کارشناس طراح تجهیزات و ماشین های فرآوری مواد غذایی
به عنوان مثال، دانشآموختگان گرایش فناوری صنایع غذایی میتوانند در هریک از موقعیتهای شغلی زیر، به ارائه خدمت بپردازند.
کارشناس طراح تجهیزات و ماشین های فرآوری مواد غذایی
مسئول فنی خطوط و کارخانه های تولید مواد غذایی
کارشناس متخصص برای کمک در امر برنامهریزی و توسعه خطوط تولید و سامانههای صنایع غذایی
کارشناس برای همکاری و کمک در امر آموزش و پژوهش
توجه داشته باشید، حجم عمدهای از درسهای کلیدی و کاربردی در این رشته، در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی، عرضه میشود. بنابراین، بدیهی است که دانشآموختگان این مقاطع، در مقایسه با فارغالتحصیلان مقطع کارشناسی، از شانس بسیار بالاتری برای به دست آوردن موقعیتهای شغلی، برخوردار هستند.
امروزه، با توجه به این تغییر سبک زندگی، کارخانههای متعددی در زمینه مواد غذایی، تاسیس شدهاند و تعداد آنها، همواره روبه افزایش است. این یعنی بازارکار علوم و مهندسی صنایع غذایی، رو به رشد است و برای دانشآموختگان این رشته، میتوان آینده مناسبی را پیشبینی کرد.
اکیدا توصیه میکنیم دانشجویان رشته مهندسی صنایع غذایی، در دوران تحصیل خود، با دانشجویان رشتههای دیگر آموزشی، در ارتباط باشند. چنین تعاملی، دانشجویان را با پتانسیلی که در دیگر رشتهها، برای حل مسائل، نهفته است، آشنا میسازد. به بیان دیگر، به آنها یاد میدهد که از زاویههای مختلفی به یک موضوع، نگاه کنند. این مهارت، کلید حل بسیاری از مشکلات، در حوزههای مختلف کاری است.
برای ورود به بازار کار، علاوه بر آشنایی با مهارتهای تخصصی رشته مورد نظر باید با سایر مهارتهای فردی هم آشنایی داشته باشید. در حقیقت، این مهارتهای فردی هستند که یک شخص را از میان رقبا متمایز میکنند و سبب موفقیت او در زمینهها و موقعیتهای شغلی میشوند. چنین مهارتهایی سبب تعامل بهتر فرد در سازمان و محیطهای کاری خواهد شد و به طور معمول با نام «مهارتهای نرم» از آن نام میبرند.
ظرفیت دانشگاهها برای رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی، در مقطع کارشناسی، در سال 1398، در جدول زیر آمده است.
ردیف دانشگاه ظرفیت ردیف دانشگاه ظرفیت
1 ارومیه 20 11 صنعتی اصفهان 20
2 ایلام 20 12 علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان-ملاثانی اهواز 30
3 بوعلی سینا- همدان 20 13 علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری 60
4 تبریز 40 14 علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان 30
5 تبریز- اهر 20 15 فردوسی – مشهد 24
6 تهران- پردیس کشاورزی کرج 20 16 فسا 25
7 جهرم 20 17 کردستان – سنندج 20
8 زنجان 35 18 گیلان – رشت 40
9 سمنان 40 19 محقق اردبیلی – اردبیل 35
10 باهنر- کرمان 25 *** جمع 544
علاوه بر این، گرایشهای جدیدی نیز در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی (PhD) در رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی، ایجاد شده است و هرساله به تعداد گرایشها، دانشگاههای پذیرنده و ظرفیت پذیرش آنها افزوده میشود.
جالب است بدانید در بین دانشگاههای مطرح پذیرنده رشته علوم و صنایع غذایی، در جهان، در سال 2019، دانشگاه تهران، در گروه رتبههای بین 701 تا 750 جای داشته است و طبق جدیدترین رتبهبندی در سال ۲۰۲۱، جایگاه این دانشگاه تا گروه رتبههای بین 591 تا 600، ارتقا یافته است.
رشته علوم و صنایع غذایی، در دانشگاههای علوم پزشکی، عرضه میشود و ظرفیت پذیرش آن در سال 1398، در جدول زیر آمده است.
ردیف دانشگاه علوم پزشکی ظرفیت ردیف دانشگاه علوم پزشکی ظرفیت
1 تبریز 27 6 کرمانشاه 30
2 زاهدان 20 7 یاسوج 15
3 سمنان 26 8 مراغه 24
4 شهیدبهشتی 25 9 نیشابور 15
5 پردیس شهید بهشتی 17 *** جمع 199
10 دانشگاه برتر دنیا از نظر رشتههای مرتبط با فراوردههای کشاورزی، عبارتند از:
واگِنینگِن (هلند)
دانشگاه کالیفرنیا (داویس، آمریکا)
دانشگاه علوم کشاورزی سوئد (سوئد)
آگروپاریس تِک (فرانسه)
انستیتو تکنولوژی زوریخ (ETH، سوییس)
دانشگاه کورنل (آمریکا)
دانشگاه کالیفرنیا (UCB، آمریکا)
و دانشگاه ویسکونزین- مادیسون (آمریکا)
دانشگاه ریدینگ (انگلیس)
دانشگاه کشاورزی چین (چین)
همانطور که از این فهرست پیداست، بهترین کشورها برای ادامه تحصیل در رشته علوم و صنایع غذایی، عبارتند از هلند، آمریکا، سوئد، فرانسه، انگلیس، سوییس و چین. در بسیاری از کشورها، مهندسان صنایع غذایی، از درآمد خوبی برخوردارند و با تحصیل در این رشته دانشگاهی، حتی میتوانید در برخی از کشورها، اقامت بگیرید.
توجه داشته باشید که در بیشتر موارد، برای ادامه تحصیل در خارج از کشور، باید با زبان خارجی کشور مورد نظر و همچنین زبان انگلیسی آشنایی خوبی داشته باشید. علاوه بر این، برای اثبات آشنایی با زبان انگلیسی نیز به شرکت در آزمونهای بینالمللی و معتبر زبان خارجی مانند تافل، آیلتس و دولینگو نیاز دارید.
کارشناس طراح تجهیزات
در بخشهای پیش، مهمترین درسهای ارائه شده در رشته علوم و صنایع غذایی را مطرح کردیم. هرچند گذراندن این واحدهای تئوری و عملی، دانشجویان را آماده ورود به بازار کار میکند، اما برای تبدیل شدن به یک مسئول فنی موفق، باید علاوه بر توانمندیهای بالا، مهارتهای زیر را هم کسب کنید.
عجله نکنید! برای یادگیری و تقویت این مهارتها دست کم چهار سال وقت دارید.
این مهارتها در فهرست زیر آورده شدهاند.
مهارتهای مرتبط با کارآفرینی، به ویژه بازاریابی و فروش
مهارت در علم ریاضی به دلیل محاسبات پیچیده در زمان طراحی و تفسیر آزمایشها
مهارت در گفتگو و ارتباط با سازمانها، کارگران و کارفرمایان
توانایی راهنمایی و آموزش دیگران
بهروز بودن همیشگی به واسطه بهرهگیری از پایگاههای اطلاعاتی موثق
آشنایی با پژوهشهای علمی و عملی در زمینه کاری خود
آشنایی از استانداردهای ملی و جهانی
اگر این مطلب برای شما مفید بوده است، آموزشها و مطالب زیر نیز به شما پیشنهاد میشوند:
معرفی رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی – گرایش های رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی
گرایش های رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی – مهندسی صنایع غذایی
پرطرفدار ترین گرایش علوم و مهندسی صنایع غذایی، گرایش صنایع غذایی است. مهندسان صنایع غذایی در حوزه های مدل سازی، بهینه سازی فرآیندهای غذایی و تجهیزات صنایه غذایی کار می کنند.
گرایش های رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی –فرآوری مواد غذایی
و گرایش های رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی – علوم مواد غذایی
گرایش های رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی – زیست فناوری مواد غذایی
گرایش زیست فناوری مواد غذایی جدیدترین گرایش علوم و مهندسی صنایع غذایی است. در گرایش ریست فناوری به بررسی سلول های زنده می پردازند که می توان به مدد آن، مواد غذایی تولید کرد. این گرایش از تخمیرهای گوناگون برای تولید و تغیرر بافت مواد غذایی خام با قابلیت نگهداری بیشتر استفاده می کنند.
اولین عاملی که در انتخاب رشته باید به آن توجه کنیم، علاقه فرد به رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی است. معمولا کارخانجات و صنایع غذایی در شهر های کوچک و حومه شهرهای بزرگ قرار دارند و مهندسان صنایع غذایی باید آمادگی کار در این محیط ها را داشته باشند.
مهندسان علوم و صنایع غذایی باید دارای هوش و ذکاوت باشند و بتوانند نیاز و تقاضای بازار را کشف کنند و مطابق آن محصولات غذایی را طراحی و تولید کنند. خلاقیت مولفه دیگر مهندسان علوم و صنایع غذایی است؛ آن ها باید بتوانند هم در تولید محصول و هم در بسته بندی آن خلاقیت به خرج دهند تا مشتریان را جذب کنند.
همچنین به دلیل وجود دروس ریاضی در رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی بهتر است دانشجویان در درس ریاضی مسلط باشند. زبان انگلیسی نیز در این رشته مهم است چراکه منابع بسیاری در این درس به زبان انگلیسی است.
یکی از مزیت های رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی بازار کار خوب رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی است و در صورتی که به این کار علاقه داشته باشید امکان رشد و پیشرفت در آن وجود دارد.
کار در کارخانه و سروصدای دائمی ماشین آلات یکی از دشواری های رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی است.
کارشناس طراح تجهیزات
اگر فارغ التحصیلان رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی خلاق باشند، بازار کار و درآمد مناسبی در انتظار آنان است. فارغ التحصیلان علوم و مهندسی صنایع غذایی می توانند در جایگاه مدیر واحدهای نگهداری، مسئول آزمایشگاه و مدیر تولید کارخانه های تولید مواد غذائی، فرآوری و تولیدی صنایع غذائی، مسئول فنی در کارخانجات صنایع غذایی مشغول به کار شوند.
علاوه بر این فارغ التحصیلان رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی می توانند در موسسات و سازمان های گوناگون شامل انستیتو پاستور ایران، سازمان بهزیستی کشور، سازمان تأمین اجتماعی، انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور، وزارت جهاد سازندگی، سازمان امور عشایر ایران، شرکت سهامی شیر ایران، شرکت خدمات مهندسی جهاد سازندگی، شرکت سهامی شیلات ایران، مرکزتوسعه صادرات ایران
سازمان گسترش خدمات بازرگانی، سازمان غله کشور، سازمان بازرسی و نظارت بر توزیع کالا، مؤسسه مهندسی و زراعی، سازمان چای کشور، شرکت سهامی کشت و صنعت شهید بهشتی و شهید رجایی، و شرکت خدمات حمایتی کشاورزی می شود. علاوه بر این مهندسان علوم و صنایع غذایی می توانند کارخانه های خصوصی صنایع غذایی را تاسیس کنند و کارآفرین باشند.
منبع:
کارشناس طراح تجهیزات