/ پزشکی / دارو فوروزماید  Furosemide
آنچه در این مقاله می‌خوانید

نام رایج دارو: فوروزماید  Furosemide_

اسامی تجاری دارو: لاسیکس

توجه: مطلبی که مطالعه می‌کنید صرفا جنبه‌ی افزایش آگاهی دارد و به هیچ وجه جایگزین توصیه‌های پزشک نیست. برای مصرف دارو، آگاهی از عوارض جانبی، تداخل دارویی و موارد مرتبط دیگر لازم است حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.

فوروزماید چیست و چه کاربردی دارد؟

فوروزماید برای کاهش مایع اضافه در بدن (آماس) که بر اثر شرایطی مانند نارسایی قلبی، بیماری کبد و کلیه به‌وجود آمده باشد، به کار می‌رود. این دارو نشانه‌هایی مانند تنگی نفس و تورم در دست‌ها، پاها و شکم را کاهش دهد. همچنین این دارو برای درمان فشار خون بالا هم به کار می‌رود. با پایین آوردن فشار خون از حمله‌های قلبی، سکته و مشکلات کلیوی جلوگیری می‌کند.

نحوه عملکرد داروی فوروزماید

فوروزماید در دسته داروهای «قرص آب» یا دیوروتیس قرار می‌گیرد که باعث افزایش میزان ادرار می‌شود. افزایش ادرار به دفع آب و نمک اضافه در بدن کمک می‌کند.

نحوه مصرف فوروزماید و دوز مصرفی

در صورت وجود راهنمای مصرف دارو، آن را با دقت بخوانید و هر سوالی داشتید از پزشک یا دکتر داروخانه بپرسید. شما می‌توانید این دارو را همراه با غذا یا بدون آن معمولا یک یا ۲ بار در روز طبق تجویز پزشک مصرف کنید. بهتر است ۴ ساعت مانده به وقت خواب مصرف نشود.

دوز مصرف داروی فوروزماید به سن، وضعیت بیماری و پاسخگویی بدن شما به درمان بستگی دارد. دوز مصرفی کودکان به وزن آن‌ها نیز بستگی دارد. سالمندان برای جلوگیری از خطر عوارض جانبی معمولا مصرف این دارو را از دوز پایین شروع می‌کنند. دوز مصرفی خود را افزایش ندهید و بیش از میزان تجویزی پزشک این دارو را مصرف نکنید. برای اثر بهتر داروی فوروزماید آن را در ساعات مشخص بخورید تا میزان دارو در بدنتان ثابت بماند. مصرف این دارو را تا زمانی که پزشک تجویز کرده ادامه دهید. اکثر کسانی که از فشار خون بالا رنج می‌برد نمی‌دانند بیمار هستند. اگر وضعیت بیماری‌تان بهتر نشد یا بدتر شد (به طور مثال فشار خونتان بالا ماند یا بالاتر رفت) به متخصص قلب و عروق مراجعه کنید.

عوارض جانبی فوروزماید

مصرف فوروزماید ممکن است منجر به عوارضی مثل سرگیجه، سبکی سر، سردرد و تاری دید شود. اگر هر کدام از حالت‌ها تشدید شد یا بهبود نیافت با پزشک یا دکتر داروخانه مشورت کنید. برای کاهش خطر سرگیجه و سبکی سر و عدم تعادل موقع بیدار شدن یا شروع به حرکت به آرامی حرکت کنید.
در صورتی که پزشک داروی فوروزماید را برای شما تجویز کرده است مطمئن باشید فوائد آن بیش از مضراتش بوده است. همچنین لازم است بدانید اکثر افرادی که داروی فوروزماید را مصرف کرده اند، عوارض جدی این دارو را تجربه نکرده اند. این دارو ممکن موجب خروج مقدار زیادی آب و مواد طبیعی شود، چنانچه با عوارضی نظیر گرفتگی عضلانی، خواب آلودگی ، افزایش یا تپش قلب نامنظم، گیجی مفرط، غش کردن، خشکی غیر عادی دهان، ضعف غیرعادی، تهوع و استفراغ مواجه شدید، سریعا به پزشک خود اطلاع دهید.

همچنین اگر عوارض جانبی جدی مانند نشانه‌های مشکلات کلیوی (مانند تغییر حجم ادرار)، بی‌حسی/ سوزش/ درد/ سرخی/ تورم دست‌ها و پاها، مشکلات شنوایی (مانند زنگ گوش به صورت موقت یا دائمی، کاهش شنوایی یا کری)، درد معده یا شکم و زردی چشم یا پوست را تجربه کردید با فوریت‌های پزشک تماس حاصل کنید.

لازم است بدانید که واکنش آلرژیک جدی در مورد داروی فوروزماید نادر است. با این وجود اگر واکنش آلرژیک جدی ای مثل علائم پوستی، خارش، تورم (مخصوصا در صورت، زبان و گلو)، گیجی شدید و اختلال تنفسی را تجربه کردید، سریعا از فوریت های پزشکی کمک بگیرید. با توجه به اینکه لیست عوارض کامل نیست، ممکن است با عارضه ای برخورد کنید که ذکر نشده باشد. در این موارد با پزشک یا دکتر داروخانه مشورت کنید.

موارد احتیاط مصرف فوروزماید

قبل از مصرف اگر به داروی فوروزماید حساسیت دارید یا حساسیت دیگری دارید، این موضوع را با پزشک یا دکتر داروخانه در میان بگذارید. داروی فوروزماید ممکن است شامل ترکیبات غیر فعالی باشد که موجب بروز حساسیت یا مشکلات دیگر شود. چنانچه سابقه بیماری‌هایی نظیر مشکلات کبدی، مشکلات کلیوی، ناتوانایی در ادرار، نقرس و لوپوس را دارید، حتما این موارد را به اطلاع پزشک خود برسانید.

برای بیماران دیابتی، فوروزماید ممکن است بر روی قند خون آن‌ها تاثیر بگذارد. لذا قند خون خود را به صورت منظم بررسی کنید و نتایج آن را در اختیار پزشک بگذارید چون ممکن است پزشک برایتان داروهای دیابت، برنامه‌های ورزشی و رژیم غذایی تجویز کند. همچنین فوروزماید ممکن است باعث کاهش سطح پتاسیم در خون شود. ممکن است پزشک توصیه کند موادی با پتاسیم بالا (مانند موز و آب پرتقال) مصرف کنید یا دارویی تجویز کند که از دفع پتاسیم جلوگیری کند. برای اطلاعات بیشتر با پزشک مشورت کنید.

این دارو ممکن است موجب حساسیت بیشتر شما نسبت به خورشید شود لذا زمان بیرون بودن خود را کاهش دهید و از کرم‌های ضد آفتاب و لباس‌های پوشیده استفاده کنید. اگر دچار خورشید سوختگی یا قرمزی پوست شدید به پزشک خود اطلاع دهید.

داروی فوروزماید ممکن است موجب خواب‌آلودگی و تاری دید شما بشود. الکل و ماری جوآنا این حالات را تشدید می کند. لذا از رانندگی و فعالیت‌هایی که نیاز به هوشیاری دارند، تا زمانی که در هوشیاری کامل به سر ببرید اجتناب کنید. هنگام مصرف فوروزماید از خوردن الکل پرهیز کنید و در صورت مصرف ماری جوآنا با پزشک خود صحبت کنید. ضمنا قبل از هر گونه جراحی همه‌ی داروهایی که مصرف می‌کنید را با پزشک یا دندانپزشک خود در میان بگذارید.

تعرق شدید، اسهال و استفراغ خطر کم آبی بدن را افزایش می‌دهند. اگر دچار اسهال یا استفراغ طولانی‌مدت شدید با پزشک خود تماس بگیرید و در مورد میزان مایعاتی که باید بنوشید با او مشورت کنید. قبل از انجام هر گونه عمل جراحی به پزشک خود در مورد مصرف این دارو و دیگر داروهای تجویز شده، تجویز نشده و محصولات گیاهی اطلاع دهید. کودکان زودرس (نوزادان نارس) و کودکان ممکن است حساسیت بیشتری نسبت به برخی از تاثیرات دارو مانند سنگ کلیه از خود نشان دهند. سالمندان نیز ممکن است نسبت به عوارض جانبی این دارو مخصوصا سرگیجه و دفع آب و مواد معدنی حساسیت بیشتری از خود نشان دهند.

چنانچه باردار هستید فقط در صورت نیاز ضروری داروی فوروزماید را استفاده کنید و اگر حامله هستید یا قصد حاملگی دارید قبل از مصرف این دارو این موضوع را به اطلاع پزشکتان برسانید و در مورد مزایا و خطرات آن مشورت بگیرید. این دارو از طریق شیر مادر به نوزاد انتقال می‌یابد و ممکن است بر روی تولید شیر مادر نیز تاثیر بگذارد. در این مورد با پزشک مشورت کنید.

تداخلات دارویی فوروزماید با داروهای دیگر

تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تاثیر داروی فوروزماید را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آن شود. این مقاله شامل تمامی تداخلات دارویی ممکن نیست، لذا لیست تمامی داروهای مصرفی‌تان اعم از داروهای تجویزی، غیر تجویزی و داروهای گیاهی را با پزشک یا دکتر داروخانه در میان بگذارید و بدون صلاحدید پزشک شروع به مصرف، قطع یا تغییر دوز داروی فوروزماید نفرمایید.

داروهای زیر ممکن است با داروی فوروزماید تداخل داشته باشد و یا ترکیباتی داشته باشند که باعث افزایش فشار خون و یا بدتر شدن وضعیت آماس شود. در صورت مصرف این داروها، پزشک خود را مطلع سازید.

  • دسموپرسین
  • اتاکرینیک اسید
  • لیتیوم
  • داروهای ضدسرفه و سرماخوردگی
  • داروهای رژیم غذایی
  • مسکن NASAID مانند ایبوپروفن و ناپروکسن

علائم اوردوز فوروزماید

اگر علائم اوردوز این دارو مانند ضربان قلب بسیار یواش، گیجی مفرط، ضعف شدید، از هوش رفتن و مشکلات تنفسی را مشاهده کردید سریعا با فوریت‌های پزشکی تماس بگیرید. تغییر سبک زندگی مانند برنامه‌های ترک سیگار، ورزش کردن و خوردن غذاهایی با کلسترول و چربی کم ممکن است اثرات این دارو را بهبود بخشد. در زمینه تغییر سبک زندگی با پزشک یا دکتر داروخانه مشورت کنید.

آزمایش‌های پزشکی مانند آزمایش‌های کلیه، آزمایش‌های خون (مانند آزمایش میزان پتاسیم خون) باید به صورت دوره‌ای برای بررسی وضعیت بیماری و عوارض جانبی انجام شود. در این زمینه با پزشک مشورت کنید.

اگر دوز مصرفی داروی فوروزماید را فراموش کردید، در اولین زمان ممکن آن را مصرف کنید. اما اگر نزدیک به مصرف دوز بعدی، به یاد آوردید که دارو را مصرف نکرده‌اید، نیازی به مصرف دو برابر داروی فوروزماید نیست و فقط دوز مقرر را مصرف کنید.

برای نگهداری صحیح داروی فوروزماید، آن را در دمای اتاق، دور از حرارت و رطوبت و خارج از دسترس کودکان قرار دهید و در حمام نگهداری نفرمایید. توجه داشته باشید که داروی منقضی شده را مصرف نکنید.

علائم مصرف بیش از اندازه این دارو

این دارو را اگر بیش از اندازه مصرف کنید، ممکن است مشکلات زیر برای شما پیش بیاید:

  • ضربان قلب ضعیف
  • گیجی بیش از اندازه
  • بیهوشی
  • مشکلات تنفسی

در این صورت تنها باید با بخش فوریتهای پزشکی تماس بگیرید.

برای حفظ سلامتی حتما آزمایش خون بدهید و سلامتی کلیه خود را بررسی کنید.

این دارو را در دمای اتاق نگهدارید. اجازه ندهید این دارو در رطوبت یا نور زیاد قرار گیرد.

منبع: 1

برچسب ها :

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!

کل :
میانگین :
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x