طبع کاهو سرد و تر است. نعنا، زیره، کرفس، سکنجبین، شیره انگور، مصطکی و هلیله از مصلحات کاهو در طب سنتی هستند. مصرف کاهو برای افراد بلغمی مزاج توصیه نمیشود و آنها باید حتما کاهو را همراه مصلح آن مصرف کنند.
کاهو یکی از خوشمزه و مغذیترین سبزیجات دنیا و جزء اصلی بیشتر سالادها است که تقریبا همه افراد با هر مزاج و طبعی به مصرف آن تمایل دارند، ولی نکته اینجاست که در برخی افراد به دلیل ناسازگاری طبع کاهو با مزاج آنها باعث بروز برخی مشکلات گوارشی و کاهش نیروی جنسی میشود، در صورتی که اگر کاهو را با مصلح آن مصرف کنند، این مشکلات به حداقل میرسد. برای آشنایی بیشتر با طبع کاهو و مصلحات این سبزی پرخاصیت، عوارض زیادهروی در مصرف کاهو و خواص کاهو برای سلامتی همراه ما باشید.
طبع کاهو سرد و تر است از همین رو در طب سنتی از کاهو برای درمان سرفههایی که ناشی از گرمی و خشکی است، استفاده میشود. همچنین طبع سرد کاهو آن را به خوراکی مفیدی برای افراد دارای مزاج صفراوی تبدیل کرده است که باعث تعدیل مزاج و تکسین اخلاط گرم و خشک در بدن آنها میشود. کاهو همچنین به دلیل طبع خنکی که دارد، به رفع تشنگی و کاهش التهاب ناشی از گرمازدگی کمک میکند. در طب اسلامی درباره کاهو آمده است که این سبزی رطوبت بسیار خوبی دارد و رطوبت طبیعی بدن را تقویت و تأمین میکند، همچنین کاهو رقت خون را از بین میبرد و بهتر از سایر سبزیها، به تصفیه خون کمک میکند.
با توجه به طبع کاهو که سرد است، توصیه میشود افراد بلغمی مزاج (طبع سرد و مرطوب) در مصرف کاهو احتیاط کنند و آن را حتما با مصلحات آن مصرف کنند. نعناع خشک، عرق نعنا، کرفس، پودر زیره، مصطکی، سکنجبین، شیره انگور و هلیله در طب سنتی به عنوان مصلح کاهو معرفی شدهاند.
کاهو منبع عالی برای انواع ویتامینها مانند ویتامین A، K، C ویتامینهای ب ۱ و ب ۲ است و میزان بالایی فولات، منگنز، کروم، مولیبدن، آهن، فسفر و فیبر غذایی و در عین حال کالری بسیار کمی دارد. مهمترین خواص کاهو برای سلامتی به شرح زیر است:
برگهای کاهو دارای ترکیب شیمیایی آرامبخشی به نام لاکتوسین هستند و بنابراین مصرف آن به طور طبیعی باعث ایجاد آرامش و داشتن خوابی راحت میشود، متخصصان طب سنتی توصیه میکنند اگر شبها از مشکل بیخوابی رنج میبرید، پیش از خواب کاهو بخورید، همچنین مصرف کاهو به تسکین درهای بدن کمک میکند و تحقیقات نشان داده است مصرف آن برای درمان بیش فعالی در کودکان نیز مفید است.
کاهو سرشار از آهن و فولات است از این رو سبزی مفید برای درمان کم خونی است و به تصفیه خون نیز کمک میکند.
فیبر بالای موجود در کاهو باعث افزایش سلامت دستگاه گوارش میشود و همچنین برای پیشگیری و درمان یبوست مفید است.
یکی از علل اضافه وزن درست کار نکردن دستگاه گوارش است بنابراین کاهو با رفع مشکلات گوارشی، درمان خانگی یبوست و پیشگیری از آن به کاهش وزن افراد کمک میکند همچنین کالری کاهو بسیار پایین است و از این رو در بسیاری از رژیمهای لاغری مصرف این سبزی توصیه شده است.
از مهمترین خواص کاهو در طب سنتی کمک به درمان سرفههای خشک ناشی از غلبه گرمی در بدن است. طبع کاهو سرد و تر است و از این رو باعث تعدیل گرمی و رطوبت در بدن میشود. گفتنی است مصرف کاهو در بهبود گرمازدگی، تعدیل حرارت و کاهش التهابات ناشی از گرمازدگی نیز موثر است.
مصرف کاهو به افزایش شیر مادران شیرده کمک میکند و به دلیل میزان بالای آهن و فولاتی که دارد، برای درمان کم خونی ناشی از زایمان به آنها کمک میکند از این رو مصرف متعادل آن به مادران در دوران شیردهی توصیه میشود.
مواد معدنی موجود در کاهو به خارج شدن سموم از کبد و در نتیجه درمان کبد چرب کمک میکند.
کاهو سرشار از انواع ویتامینها، مواد معدنی و مواد آنتی اکسیدان است که باعث تقویت سیتم ایمنی بدن، پیشگیری از سرطان و مقابله با بیماریها میشود.
کاهش بیماریهای قلبی و عروقی، کاهش کلسترول خون، کاهش خطر پوکی استخوان، تقویت بینایی، پیشگیری از پری زودرس، حفظ سلامت پوست و مو، تنظیم فشار خون، درمان انزال زودرس، افزایش رشد عضلات و بهبود زخمها از دیگر خواص شناخته شده کاهو است.
همانطور که گفته شد طبع کاهو سرد و مرطوب است و در صورت مصرف به اندازه و متعادل، خواص فراوانی برای سلامتی خواهد داشت. البته به یاد داشته باشید بهترین نوع کاهو، کاهوی برگی است، زیرا انواع کاهوی گرد، کاهو سفید و کاهوی چینی، ارزش غذایی چندانی ندارد و حاوی مقدار زیادی الیاف است که باعث نفخ و افزایش گاز معده میشود. شما میتوانید برای یافتن اطلاعات مقاله آشنایی با طبایع چهارگانه و مزاجها در طب سنتی را مطالعه کنید. لطفا نظرات و پیشنهادات خود را در پایین همین صفحه با ما و همراهان ستاره در میان بگذارید.
طبع کاهو
منبع:
طبع کله پاچه سرد و تر است و در طب سنتی توصیه شده، مغز و چشم را با آبلیموی تازه، سرکه، خردل، دارچین و آویشن کوهی، سویق و گوشت زبان را با نمک بسیار مصرف کنند. همچنین توصیه میشود، از خوردن پوست و غضروف خودداری شود.
کله پاچه در بین غذاهای ایرانی یکی از محبوبترین غذاهاست و طرفداران خاص خودش را دارد منتها هضم بخشهای مختلف آن برای همه افراد یکسان نیست و اگر شما هم از طرفداران این غذا هستید بهتر است قبل از مصرف درباره طبع کله پاچه، کالری کله پاچه و بایدها و نبایدها خوردن آن اطلاعاتی داشته باشید تا بتوانید این غذای خوشمزه را همراه با مصلحات آن نوش جان کنید و از مضرات آن در امان بمانید.
کله پاچه از بخشهای مختلفی مانند مغز، بناگوش، گوشت سر، زبان، چشم و پاچه تشکیل شده است که هر کدام از این بخشهای کله پاچه از نظر طب سنتی طبع مخصوص به خود را دارند و در مجموع طبع کله پاچه بیشتر مایل به سردی و تری میشود. در ادامه طبع بخشهای مختلف کله پاچه و مصلحات آن را دستهبندی کردهایم.
جالب است بدانید کلسترول مغز گاو یا مغز گوسفند به اندازه ٨ زرده تخم مرغ است و جزو یکی از پرچربترین مواد غذایی طبقه بندی میشود و در افزایش چربی خون تاثیر مستقیم دارد از این رو بهتر است طبق گفتههای متخصصان تا حد امکان از خوردن مغز در کله پاچه خودداری کنید به ویژه اگر مبتلا به چربی و فشار خون بالا و دچار بیماری قلبی هستید تا از مضرات و خطرات مصرف آن ایمن بمانید.
گفتنی است چشم نیز همانند مغز از بخشهای بسیار پرچرب در کله پاچه است و، چون چربی آن از نوع چربی ترانس است از این رو زیادهروی در مصرف آن باعث افزایش چربی خون و مشکلات ناشی از آن میشود. مصرف این قسمتهای کله پاچه برای افراد با مزاج دموی و کسانی که قوه هاضمه قویای ندارند، مضر است.
هر ۱۰۰ گرم گوشت زبان زبان گوسفند حدود ٢٦٠ کیلو کالری انرژی دارد که بر اساس هرم غذایی، معادل ٣ واحد گوشت است و نیاز روزانه بدن را تامین میکند. زبان گوسفند سرشار از ویتامینهای گروه ب به ویژه ویتامین ب ١٢ است که این ویتامینها نقشهای مفید زیادی مانند بهبود عملکرد سیستم عصبی، تقویت سیستم ایمنی بدن، خونسازی و کاهش استرس و اضطراب مفید است. بنابراین به نظر می رسد در صورتی که طبع کله پاچه با مزاج شما سازگار نیست بهتر است تنها به خوردن گوشت زبان اکتفا کنید.
یکی از مفیدترین قسمتهای این غذای سنتی که چربی کمتری نسبت به دیگر بخشها دارد، پاچه است. هر پاچه معادل ٢ واحد گوشت و یک منبع پروتئین مناسب برای بدن به حساب میآید و مصرف آن برای افردی که دچار ضعف هستند، مبتلایان به تب، کسانی که درارای پوکی استخوان یا شکستگی استخوان شده اند مفید است. پاچه حاوی ماده مغذی به نام کو آنزیم q۱۰ به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی است که با دفع مواد مضر تولید شده بدن در نتیجه فرایندهای متابولیکی مختلف و جلوگیری از آسیب سلولها نقش مهمی ایفا میکند.
همچنین استحکام عملکرد سلول، تحریک سیستم ایمنی، بهبودی و کنترل بیماریهای فشار خون، سکته قلبی، پارکینسون، انواع سرطان و … از دیگر نقشهای این کوآنزیم است. همچنین پاچه گوسفند یکی از مواد غذایی مؤثر برای التیام زخمهای عمیق و سطحی است. مصرف این قسمت سلولسازی را افزایش میدهد و همین موضوع سبب زود جوش خوردن و بسته شدن زخمها میشود.
کله پاچه یکی از کاملترین و مفیدترین غذاهاست به شرط آنکه در خوردن آن رعایت اعتدال را کرده و به طبع کله پاچه و مصلحات مفید بعد از خوردن آن توجه داشته باشید. در طب سنتی علاوه بر مصرف ادویه جات گرم همراه با این غذا، خوردن آبلیمو، آب غوره تازه و سویق توصیه میشود. همچنین پیشنهاد میکنیم با توجه به اینکه تهیه کله پاچه در منزل وقت گیر است، حتما از مراکز خرید مطمئن و بهداشتی آن را تهیه کنید تا دچار مسمومیت نشوید. اگر شما نیز مصلحاتی را برای کله پاچه میشناسید میتواند آن را از طریق بخش ارسال نظر با سایر خواندگان به اشتراک بگذارید.
طبع کله پاچه
منبع: