما با شیطنت‌هایی که دارد، ممکن است به پلاتی آسیب‌های جدی وارد کند.

بیماری های شایع ماهی پلاتی

به طور کلی این ماهی تا حد زیادی در برابر انواع بیماری‌ها مقاوم است و کم‌تر دیده شده که به بیماری دچار شود. اما یکی از بیماری‌های شایع در این گونه، بیماری ایک نام دارد که باعث ایجاد لکه‌های سفید روی آبشش‌ها و بدن این ماهی می‌شود؛ در صورت مشاهده چنین لکه‌هایی باید سریعاً برای برای درمان اقدام کنید، چرا که در ادامه ممکن است سبب مشکلات تنفسی شوند.

کثیف بودن آب آکواریوم و محل نگهداری، می‌تواند سبب ایجاد بیماری باله‌های خونی در این ماهی شود. این بیماری بر اثر عوامل باکتریایی آب ایجاد می‌شود و برای پیشگیری لازم است همواره به شرایط بهداشتی آب نظارت داشته باشید.

نکات نهایی

زیبایی و رنگ‌های متنوع این ماهی در کنار تولید مثل زیاد آن‌، باعث شده تا تقریباً در هر آکواریومی مشاهده شود. از طرفی قیمت این ماهی‌ها به نسبت دیگر گونه‌های آکواریومی، بسیار کم‌تر است.

برای ایجاد شرایط رشد بهتر و شادابی ماهی پلاتی، توصیه می‌کنیم که آن‌ها در دسته‌های چندتایی در کنار هم نگهداری کنید. این ماهی روحیه اجتماعی خوبی دارد که حضور در جمع را ترجیح می‌دهد.

منبع :

1

برچسب ها :

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!

کل :
میانگین :
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x