از جمله خواص دمنوش به میتوان به کمک به عملکرد دستگاه گوارش، تقویت سیستم ایمنی بدن، افزایش میل جنسی و … اشاره کرد. طرز تهیه دمنوش به و خواص دیگر آن را در این مطلب بخوانید.
به یک میوهی بومی آسیا و مدیترانه است و کشت آن به یونان و روم باستان برمیگردد، جایی که به عنوان نماد عشق و باروری شناخته میشد. به اگرچه امروزه کمتر مورد توجه است، اما برای مدتها در انواع طب سنتی استفاده میشده و تحقیقات علمی درمورد خواص آن هنوز در مراحل اولیه است. از آنجا که میوهی به کمتر به صورت خام خورده میشود و در ایران بیشتر به صورت دمنوش مصرف میگردد، ما در این مطلب به بررسی خواص دمنوش به و طرز تهیه و نحوه مصرف آن پرداختهایم.
میوهی به حاوی «تانن»هایی از جمله «کاتچین» و «اپیکاتچین» و مقادیر زیادی ویتامین C است. به همچنین یک منبع غنی از کلسیم، آهن، پتاسیم، منیزیم و مس محسوب میشود. در طب سنتی ایرانی، دمنوش به دارای طبیعتی گرم است در حالی که دانههای این میوه سرد و مرطوب در نظر گرفته میشوند و برای درمان سرفه خشک، خلط سینه، معده درد و تقویت ماهیچههای قلب مصرف میشود. همچنین ابن سینا در کتاب قانون خود دربارهی این میوهی سرشار از خاصیت اینگونه نوشته است: «میوه و دانههای به برای درمان سرگیجه، زخم دهان، اسهال، استفراغ، سرفه و بیخوابی مفید هستند».
بر اساس مطالعهای که در مجلهی تحقیقات علوم دارویی منتشر شده، خواص دمنوش به، آبمیوه به و عصاره هیدروالکلی آن برای درمان کولیت اولسراتیو (یک بیماری التهابی روده) در موشها در آزمایشگاه مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان میدهند که عصاره و آب به، به طور موثری ضایعات کولیت را کاهش میدهند.
مطالعات دیگر نشان دادهاند که «کاتچین» و «اپیکاتچین» موجود در به، به کنترل التهابات روده و زخم معده و همچنین بهبود عملکرد دستگاه گوارش کمک میکند. این ترکیبات با ایجاد یک لایه محافظ در معده از زخم معده جلوگیری میکنند؛ اگرچه در تائید این خواص به تحقیقات انسانی بیشتری احتیاج است.
بسیاری از خواص دمنوش به و خود میوه را میتوان به سایر میوههای غنی از آنتی اکسیدان نیز نسبت داد. آنتیاکسیدانها استرس متابولیک و التهاب را کاهش داده و از سلولهای شما در برابر آسیب رادیکالهای آزاد، که مولکولهای ناپایداری هستند، محافظت میکنند. برخی تحقیقات حاکی از آنند که برخی از آنتیاکسیدانهای موجود در به، از جمله «فلاونول»هایی مثل «کوئرستین» و «کائمپرفرول»، التهاب و خطر ابتلا به بیماریهای مزمن مثل بیماریهای قلبی را کاهش میدهند.
یکی از شایعترین علائم در اوایل بارداری تهوع و استفراغ است. برخی تحقیقات حاکی از آن هستند که به میتواند این علائم را تسکین دهد. در یک مطالعه روی ۷۶ زن باردار، مصرف یک قاشق غذاخوری (۱۵ میلیگرم) از شربت به، به طرز قابل توجهی بیشتر از ۲۰ میلیگرم ویتامین B۶ در کاهش تهوع ناشی از بارداری موثر بوده است. اگر چه این نتایج امیدوار کننده هستند، اما برای تائید خواص دمنوش به در بارداری به تحقیقات بیشتری احتیاج است.
مطالعات متعددی نشان میدهند که عصاره به ممکن است به مدیریت علائم بیماری رفلاکس معده که به عنوان رفلاکس اسید شناخته میشود، کمک کند. یک مطالعه ۷ هفتهای روی ۸۰ کودک مبتلا به این بیماری، نشان داد که مصرف مکمل شربت به، به طور روزانه به اندازهی داروهایی که عموما برای کاهش علائم رفلاکس معده تجویز میشوند موثر است.
مطالعات دیگر نیز حاکی از اثرات مثبت عصارهی به بر علائمی مثل استفراغ، کم اشتهایی، دل درد و ورم معده هستند. با این وجود، به مطالعات بیشتری برای اثبات خواص دمنوش به برای رفلاکس معده احتیاج است.
میوهی به ممکن است با سرکوب فعالیت برخی سلولهای سیستم ایمنی که مسئول واکنشهای آلرژیک هستند، علائم برخی از حساسیتهای را کاهش دهد. علاوه بر اینکه در بسیاری از داروهای ضد حساسیت از عصارهی به استفاده میشود، محققان در برخی مطالعات کشف کردهاند که عصارهی به و دانههای آن میتواند به درمان درماتیت آلرژیک کمک کند. با این حال هنوز مشخص نیست که این خواص در مورد انسان نیز صدق کنند.
یکی از خواص دمنوش به و سایر فرآوردههای به، پشتیبانی از عملکرد سیستم ایمنی بدن است. چندین آزمایش نشان میدهد که این میوه دارای خواص ضد باکتریایی است و بنابراین ممکن است به جلوگیری از برخی باکتریهای مضر در بدن کمک کند. بعلاوه به سرشار از آنتی اکسیدانهایی است که برای تقویت سیستم ایمنی بدن ضروری هستند.
افزون بر این، یک عدد به، روزانه ۶ تا ۸ درصد از نیاز بدن به فیبر را تامین میکند. مصرف کافی فیبر میتواند از باکتریهای سالم ساکن در دستگاه گوارش انسان، که به طور جمعی به عنوان میکروبیوم روده شناخته میشوند، پشتیبانی میکند. حفظ میکروبیوم روده ممکن است التهاب را کاهش داده و مقاومت در برابر عفونتهای باکتریهای مضر در دستگاه گوارش شما را بالاتر ببرد.
مطالعات نشان دادهاند که عصارهی میوهی به میتواند تمایل به جفتگیری را در موشها تا حد زیادی افزایش دهد. به نظر میرسد این میوه به دلیل داشتن موادی از جمله فلاونوئیدها، گلیکوزیدها و تاننها قادر به افزایش میل جنسی باشد. اگرچه این نتایج هنوز در مورد انسان آزمایش نشدهاند.
سایر خواص احتمالی دمنوش به عبارت هستند از:
نحوهی تهیهی دمنوش به در خانه کار دشواری نیست و احتمالا همین حالا هم از دستورالعمل آن آگاهید. اما برای اطمینان بد نیست روش تهیهی آن را طبق گفتهی کارشناسان طب سنتی بیاموزید:
۱. ابتدا به را کاملا شسته و در صورت نیاز، اگر پوست آن کاملا زرد نبود، پوست به را بگیرید.
۲. به را با رندهی درشت، به قطعات کوچکتر و یکنواخت تقسیم کنید.
۳. سپس به رنده شده را روی یک سینی پهن کرده و روی شوفاژ، بخاری یا میوه خشک کن قرار دهید. (به را باید زمانی از روی حرارت بردارید که هنوز خاصیت انعطافپذیری دارد.)
۴. سپس یک ماهیتابه را روی اجاق کاملا داغ کنید و به یکباره تکههای به خشک شده را درون آن بریزید و اجازه دهید تا زمانی که به رنگ قهوهای تیره درآیند، تفت بخورد؛ از دود تولید شده نترسید.
۵. بعد از آنکه بهها سرد شدند میتوانید آنها را درون یک شیشه برای مصارف آینده نگهداری کنید.
۶. برای تهیهی دمنوش به به ازای هر نفر یک قاشق غذاخوری به خشک شده و یک فنجان آب جوش تهیه کنید و سپس به را دم کنید.
بِه میوهای قدیمی با طعمی بینظیر و خواص بالقوهای است که از سالیان دور و دراز در انواع طب سنتی در سراسر دنیا استفاده میشده است. برخلاف سایر میوهها، عموما به به صورت خام خورده نمیشود و در عوض به صورت دمنوش یا مربا سرو میگردد. گفته میشود کمک به درمان اختلالات گوارشی، آلرژی و کاهش قند خون میتواند از جمله خواص دمنوش به یا خود میوهی آن باشد.
با آشنایی با طبع به و خواص میوه به، قطعا بیشتر تمایل به تهیه این دمنوش خوش عطر خواهید داشت؛ آیا شما هم از طرفداران دمنوش به هستید؟ روزانه چه مقدار از آن را مصرف کرده و چه نتایجی از آن دریافت میکنید؟
منبع: