/ تعمیرات / ریجستر کردن گوشی مقایسه اندروید با iOS قسمت دوم
آنچه در این مقاله می‌خوانید

اما با وجود تلاش‌های صورت گرفته، اندروید به‌طور کلی یک‌پله پایین‌تر از iOS قرار دارد چراکه هنوز منابع سخت‌افزاری در اندروید به‌خوبی مدیریت نمی‌شوند و به‌خصوص در بخش باتری، سازندگان به استفاده از باتری‌های بسیار حجیم‌تر برای محصولات خود روی آورده‌اند تا بخشی از ضعف اندروید در مدیریت مصرف باتری را پوشش دهند. هرچند محصولات پرچم‌دار سازندگان در مقایسه با آیفون‌ها پابه‌پای یکدیگر پیش می‌روند اما نباید فراموش کرد که منابع بیشتری نسبت‌به آیفون‌ها دراختیار گوشی‌های اندرویدی قرار دارد.

این مسئله در مورد کارکرد و بازدهی گوشی در درازمدت نیز صادق است. گوشی‌های iOS در استفاده درازمدت افت عملکرد کمتری را تجربه می‌کنند. درصورتی که همتای اندرویدی آن‌ها ممکن است بیشتر تحت‌تأثیر افت عملکرد قرار گیرد. بنابراین اگر از جمله افرادی هستید که به‌طرز قابل توجهی عملکرد و روانی سیستم برای شما اهمیت دارد و می‌خواهید برای چندین سال گوشی شما افت عملکرد کمتری داشته باشد، گوشی‌های آیفون انتخاب هوشمندانه‌تری هستند.

اپلیکیشن‌ها

به‌طور کلی هردو سیستم‌عامل تفاوت چندانی در بحث اپلیکیشن‌ها ندارند و فروشگاه‌های هریک از این پلتفرم‌ها نیازهای هرکاربری را به برنامه‌های موردنیازش تأمین می‌کند. اما یک تفاوت عمده در این دو سیستم‌عامل وجود دارد که می‌تواند در انتخاب گوشی به‌خصوص برای کاربران ایرانی تعیین‌کننده باشد و آن‌هم امکان نصب (سایدلودکردن) برنامه‌های خارج از فروشگاه است گرچه شایعاتی مطرح شده که به‌دلیل لایحه‌ی جدید قوانین ضد انحصار، احتمالاً امکان سایدلود کردن اپلیکیشن‌ها به iOS اضافه خواهد شد. همچنین به‌علت قوانین فروشگاه اپلیکیشن‌های iOS (اپ‌استور)، اپلیکیشن‌هایی که درگاه پرداخت اختصاصی داشته باشند، اجازه‌ی انتشار در این فروشگاه را ندارند.

از طرفی بیشتر اپلیکیشن‌های مهم و ضروری ایرانی از درگاه پرداخت داخلی استفاده می‌کنند و ازاین‌رو از مبدا اپ استور نمی‌توان آن‌ها را نصب کرد. سیستم‌عامل iOS درحال حاضر (به‌صورت رسمی) امکان نصب برنامه از هر منبع دیگری را به کاربر نمی‌دهد. اما تمامی راه‌ها بسته نیست.

بسیاری از اپلیکیشن‌های ایرانی خدمات خود را در بستر وب‌اپلیکیشن‌ها عرضه می‌کنند. برخی از ارائه‌دهندگان خدمات داخلی نیز ازطریق وب‌سایت خود امکان دانلود اپلیکیشن‌ها را ارائه می‌دهند، اما این کار را با استفاده از پروفایل‌های سازمانی انجام می‌دهند که گاهی اپل به‌دلیل اطلاع از این موضوع، این پروفایل‌ها را مسدود می‌کند.

مسیرهای غیررسمی دیگری برای نصب اپلیکیشن‌ها خارج از اپ‌استور وجود دارد. اما اگر دنبال راه‌حل‌های سریع و بی‌دردسر برای نصب برنامه‌های داخلی هستید، آیفون به‌شما توصیه نمی‌شود. چراکه که کاربران اندروید به‌راحتی می‌توانند فایل نصبی برنامه موردنظرشان را از منابع خارجی و منبعی غیر از گوگل پلی دانلود و نصب کنند.

افزون‌بر صحبت‌های بالا، وجود طیف وسیعی از گوشی‌های اندرویدی با قیمت‌هایی اقتصادی سبب شده است که تمرکز بازار به‌این سمت رفته و تمایل توسعه‌دهندگان ایرانی به تولید اپلیکیشن‌های اندروید بیشتر باشد؛ بنابراین تنوع اپلیکیشن‌های فارسی برای گوشی‌های اندروید نسبت به گوشی‌های آیفون بالاتر است. گرچه تمامی اپلیکیشن‌های داخلی ضروری برای iOS موجودند، اما به‌طور کلی تفاوت قابل ملاحظه‌ای میان تعداد اپلیکیشن‌های فارسی اندروید و iOS وجود دارد.

اختیار عمل اپلیکیشن‌ها در تعامل با عملکردهای سیستم‌عامل

اپل تأکید ویژه‌ای روی امنیت محصولات خود دارد. به‌تبع، سیستم‌عامل iOS نیز انعطاف کمتری را در قبال دسترسی‌ها و حوزه اختیارات اپلیکیشن‌ها از خود نشان می‌دهد. در iOS اپلیکیشن‌ها دسترسی‌های بسیار محدودی به قسمت‌های مختلف سیستم‌عامل دارند و مجاز به تغییر دادن پیکربندی‌ها و تنظیمات سیستم نیستند. فعالیت برنامه‌ها در پس‌زمینه (وقتی که آن برنامه در صفحه باز نیست) در مقایسه با اندروید بسیار محدودتر است. برای بازکردن پرونده‌ای با پسوند خاص نمی‌توانید به‌صورت پیش‌فرض تعیین کنید که با اپلیکیشن مورد نظر شما باز شود. بلکه باید آن فایل را یکبار در فضای کاری برنامه کپی کرده و با بازکردن برنامه به آن دسترسی داشته باشید.

اپلیکیشن های اندروید مانند برنامه‌های ویندوز برای فعالیت حتی درحالتی که برنامه باز نیست از سرویس‌های پس‌زمینه استفاده می‌کنند و شما برای فرایند‌های زمان‌بر لازم نیست برنامه‌را برای مدت زیادی در صفحه باز نگه دارید و می‌توانید در حین انجام آن فرایند به فعالیت‌های دیگر بپردازید. هرچند اپلیکیشن‌های پیش‌فرض iOS از این قاعده مستثی هستند. بنابراین در بحث چندوظیفگی و انعطاف‌پذیری سیستم‌عامل، اندروید نسبت به iOS برتری دارد.

امنیت و حریم خصوصی

گوشی‌های آیفون به امنیت بالا مشهوراند و بسیاری از افراد به‌اعتبار این‌که از داده‌ها و حریم خصوصی آنان در سطوح بالاتری محافظت می‌شود به خرید این‌گوشی‌ها روی می‌آورند. به لطف به‌روزرسانی‌های ثابت و منظم‌تر iOS برای دستگاه‌هایش، اکوسیستمی که نفوذ به آن سخت‌تر است و قوانین سخت‌گیرانه‌تر اپ‌استور، هدف قرار دادن کاربران iOS برای مهاجمان دشوارتر است. در چند سال اخیر گوگل با انتشار به‌روزرسانی‌های امنیتی منظم‌تر، امن‌تر کردن فضای گوگل پلی و تدابیر امنیتی جدی‌تر توانسته نقص‌های امنیتی خود را کمتر کند.

متأسفانه سازندگان گوشی‌های هوشمند اندرویدی تنها در موارد استثنایی این به‌روزرسانی‌های را برای سخت‌افزارهای قدیمی پیاده‌سازی می‌کنند، از این جهت گوشی‌های اندرویدی امنیت کمتری نسبت به آیفون‌ها دارند و ماهیت مصرفی پیدا کرده‌اند؛ زیرا کاربران گوشی‌هایی با مدل قدیمی‌تر برای دسترسی به نرم‌افزار به‌روزشده مجبور به ارتقا مدل گوشی خود هستند.

اگر از جمله افرادی هستنید که روی امنیت و حریم شخصی، حساسیت بیشتری دارید، آیفون گزینه‌ی ایده‌الی برای شما است. بیشتر دلایلی که از نقاط ضعف گوشی‌های آیفون بیان شد از این موضوع سرچشمه می‌گیرد. درواقع امنیت کاربران برای اپل نسبت به سازندگان دیگر اهمیت بیشتری دارد و این امر تقریباً به‌صورت مطلوب در بخش‌های مختلف این سیستم‌عامل به‌خوبی رعایت شده است. از تدابیر شدید امنیتی برای جلوگیری از دسترسی غیر به دستگاه با اعتبارسنجی مکرر حساب کاربری اپل (اپل آی‌دی) گرفته تا امکانات جلوگیری از ردیابی اطلاعاتی کاربران توسط اپلیکیشن‌ها و وب‌سایت‌های مختلف.

تمایز اپل در میزان پردازش داده‌ای است که روی دستگاه کاربر و نه در فضای ابری انجام می‌دهد. این بدان معنا است که اپل نسبت به گوگل اطلاعات کمتری در مورد عادات و رفتار شما دارد؛ زیرا اطلاعاتی مانند رستوران‌هایی که هر آخر هفته به آن‌ها می‌روید روی دستگاه آیفون شما محفوظ می‌ماند. اپل حتی به کمک تعدادی از قابلیت‌هایش ردیابی کاربران را محدود می‌کند تا از حریم شخصی آن‌ها حفاظت شود. درحالیکه این اطلاعات در گوشی‌های اندرویدی در سرورهای گوگل ذخیره می‌شوند.

گوگل استدلال می‌کند که دانستن بیشتر درباره عادات کاربرانش به او قدرت می‌دهد تا زندگی را برایشان راحت‌تر کند؛ بنابراین وقتی در اندروید «رستوران» را جستجو می‌کنید، رستورانی که هر جمعه در آن شام می‌خورید، در بالای نتایج جستجوی شما ظاهر می‌شود. گوگل با این کار امکان دسترسی ساده‌تر به خدمات شخصی‌سازی‌شده‌تر را فراهم می‌کند و همچنین تبلیغات مرتبط‌‌تری با سلایق کاربر را به او نمایش می‌دهد.

بسیاری از داده‌هایی که به اپل بازفرستاده می‌شود (مانند جستجوها و اطلاعات مکانی) ناشناس هستند و نمی‌توانند به یک کاربر مشخص مرتبط شوند. درحالی‌که اپل اطلاعاتی مانند مکان تلفن (مثلاً برای Find My iPhone ) و برنامه‌های نصب‌شده (برای توصیه برنامه‌های جدید) را جمع‌آوری می‌کند، داده‌هایی که جمع‌ می‌کند محدودتر از گوگل است. برنامه‌های پیش‌فرض آیفون نیز از امنیت بالایی برخوردار هستند. شعار و تمرکز اپل همواره روی امنیت و حریم خصوصی بوده است.

مدل کسب‌وکار اولیه گوگل براساس جمع‌آوری داده‌های کاربر و فروش آن داده‌ها به تبلیغ‌کنندگان است. بنابراین گوگل به دسترسی به داده‌های کاربران و توانایی اشتراک‌گذاری آن‌ها با سایر شرکت‌ها نیاز دارد. اپل نه‌تنها عادات کاربری و علایق کاربرانش را به اشخاص ثالث نمی‌فروشد بلکه ابزارهایی را برای محدود کردن آنچه شرکت‌های دیگر می‌توانند درباره آن‌ها جمع‌آوری کنند دراختیار کاربران قرار می‌دهد.

نکته قابل توجه این‌که برخی از این تدابیر اگر کاربر از آن‌ها به‌خوبی آگاه نباشد و اطلاعات لازم را درمورد آن کسب نکند، در برخی اوقات (مثلا بازنشانی دستگاه به تنظیمات اولیه و اطلاع نداشتن از رمز عبور) دامان او را می‌گیرد. ازاین‌رو شاید این موضوع به مذاق کاربرانی که اعتبارسنجی‌ها و پیغام‌های مکرر امنیتی برای آن‌ها آزاردهنده است، خوش نیاید. این مسئله نیز بستگی به خود کاربر دارد که کدام‌یک را در اولویت قرار دهد اما صرف‌نظر از هرچیز دیگر، اگر قصد خرید هر گوشی چه اندروید چه آیفون داشته باشید حتماً باید دانش خود را در زمینه سیاست حریم‌خصوصی، امنیت و مقررات استفاده که از سوی سازندگان تعیین شده را افزایش دهید.

به‌روزرسانی‌های نرم‌افزاری

یکی از جنجالی‌ترین تفاوت‌های این دو سیستم‌عامل از ابتدا تاکنون، بحث آپدیت یا به‌روزرسانی‌های سیستم‌عامل بوده است. هرچند به‌روزرسانی موضوعی نیست که به‌صورت مستقیم تفاوت‌هایی از جنبه‌ی عملکردی و کارکردی بین دو سیستم‌عامل ایجاد کند اما امری مهم است که روی تجربه‌ی کاربری تأثیر می‌گذارد. در واقع تفاوت‌های این دو از نظر به‌روزرسانی‌های نرم‌افزاری بسته به سیاست‌های سازندگان مختلف دارد.

اما به‌طور کلی بر کسی پوشیده نیست که یکی از نقاط قوت سیستم‌عامل iOS نسبت به اندروید، بازه‌ی پشتیبانی و دریافت طولانی‌تر به‌روزرسانی‌هاست که دلیل آن بر همگان واضح و آشکار است. همان‌طورکه در ابتدای مقاله گفتیم، سیستم‌عامل iOS کاملاً طراحی‌شده برای گوشی‌های آیفون است که فرایند طولانی‌ای برای پیاده‌سازی آن طی نمی‌شود و فرایند توسعه سخت‌افزاری و نرم‌افزاری آیفون به‌صورت کاملاً هماهنگ صورت می‌گیرد.

اما این موضوع برای سازندگان متفاوت است. جدا از تنوع بی‌شمار گوشی‌های اندرویدی، پیاده‌سازی آن شامل فرایند‌های بسیار طولانی‌تر و زمان‌برتر است و برای عرضه‌ی به‌روزرسانی‌های نرم‌افزاری تمامی تأمین‌کنندگان سخت‌افزاری یک گوشی هوشمند اندرویدی به نوعی دخیل هستند. این امر دو مشکل عمده را برای تولیدکنندگان را ایجاد می‌کند: ۱. از زمان عرضه اولین نسخه عمومی اندروید تا زمانی که به‌روزرسانی آن به‌دست کاربر برسد مدت زمان بسیاری سپری می‌شود. ۲. تعداد به‌روزرسانی‌های اساسی سیستم‌عامل که شامل به‌روزرسانی نسخه اندروید و رابط کاربری می‌شود نسبت به آیفون بسیار کمتر می‌شود.

خوشبختانه به‌لطف تلاش‌های گوگل، وضعیت به‌روزرسانی اندروید نسبت به چند سال گذشته بسیار بهبود یافته است. هرچند که هنوز برخی تولیدکنندگان در ارائه‌ی آپدیت‌ها کاهلی می‌کنند و هنوز هیچ گوشی اندرویدی تاکنون به اندازه‌ی هیچ‌یک از آیفون‌ها، به‌روزرسانی دریافت نکرده است اما برخی سازندگان مانند سامسونگ تلاش‌های بسیار قابل توجهی در این زمینه انجام داده و اخیراً نیز مدت آپدیت‌های اساسی را برای پرچمداران خود به چهار سال افزایش داده است که می‌تواند خبر بسیار خوبی برای کاربرانی باشد که مسئله‌ی آپدیت‌ها باعث می‌شود در انتخاب اندروید تردید داشته باشند.

گرچه به‌روزرسانی‌ها فقط مربوط به نسخه‌ی سیستم‌عامل و ویژگی‌های جدید نیستند بلکه ممکن است شامل وصله‌های امنیتی باشند یا به‌طور مثال گوشی در زمان عرضه دچار اشکال نرم‌افزاری می‌شود که سازنده با ارائه به‌روزرسانی آن‌ها را برطرف می‌کند؛ بنابراین به‌روزرسانی یکی از مهم‌ترین جنبه‌های یک سیستم‌عامل به‌شمار می‌رود و نباید از اهمیت آن غافل شد و حتماً باید بررسی‌های لازم را میان سازندگان مختلف در ارائه‌ی آپدیت‌ها انجام داد.

نتیجه‌گیری

اکنون در نقطه‌ای قرار داریم که این دو سیستم عامل تقریباً به مرز تلاقی رسیده‌اند؛ اما همچنان مانند دو خط موازی با فاصله یک تار مو از هم به پیشرفت‌هایشان ادامه می‌دهند. تصمیم‌گیری در مورد خرید آیفون یا یک گوشی اندرویدی در انتها به شخص شما، نیازها و اولویت‌های شما برمی‌گردد. در این مقاله سعی کردیم تفاوت‌های کاربردی سیستم عامل‌های iOS و اندروید را بررسی کنیم تا دید بهتری نسبت به ضعف‌ها و قوت‌های هر یک پیدا کنید و بتوانید انتخاب درست‌تری داشته باشید. هنگام انتخاب از میان آیفون و گوشی‌های اندرویدی اهمیت فاکتورهای مختلف برای افراد مختلف، متفاوت است. برخی از افراد در انتخاب برای سخت‌افزار ارزش بیشتری قائل هستند، درحالی‌که برای برخی دیگر سادگی در استفاده، آزادی عمل یا امنیت گوشی اهمیت بالاتری دارد.

سیستم عامل‌های iOS و اندروید هرگز یکسان نخواهند بود و این به نفع مصرف‌کنندگان است. کاربرانی که سفارشی‌سازی و آزادی‌های بی‌پایان را ترجیح می‌دهند، می‌توانند از اندروید استفاده کنند و کسانی که فقط یک تلفن ایمن، خصوصی، بادوام و کاربردی می‌خواهند، می‌توانند iOS را انتخاب کنند.

برچسب ها :

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!

کل :
میانگین :
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x