/ اتومبیل / انواع چراغ خودرو و کاربردهای آن
آنچه در این مقاله می‌خوانید

انواع چراغ خودرو و کاربردهای آن

چراغ راهنمایی الکتریکی اولین بار در دهه اول قرن بیستم بود که ابداع شد. چهار دهه بعد از آن نیز مدل‌های جدیدترش ساخته شد. سپس استفاده از این چراغ‌ها را برای خودروسازان اجباری کردند. در کنار این چراغ راهنما، یک سری چراغ‌های راهنمای کناری یا ریپیتر هم داریم که استفاده از آن هم در بیشتر کشورها تبدیل به یک قانون و اجبار شده است.

درباره چراغ‌های راهنما بیشتر بدانیم

یکی دیگر از انواع چراغ خودرو چراغ راهنماست. چراغ‌های راهنما برای چرخش اتومبیل به چپ و راست و برای اطلاع دیگران طراحی شده است. تعدادشان هم دست‌کم باید چهار تا باشد؛ دو تا برای بخش جلویی اتومبیل و دو تا هم برای بخش عقب آن. این چراغ‌های چشمک‌زن طراحی شده‌اند تا جلب توجه بیشتری کنند و رانندگان دیگر به راحتی متوجه منظور شما از هنگام رانندگی بشوند. نوری که از این چراغ‌ها می‌گیرند زرد رنگ است و اگر هم طلق روی چراغ بی‌رنگ باشد، همان روش همیشگی به کار می‌رود: اطراف چراغ اصلی، حباب زرد رنگ استفاده می‌کنند.

طراحی این چراغ‌ها نیز می‌تواند مستقل از چراغ‌های دیگر یا به صورت یکپارچه با آن‌ها باشد. همه چیز بستگی به نحوه طراحی سازنده اتومبیل دارد. در خودروهای جدیدتر از چراغ‌های راهنمای شیک‌تر و مدرن‌تر در اطراف اتومبیل هم استفاده می‌شود. این چراغ‌ها روی آینه‌های بغل، گلگیرها و… طراحی شده‌اند. طوری که وقتی اتومبیل به چپ یا راست می‌پیچد، تشخیص آن به شدت راحت خواهد بود. در نهایت این‌که طراحان این چراغ‌ها را جایی در خودرو طراحی می‌کنند که به راحتی و با کمترین زحمت توسط دیگران دیده شوند.

انواع چراغ خودرو

۶. چراغ‌های پلاک خودرو

هر خودرویی در بخش عقب و جلو، مجهز به چراغ‌های پلاک هم هستند. چراغ‌هایی بالا یا طرفین پلاک طراحی می‌شود که هنگام شب، آن را به راحتی قابل خواندن می‌کند. تعداد آن‌ها نیز معمولا دو عدد در بخش جلویی و دو عدد در بخش عقبی خودرو است. البته باز هم این موضوع بستگی به طراحی دارد و شاید در برخی اتومبیل‌ها، تعداد این چراغ‌ها فرق بکند.

۷. چراغ‌های خطر

اتومبیل‌سازان در راستای طراحی سیستم روشنایی خودرو، چراغ‌های خطر را هم ساخته‌اند. این چراغ‌ها قرار است که در شرایط خاص مثل نور کم، بارندگی، تاریکی، مه، تغییر در حالت و حرکت خودرو و…، به دیگران این پیام را منتقل کند که این خودرو در این موقعیت حضور دارد. چراغ‌های خطر روی بدنه و عقب خودرو نصب می‌شود. در هر سمت اتومبیل یکی از آنها را نصب می‌کنند. حالا در بعضی‌ها کاسه چراغ مستقل دارد و در بعضی‌های دیگر با چراغ ترمز، یک‌جا واقع شده است. این دیگر در اختیار سازنده است که چه مدلی را مناسب طراحی اتومبیلش می‌داند. طلق استفاده شده در این چراغ‌ها قرمز رنگ است. اگر هم طلق بی‌رنگ به کار رفته باشد، سعی می‌کنند حبابی قرمز رنگ دور چراغ طراحی کنند تا نور قرمز بگیرند.

نکته بعدی هم این‌جاست که تلق چراغ‌های عقب خودرو در بخشی از خودروها یکپارچه طراحی شده که زیبایی خاصی به آن می‌بخشد. در بعضی دیگر از خودروها نیز هر چراغ طلق خودش را دارد.

۸. چراغ‌های ترمز

یکی از حیاتی‌ترین چراغ‌های خودرو را باید چراغ ترمز آن بدانیم. اگر پلیس بفهمد که چراغ ترمز شما اشکال دارد، حتما برخورد تندی با شما خواهد داشت. شما وقتی که در سرعت‌های مختلف و با فاصله‌های مختلف نسبت به خودروهای دیگر حرکت می‌کنید، تنها راه درک این‌که ماشین جلویی چه رفتاری دارد، استفاده از چراغ ترمز است. در غیر این صورت در حالی که ماشین جلویی ترمز می‌کند، شما متوجه نشده و با همان سرعت تصادف خواهید کرد. این چراغ‌ها از لحظه اقدام به ترمز تا پایان آن روشن می‌مانند.

این چراغ‌ها در بخش عقب خودرو تعبیه شده و یک یا دو عدد هستند. طلق یا عدسی پیرامون این چراغ قرمز رنگ است. اگر هم طلق بی‌رنگ داشته باشند، باید لامپ‌شان حباب قرمز رنگ داشته باشد تا بتوانند نور قرمز رنگ بگیرند.

نکته دیگر این است که در ماشین‌های جدید، چراغ سومی هم به طراحی چراغ‌های ترمز اضافه شده است که در پایین شیشه عقب خودرو، وسط آن تعبیه شده است. بدین وسیله دید خودروهای عقب نسبت به ترمزهای ناگهانی شما بیشتر خواهد بود و این به امنیت بالاتر سرنشینان خودرو کمک می‌کند.

۹. چراغ‌های دنده عقب

وقتی که قصد دارید دنده عقب بروید، باید مقداری روشنایی داشته باشید تا هم خودتان سطح و مسیر را ببینید، هم دیگران متوجه شوند. حتی اگر خودروی شما دوربین عقب هم داشته باشد، باز هم نیازمند این چراغ‌ها هستید تا تصویر بهتری بگیرید. طلق و عدسی این چراغ‌ها بی‌رنگ در نظر گرفته شده و برجستگی‌هایی نیز دارند تا نور تولید شده را پخش و سطح و فضای بیشتری را روشن کنند.

۱۰. چراغ داخل صندوق عقب

دیگر کارکرد چراغ داخل صندوق عقب کاملا مشخص است، شما در تاریکی شب که قصد دارید داخل صندوق عقب را بگردید یا نگاه بیندازید، به شما کمک می‌کند تا نور بیشتری داشته باشید. به صورت تک یا دو چراغ مورد استفاده قرار می‌گیرد.

انواع مدل‌های چراغ ماشین

تا الان درباره چراغ‌های خودرو و انواع آن و کاربردهایی که دارند خواندید. اما بد نیست کمی هم درباره این‌که خود چراغ ماشین چه مدل‌هایی می‌تواند داشته باشد بدانید. انواع مدل‌های چراغ خودرو عبارتند از؛

نئون

قدیمی‌ترین مدل‌های چراغ اتومبیل است. در این مدل، الکتریسیته از طریق یک رشته فلزی از جنس کروم عبور داده شده و این رشته در خلأ داغ شده و نور تولید می‌کند. چون داخل این حباب اکسیژنی وجود ندارد، گرمای زیاد موجب اشتغال نمی‌شود.

هالوژنی

بعد از چراغ‌های نئونی، نوبت به چراغ‌های هالوژنی رسید. بیشتر آشنایی ما با تکنولوژی چراغ‌های خودرو به لامپ‌های هالوژنی بر می‌گردد. آن‌ها مدلی از لامپ‌های رشته‌ای هستند که هنوز هم کاربرد دارند. این لامپ‌ها از هالوژن در یک حباب شیشه‌ای استفاده می‌کنند که یک رشته تنگستن در آن وجود دارد و ساختار چراغ را تشکیل می‌دهد.

زنون

این لامپ‌ها نیز در سال‌های گذشته رواج یافته است. نور بالایی هم می‌توانند تولید کنند. لامپ این چراغ‌ها توسط گاز زنون پر شده است. سپس نور مورد نیاز از قوس الکتریکی ایجاد شده میان دو الکترود تولید می‌شود.

ال‌ای‌دی

یکی از رایج‌ترین لامپ‌های موجود در چراغ‌ها همین ال‌ای‌دی هستند. چون در طراحی آن‌ها از لنز و عدسی هم سود برده می‌شود، در نتیجه نور بهتری را می‌توانید بگیرید. این چراغ‌ها وضعیت بهتری نسبت به رشته‌ای‌ها دارند. نحوه نور گرفتن شما در این لامپ‌ها، کلا با لامپ‌های دیگری چون هالوژنی و زنون و… تفاوت دارد.

لیزری

در این لامپ‌ها از تکنولوژی لیزر استفاده شده است. با این‌که نسبت به لامپ‌های دیگر ابعاد کوچکتری دارند، ولی می‌توانند به همان اندازه و حتی بیشتر نور تولید کنند. این لامپ‌ها در خودروهایی چون بی‌ام‌دبلیو و آئودی و… مشاهده می‌شود. مسافت روشن شده توسط این لامپ‌ها، دو برابر لامپ‌های دیگر است.

انواع چراغ خودرو

چند نکته باقیمانده درباره چراغ خودروها

همان‌طور که گفته شد، چراغ‌های خودرو هم جنبه ایمنی دارند، هم جنبه آگاهی بخشی به دیگران و هم جنبه زیبایی. به همین منظور خودروسازان سعی می‌کنند تا آپشن‌های مختلفی را در این زمینه رو کنند. یکی از این آپشن‌ها، اتولایت است؛ به مفهوم استفاده از سنسور نور. به این معنا که وقتی سنسورهای حساس به نور اتومبیل شما هنگام غروب یا صبح زود یا تونل یا هوای ابری و تیره و تار و…، احساس کردند که نور کم است و نسبت به نور محیط باید فعال شوند، این امر بدون فرمان شما و به صورت خودکار، چراغ‌ها روشن می‌شوند.

همچنین در خودروهای جدید سعی شده از دی‌لایت‌ها نیز استفاده فراوانی شود. اصطلاحا به چراغ روز معروف‌اند. آن‌ها در طول روز و با نوری که تولید می‌کنند، باعث می‌شوند تا توسط رانندگان دیگر بهتر دیده شوند. از دیگر آپشن‌های مرتبط با چراغ‌ها و روشنایی خودرو، می‌توان به چراغ بدرقه اشاره کرد. بدین ترتیب که اگر چنین امکانی در خودروی شما تدارک دیده شده باشد، شما وقتی که ماشین را خاموش کرده و قصد خارج شدن از آن را داشتید، دکمه یا اهرم در نظر گرفته شده را می‌زنید. سپس سی ثانیه تا لحظه‌ای که به خانه‌تان برسید، نور ماشین مسیر را برای شما روشن خواهد کرد. همچنین چراغ‌های تطبیقی هم در بعضی از خودروها ایجاد شده است. این چراغ‌ها در پیچ‌ها و هنگام دور زدن، وقتی که فرمان را می‌چرخانید، زاویه گرفته و فضای مقابل شما را روشن می‌کنند تا نور بیشتر و متمرکزتری داشته باشید.

چراغ زیر در خودرو و دستگیره‌ها

چراغ زیر در خودرو و دستگیره‌ها معمولا برای اتومبیل‌های لوکس و لاکچری‌ است و الزامی برای استفاده از آنها توسط شرکت‌های اتومبیل‌سازی وجود ندارد. به چراغ خوشامد گویی هم معروف است. وقتی در خودرو را باز می‌کنید، این چراغ‌ها پیش پای شما روی سطح زمین را روشن می‌کنند. از دیگر آپشن‌های خودروهای جدیدتر می‌توان به چراغ دستگیره‌ها اشاره کرد که موقع باز کردن در اتومبیل به کمک شما می‌آید.

منبع: 1

برچسب ها :

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!

کل :
میانگین :
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x