عسل گون یکی از انواع عسلهای مرغوب در ایران است. این عسل طبعی گرم دارد و برای درمان کم خونی، یبوست، سینوزیت و دردهای استخوانی بسیار مفید است. بهتر است مادران باردار و شیرده از این عسل استفاده نکنند.
به دلیل وجود گونههای مختلف گون در کشور ما، عسل گون یکی از مرغوبترین انواع عسل ایرانی است. این عسل رنگ زرد روشن، شیرینی و عطر ملایمی دارد. در این مقاله ستاره به سراغ خواص، مضرات و کاربردهای این عسل خوشمزه رفته است و هر آنچه باید درباره این عسل بدانید را برای شما گردآوری کرده است.
گون یا آستراگالوس (Astragalus)، نام یک سرده از تیره باقلاییان است. این گونه از گیاهان میتوانند یک ساله یا چند ساله باشند. حدود ۸۰۰ گونه از انواع گون در ایران شناسایی شده است. اگر بخواهیم به مشخصات این درختچهها اشاره کنیم باید بگوییم که ارتفاعی بین ۸۰ تا ۱۰۰ سانتیمتر دارند، تولید مثل آنها از طریق بذر انجام میشود و گلهای آنها به رنگهای ارغوانی، سفید و آبی است.
مشهورترین گونههای گون در ایران، گونه گون سفید، گون قشلاقی، گون گزی و انزوت میباشد. از گون سفید علاوه بر تهیه عسل مادهای به نام کتیرا تولید میشود که میتوانید با خواص و موارد کاربرد آن در مقاله «خواص کتیرا را بهتر بشناسید» آشنا شوید.
زیستگاه گونههای گون ایرانی در مناطق کوهستانی برف گیر زاگرس از غرب ارومیه تا زردکوه بختیاری و نهایتا ارتفاعات کازرون است.
یکی از اصلیترین خواص درمانی این عسل شفابخش درمان دردهای استخوانی، آرتروز و رماتیسم است. این خاصیت درمانی به علت وجود اسید فرمیک در عسل گون است.
اگر قصد دارید این عسل را برای درمان دردهای استخوانی، پوکی استخوان و آرتروز استفاده کنید، بهتر است ۱ قاشق غذاخوری از آن را در یک لیوان شیر ولرم (شیر نباید زیاد گرم باشد، زیرا خواص عسل کاهش مییابد) به همراه ۱ قاشق غذاخوری پودر سنجد کامل مخلوط و میل کنید.
خاصیت بعدی این عسل، تقویت حافظه و مغز، آرامش اعصاب و بهبود خواب است. اگر از بی خوابی رنج میبرید میتوانید قبل از خواب یک قاشق غذاخوری از این عسل را در یک لیوان آب ولرم حل کنید و به آن آب یک لیموی تازه را اضافه و میل نمایید تا خواب آرام و راحتی داشته باشید.
اگر دچار سردی معده، روده و دستگاه گوارش هستید و معمولا یبوست دارید، با مصرف این عسل به صورت روزانه میتوانید مشکلات خود را برطرف کنید. عسل گیاه گون خاصیت ملینی دارد و به خاطر طبع گرمش مزاج سرد شما را معتدل میکند.
این عسل مقوی به بهبود سرفههای مزمن کمک زیادی میکند. اگر در فصل سرما به طور مداوم دچار خشکی گلو و سرفههای خشک میشوید، از این عسل بیشتر استفاده کنید.
عسل گون در درمان و بهبود مشکلات چشم از جمله آب مروارید، درد ملتحمه، التهاب و آسیب به قرنیه مفید است که این خواص درمانی به علت وجود ترکیبات ضد میکروب و ضد التهاب آن است.
به دلیل وجود ترکیبات آنتی اکسیدانی در عسل گون، میتوان آن را یک ماده ضد سرطان و ضد تومور دانست. البته این عسل برای افرادی که تحت شیمی درمانی هستند نیز بسیار مفید است، از عوارض داروهای شیمی درمانی میکاهد و به روند بهبود کمک میکند.
از دیگر خواص آنتی اکسیدانی این عسل شفابخش میتوان به پیش گیری از بیماریهای عروقی و کاهش فشار خون اشاره کرد. افراد دارای فشار خون بالا میتوانند به صورت روزانه از این عسل استفاده کنند و آن را در برنامه غذایی خود جای دهند. به دلیل این خاصیت عسل گیاه گون افرادی که فشار خون پایینی دارند بهتر است از این عسل استفاده نکنند.
این عسل برای افراد کم خون بسیار مفید است. افرادی که کم خونی دارند و میخواهند تنها با رژیم غذایی این مشکل خود را حل کنند بهتر است مصرف عسل گون را در برنامه غذایی خود جای دهند.
باز هم به دلیل وجود آنتی اکسیدانهای فراوان در این عسل طبیعی، خواص ضد پیری آن غیر قابل انکار است. آنتی اکسیدانها با مهار رادیکالهای آزاد بدن از پیری و مشکلا جانبی آن پیشگیری میکنند. برای پیشگیری از پیری میتوانید این عسل را به صورت خوراکی مصرف کنید و یا از آن ماسک عسل درست کنید و روی پوست صورت و گردن بمالید.
از دیگر خواص مهم این عسل مقوی باید به پیشگیری و درمان سینوزیت اشاره کرد. این خاصیت عسل گیاه گون به دلیل وجود ترکیبات ضد التهابی و ضد میکروبی است و میتواند شما را از شر دردهای مزمن سینوزیت راحت کند.
همان طور که در ابتدای این مقاله به آن اشاره شد گون گز یکی از گونههای غالب گون در ایران است. عسلی که از درختچههای این گونه گون به دست میآید عسل گون گز نامیده میشود. این عسل همه خواص ذکر شده در این مقاله را داراست.
مانند گون سفید، از گون گز نیز علاوه بر تولید عسل نوعی صمغ سفید مایل به زرد تهیه میشود که به آن “گزانگبین” میگویند. از این ماده برای تولید گز اصفهان استفاده میشود و گز گزانگبینی از مرغوبترین انواع این سوغات اصفهان است.
طبع این عسل مقوی به دلیل استفاده از شهد گلهای گون در آن گرم است. مصرف این عسل در فصول سرد بسیار توصیه شده است و افراد سرد مزاج نیز میتوانند با این عسل مزاج خود را معتدل کنند.
با وجود همه خواص فوق العادهای که برای این عسل ذکر شد، مصرف بیش ار حد آن میتواند موجب ایجاد حساسیتهای آلژیک و بیماریهای خودایمنی شود. از این رو بهتر است افرادی که بیماریهای خود ایمنی مثل ام اس و لوپوس دارند از خوردن این عسل اجتناب کنند.
این عسل برای افراد دیابتی نیز بسیار مفید است زیر ساکاروز آن زیر ۳ درصد است. این افراد میتوانند روزانه بین ۳۰ تا ۵۰ گرم از این عسل را مصرف کنند، البته مصرف آن به صورت ناشتا و یا قبل از خواب برای این دسته از افراد باید با مشورت پزشک معالج انجام شود.
تاکنون تحقیقاتی مبنی بر تاثیرات مثبت یا منفی مصرف این عسل در دوران بارداری بر مادر و یا جنین انجام نشده است، اما از آن جایی که مصرف خود گیاه گون در دوران باردای منع شده است، بهتر است که این عسل در دوران بارداری و شیردهی مصرف نشود.
در این مطلب با خواص و ویژگیهای عسل گون آشنا شدید. عسل ماده غذایی محبوب و دارای ارزش تغذیهای بالا است. همین موضوع باعث شده است که برخی سودجویان عسلهای تقلبی ساخته شده از شکر را وارد بازار کنند. ستاره در مقاله «۵ روش تشخیص عسل طبیعی از عسل تقلبی!» راهکارهایی برای تشخیص عسل طبیعی از عسل تقلبی را به شما معرفی کرده است.
آیا تا کنون از این عسل مقوی استفاده کرده اید؟ نظر شما درباره طعم آن چیست؟ لطفا تجربیات خود را با ما و دیگر مخاطبان ستاره درمیان بگذارید.
عسل گون
منبع:
از خواص گلاب میتوان به درمان سردرد، تسکین گلودرد، کاهش قرمزی پوست و بهبود مشکلات گوارشی اشاره کرد. گلاب عوارض جانبی خاصی ندارد، مگر اینکه به آن آلرژی داشته باشید.
از خواص ضد درد، ضد تشنج، ضد باکتریایی و ضد التهابی گلاب میتوان برای بهبود و درمان بیماریهای پوستی، مشکلات گوارشی و تسکین گلو درد استفاده کرد. در این مقاله با خواص گلاب بیشتر آشنا خواهیم شد.
یکی از مهمترین ویژگیهای گلاب، خاصیت ضد التهابی آن است که از این خاصیت میتوان برای بهبود عارضههای داخلی و خارجی استفاده کرد. خاصیت ضد التهابی گلاب حتی به تسکین سوزش ناشی از اگزما یا بیماری پوستی روزاسه نیز کمک میکند.
شواهد نشان میدهند که از گلاب میتوان برای تسکین گلو درد استفاده کرد. گلاب حاوی ویتامین A، ویتامین C، ویتامین E و ویتامین های گروه B است که در درمان گلو درد بسیار موثر هستند.
قرنهاست که از گلاب در محصولات زیبایی استفاده میشود. خاصیت ضد التهابی گلاب به کاهش قرمزی، پف کردگی و بهبود رنگ و روی صورت و همچنین خاصیت ضد باکتریایی آن به کاهش آکنه کمک میکنند.
خاصیت ضد عفونی کننده گلاب به پیشگیری و درمان عفونت کمک میکند. از خاصیت ضد عفونی کننده و ضد درد گلاب نیز میتوان برای درمان ورم ملتحمه و دیگر بیماریهای چشمی همانند داکریوسیستیت حاد و بیماری چشم صورتی نیز استفاده کرد.
گلاب حاوی آنتی اکسیدانهای تاثیرگذاری است که به حفظ سلولها در برابر آسیب کمک میکنند.
خاصیت ضد عفونی کننده و ضد باکتریایی گلاب به بهبود سریعتر بریدگی، زخم و سوختگی کمک میکنند.
از خاصیت ضد افسردگی و ضد اضطراب گلاب میتوان برای تقویت روحیه و کاهش استرس استفاده کرد.
در رایحه درمانی معمولاً از گلاب و اسانس آن برای تسکین سردرد استفاده میشود. برای کاهش سردرد میتوانید از کمپرس گلاب به مدت ۴۵ دقیقه استفاده کنید.
خاصیت ضد پیری گلاب به کاهش چین و چروک صورت، روشن شدن لکههای تیره و سفت شدن منافذ کمک میکند.
گلاب میتواند به بهبود هضم و ترشح صفرا و همچنین کاهش مشکلات گوارشی مانند نفخ، ناراحتی معده و یبوست کمک کند.
گلاب تا حدودی به کاهش چربی و شوره سر کمک میکند. خاصیت ضد التهابی آن ممکن است برای برخی بیماریهای پوست سر مانند پسوریازیس و اگزما مفید باشد. به علاوه از گلاب میتوان برای درخشندگی موها نیز استفاده کرد. میتوانید گلاب را به شامپو یا نرم کننده خود اضافه کنید.
مطالعات نشان دادهاند که خاصیت ضد التهابی گلاب میتواند به تقویت لثهها و کاهش التهاب لثه کمک کند. همچنین میتوانید از گلاب به عنوان دهانشویه استفاده کنید.
در بیماریهایی همچون زوال عقل و آلزایمر، پروتئینی به نام آمیلوئید بر عملکرد مغز و حافظه تاثیر میگذارد. برخی تحقیقات نشان دادهاند که گلاب ممکن است به مهار این پروتئین کمک کند.
خاصیت ضد التهابی گلاب میتواند به کاهش فشار خون، تقویت قلب و پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی کمک کند.
گلاب را میتوان به صورت موضعی یا خوراکی استفاده کرد. همچنین میتوانید آن را با مرطوب کنندهها یا روغنهای طبیعی مانند روغن نارگیل ترکیب کنید. گلاب عوارض جانبی خاصی ندارد، مگر اینکه به آن آلرژی داشته باشید. پیشنهاد میکنیم مطالب «خواص گلاب برای پوست صورت» و «طبع گلاب چیست و چه فوایدی دارد؟» را نیز در سایت ستاره بخوانید. لطفا نظرات و پرسشهای خود را درباره این مقاله با ما و دیگر مخاطبان ستاره به اشتراک بگذارید.
خواص گلاب
منبع: