/ پزشکی / ویروس HPV
آنچه در این مقاله می‌خوانید

ویروس hpv یا ویروس پاپیلومای انسانی ویروسی است که به سادگی منتقل شده و درمانی برای آن وجود ندارد. در ادامه با جزئیات بیشتری به معرفی این ویروس می پردازیم.

 ویروس پاپیلومای انسانی Human papillomavirus یا HPV رایج ترین عفونت منتقله جنسی در انسان است. مردان و زنانی که فعالیت های جنسی بیشتری دارند، بیش از دیگران در معرض ابتلا به ویروس hpv هستند.

انواع مختلفی از ویروس hpv وجود دارد. برخی از آنها باعث زگیل های تناسلی می شوند و برخی دیگر منجر به بروز انواع سرطان می شوند. سالانه حدود 19400 زن و 12100 مرد در امریکا به سرطان هایی مبتلا می شوند که از ویروس hpv نشات می گیرند. واکسن hpv می تواند از شما در مقابل ویروس محافظت کند.

در ادامه به توضیح ویروس hpv، راههای انتقال ویروس hpv در بین مردم و نشانه های آن اشاره می شود.

ویروس hpv چیست؟

ویروس hpv از طریق رابطه دهانی، واژینال و رابطه مقعدی منتقل می شود. این ویروس می تواند منجر به بروز زگیل های تناسلی و انواع سرطان شود. گاهی در زمان تولد نوزاد ویروس hpv می تواند به نوزاد منتقل شود و منجر به بروز عفونت های واژینال یا سیستم تنفسی شود.

درمانی برای ویروس hpv وجود ندارد، اما واکسن یک روش موثر برای پیشگیری از آن است که باید در سن 11 تا 12 سالگی تزریق شود.

درمان ویروس hpv

انواع مختلف ویروس hpv دارای علائم متفاوتی هم هستند. همانطور که قبل از این هم بیان شد درمانی برای ویروس hpv وجود ندارد، اما علائم آن قابل بهبود هستند. پیشگیری از آن نیز از طریق واکسن امکان پذیر است.

زگیل تناسلی

زگیل ها که بر اثر ویروس hpv بروز می کنند، معمولا بدون درمان و به خودی خود برطرف می شوند. با این حال داروهایی وجود دارد که بر روی پوست مورد استفاده قرار می گیرند و برای رفع زگیل استفاده می شوند. یکی از این داروهای بدون نسخه اسید سالیسیلیک است.

داروهایی که توسط پزشک تجویز می شوند، عبارتند از:

پدفیلین Podophyllin (یک ماده شیمیایی که نزد پزشک استفاده می شود)

ایمیکویمود Imiquimod

پدوفیلاکس Podofilox

اسید تری کلرواستیک Trichloroacetic acid (یک ماده شیمیایی که نزد پزشک استفاده می شود)

در برخی موارد درمان بیماری با جراحی امکان پذیر خواهد بود. برخی روش های درمان عبارتند از:

– کرایوتراپی Cryotherapy : در این روش با استفاده از نیتروژن مایع بخش های غیر طبیعی پوست فریز می شوند.

– الکتروکوتر Electrocautery : از جریان الکتریکی برای سوزاندن قسمت های غیرطبیعی پوست استفاده می شود.

– لیزر درمانی : با استفاده از پرتو نور بافت های ناخواسته حذف می شوند.

– تزریق اینترفرون Interferon : این روش به دلیل خطر بالای عوارض جانبی و هزینه آن کمتر مورد استفاده قرار می گیرد.

– جراحی

لازم است در مورد بهترین روش رمانی با پزشک مشورت کنید. درمان بسته به نوع و محل زگیل انتخاب می شود.

به یاد داشته باشید که گرچه زگیل و تغییرات سلولی برداشته می شوند، اما ویروس در بدن باقی مانده و به بقیه منتقل می شود. هیچ درمانی برای از بین بردن کامل ویروس در بدن وجود ندارد.

نشانه های ویروس hpv

ویروس hpv به طور ناگهانی نشانه ای از خود ظاهر نمی کند و نشانه های آن معمولا سال ها بعد ظاهر می شوند. برخی از انواع ویروس ها منجر به زگیل تناسلی می شوند، در حالیکه برخی دیگر منجر به بروز سرطان می شوند.

رایج ترین نشانه مربوط به hpv زگیل است، به ویژه زگیل تناسلی. در برخی موارد زگیل تناسلی به شکل یک برآمدگی کوچک یا چند برآمدگی یا برامدگی های ساقه مانند بروز می کند. این زگیل ها معمولا فرج خانم ها یا احتمالا دهانه رحم و آلت تناسلی یا اسکروتوم در مردان را تحت تاثیر قرار می دهند. به علاوه ممکن است در اطراف مقعد یا کشاله ران ظاهر شوند.

این زگیل ها از لحاظ اندازه و شکل ظاهر متفاوت هستند و ممکن است کوچک، بزرگ یا مسطح و به شکل گل کلم باشند یا به شکل و رنگ گوشت باشند.

دیگر زگیل های مربوط به ویروس hpv که در بخش های دیگر بدن ظاهر می شوند عبارتند از:

– زگیل های معمولی : برآمدگی هایی هستند که بیشتر در دست ها و انگشت های دست و آرنج مشاهده می شوند.

– زگیل های سخت یا میخچه : به شکل دانه های سخت هستند و بیشتر در کف و پاشنه پا ظاهر می شوند.

– زگیل های مسطح : عموما بر روی کودکان، نوجوانان و جوانان تاثیر می گذارند و به شکل زائده های صاف و کمی برجسته ظاهر می شوند و کمی از پوست معمولی تیره تر هستند. این نوع زگیل ها بیشتر در صورت، گردن و بخش هایی که دچار خراشیدگی شده اند ظاهر می شوند.

 انواع واکسن HPV چیست؟

واکسن HPV شامل واکسن نه ظرفیتی (گارداسیل ۹)، واکسن چهار ظرفیتی (گارداسیل) و واکسن دو ظرفیتی به نام واکسن سرواریکس (Cervarix) است. این‌ها واکسن‌هایی هستند که از سازمان غذا و داروی ایالات‌متحده آمریکا، مجوز دریافت کرده‌اند. هر سه نوع این واکسن‌ها می‌توانند از انواع ۱۶ و ۱۸ HPV پیشگیری کنند. این انواع HPV در بیشتر موارد سرطان ناشی از این ویروس‌ها نقش دارند.

سن تجویز اچ پی وی و تعداد دفعات تزریق واکسن چیست؟

واکسن HPV به‌طور معمول برای دختران و پسران ۱۱ یا ۱۲ ساله توصیه می‌شود. اگرچه این واکسن را می‌توان از نه‌سالگی نیز تزریق کرد. بهتر است واکسن HPV زمانی برای دختران و پسران تزریق شود که آن‌ها تماس جنسی را شروع نکرده باشند. تحقیقات نشان داده است که دریافت واکسن در سنین کودکی با شروع زودتر فعالیت جنسی ارتباطی ندارد.

هنگامی‌که فردی به HPV آلوده شد ممکن است واکسن، آن‌قدرها برای او موثر نباشد یا اصلاً تاثیری نداشته باشد. از سوی دیگر، اثربخشی واکسن درصورتی‌که در سنین کم تزریق شود بیشتر است. تعداد دفعات تزریق واکسن برای کودکان زیر ۱۵ سال، دو دوز در فاصله شش ماه است اما برای افراد بالاتر از ۱۵ سال، این واکسن به صورت سه دوز تزریق می‌شود.

فواید واکسیناسیون HPV شامل چه مواردی است؟

همانطور که مطرح شد هر یک از این واکسن‌های HPV می‌توانند در برابر انواع ۱۶ و ۱۸ HPV از افراد محافظت کنند. این دو نوع HPV عفونت‌های پرخطری محسوب می‌گردند زیرا می‌توانند منجر به سرطان دهانه رحم، ولور یا مقعد شوند. واکسن‌های گارداسیل همچنین در برابر انواع ۶ و ۱۱ HPV از افراد محافظت می‌کنند

از سوی دیگر، برخی می‌پرسند چنانچه هر سه دوز واکسن به‌طور کامل دریافت نشود بازهم ایمنی در برابر HPV ایجاد می‌شود؟ پاسخ این سوال منفی است. برای اینکه از مزایای این واکسن بهره‌مند شوید لازم است هر سه دوز آن را دریافت کنید. ماندگاری ایمنی واکسن HPV نیز به صورت طولانی‌مدت است.

عوارض جانبی واکسن و موارد احتیاط چیست؟

احتمالاً مهم‌ترین ایراد واکسن HPV عوارض جانبی بالقوه آن است. بااین‌حال، عوارض واکسن، شایع نیستند و اکثر افراد عارضه جانبی جدی‌ای را تجربه نمی‌کنند. عوارض جانبی خفیف تا متوسط ‌بیشتر اتفاق می‌افتد اما بازهم این عوارض غیرمعمول هستند. عوارض جانبی خفیف تا متوسط ‌واکسن HPV می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

درد یا تورم در ناحیه تزریق

تب خفیف

سردرد

خستگی

درد عضلات

درد مفاصل

غش کردن

حالت تهوع

استفراغ

دل‌درد

اسهال

اگر این واکسن را دریافت کرده‌اید و عوارضی را تجربه می‌کنید لازم است با پزشک خود در این مورد صحبت کنید. برخی افراد نگران این موضوع هستند که واکسن HPV ممکن است عوارض جانبی جدی یا تاثیرات طولانی‌مدت مانند تاثیر بر روی باروری داشته باشد. بااین‌حال، مطالعات نشان می‌دهند که این واکسن، ایمن است و نمی‌تواند خطری جدی به همراه داشته باشد.

از سوی دیگر، واکسن HPV می‌تواند باعث بهبود قدرت باروری در برخی زنانی شود که به عفونت مقاربتی مبتلا شده‌اند. همچنین، لازم است بدانید این واکسن از برخی سرطان‌های مرتبط با HPV پیشگیری نمی‌کند. به همین دلیل مهم است که تست پاپ اسمیر و تست hpv را هرچند یک وقت بار انجام دهید. علاوه بر این، واکسن HPV از ابتلا به بیماری‌های مقاربتی دیگر جلوگیری نمی‌کند

تزریق واکسن HPV در منزل چه مزایایی دارد؟

واکسیناسیون یک روش ساده است و می‌تواند به‌راحتی در منزل و توسط یک پرستار آموزش‌دیده انجام شود. مزایای تزریق واکسن HPV در منزل شامل موارد زیر است:

بارزترین مزیت واکسیناسیون در منزل این است که می‌توانید در فضای راحت منزل خود خدمات پرستار را دریافت کنید، نه اینکه مجبور شوید مسیر طولانی به کلینیک را طی کنید و منتظر نوبت خود بمانید.

واکسن زدن برای کودکان، استرس‌زاست؛ بنابراین برای سهولت روند کار بهتر است که آن‌ها در فضای راحت خانه واکسینه شوند، در این صورت شما نیز می‌توانید به فرزندتان در آرام شدن، کمک بیشتری کنید.

واکسیناسیون در خانه به شما این امکان را می‌دهد که انتخاب روز و زمان واکسیناسیون را طبق برنامه انجام دهید، نه اینکه به خاطر کارهای دیگر، برنامه واکسیناسیون را به تعویق بیندازید.

منبع:

2

1

برچسب ها :

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!

کل :
میانگین :
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x