علت به وجود آمدن سلولیت چیست؟ آیا سلولیت عوارضی دارد؟ سلولیت را چطور از بین ببریم؟ برای درمان و از بین بردن این چربیهای جمع شده ابتدا باید سلولیت را بشناسید و بدانید چگونه به وجود آمده است. برای همین منظور در ادامه با زوم لایف همراه باشید.
سلولیت (Cellulite) در واقع همان تجمع بافت چربی در نواحی خاصی از بدن مانند ران پا و قسمتهای تحتانی بدن میباشد و از لحاظ فیزیولوژیکی هیچگونه تفاوتی با دیگر چربیهای انباشته شده در بدن ندارد. بسیاری از متخصصان عقیده دارند که سلولیت یک نوع چربی بسیار مقاوم است که فقط در زیر پوست قرار دارد و از بافت همبند بیرون زده است.
این تجمع بافت چربی در مردان و هم در زنان دیده شده، اما این عارضه بیشتر زنان را تهدید میکند و آن هم به دلیل توزیع متفاوت چربی، ماهیچه و بافت همبند در بدن آنان است. بین ۸۰ تا ۹۰ درصد زنان، در مقطعی از زندگی خود سلولیت را تجربه میکنند.
سلولیت انواع مختلفی دارد که بستگی به محل بروز عفونت دارد.
برخی از انواع سولیت شامل:
سلولیت میتواند در هر نقطه از بدن، از جمله دست و پا ایجاد شود. بزرگسالان مستعد ابتلا به سلولیت در قسمت پایین پا هستند، در حالی که کودکان استعداد ابتلا در صورت یا گردن را دارند.
سلولیتها اغلب بعد از سن بلوغ در بدن دیده میشوند و در بانوان به این دلیل که حجم فیبر موجود در بافتهای مفصلی و اتصال دهنده آنها بیشتر است، به حدود 80 تا 90 درصد میرسد. همچنین ممکن است در خانمهای جوان هم دیده شود اما میزان آن در افرادی که سن بیشتری دارند، به دلیل نازک شدن پوست بدنشان بیشتر میباشد. با افزایش میزان چربی و شل شدن عضلات درصد بروز سلولیت بالاتر میرود.
سلولیت یک نوع چربی مقاوم است که فقط در زیر پوست قرار دارد و از بافت همبند بیرون زده است. به عبارت ساده، فرورفتگی پوستی است که ممکن است در هرجایی از بدن باشد ولی بیشتر در نواحی تحتانی بدن مانند بین زانو، باسن، کفل، مفصل و بین ران ها، شکم و شانه ها قابل مشاهده خواهد بود.
پوست شما را ناهموار میکند. در صورتی که سلولیت خفیف داشته باشید، میتوانید ناهمواریهای پوستی خود را با فشار دادن و گرفتن ناحیه مبتلا به سلولیت (مانند رانها) در دست، مشاهده کنید. اگر سلولیت به صورت شدید در پوست شما اتفاق بیفتد، سطح پوستتان به صورت گره خورده با گودیها و ناهمواریهای واضح در خواهد آمد.
سلولیت بیشتر در دور رانها و باسن دیده میشود، اما میتواند در نواحی دیگری مانند سینه، زیر شکم و بالای بازوها نیز ایجاد شود.
علت ایجاد سولیت گیر کردن نوع خاصی از چربی زیر پوستی میان عضلات و فیبرهای اتصال دهنده پوست به عضله است و با توجه به فشاری که کیسههای چربی به بافت پوست وارد میکنند، ظاهری پرتقالی شکل و فرو رفتگیهایی را نمایان میکند.
از دیگر علت سلولیت پوست رژیم غذایی ناسالم، کاهش یا افزایش ناگهانی وزن، ورزش نکردن، کم آبی، درصد چربی بدن و متابولیسم ضعیف هستند. البته ژنتیک هم در سلولیت نقش دارد و اگر مادر شما دارای سلولیت بوده است، احتمال بروز آن در شما هم افزایش مییابد. البته وجود سلولیت برای سلامتی بدن مشکلی ایجاد نمیکند و در واقع ضرری ندارد و برای عوارض سلولیت به غیر از تغییر در ظاهر پوست نمیتوان نکته دیگری را نام برد، ولی بهتر است برای اینکه ظاهری زیباتر داشته باشید، برای از بین بردن آنها دست به کار شوید.
عواملی که میتوانند خطر سلولیت را افزایش دهند عبارتند از:
همانطور که گفتیم، سلولیت عوارض جدی ندارد اما ممکن است در موارد نادر، عوارضی داشته باشد. این عوارض عبارتند از:
در بیشتر موارد، درمان موثر می تواند از بروز عوارض جلوگیری کند.
سلولیت گر چه یک عارضهٔ بالینی جدی محسوب نمیشود اما میتواند ظاهر نامطلوبی را ایجاد کند. همین ظاهر نامطلوب زمینه ارائه درمانهای متفاوت را فراهم میکند. اگر چه درمانهای زیادی مانند ماساژ یا کرمهای بر طرفکنندهٔ سلولیت، برای رفع سلولیت ارائه شدهاند اما متأسفانه بسیاری از این درمانها به اندازهای که ادعا میکنند مؤثر نیستند.
برای درمان سلولیت بدن راهکارهایی وجود دارد که با پیش گرفتن آنها میتوانید تا درصد بسیاری موفق به رفع سلولیت شوید:
رژیم غذایی متشکل از میوههای تازه، سبزیجات، پروتئین سالم و غلات علاوه بر سلامتی بدن و کاهش اضافه وزن باعث از بین رفتن سلولیتهای بدن میشوند. همچنین سعی کنید از مصرف مواد غذایی فرآوری شده مثل نان سفید، شکر و هر نوع نوشابه گازدار و انرژیزا خودداری کنید. خوب است بدانید طبق تحقیقات انجام شده مصرف زیاد کافئین به علت تحت تاثیر قرار دادن جریان خون و اکسیژنرسانی به بافتها میتواند باعث بدتر شدن وضعیت سلولیت شود.
ناحیهای از بدن که دارای سلولیت است را روزانه ماساژ دهید تا جریان خون در آن نواحی بیشتر شود و مایع میان بافتی کاهش یابد و تنظیم شود. در این حالت است که پوست به مرور زمان سطح صافتری پیدا میکند همچنین جریان لنفاوی در پوست باعث از بین بردن مواد سمی در لایه چربی میشود که ممکن است باعث التهاب و تورم بیشتر سلولیت شود.
این ماساژ را میتوانید با برس مخصوص و یا با کمک دست انجام دهید. منظور از برس مخصوص یا همان ماساژور سلولیت، مدلهایی است که روی بدنه خود دارای برجستگیهای متعددی هستند که باعث ماساژ چربیها میشود.
ورزش
از آنجایی که سلولیت نوعی چربی اضافه در بدن است، چاقی باعث بیشتر شدن میزان آن میشود. اگر به فکر کاهش وزن هستید بهترین روش انجام حرکات ورزشی مثل پیادهروی، شنا، دوی آرام و … است. همچنین میتوانید از حرکات ورزشی مخصوص برای از بین بردن سلولیت نیز استفاده کنید. ورزش منظم در طول هفته و دفع عرق باعث خارج شدن مواد سمی و مضر از طریق پوست بدن میشود.
کمپانیهای محصولات آرایشی و بهداشتی برای بیشتر مشکلات پوستی محصولاتی را به بازار عرضه کردهاند که کرمها وژلهای آنتی سلولیت نیز یکی از آنهاست. استفاده از کرم و ژل ضد سلولیت در کنار ماساژ دادن و همچنین ورزش مداوم میتواند موثر بوده و ظاهر حفرهای شکل و پرتقالی پوست را کاهش دهد. در واقع این کرمها دارای کافئین، ویتامین و مواد معدنی مفیدی هستند که موجب شکستن و از بین رفتن چربی میشوند.
یکی از بهترین و قطعیترین روشهای درمانی سلولیت، استفاده از RF است. در این روش به وسیله ماساژ و ساکشن تولید کلاژن ها را تحریک نموده و افزایش میدهند. این روش کاملا بدون درد و عارضه میباشد زیرا فقط با انرژی گرما اقدام به از بین بردن سلولهای چربی میکنند، پس از آن چربیها توسط کبد، جمعآوری شده و از بدن دفع میشود.
این روش باعث حل شدن چربی توسط امواج اولتراسوند در سطح خارجی بدن میشود. در طول زمان کویتیشن، سلولهای چربی میشکند و محتویات آزاد شده سلولهای چربی از طریق ادرار خارج میشوند. روش اولتراسوند، یک درمان بدون درد و غیر تهاجمی است.
استفاده از کرم ضد سلولیت و ژل آنتی سلولیت هم میتواند در کنار ماساژ دادن سلولیت و البته ورزش مداوم مؤثر باشند و ظاهر حفرهای پوست را کاهش دهد. این کرمها و محصولات دارای کافئین، ویتامین و مواد معدنی هستند که موجب شکستن چربی میشوند.
یک مورد خفیف سلولیت معمولاً در طی ۷ تا ۱۴ روز به درمان آنتی بیوتیکی خوراکی پاسخ میدهد. انواع مختلف آنتی بیوتیک میتواند سلولیت را درمان کند. پزشک پس از در نظر گرفتن نوع باکتری مربوط به عفونت و عوامل خاص هر فرد، در مورد بهترین گزینه تصمیم خواهد گرفت.
بیشتر افراد در عرض ۲ هفته بهبود مییابند، اما اگر علائم شدید باشد ممکن است مدت بیشتری طول بکشد. ممکن است یک پزشک برای جلوگیری از تکرار مجدد آنتی بیوتیک خوراکی با دوز کم تجویز کند.
اگر چه هیچ راه قاطعی برای جلوگیری از ابتلاء به سلولیت وجود ندارد با این وجود توصیهٔ عمومی آن است که از افزایش وزن خودداری کنید چرا که زمینه بروز سلولیت در افراد چاق به مراتب بیشتر میباشد.
جلوگیری از افزایش وزن با ترکیب تغذیه سالم و ورزش امکانپذیر خواهد بود. در انتخاب ورزش مناسب نیز باید ترکیب ورزشهای هوازی و مقاومتی مورد استفاده قرار گیرد. در انجام تمرینات ورزشی حرکات کششی گرچه ضروری است ولی حفظ استحکام و مطلوبیت بافت پوست بسیار دشوار است.
همانطور که اشاره شد سلولیت یک بیماری یا شرایط جدی نیست و درمان آن ضرورتی ندارد. در واقع، بسیاری از پزشکان سلولیت را یک پیشآمد طبیعی می دانند. البته اگر فرد از ظاهر نازیبای ایجاد شده ناراحت باشد میتواند به یک متخصص پوست یا جراح پلاستیک مراجعه نماید.
حرف پایانی
سلولیت عوارض و خطری ندارد اما به دلیل ظاهر نامناسبی که ایجاد میکند، ممکن است باعث ناراحتی و عدم اعتماد به نفس شود. اگر فردی به محض بروز علائم به دنبال درمان باشد، احتمال موثر بودن درمان بسیار زیاد است.
منبع :