آشنایی با فنچ زبرا ، فنچ سفید زبرا و انواع آن + عکس فنچ زبرا
پرورش فنچ زبرا و روش نگهداری فنچ زبرا چگونه است؟ فنچ ها انواع گوناگونی دارند و نگهداری از فنچ بخصوی فنچ زبرا در آپارتمان امکان پذیر است.
فنچ ها از بهترین نوع پرندگانی میباشند که میتوان در هر جایی اعم از آپارتمان و … نگهداری کرد و کمترین دردسر و مشکلات را دارند بهطوری که با کمی آگاهی از محل زندگی، نوع تغذیه و شرایط مناسب برای تخمگذاری میتوانید به پرورش فنچ بپردازید.
فنچها به دو نوع اهلی و وحشی تقسیم میشوند. فنچهای اهلی شامل فنچهای سفید و فنچهای راه راه (فنچ زبرا) میباشند. فنچهای نوع وحشی شامل بقیه انواع فنچها هستند .
فنچهای زبرا شامل چهار دسته مهم به نامهای (فنچ زبرای معمولی – فنچ زبرای کینگ – فنچ زبرای لپ سیاه و فنچ زبرای سفید) هستند.
فنچهای وحشی:
میبینید که در جهان نژادهای بسیاری از فنچ یافت میشود؛ اما نژاد قفسی آن در جهان و در ایران بیشتر 2 گونه است.
۱. فنچ سفید کامل
۲. فنچ گور خری یا زبرا
تفاوت این دو گونه فقط و فقط در ظاهر پرنده است. مثلا گونه ماده فنچ در نوع زبرا خاکستری کامل است .اما ماده تمام بالهایش سفید است. البته ممکن است فنچ سفید نیز دو رگه باشد و ژن زبرا در آن پنهان باشد. به هر حال انتخاب برای جفت گیری فنچ در زیبا شدن جوجه فنچ تاثیر دارد. اگر در جفتگیری فنچ نر از گونه زبرا باشد و فنچ ماده از گونه تمام سفید، زیباترین جوجه فنچها به وجود میآیند.
خرید فنچ:
برای خرید یک جفت فنچ زبرای مناسب و به بلوغ رسیده باید توجه کنید که نوکشان کاملا رنگی شده باشد و نر آن بخواند و زیاد چاق و بیحال نباشد. توجه کنید که هر دو فنچ دارای جنب و جوش زیاد باشند.
قفس مناسب برای فنچ:
قفس فنچ باید تقریبا بزرگ باشد که فنچ ها در آن احساس راحتی بکنند و دچار کمبود جا و چاقی نشوند. حتی زمان جوجه دهی و بزرگ شدن جوجهها نباید کمبود جا وجود داشته باشد. مکان مناسب برای نصب قفس، دور از شلوغی، سر و صدا، نور مستقیم آفتاب، گربه و سگ و… است. باید قفس را در جای بلندی بر روی دیوار نصب کنید که کسی نتواند به قفس سرکشی بکند؛ به جز موارد تمیز کردن و تعویض آب و دانه که صاحب پرنده به یک صورت مشخص باید انجام دهد تا پرنده به آن عادت کند.
غذای فنچ ها عمدتاً ارزن است و ارزن نوع ریز برای این پرندگان مناسب تراست. بخاطر جثه و نوک کوچک نمیتوانند به راحتی از نوع ارزن درشت که مناسب کبوتر و پرندگان درشت جثهتر است استفاده کنند. در صورت مصرف تکههایی از پوسته اطراف نوکشان کنده میشود. همچنین خیار سالادی(تخمهای آن) و کاهو (که اگر خیار و کاهو را با چاقو ریز ریز و خرد کنید راحتتر میتوانند از آن استفاده کنند) و هویج رنده شده و هندوانه و زرده تخم مرغ آب پز شده و گاهی هم ذرت مورد علاقه فنچها است.
از دیگر غذاهای مکمل برای فنچها کف دریا میباشد که به رنگ سفید و لایه لایه است و از ماهی مرکب تهیه میشود. سعی کنید که پوست تخم مرغ به فنچها ندهید چون به مرور زمان به خوردن تخمهای خودشان عادت میکنند و دیگر جوجهای نخواهید داشت. برنج پخته شده سرد نیز موردعلاقهی فنچهای است.
در بازار لانههایی به صورت پلاستیکی یافت میشود ولی بهتر است لانه فنچ چوبی باشد؛ چون پلاستیکی در اثر تغییر دما، دمای داخل آن نیز تغییر میکند.
نکته: در پشت لانه یک سوراخ ایجاد کنید که فنچها از رفتن به لانه هراسی نداشته باشند. البته سوراخ نه زیاد بزرگ باشد و نه کوچک، بلکه طوری باشد که روشنایی دیده شود و شما رفت آمد جفت در لانه را مشاهده کنید. در لانه مقداری پنبه و دستمال کاغذی یا برگ خشک شده درختان را قرار دهید. نباید زیاد لانه را پر کنید. یک مقدار هم در گوشه قفس بگذارید تا تشویق به جفت شدن و تخم گذاری شوند.
جفتگیری و تخم گذاری فنچ:
بین 2 تا 20 روز معمولا فنچها جفت میشوند. زمانی که فنچها با هم جفت بشوند، پرنده نر به خارج کردن مواد داخل لانه میپردازد و دوباره به سلیقه خودش به چیدمان داخل لانهاش اقدام میکند. بعد از جفتگیری مدت تقریبا 15 روز طول میکشد که اولین تخم را بگذارد و این کار را به صورت روزانه انجام میدهد و بین 3 تا 11 تخم میگذارد که تقریبا از 11 تخم 8 تا جوجه خواهند شد. البته شاید هم هر 11 تا جوجه شوند ولی باز هم بستگی به فنچ و شرایط نگهداری آن دارد.
نکته1: به تخم فنچ به هیچ وجه دست نزنید چون بعد از دست زدن، فنچها آن تخم را بعد از چند روز یا میشکنند یا از لانه خارج میکنند.
نکته2: اگر مشاهده کردید که تخمی در ته قفس افتاده بدانید که آن پوچ بوده و آن را خارج کردهاند. بنابراین تلاش نکنید تخم را دوباره در لانه بگذارید چون بیفایده است.
جوجهها بین 14 تا 21 روز بسته به شرایط خوابیدن فنچتان روی تخم و… از تخم بیرون میآید. در این زمان شما باید فنچتان را با تخم مرغ آبپز همراه پوسته آن تقویت کنید تا تخم خود را به دلیل کمبود کلسیم نشکند و نخورد. بعد از بدنیا آمدن اولین جوجه بقیه جوجهها به ترتیب در روزهای بعدی به دنیا میآیند.
نکته: به جوجهها اصلا دست نزنید چون ممکن است جوجه توسط پدر و مادر خود دیگر تغذیه نشود.
صدای فنچ:
جوجهها بعد از 4 روز صدایشان بصورت آرام از درون لانه شنیده میشود که در روزهای بعدی صدایشان بیشتر میشود. وقتی جوجهها 1 ماهه شدند از لانه خارج میشوند ولی هنوز تغذیهشان با پدر و مادرشان است. در این مدت آموزشهایی از قبیل پرواز، خوردن دانه و آب و… را یاد میگیرند. حتی نرها در این زمان تمرین آواز میکنند.
همه چیز درباره فنچ گلدین: فنچ گلدین و انواع فنچ گلدین را میشناسید؟ آیا با روش پرورش فنچ گلدین و تکثیر و نگهداری فنچ گلدین آشنا هستید؟
– فنچ گلدین (Gouldian Finch) از زیباترین گونههای فنچ در جهان است که به آن سهره استرالیایی نیز میگویند. فنچ گلدین یا فنچ طلایی به نامهای فنچ رنگین کمان و بانوی فنچ ها نیز شناخته میشود. پیدایش این فنچها از مناطقی در کشور استرالیا اعلام شده است و به دلیل امکان تکثیر در قفس، امروزه در اکثر نقاط دنیا به ویژه در کشورهای هندوستان و پاکستان یافت میشوند. طول عمر فنچ های گلدین در شرایط مناسب بین 6 تا 7 سال است و دمای مناسب جهت نگهداری آنها بین 21 تا 28 درجه سانتیگراد همراه با رطوبت متناسب 55 الی 65 درصد در نظر گرفته میشود.
شاخصترین رنگهای این نوع فنچ مربوط به سر آن است که به سه رنگ سیاه، قرمز و زرد هستند.
رنگهای فنچ گلدین به سه دسته تقسیم میشوند:
۱. رنگ سر: قرمز- مشکی- زرد- سفید
۲. رنگ سینه : سفید- بنفش
۳. رنگ پشت: زرد – سبز- آبی- سفید
البته رنگهای دیگری از آنها در اثر جهش ژن و در تولید مثل به شکل نگهداری در قفس به وجود آمدهاند و قابل ذکر است که نژاد زرد سینه سفید با سر و نقاب قرمز کمیاب میباشد.
گرانترین فنچ گلدین، نوع رنگ زرد آن است و ارزانترین و فراوانترین نوع آن به رنگ قرمز است. فنچ گلدین بومی کشور استرالیا است.
غذای فنچ های گلدین مخلوطی از ارزن ریز و کتان و تخم چمن است. همچنین میتوان تخم کاهو و خرفه و… را در وعده غذایی آنها قرار داد و از غذای نرم رنده شده و مکملهای تقویتی آماده به همراه میوهها و کرمهای ریزخشک شده برای تغذیه آنها استفاده کرد. فنچ های گلدین از نظر مقدار مصرف غذا و دان خوراکی نسبت به گونههای دیگری از فنچها از قبیل فنچهای معمولی و زبرا و … کم خوراکتر هستند .
حتی المقدور باید از قفسهای بزرگ برای نگهداری از آنها استفاده کنید. قفس را در مکانی آرام و کم تردد بر اساس رعایت تنظیم دما و رطوبت ذکر شده جهت پرورش و جوجه کشی قرار دهید. میتوان لانه فنچ گلدین را از آشیانههایی با الیاف بافته شده از درختان و یا از جعبههای چوبی در نظر گرفت، به طوری که نور کمتری به داخل لانه نفوذ کند. همچنین باید مقداری پوشال از شاخه و برگ ریز درختان و تخم پنبه (پنبه دانه) در داخل قفس فنچهای گلدین قرار داد تا آنها برای لانه سازی استفاده کنند.
نرها در رنگهای متنوع و پررنگتر از مادهها هستند. همچنین قابلیت آواز خواندن و رقصیدن دارند و جثهشان بزرگتر از مادهها است و همین موارد وجه تمایز میان نرها و مادهها میباشد.
فنچهای گلدین سر و صدای زیادی ندارند و صدای آوازشان بر خلاف فنچهای دیگر دارای صدای زیر بوده و حتی بعضی مواقع از صدای پرندگان دیگر تقلید میکنند.
نر را میتوان از ماده به طور جداگانه در قفسی مجزا ولی نزدیک هم نگهداری کرد. از نشانههای آمادگی نر این است که آواز خاصی میخواند و بر روی پاهای خود بالا و پایین پریده و اصطلاحا میرقصند و ماده را بسوی خود تحریک میکنند. ماده هم با جنب وجوش زیاد و پریدن، آمادگی خود را برای تولید مثل اعلام میکند.
پس از اینکه نر آماده را به قفس ماده انتقال میدهیم پس از گذشت چند روز از زمان جفت اندازی عملیات لانه سازی توسط فنچ گلدین نر و ماده صورت میگیرد سپس بعد از جفتگیری، مادهها 3 الی 8 عدد تخم گذاشته و پس از آن نر و ماده هر دو به طور نوبتی برروی تخمها میخوابند. میتوان تخمها را در روز پنجم با دقت ازنظر نطفهگیری بررسی کرد.
پس از 16 روز جوجهها سر از تخم در میآورند و در اولین روزهای تولد با غذای نرم مانند تخم مرغ تغذیه میشوند و پس از 25-21 روزگی لانه را بتدریج ترک کرده و زمانیکه دوره پرریزی حدود 4-3 ماهگی به پایان رسید، حدود 5 الی 6 ماهگی بالغ گردیده و آماده تولید مثل میگردند.
منبع :