مراحل انتخاب مناسبترین موقعیت شغلی: تصور کنید که فرصت انتخاب موقعیتی را از میان چندین پست در شرکتتان دارید. چطور بهترین موقعیت را انتخاب میکنید؟ یا فرض کنید با اینکه شغل و موقعیت خوبی دارید، موقعیت بهتری برایتان فراهم میشود؛ چه تصمیمی میگیرید؟
امکان انتخاب میان گزینههای مختلف حس خوبی به همراه دارد و اعتماد به نفس را تقویت میکند. اما در عین حال ممکن است که اخذ بهترین تصمیم، فشار زیادی را به انسان تحمیل کند.
مراحل انتخاب مناسبترین موقعیت شغلی
برای انتخاب درست، باید مزیتهای ارزشمندی را که موقعیت جدید در خود جای داده است، مشخص کنید و سپس گزینهای را انتخاب کنید که به بهترین شکل این مزایا را پوشش میدهد. البته این فرایند دو بعد دارد: بعد منطقی و بعد احساسی. تنها در صورتی که هر دو بعد با یکدیگر همخوانی داشته باشند، احساس رضایت خواهید کرد. در این مقاله، چارچوبی را برای ارزیابی گزینههای پیشِرو، در هر دو بعد منطقی و احساسی ارائه خواهیم کرد.
نخست با دید منطقی گزینهها را بررسی و مسائلی را که برایمان اهمیت دارند، مشخص میکنیم. پس از اینکه گزینهها را از صافی منطق گذراندیم نوبت به احساسمان میرسد.
این چارچوب بر این اساس استوار است که گزینههای پیشِرو در راستای اهداف کلی حرفهایتان قرار دارند. در بررسی هر انتخاب و اخذ تصمیمی حرفهای، باید این اصل را در نظر بگیرید که اگر به انتخابهایی فکر میکنید که با اهداف و برنامههای از پیش تعیینشدهی شما همخوانی ندارند، به یک ارزیابی اساسی نیاز خواهید داشت.
ارزیابی منطقی
نخست ویژگیها و کیفیت شغلها را در نظر بگیرید. سپس به معیارهای لازم برای رضایت شغلی بیندیشید.
تصمیم درست تصمیم آگاهانه است. بنابراین باید تا جایی که میتوانید، اطلاعاتی را دربارهی شغلهای پیشنهادی به دست بیاورید. ممکن است به نظر دشوار و آزاردهنده باشد اما با اندیشیدن به خشنودی و خوشحالیِ ناشی از انتخاب شغل مناسب به خودتان انگیزه بدهید!
شرح شغل و دیگر اسناد مربوط به آن را مطالعه کنید:
اگر موقعیت شغلی جدید در سازمان یا شرکت دیگری است، میتوانید با استفاده از اطلاعات درخواستی در فرم تقاضای شغل و صحبت با شخص استخدامکننده، دادههای لازم را به دست آورید.
تحلیل دستاوردهای پیشین
تعیین مسیر پیشرفت حرفهای
اکنون با در دست داشتن اطلاعات کافی، به انتظاراتی که از یک شغل خوب دارید، فکر کنید. برای اینکه بهترین انتخاب را داشته باشید، لازم است که خودتان را نیز به دقت تحلیل کنید.
افراد مختلف، نظرات متفاوتی دربارهی معیارهای یک شغل خوب دارند. به همین دلیل است که همهی مردم نمیخواهند پزشک بشوند و خوشبختانه برخی تمیز کردن فاضلاب را شغلی رضایتبخش میدانند.
در ارزیابی عناصری که برایتان ارزشمندند به معیارهای زیر توجه کنید:
آنچه هر روز انجام میدهید اساسیترین معیار خشنودی است. تا زمانی که از کارتان احساس رضایت نکنید، دیگر مهم نیست که حقوق هنگفتی بگیرید یا رئیسی داشته باشید که دوستتان باشد؛ همیشه حس میکنید که چیزی درست نیست، پس موارد زیر را در نظر بگیرید:
تصمیم بگیرید که کدام یک از این عوامل برایتان مهمتر هستند.
میزان دریافتی در تصمیمگیریهای حرفهای تأثیرگذار است. این حقوق و پاداش شماست که مشخص میکند آیا میتوانید ماشین یا خانه بخرید، به مسافرت بروید یا یک زندگی جدید را شروع کنید یا خیر. بنابراین تعیین اینکه برای زندگی در سطحی معقول و استاندارد، به چه درآمدی نیاز دارید بسیار مهم است. عواملی که باید درنظر بگیرید، عبارتاند از:
شما بخش عمدهای از روز خود را در محل کار میگذارنید، پس باید قادر باشید تا با همکارانتان کنار بیایید. بیشک وجود اختلافهای جزیی، طبیعی است؛ اما بسیار مهم است که از کار کردن در این محیط با عناصر فرهنگی خاصی مانند طرز لباس پوشیدن و روش مقابله با مشکلات، احساس بدی نداشته باشید. به نیازهایتان در زمینههای زیر توجه کنید:
ایجاد و حفظ تعادل میان مسئولیتهای زندگی شخصی و مسئولیتهای حرفهای و اختصاص زمان کافی به تفریح و استراحت مزیتهای بسیاری دارد. زندگیتان را در نظر بگیرید و مشخص کنید که شغلتان باید از چه ویژگیهایی برخوردار باشد تا امکان برقراری تعادل میان کار و زندگی را در درازمدت برایتان مقدور سازد. موارد زیر را در نظر بگیرید:
فراموش نکنید که این معیار بستگی به هدف اصلی شما دارد. اگر میخواهید پدر یا مادر خوبی باشید، تعادل اهمیت زیادی دارد، اما اگر هدفتان خلق یک کسبوکار بزرگ و تبدیل شدن به یک مدیر موفق است، باید برای کار سنگین و زیاد آماده باشید.
آخرین مجموعه معیارهای قابل بررسی شامل معیارهای خود سازمان است. معمولا افراد تمایل دارند تا در سازمانهایی کار کنند که از آنها حس خوبی نسبت به وظایف روزانهشان، دریافت میکنند. عوامل زیر را در نظر بگیرید و مشخص کنید که چه انتظاراتی از شرکت خود دارید:
این معیارها تنها مربوط به انتخابهای خارج از شرکت کنونیتان نمیشود بلکه ممکن است برخی از جابهجاییهای درونسازمانی، شما را به بخش یا ادارهای متفاوت از باقی سازمان هدایت کنند یا منجر به خلق محصول یا خدمت متفاوتی شوند. فارغ از اینکه جابهجاییتان درونسازمانی باشد یا خارج از آن، بسیار مهم است که معیارهایتان را در این زمینه مشخص کنید.
روش کار: برای هر موقعیت شغلی، معیارهایتان را بررسی کنید. به هر معیار بر اساس میزان اهمیتی که برایتان دارد امتیازی بین۰ تا ۵ بدهید. سپس بر این اساس که موقعیت مورد نظر تا چه حد این معیارها را تأمین میکند به آنها از ۰ تا ۵ امتیاز بدهید. سپس این مقادیر را در هم ضرب کنید تا امتیاز کلی هر معیار به دست بیاید.
این روش بر مبنای ماتریس تحلیل تصمیمگیری که ابزاری برای تصمیمگیری است، تهیه شده است. میتوان این ابزار سودمند را در موقعیتهای مختلفی به کار برد.
پس از اینکه امتیازدهی به معیارها در مورد همهی موقعیتهای شغلی به پایان رسید، برای هر شغل، مجموع امتیاز معیارها را محاسبه کنید. با این کار برآیندی از میزان تناسب موقعیتهای شغلی مختلف با نیازهایتان در بعد منطقی خواهید داشت.
نکته ۱:
اگر در مورد امتیاز برخی معیارها تردید دارید، آنها را دوباره بررسی کنید. برای دستیابی به یک تصمیم منطقیِ مناسب، وقت کافی صرف کنید.
نکته ۲:
این معیارها مطلق نیستند. اگر معیارهای دیگری برایتان اهمیت دارند آنها را نیز به فهرست اضافه کنید.
مراحل انتخاب مناسبترین موقعیت شغلی
تا اینجای کار معیارهایی را که موجب رضایتتان میشوند با نگرشی منطقی و عینی بررسی کردید. اما اینکه تصمیمتان چه حسی به شما میدهد هم مهم است! با توجه به منِ درونتان به این فکر کنید که گزینهی انتخابیتان چقدر با برداشتی که از خودتان دارید و تکامل شخصیتان همخوانی دارد. به این پرسشها پاسخ دهید:
اگر احساس میکنید که یک جای کار میلنگد باید دلیلش را پیدا کنید. آیا برخی از معیارهای بیاهمیت به اشتباه در این فهرست قرار گرفتهاند؟ آیا معیارهای مهم دیگری از قلم افتادهاند؟ مطمئن شوید که از روش تحلیلتان راضی هستید و به تصمیمتان از نظر منطقی و احساسی اعتماد کامل دارید.
وقتی به گزینهای رسیدید که هم از بعد حسی و هم از بعد عینی رضایتتان را جلب میکند، به احتمال زیاد یک تصمیم حرفهای و سازنده گرفتهاید.
مراحل انتخاب مناسبترین موقعیت شغلی
منبع: