سوزاک
سوزاک یک بیماری مقاربتی است که در اثر نوعی باکتری به نام نایسریا گونورهآ رخ میدهد. این بیماری معمولا در قسمتهای گرم و مرطوب بدن، شامل موارد زیر، ظاهر میشود:
سوزاک از طریق سکس پرخطر دهانی، مقعدی یا واژنی از فردی به فرد دیگر منتقل میشود. افرادی که روابط آزاد زیادی دارند یا از کاندوم استفاده نمیکنند بیشتر در معرض خطر ابتلا به سوزاک قرار میگیرند. بهترین اقدام برای جلوگیری از بروز این بیماری پرهیز از رابطه جنسی، تک همسری (رابطه جنسی با یک نفر) و استفاده درست از کاندوم است. رفتارهایی که احتمال مشارکت فرد در رابطه جنسی پرخطر را بالا میبرد نیز خطر ابتلا به این بیماری را افزایش میدهد. این رفتار شامل مصرف الکل و مواد مخدر، بهخصوص تزریق مواد میشود.
علائم سوزاک
علائم معمولا ظرف دو تا ۱۴ روز بعد از ابتلا به بیماری ظاهر میشود. با این حال، بعضی از افراد مبتلا به این بیماری هرگز دچار علائم قابل توجه نمیشوند. لازم به ذکر است فرد مبتلا به سوزاک که هیچ علامتی ندارد باز هم ناقل بیماری است. اگر علائم در فرد ظاهر نشود، احتمال انتقال بیماری به دیگران بیشتر میشود.
علائم در مردان
ممکن است مردان تا چند هفته علامت نداشته باشند. بعضی از مردان هرگز دچار علامت نمیشوند.
معمولا عفونت یک هفته بعد از انتقال شروع به بروز علائم میکند. در اغلب موارد، اولین علامت قابل توجه در مردان احساس درد یا سوزش هنگام ادرار است. هرچه بیماری پیشرفتهتر شود، شاهد علائم زیر خواهیم بود:
تا چند هفته بعد از درمان علائم، عفونت در بدن باقی میماند. در موارد نادر، بیماری پس از درمان هنوز به بدن (بهخصوص مجرای ادرار و بیضه) آسیب وارد میکند. همچنین ممکن است درد به مقعد برسد.
علائم در زنان
علائم سوزاک در بسیاری از زنان بارز نیست. علائم درصورت بروز، خفیف یا شبیه به سایر عفونت ها است بنابراین تشخیص آن دشوارتر خواهد شد. این بیماری میتواند بسیار شبیه به قارچ واژن یا عفونت باکتریایی باشد.
ازجمله علائم سوزاک در زنان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
متخصصان بهداشت میتوانند به طرق مختلف سوزاک را تشخیص دهند. آن ها میتوانند با استفاده از سواب از ترشحات ناحیه دچار علامت (آلت تناسلی مردان، آلت تناسلی زنان، مقعد یا حلق) نمونه بگیرند و در ظرف شیشهای بگذارند.
اگر پزشک به عفونت خون یا مفصل مشکوک باشد، از شما خون میگیرد یا برای گرفتن مایع مفصل دچار علامت به شما سوزن میزند. سپس ماده خاصی به نمونه میزند و آن را زیر میکروسکوپ بررسی میکند. اگر سلولها به مواد واکنش نشان دهند، احتمالا مبتلا به سوزاک هستید. این روش نسبتا سریع و آسان است اما قطعیت کامل ایجاد نمیکند. متخصص آزمایشگاه نیز میتواند این تست را انجام دهد.
روش دوم شامل گرفتن نمونه و قرار دادن آن در ظرف مخصوص میشود. نمونه تحت شرایط مطلوب رشد تا چند روز در ظرف باقی میماند. اگر فرد مبتلا به سوزاک باشد، مجموعهای از باکتری سوزاک تشکیل میشود.
نتیجه اولیه ظرف ۲۴ ساعت آماده خواهد شد. ارائه نتیجه نهایی تا سه روز طول میکشد.
عوارض سوزاک
عدم درمان سوزاک در زنان عوارض طولانیمدت بیشتری به دنبال دارد. این بیماری ممکن است به دستگاه تولید مثل زنان سرایت و رحم، لولههای رحم و تخمدان را درگیر کند. به این وضعیت بیماری التهاب لگن میگویند که منجر به درد شدید و مزمن و جراحت اندامهای تولید مثل زنان میشود.
بیماری التهاب لگن در اثر سایر بیماریهای مقاربتی نیز رخ میدهد. همچنین ممکن است لولههای رحم مسدود یا زخم شود که مانع از حاملگی یا باعث حاملگی خارج از رحم میشود. زمانی که تخمک بارور خارج از رحم رشد کند، حاملگی خارج از رحم رخ داده است. ضمن آنکه ممکن است این بیماری حین زایمان به نوزاد منتقل شود.
ممکن است مجرای ادرار مردان در اثر سوزاک جراحت ببیند. همچنین در قسمت داخلی آلت تناسلی دمل تشکیل میشود. سوزاک قدرت باروری را کاهش میدهد یا باعث عقیم شدن مردان میشود.
اگر سوزاک به جریان خون سرایت کند، زنان و مردان دچار آرتریت، آسیب دریچه قلب یا التهاب جدارههای مغز یا نخاع میشوند. این بیماریها نادر ولی بسیار جدی است.
سوزاک درمان نشده در زنان میتواند منجر به مشکلات حاملگی از قبیل حاملگی خارج از رحم شود
درمان سوزاک
آنتیبیوتیکهای مدرن در درمان اکثر بیماریهایی چون سوزاک موثر عمل میکنند. اکثر ایالتها در کلینیکهای بهداشتی تحت حمایت ایالت خدمات تشخیص و درمان سوزاک را به صورت رایگان ارائه میدهند.
روشهای درمان خانگی و بدون نیاز به نسخه
هیچ روش خانگی یا بدون نسخه برای درمان این بیماری وجود ندارد. اگر مشکوک به سوزاک هستید، باید به متخصص عفونی مراجعه کنید.
آنتیبیوتیک مؤثر در درمان سوزاک
معمولا سوزاک با یک بار تزریق سفتریاکسون به عضله سرینی یا یک دوز از قرص آزیترومایسین درمان میشود. بعد از مصرف آنتیبیوتیک، ظرف چند روز از شر علائم خلاص میشوید.
طبق قانون، متخصص بهداشت موظف است بیماری را به بخش بهداشت عمومی منطقه گزارش کند. دفاتر رسمی بهداشت عمومی شریک جنسی فرد آلوده را تشخیص میدهند، با او تماس میگیرند، از او تست میگیرند و او را تحت درمان قرار میدهند تا از گسترش بیماری جلوگیری شود. دفاتر رسمی بهداشت با کسانی که ممکن است سابقه تماس جنسی با این افراد داشته باشند نیز تماس میگیرند.
ظهور انواع سوزاک که نسبت به آنتیبیوتیک مقاوم است باعث بروز چالش شده است. در این موارد به درمان طولانیتر، هفت روز مصرف قرص آنتیبیوتیک یا استفاده از دو آنتیبیوتیک مختلف، معمولا به مدت هفت روز نیاز است. این نوع از آنتیبیوتیکها معمولا روزی یک یا دوبار استفاده میشود. آزیترومایسین و داکسیسایکلین دو آنتیبیوتیک رایج برای درمان سوزاکاند. دانشمندان در تلاش هستند تا برای پیشگیری از بروز سوزاک واکسن تولید کنند.
پیشگیری از سوزاک
امنترین راه پیشگیری از سوزاک یا سایر بیماریهای مقاربتی پرهیز از برقراری رابطه جنسی است. درصورت انجام عمل جنسی، همیشه از کاندوم استفاده کنید. صداقت با شریک جنسی، تست منظم بیماریهای مقاربتی و پرسیدن از شریک که آیا مورد آزمایش قرار گرفته یا خیر بسیار مهم است.
اگر شریک جنسی شما علائم بیماری را از خود نشان میدهد، از برقراری هرگونه تماس جنسی با او خودداری کنید. از او بخواهید تحت مراقبت پزشکی قرار بگیرد تا احتمال انتقال هرگونه بیماری رد شود.
اگر سابقه ابتلا به این بیماری یا هرگونه بیماری مقاربتی را داشتهاید، خطر ابتلای مجدد بالا میرود. همچنین اگر روابط آزاد دارید یا با شریک جنسی جدید وارد رابطه شدهاید، بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماریهای مقاربتی قرار دارید.
درصورت ابتلا به سوزاک چه کنیم؟
اگر فکر می کنید ممکن است دچار سوزاک شده باشید، از هرگونه فعالیت جنسی بپرهیزید. همچنین فورا با پزشک متخصص عفونی تماس بگیرید.
در نوبت پزشک برای موارد زیر آماده باشید:
جزئیات علائم را ذکر کنید.
سابقه جنسی خود را توضیح دهید.
اطلاعات تماس شریکهای قبلی خود را ارائه کنید تا پزشک بهصورت ناشناس ازطرف شما با آن ها تماس بگیرد.
اگر با شریک (یا شریکهای) جنسی خود در تماس هستید، به آن ها بگویید فورا آزمایش بدهند.
اگر تحت درمان آنتیبیوتیک قرار گرفتهاید، قرصها را تا آخر مصرف کنید تا از درمان قطعی بیماری مطمئن شوید. قطع مصرف آنتیبیوتیک در نیمه راه باعث مقاوم شدن باکتری به آنتیبیوتیک میشود. همچنین یک تا دو هفته بعد از درمان باید تحت نظارت پزشک باشید تا از برطرف شدن عفونت مطمئن شوید.
اگر نتیجه آزمایش پس از درمان منفی باشد و شریک جنسیتان نیز هیچ عفونتی نداشته باشد، امکان ادامه دادن به فعالیت جنسی وجود دارد.
در صورت داشتن علائم بیماری سوزاک یا هر بیماری عفونی مقاربتی دیگر میتوانید به بهترین پزشکان متخصص عفونی که توسط وب سایت درمانکده به شما معرفی شدهاند، مراجعه کنید یا به صورت آنلاین با آن ها مشاوره کنید.
منبع:
healthline
کلید واژه ها:
سوزاک / علائم سوزاک / واکسن سوزاک / عفونت سوزاک / پیشگیری از سوزاک / واگیر سوزاک / دلایل ابتلا به سوزاک / ابتلا به سوزاک / عوارض سوزاک / تشخیص سوزاک / درمان سوزاک / داروهای سوزاک / سوزاک باکتریایی
مسمومیت غذایی باکتریایی
مسمومیت غذایی باکتریایی با مصرف غذا و آب آلوده ایجاد میشود. علاوه بر این، شرایط بهداشتی نامناسب و شستشوی نامناسب دستها قبل از آماده کردن غذا، همچنین راه را برای ورود باکتریهای مضر به بدن ما هموار میسازد.
مسمومیت غذایی باکتریایی با مصرف غذا و آب آلوده ایجاد میشود. علاوه بر این، شرایط بهداشتی نامناسب و شستشوی نامناسب دستها قبل از آماده کردن غذا، همچنین راه را برای ورود باکتریهای مضر به بدن ما هموار میسازد.
به گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری، مسمومیت غذایی هر ساله علت حدود 76 میلیون بیماری، 325000 بستری، و تا 5000 مرگ و میر است. مسمومیت غذایی بیماری شایعی است که بلافاصله پس از مصرف غذا یا نوشیدنی آلوده رخ میدهد. اگرچه به طور کلی یک بیماری خفیف به حساب میآید اما میتواند منجر به مرگ نیز گردد.
این بیماری خود را در قالب اسهال، استفراغ، تب، لرز، کم آبی بدن، مدفوع خونی، و غیره نشان میدهد. و میتواند ناشی از عوامل عفونی مانند باکتری، انگل، و یا حتی ویروس باشد. علاوه بر این، حتی میتواند توسط عوامل سمی مانند قارچهای سمی، آفت کشهای به جا مانده بر روی میوه و سبزیجات، یا غذاهای خوب پخته نشده، بوجود آید. به کار بردن، بسته بندی و یا نگهداری نامناسب مواد غذایی همچنین منجر به بروز مسمومیت غذایی میشود.
مسمومیت غذایی باکتریایی چیست؟
باکتریهایی که در روده انسان آلوده و یا حیوانات خانگی، مرغ، گاو، و غیره زندگی میکنند، میتوانند موجب بروز اسهال در انسان شوند. مدفوع آنها میتواند آب آشامیدنی، خاک، گوشت در طی کشتار و غیره را آلوده سازد. نشستن دستها پس از رفتن به دستشویی، نیز منجر به بروز این بیماری میشود. عفونتهای ادراری، گوش، گلو و بینی همچنین میتوانند منجر به بروز مسمومیت غذایی گردند. علاوه بر آن، مصرف گوشتی که به خوبی پخته نشده است، سخت پوستان، تخم مرغ خام، شیر پاستوریزه نشده، مواد غذایی که به طور مناسب نگهداری و یا خنک نشدهاند، نیز میتوانند منجر به بروز مسمومیت غذایی باکتریایی شوند.
علائم
علائم این بیماری حدود 48 ساعت پس از مصرف غذای آلوده شروع به تظاهر خواهند کرد. علائمی که ممکن است ظاهر شوند عبارتند از:
مواردی که نام بردیم چند مورد از علائم مسمومیت غذایی خفیف به حساب میآیند. اسهال شدید میتواند به کم آبی بدن، خستگی، گود افتادگی چشم، تشنگی و کاهش ادرار منجر شود.
در مسمومیت غذایی باکتریایی، باکتریها التهاب معده، روده کوچک، روده بزرگ، و یا مقعد را ایجاد میکنند. این التهاب باعث کاهش میزان مواد مغذی و آب جذب شده در روده کوچک شده، در نتیجه، منجر به بروز اسهال میشود. در موارد شدید عفونت میتواند منجر به ایجاد زخم و در برخی موارد شدید، باکتریها حتی میتوانند وارد خون شده و دیگر اندامهای بدن را تحت تأثیر قرار دهند.
سالمونلا
سالمونلا از حیوانات (ماکیان و حیوانات خانگی) به انسان منتقل میشود. معمولاً در اثر مصرف شیر غیر پاستوریزه و یا مرغ، گوشت و یا تخم مرغ به خوبی پخته نشده ایجاد میشود. باکتریها میتوانند از روده به سایر اندامهای بدن منتقل شوند.
شیگلا (اسهال مسافرتی)
این باکتری از طریق مدفوع منتقل میشود و ممکن است موجب بروز اسهال خونی و اسهال شدید شود. شرایط غیر بهداشتی در مناطق پر جمعیت، زمینهی تولید مثل این باکتری را فراهم میسازند.
ویبریو پاراهمولیتیکوس، باسیلوس سرئوس، کلستریدیوم پرفرنژنس، یرسینیا انتروکلیتیکا، و اشترشیا کولی نیز میتوانند موجب بروز مسمومیت غذایی باکتریایی شوند.
شکل خفیف مسمومیت غذایی معمولاً به خودی خود ظرف 2 تا 3 روز از بین میرود. در طول این مدت، به بیمار توصیه میشود که به منظور جلوگیری از کم شدن آب بدن، مقدار زیادی آب بنوشد. موارد شدید اسهال، آزمایش کشت مدفوع را میطلبد به این دلیل که این آزمایشها نوع درمان آنتی بیوتیکی مورد نیاز را تعیین میکنند. وجود لکوسیت و خون عجیب میتواند نشانهای از حملهی باکتری بوده و نیاز به درمان با آنتی بیوتیک را داشته باشد.
سلب مسئولیت: اطلاعات ارائه شده در این مقاله صرفاً جنبهی آموزشی داشته و نبایستی به منظور جایگزین توصیههای پزشک متخصص در نظر گرفته شود
منبع: