ماهی آنجل (Angelfish) یکی از زیباترین گونههای زینتی و مناسب برای نگهداری در آکواریوم است. این ماهی شرایط پرورش چندان دشواری نخواهد داشت و با بیشتر گونههای گیاه خوار به صورت صلح جو برخورد خواهد کرد.
نگهداری از آکواریومهای پر شده از ماهیهای زینتی در سالهای اخیر رشد چشمگیری داشته است. ماهیهای زینتی که برای نگهداری در آکواریوم تکثیر و به فروش میرسند، بسیار گونههای متنوعی دارند. ماهی بارب، گلدفیش، کوی و … از مشهورترین ماهیهای آکواریومی بوده و عموماً این گونهها رنگهایی خاص یا شکل ظاهری متفاوتی دارند. یکی از این گونه را که بسیار پرطرفدار است، ماهی آنجل نام دارد.
این ماهی در زبان فارسی با عنوان فرشته ماهی نیز شناخته میشود. نام انگلیسی این گونه، Pterophyllum Scalare بوده و در زبان انگلیسی با نام Angelfish شناخته میشود .
ظاهر متفاوت ماهی آنجل در کنار رنگبندی متنوع و زیبایی زیرگونههای آن و سازگاری با بیشتر ماهیهای آکواریومی باعث شده تا تقریباً در هر آکواریومی شاهد نگهداری از آنها باشیم. تاریخ اولین آشنایی انسانها با این گونه زیبا به سال ۱۸۲۴ میلادی بازمیگردد . به علاوه فرشته ماهی نماد ملی کشور ونزوئلا بوده و طرح چاپی از این ماهی بر روی اسکناسهای این کشور وجود دارد .
در ادامه با ما باشید تا اطلاعات کاملتری درمورد مشخصات ظاهری، زیستگاه و نحوه نگهداری از فرشته ماهی را در اختیار شما قرار دهیم.
ظاهر زیبای این ماهی باعث شده تا در میان تعداد زیادی ماهیهای آکواریومی همواره به چشم بیایند و جلب توجه کنند. بدن این ماهی شکل دایرهای و نسبتاً گردی دارد، اما با وجود بالها و دمهای مثلثی و نوک تیز، این ماهی به شکلی نامتقارن، اما زیبا دیده میشود.طرح و رنگ بدن این گونه چندان مشخص نیست و در هر ماهی این موارد میتوانند با دیگری متفاوت باشند. به طور کلی پرتکرارترین الگو یا طرح روی پولکهای فرشته ماهی، طرح راه راه است. این طرح در کنار شکل خاص بدن به آنها قابلیت استتار را تا حد زیادی میدهد.
فرشته ماهیها از جمله گونههایی هستند که عرض بدن آنها کم بوده و به صورت جانبی فشرده هستند. این موضوع باعث میشود تا ماهی آنجل از روبرو باریک و از کنار به شکل تخت و صاف دیده شود. در شرایط نگهداری مناسب و به دور از بیماریها، این ماهی میتواند تا ۱۵ سانتیمتر به صورت طولی رشد کند .
به طور کلی ماهی آنجل از آن دسته ماهیهایی است که زندگی در رودخانهها را به زندگی در دریا یا دریاچهها ترجیح میدهد. از نظر آب و هوایی این ماهی عموماً در هوای معتدل و نسبتاً گرمسیری زندگی میکند و همین موضوع باعث شده تا یکی از بهترین زیستگاهها برای این گونه، رودخانههای آمازون باشند .
ماهی آنجل از جمله ماهیهای آب شیرین و گرم است که میتوان علاوه بر آمازون در رودخانهها و باتلاقهای آمریکای جنوبی، ونزوئلا، کلمبیا یا برزیل هم، آنها را یافت. سازگاری این گونه با محیط زندگیاش بالا بوده و همین موضوع سبب شده تا از خطر انقراض دور بماند.
متوسط سن و طول عمر ماهیهای آکواریومی تا حد زیادی به نحوه نگهداری و پرورش آنها بستگی خواهد داشت. در مورد ماهی آنجل میتوان گفت که اگر شرایط نگهداری کاملاً مناسب باشد، این ماهی میتواند تا ۱۰ سالگی هم رشد کند.
ماهی آنجل شامل چندین زیرگونه مختلف است. تمام این زیرگونهها برای نگهداری و پرورش در آکواریوم مناسب هستند و هر یک ویژگیهای خاص خود را دارند. در ادامه این مطلب میتوانید تقسیم بندی زیرگونههای این ماهی را مشاهده کنید.
در میان نژادهایی که از آنها نام برده شد، نژاد fresh water جثه بزرگتری به نسبت دیگر گونهها دارد و معمولاً ۱ تا ۲ سانتیمتر در سنین بلوغ، رشد بیشتری خواهد داشت. از نظر تغذیه به غیر از زیرگونههای Altum و Fresh water باقی زیرگونهها همه چیز خوار بوده و هم از گیاهان و هم از گوشت تغذیه میکنند.
ماهی آنجل به طور کلی یک ماهی صلح جو و سازگار با محیط و دیگر ماهیهای است. همین موضوع نیز باعث شده تا نگهداری و پرورش آنها در آکواریوم گسترش زیادی داشته باشد. بیشتر سهم غذایی این گونه را گوشت تشکیل میدهد، اما با این وجود در کنار ماهیهای گیاهخوار سازگاری بیشتری خواهد داشت.
در موارد خاصی مشاهده میشود که این ماهی رفتارهای عجیب و پرخاشگری از خود نشان داده است. دلیل اصلی این رفتارها را میتوان وجود یک ماهی پرخاشگر دیگر در آکواریوم دانست، چرا که به طور کلی فرشته ماهی از نظر رفتاری بسیار آرام و سازگار است.
اولین گام برای داشتن یک آکواریوم در خانه این است که در مورد اصول اولیه این کار اطلاعات کاملی در اختیار داشته باشید. این اطلاعات شامل آب مصرفی یا حجم و اندازه آکواریوم خواهد بود که در نهایت به ایجاد شرایط مناسب برای ماهیهای کمک خواهد کرد.
دادههای مربوط به آب، ابعاد آکواریوم یا تغذیه برای هر ماهی متفاوت است و پیش از خرید و کنار هم قرار دادن آنها، باید به این موضوع دقت کافی را داشته باشید. در ادامه تمام این موارد را برای ماهی آنجل بررسی خواهیم کرد.
اولین موضوع برای آمادهسازی مکانی برای نگهداری این ماهیها، ابعاد و اندازه آکواریوم مورد استفاده خواهد بود. کوچکترین تانک یا آکواریومی که میتواند برای ماهیهای آنجل مناسب باشد، باید گنجایش حداقل ۶۰ لیتر آب را داشته باشد. البته که اگر آکواریوم بزرگتری در اختیارشان قرار گیرد، احساس امنیت بیشتری کرده و در طولانی مدت میتواند باعث شود که آسانتر جفتگیری و تخمگذاری کنند.
همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم بیشتر زیرگونههای فرشته ماهی، مانند گلدفیش و ماهی لجن خوار، همه چیز خوار هستند. محبوبترین غذای این ماهی را میتوان گوشت و پروتئین دانست. اگر قصد نگهداری از این گونه در خانه را دارید، باید به رژیم غذاییشان بسیار دقت داشته باشید.
فرشته ماهی از سنین پایین تا زمانی که قصد تخمگذاری دارد، باید توسط یک رژیم غذایی کامل و متنوع تغذیه شود. البته که این ماهی بسیار کم توقع است و حتی با غذاهای پولکی نیز امکان زنده ماندن را دارد، اما نمیتوان از آنها با چنین تغذیهای، رشد و تخمگذاری را انتظار داشت.
بهترین ترکیب برای غذای ماهی آنجل میتواند شامل بخشی از غذاهای پولکی، بخشی غذهای زنده و بخشی از مواد منجمد باشد. آرتمیا ، کرمهای سفید، کرمهای سیاه، توبی فکس، دافنی، لاور پشه، بچه ماهی یا کرم خونی از جمله غذاهای مورد علاقه این گونه هستند .
آب مورد استفاده در آکواریوم فرشته ماهی باید کاملاً تمیز و شفاف باشد، چرا که بیشتر بیماریهای شایع در آنها بر اثر نگهداری در آب کثیف و آلوده بوده است . حتماً برای تمیز کردن آب از فیلترها و پمپهای قوی استفاده کنید . به علاوه که این ماهی به زندگی در آبهای گرم عادت دارد و در دماهایی پایین ممکن است دچار بیماری شود .
برای فرشته ماهی بالغ دمای آب بایستی بین ۲۲ تا ۲۴ درجه سانتی گراد باشد تا به راحتی تخمگذاری انجام گیرد. پایین آمدن تلفات و رشد سریعتر نوزادان این ماهی بهتر است آنها را در آبی با دمایی بین ۲۷ تا ۳۰ درجه سانتی گراد نگهداری کنید.
این ماهیها سازگاری زیادی با محیط زندگی خود دارند ، اما در بعضی موارد که شرایط بیش از اندازه نامطلوب باشد ، ممکن است که دچار بیماریهایی شوند . شایعترین بیماری در میان گونههای مختلف این ماهی، هگزامیتا یا سوراخ در سر نام دارد . این بیماری در اثر آلودگی بیش از اندازه و مداوم آب اتفاق میافتد و در صورت شناسایی باید سریعاً اقدام به درمان کنید .
دقت کنید که اگر یک ماهی جدید خریداری کردهاید ، نباید در ابتدا آن را در آکواریوم اصلی و در کنار دیگر ماهیهای خود قرار دهید. ماهی آنجل و دیگر ماهیهای آکواریومی در مقابل بیماریهای واگیردار و قارچی بسیار آسیب پذیر هستند .
منبع : 1