همه چیز درباره رشته آهنگسازی: بازارکار، درآمد، آینده شغلی، دانشگاه های برتر
موسیقی جزئی از زندگی است. هنر موسیقی در بسیاری از مراسم از جمله مهمانی ها، مراسم مذهبی، عروسی ها، نقش بسیار زیادی در انتقال احساسات به فرد دارد. رشته آهنگسازی یکی دیگر از رشته های کنکور هنر است که طرفدران زیادی دارد.
با وجود پرطرفدار بودن این رشته توسط داوطلبان و کاربردی بودن آن، هنوز هم والدینی هستند، که با ورود فرزندانشان به این رشته به دلیل عدم شناخت کافی از این رشته، بازارکار و درآمد آن، مخالف هستند.
همان طور که می دانید مشاوران تحصیلی اپلیکیشن جامع کنکور(فسفر) به منظور تصمیم گیری راحت داولطلبان برای انتخاب رشته، مدت هاست به معرفی رشته های دانشگاهی و بررسی موقعیت های شغلی آنها می پردازد. این بار هم تصمیم به ارائه مطلبی در حوزه رشته آهنگسازی برای آشنایی بیشتر شما پرداخته است تا شاید با خواندن این مطلب و دریافت اطلاعات کافی بتوانید افراد مخالف با شما برای انتخاب این رشته را، موافق کنید.
هر فردی روزانه در زندگی با هنر موسیقی سر و کار دارد و تمایل دارد، موسیقی های متنوعی را گوش دهد. آهنگسازان درواقع نویسندگان موسیقی هستند و نت های قطعات موسیقی را برای اجرای ارکستر یا نوزانده با هم ترکیب می کنند. آهگسازان باید با سازهای موسیقی به خوبی آشنا باشند و حداقل یک ساز به ویژه پیانو را خوب بنوازند.
آهنگساز برای هر چیزی که به موسیقی نیاز داشته باشند می تواند به اصطلاح متن موسیقی بنویسد و تعیین کند که یک ترانه با چه سبکی (راک، پاپ، رپ و …)، در چه دستگاهی (شور، ماهور، همایون و …)، با چه صدایی ولحنی باید اجرا و خوانده شوند. همچنین یک آهنگساز اختیار تعیین اینکه در کدام قیمت ترانه باید اوج با فرود هم باشد، دارد.
این افراد ممکن است برای یک فیلم، تبلیغات تلویزیونی، گروه های موسیقی، تئاتر و … موسیقی بنویسند. اگر علاقه مند به آشنایی با دیگر رشته های موسیقی مانند “نوازندگی موسیقی ایرانی” و “نوازندگی موسیقی جهانی” هستید، می توانید به لینک مطالب در سایت فسفر مراجعه کنید.
همان طور که برای موفقیت در رشته عکاسی، رشته مجسمه سازی، رشته هنر سفالگری داشتنی دستانی توانای و جسمی سالم نیاز است، برای موفقیت در رشته آهنگسازی نیز به گوش خوبی برای شنیدن موسیقی نیاز است.
تا صحبت از دانشجویان رشته موسیقی می شود، بیشتر مردم ذهنشان سمت پسرانی می رود که موهای فر دارند و لباسی گشاد به تن کرده اند و به قول آنها ظاهری مناسب عرف جامعه ندارند. بیشتر مخالفت خانواده ها علاوه بر مشخص نبودن آینده شغلی این رشته، تغییر ظاهر و لباس پوشیدن فرزندانشان به این سبک پوشش ها است.
اما در واقع اگر خوب به اطراف نگاه کنید خیلی از افرادی هستند، که بر حسب اقتضای شغلی، باز هم پوششی مناسب عرف و دیگر شرایط دارند. اینطور که نیست هر کسی که قصد ورود به این رشته را دارد، حتما باید اینگونه فکر کند و لباس بپوشد، در عوض این افراد باید بسیار افرادی هنری و خلاق باشند و به ساخت موسیقی های اصیل علاقه داشته باشند.
داشتن استعداد در موسیقی یکی دیگر از شرط های لازم برای ورود به این رشته است، که معمولا در دوران کودکی با حضور در کلاس های موسیقی این استعداد خودش را نشان می دهند، این افراد معمولا به نواختن حداقل چند ساز علاقه داشته باشند و به خوبی نت ها را می شناسند. از دیگر شرایط لازم برای ورود به این رشته میتوان به آشنایی با علم موسیقی، داشتن صبر و پشتکار زیاد، مهارت های ارتباطی مناسب، آشنایی با برخی نرم افزارهای و تکنولوژی های روز اشاره کرد.
معارف اسلامی 1 و 2، اخلاق و تربیت اسلامی، متون اسلامی و ریشه های آن، انقلاب اسلامی و ریشه های آن، فارسی، زبان خارجی، تاریخ اسلامی، تربیت بدنی 1 و 2.
تحلیل مبانی نظری موسیقی، هارمونی 1و 2، سرایش 1و 2و 3و 4، مبانی فیزیک صوت، تربیت شنوایی 1 و 2، پیانوی عمومی 1و2و3.
پیانو 4و5و6، تاریخ موسیقی جهان 1و2، آشنایی با آهنگسازی قرن بیستم، آواز جمعی 1و 2، تاریخ موسیقی جهان، آشنایی با موسیقی ایران 1 و 2، پیوند شعر و موسیقی آوازی، کاربرد کامپیوتر در موسیقی، سازشناسی و موسیقی ایرانی، سازشناسی موسیقی جهانی 1و 2.
هارمونی 3و4، کنترابوان 1و2و4و5، فرم مقدماتی موسیقی، فرم موسیقی 1و2و3، ارکستراسیون 1و2و3و4، آهنگسازی 1و2و3و4و5، پارتی تور خوانی، آهنگسازی براساس موسیقی ایرانی 1.
این رشته در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد دارای گرایش خاصی نیست و به صورت عمومی ارائه می شود.
وضعیت ادامه تحصیل در رشته آهنگسازی در مقاطع بالاتر
در حال حاضر امکان ادامه تحصیل در این رشته تنها تا مقطع کارشناسی ارشد وجود دارد، افرادی که علاقه مند به تحصیل در این رشته برای مقاع بالاتر مانند دکترا می توانند به خارج از کشور مهارجرت کنند.
یکی از دغدغه های اصلی داوطلبان برای ورد به هر رشته، بازارکار آن رشته است. یک آهنگساز معمولاً از پشت کامپیوتر خود در استودیوی ضبط خود شروع به کار می کند. آهنگساز با استفاده از نرم افزارهای رایانه ای نت های موسیقی را می نویسد و اجرا می کند.
افرادی که از این رشته فارغ التحصیل می شوند، میتوانند به تدریس در آموزشگاه های آزاد، دانشگاه ها، وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی، آموزش و پرورش بپردازند. این رشته واقعا به مهارت زیادی برای ورود به بازارکار نیاز دارد، بلکه ما دانشجویانی را می بینیم که در این رشته در حال تحصیل هستند، اما به دلیل داشتن مهارت کاری، ذوق و علاقه، علاقه به این رشته و آموزش مشغول به کار هستند و شاید درآمد برخی از این افرادی بهتر از فارغ التحصیلان رشته های دیگر باشد.
شاید الان به این وضوع دارید فکر می کنید، که به دلیل داشتن متقاضی زیاد در این رشته، این حرفه اشباع نشده است؟
موسیقی و آهنگسازی روندی نیست که به پایان برسد. روزانه با افراد زیادی روبرو هستیم که سلیقه های متفاوت در موسیقی دارند و این خلاقیت آهنگساز است که با قرار دادن نت های موسیقی، آهنگ و سبک جدید را ارائه دهد. خیر بازار کار این رشته اشباع نشده است و این حرفه تا سال 2026 رشد بسیاری خوبی خواهد داشت.
اگر بخواهیم درباره آینده و تضمین شغلی این رشته برای شما صحبت کنیم، می توانیم بگوییم که این رشته شاید مانند خیلی دیگر از رشته دارای آینده شغلی تضمین شده با مزایا زیادی نباشد، اما اینطور نیست که شما در چند سال آینده بیکار شوید. البته اگر جذب وزارت فرهنگ و ارشاد، آموزش و پرورش شوید، برای چندسال که قرارداد دارید، خیالتان راحت است. اما اگر علاقه مند به کارهای آزاد و یا راه اندازی آموزشگاه داشته باشید، در مسیر کاری خود شاید با کمی چالش های مالی و کاری روبرو شوید.
اگر به طور کلی بخواهیم صحبت کنیم، افراد تحصیل کرده در این رشته می توانند در جذب مکان های دولتی مانند صدا و سیما، آموزش و پرورش و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مشغول به کار شوند. اگر این افراد به حضور در مکان های دولتی علاقه ندارند، می توانند نسبت به راه اندازی استدیو موسیقی، آموزشگاه های آزاد موسیقی؛ در صورت داشتن داشتن سرمایه و تجربه کافی اقدام کنند.
میزان حقوق این افراد با توجه به اینکه در جایی استخدام باشند و یا به صورت ساعتی کار کنند، مانند سایر رشته های متفاوت است. افرادی که در این رشته استخدام می شوند، حقوق متوسطی طبق وزرات کار دریافت می کنند. افرادی که در آموزشگاه تدریس می کنند و یا به به تدریس در آموزشگاه های آزاد می پردازند، گرچه مزایای شغلی های دولتی را ندارند، اما در صورت چند شغله بودن می توانند درآمد خیلی خوبی را داشته باشند. البته درآمد افرادی که درآموزشگاه های آزاد تدریس می کنند، بستگی به ساعت تدریس، تعداد شاگردها دارد. متوسط حقوق ماهانه مشاغل این حوزه مبلغی حدود 4 میلیون تومان است.
همانطور می دانید، بهترین منبع مشاهده دانشگاه های ارائه دهنده یک رشته، دفترچه انتخاب رشته انتشار یافته در سایت سازمان سنجش است. با توجه به انتشار دفترچه دفترچه کنکور سراسری 99 در سایت سازمان سنجش، دانشگاه هنر(محل تحصیل کرج)، دانشگاه هنر اصفهان تنها دانشگاه ها اراده دهنده این رشته در ایران هستند، که جزء دانشگاهای خوب این رشته به حساب می آیند.
منبع :