/ دسته‌بندی نشده / سکسکه نوزاد؛ راه‌های پیشگیری و درمان سکسکه نوزاد
آنچه در این مقاله می‌خوانید

علت سکسکه نوزاد چیست؟‌ وقتی دیافراگم نوزاد منقبض و تارهای صوتی به‌سرعت بسته شوند، نوزاد به سکسکه می‌افتد. صدای سکسکه هم ناشی از بسته شدن سریع تارهای صوتی است. این مقاله به شما می‌گوید، چگونه سکسکه نوزاد خود را درمان کنید.

ازآنجاکه سکسکه‌ها باعث آزار بزرگسالان می‌شوند، مردم تصور می‌کنند که این وضعیت برای نوزادان هم عذاب‌آور است؛ اما سکسکه، نوزادان را اذیت نمی‌کند. در حقیقت بسیاری از نوزادان می‌توانند با وجود سکسکه‌های مکرر بدون اینکه کلافه شوند، به خواب روند. سکسکهٔ آنها هم به‌ندرت مزاحم‌شان شده یا روی تنفس‌شان اثر منفی می‌گذارد. اما اگر می‌خواهید از شر این سکسکه‌ها راحت شوید، راهنمایی‌های زیر مناسب‌اند:

  • کاری کنید تا نوزادتان آروغ بزند؛
  • از پستانک استفاده کنید؛
  • بگذارید سکسکه‌ها خودبه‌خود برطرف شوند؛
  • به نوزاد شربت گرایپ واتر (gripe water) بدهید.

راههای درمان سکسکه نوزاد

۱. کاری کنید تا نوزادتان آروغ بزند

وقتی به نوزاد شیر می‌دهید و او شروع به سکسکه می‌کند، دیگر به او شیر ندهید و کمک کنید تا آروغ بزند. آروغ زدن باعث می‌شود گازهای اضافی که موجب سکسکه می‌شوند، برطرف شوند. وقتی نوزاد را در حالت ایستاده قرار دهید، آروغ به درمان سکسکه کمک می‌کند. بنابه توصیه متخصصان آکادمی پزشکی اطفال آمریکا، بگذارید پس از این‌که نوزادتان ۶۰ تا ۹۰ میلی‌لیتر شیر (با شیشه) خورد، آروغ بزند. اما اگر نوزادتان، شیر خودتان را می‌خورد، پس از خوردن شیر از هر سینه، او را وادار به آروغ زدن کنید.

نکته

وقتی نوزاد شروع به سکسکه می‌کند، کمر او را بمالید. هرگز به کمر او ضربه نزنید یا نیروی زیاد وارد نکنید.

۲. از پستانک استفاده کنید

سکسکهٔ نوزاد همیشه هنگام شیر خوردن شروع نمی‌شود. وقتی نوزادتان بی‌دلیل شروع به سکسکه می‌کند، پستانک او را در دهانش بگذارید تا دیافراگم او در حالت آرامش قرار بگیرد و جلوی سکسکه‌های متعدد را بگیرد.

۳. بگذارید سکسکهها خودبهخود برطرف شوند

بیشتر مواقع سکسکهٔ نوزاد خودبه‌خود رفع می‌شود. اگر این سکسکه‌ها برای نوزادتان زحمتی به وجود نمی‌آورند، اجازه دهید تا دوره‌اش بگذرد.

اگر هم سکسکهٔ نوزادتان رفع نشد، با پزشک مشورت کنید. گاهی اوقات در موارد نادر، سکسکه می‌تواند علامت نوعی بیماری باشد.

۴. به نوزاد شربت گرایپ واتر (gripe water) بدهید

اگر سکسکه، نوزادتان را آزار می‌دهد، شاید بهتر باشد که به او کمی گرایپ واتر بدهید. شربت گرایپ واتر ترکیبی از گیاهان دارویی و آب است. این شربت بیشتر برای درمان کولیک و ناراحتی‌های روده‌ای دیگر استفاده می‌شود.

از برخی گیاهان موجود در این شربت می‌توان به زنجبیل، رازیانه و دارچین اشاره کرد. اگرچه این شربت برای درمان سکسکه توصیه نشده است، محصول کم‌خطری است. آن را می‌توانید از داروخانه‌ها تهیه کنید.

نکته

قبل از اینکه به نوزادتان هر نوع خوراک جدیدی بدهید، باید با پزشک اطفال مشورت کنید. همچنین هنگام مصرف این شربت، محتویات داخل آن را بررسی کنید.

پیشگیری از سکسکه نوزاد

روش‌های کمی برای پیشگیری از سکسکه وجود دارد. ازآنجاکه بیشتر مواقع دلیل شروع سکسکه‌ها مشخص نیست، بنابراین نمی‌توان از آنها کاملا پیشگیری کرد. بااین‌حال با استفاده از چند روش می‌توانید از بروز آنها جلوگیری کنید:

  • وقتی کودک‌تان آرام است به او شیر بدهید. یعنی اینکه شیر دادن کودک را آن‌قدر به تعویق نیندازید تا حسابی گرسنه شود و قبل از اینکه ناآرامی و گریه کند، به او شیر بدهید.
  • پس از اینکه به نوزاد شیر دادید، او را به‌شدت تکان ندهید.
  • پس از هر وعدهٔ غذایی، نوزادتان را به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه، به صورت ایستاده نگه دارید.

چه موقع سکسکه نوزاد نگرانکننده است؟

نوزادان زیر ۱۲ ماه، بارها سکسکه می‌کنند. این سکسکه‌ها حتی وقتی در رحم مادر هستند هم رخ می‌دهد. اما اگر کودک‌تان بارها دچار سکسکه می‌شود، به‌ویژه وقتی که ناراحت و آشفته است، بهتر است با پزشک‌ اطفال مشورت کنید. ممکن است سکسکه‌های او ناشی از نوعی بیماری باشد.

همچنین اگر سکسکه‌های نوزاد، آن‌قدر زیاد است که خواب او را مختل می‌کند و این وضعیت حتی پس از تولد یک‌سالگی‌اش ادامه دارد، حتما او را نزد پزشک ببرید.

باید به این مسئله توجه کنید که بیشتر پزشکان، بسیاری از درمان‌های سکسکه، مثل ترساندن کودک و بیرون کشیدن شدید و ناگهانی زبان او را توصیه نمی‌کنند. این روش‌ها نه‌تنها به نوزادان کمک نمی‌کند، بلکه ممکن است به آنها صدمه هم بزند.

کلام آخر

همیشه علت ابتلای نوزاد به سکسکه مشخص نیست. اما تا زمانی‌که نوزادتان دچار استفراغ نشود، سکسکه‌ او را آزار نمی‌دهد و در نوزادان زیر ۱ سال، بخش طبیعی رشد آنهاست. وقتی نوزادان به اولین سال تولدشان می‌رسند، سکسکه‌ها باید قطع شوند. اما اگر این وضعیت همچنان ادامه داشت یا سکسکه‌ها نوزادتان را اذیت و کج‌خلق می‌کند، به پزشک مراجعه کنید. دکتر می‌تواند علت اصلی این سکسکه‌های آزاردهنده را تشخیص دهد.

هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.

علت کهیر در کودکان و راههای درمان آن

کهیر در کودکان نگران‌کننده است؟ آیا فرزندتان به ماده غذایی یا شیمیایی خاصی حساسیت دارد؟ آیا در آستانهٔ ابتلا به عفونتی ویروسی است؟ کهیر یا همان برآمدگی‌های قرمز و صورتی که گاهی هم در مرکز خود یک نقطه سفید دارند، به دلایل متعددی ایجاد می‌شوند. علت وقوع کهیر معمولا موضوع جدی و نگران‌کننده‌ای نیست. این مشکل می‌تواند به خاطر استرس، آب‌وهوا، حساسیت یا بیماری‌ها در بدن کودکان به وجود آید. در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با علت کهیر در کودکان، روش و دوره درمان آن آشنا کنیم.

علت کهیر در کودکان چیست؟

کهیر در کودکان بسیار شایع است و حدود ۲۵ درصد آنها حداقل، یک بار به آن دچار می‌شوند. زمانی‌که کودکان در معرض محرک‌هایی مانند مواد حساسیت‌زا، استرس زیاد، عفونت، دمای هوای آزاردهنده و… قرار می‌گیرند، ماست‌سِل‌ها که سلول‌هایی در بافت پیوندی بدن هستند، از خود ماده هیستامین ترشح می‌کنند. این ماده باعث می‌شود تا مایعات رگ‌های خونی کوچک به زیر پوست نشت کنند. نتیجه هم چیزی نیست جز برآمدگی‌های قرمز یا صورتی که خارش به همراه دارند. محرک‌های اصلی کهیر به شرح زیر است:

  • گزیدگی و نیش حشرات؛
  • استفاده از مواد شیمیایی (صابون‌ها، لوسیون‌ها، مواد شوینده و…)؛
  • تماس با حیوانات خانگی و غیرخانگی؛
  • حساسیت غذایی به میوه‌ها، شیر، انواع آجیل و غذاهای دریایی (که گاهی علائم نگران‌کننده و شدیدی به همراه می‌آورند)؛
  • گرده گیاهان؛
  • عفونت‌های ویروسی (معمولا بی‌خطر هستند).

دلایل دیگری هم باعث ایجاد کهیر در کودکان می‌شوند. این موارد چندان رایج نیستند. مثلا:

  • استرس و اضطراب؛
  • عفونت‌های میکروبی (مانند گلودرد استرپتوکوکی)؛
  • ورزش کردن؛
  • قرار گرفتن در معرض هوای سرد؛
  • قرار گرفتن در معرض نور خورشید؛
  • حساسیت‌های دارویی(این مورد بسیار نادر است).

درمان کهیر در کودکان؛ درمان خانگی یا دارویی؟

اگر کهیر در کودکان به شکل محدود خود را نشان دهد و هیج علائم دیگری هم در بدن آنها ظهور نکند، احتمالا مشکل اصلی حساسیت کودکان به گرده گیاهان، بزاق حیوانات یا یک ماده شیمیایی محرک بوده است. پوست کودک را بشویید و برای التیام خارش از قطعات یخ یا کیسه آب سرد استفاده کنید. با این کار، کهیر بعد از چند ساعت، التیام پیدا خواهد کرد.

اگر کهیر در بدن کودک پخش شده و به‌شدت با خارش همراه است، هر چهار تا شِش ساعت به او دیفن‌هیدرامین بدهید. البته این کار به شرطی جایز است که کودک بالای یک سال، سن داشته باشد و علا‌ئم شدید دیگر در بدنش ظاهر نشده باشد. در صورت وجود موارد زیر باید به پزشک مراجعه کنید:

  • کودک دچار تب یا درد مفاصل شده است؛
  • کهیر همه نقاط بدن را فراگرفته است؛
  • کهیر مانع از انجام کارهای عادی کودک شده است و قادر به انجام فعالیت‌های عادی نیست؛
  • بر اثر مصرف یک داروی بدون نسخه یا خوردن ماده‌ای مثل میوه دچار کهیر شده اما هیچ علائم دیگری در او وجود ندارد؛
  • کهیر باعث التهاب در ناحیه چشم و دهان کودک شده است.

در صورت مشاهده موارد زیر هم باید سریعا به پزشک مراجعه کنید. اگر:

  • کودک‌تان زیر یک سال سن دارد و کهیر در تمام بدنش پخش شده است؛
  • کودک بیمار و بی‌حال به نظر می‌رسد؛
  • کهیر بعد از مصرف داروی تجویزشده در بدن به وجود آمده است؛
  • کهیر بعد از خوردن موادی مانند آجیل، غذاهای دریایی یا تخم مرغ ایجاد شده است؛
  • احساس می‌کنید که کهیرها شدید هستند و باید سریع‌تر به آنها رسیدگی شود.

در صورت مشاهده موارد زیر هم باید سریعا به مرکز فوریت‌های پزشکی مراجعه شود. اگر:

  • کودک‌تان سرفه می‌کند یا دچار گرفتگی صدا شده است؛
  • سینه کودک خِس‌خِس می‌کند یا از نظر تنفسی مشکل دارد؛
  • کودک در بلع مشکل دارد، بزاق دهانش ترشح می‌شود و به‌درستی حرف نمی‌زند؛
  • در معرض یک ماده حساسیت‌زا قرار گرفته است؛
  • سرگیجه دارد، غش می‌کند یا هوشیاری خود را از دست داده است؛
  • احساس می‌کنید که وضعیت وخیم است و نیاز به مراجعه به مرکز فوریت‌های پزشکی وجود دارد.

بهبود کهیر در کودکان چقدر طول میکشد؟

بهبود کهیر از چند ساعت تا چند روز طول می‌کشد. در صورت نگرانی و وخیم شدن علائم حتما به پزشک مراجعه کنید. برای بهتر شدن وضعیت کهیر در کودکان موارد زیر را هم در نظر داشته باشید:

استفاده از آنتیهیستامین با تأیید پزشک

‌آنتی هیستامینِ مخصوصِ کودکان برای درمان التهاب و خارش مؤثر است، اما تنها زمانی می‌توانید از این مواد دارویی استفاده کنید که پزشک در جریان باشد.

دور کردن کودک از مواد محرک حساسیتزا

اگر کهیر فقط در یک سمت از بدن کودک دیده شود، به معنای قرار گرفتن آن بخش از پوست و بدن کودک با ماده‌ای حساسیت‌زاست. پس باید لباس کودک را عوض کنید یا بدنش را با آب و صابون شست‌وشو دهید.

از بین بردن خارش بدن

برای از بین بردن خارش بدن کودک هم می‌توانید از لوسیون کالامین‌، پماد هیدروکورتیزون یا ترکیب آب و جوش شیرین استفاده کنید. راهکار دیگر برای التیام خارش، انجام حمام با آب سرد به مدت ۱۰ دقیقه است.

هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید. 

منبع:

1

برچسب ها :

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!

کل :
میانگین :
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x