معرفی رشته کارگردانی سینما
معرفی رشته کارگردانی سینما: رشته سینما، رشته ای بسیار جذاب است که علاقمندان زیادی دارد. البته برای پیشرفت و گسترش در این هنر، مانند بسیاری از حوزه ها باید مسیری علمی و آکادمیک را طی کرد. به همین خاطر در دانشگاه های کشور ما نیز رشته سینما برای پرورش متخصصان کارآمد و توانمند در حوزه سینما شکل گرفته است.
دانشجویان رشته سینما باید شم هنری، استعداد و علاقه فراوان به سینما داشته باشند. پورتال آسمونی در این بخش به معرفی کامل رشته کارگردانی سینما می پردازد که از شما همراهان همیشگی دعوت می کنیم تا پایان این مقاله ما را همراهی کنید.
سینما هنری است مبتنی بر ضبط تصویری حوادث و ترکیب خاص و عرضه آنها توام با صدا که با طرح مفاهیم گوناگون به طور بیانی ویژه در عرضه هنرها تجلی میکند. نوع و کیفیت ارتباط این رشته با سایر رشتههای هنری به گونهای است که میتواند از همه آنها به طور کمکی سود جوید. سینما با طرح مجموعهای ترکیبی از تصاویر و اصوات و با در نظر داشتن اصول حاکم بر این هنرها، به بیانی دست مییابد که مخصوص هنر سینما است.
هنر سینما از نظر محتوا مبتنی بر زمینههای علوم ارتباطات، گوناگون علوم انسانی، ادبیات و رشتههای مختلف هنری بوده و از نظر تکنیکی از مباحث فیزیک صوت، شیمی، مکانیک و الکترونیک استفاده میکند.کارشناسی سینما یکی از دورههای آموزشی عالی است که هدف آن تأمین افراد متعهد و متخصص دراین رشته است تا نیازهای روزافزون جامعه رادر زمینههای مختلف هنر سینما پاسخ گو باشد. این رشته دارای 4 گرایش تدوین، فیلمنامه نویسی، کارگردانی و فیلمبرداری است.
دیگر نگاه به سینما متوقف به یک نور، صدا، حرکت نیست، کات زدن و سکانس بندی فیلمها گرچه عبارتهای ساده و ماندگار سینما است، اما این رشته علوم بسیاری را ، که برخی از آن علوم آنقدر وارد حوزههای تخصصی میشوند که در نگاه اول ارتباط شان با سینما دور از ذهن مینماید، را در بر می گیرد.
سینما صنعتی پولساز و صاحب نام شده است. مجموعه 4 گرایش فیلم نامهنویسی- کارگردانی- تدوین و فیلمبرداری ارکان اصلی آن هستند.
دارا بودن شمّ هنری، استعداد و علاقه همچنین تجربیات هنری ، علاقه و استعداد ذاتی به تئاتر جز عوامل تعیین کننده و بی بدیل این رشته هستند.
اطلاعات عمومی هنر، آشنائی با عکاسی، روحیه اجتماعی قوی، داشتن قدرت بیان خوب، خلاقیب ذهنی بالا همچنین تسلط بر زبان و ادبیات فارسی بخصوص در گرایش فیلمنامهنویسی از عوامل مهم برای انتخاب این رشته است.
ضریب دروس و خلاقیت تصویری و تجسمی خلاقیت نمایش 4و2 است .
درس های مشترک در گرایشهای مختلف سینما:
آشنایی با هنر در تاریخ، فرهنگ عامه، آشنایی با هنرهای تجسمی، آشنایی با ادبیات کهن ایران و جهان، آشنایی با ادبیات معاصر ایران و جهان، تاریخ فلسفه، جامعهشناسی، اصول و مبانی ارتباطات، موسیقی، طراحی مقدماتی، روانشناسی، تمثیل شناسی، تاریخ اجتماعی ایران، معماری، ریتم در هنرها، تاریخ سینما، عکاسی، گزارشنویسی، تاریخ اجتماعی جهان، شناخت رنگ، مبانی هنرهای نمایشی، مبانی تدوین، اصول فیلمنامهنویسی، اصول فیلمبرداری، اصول کارگردانی.
صدا، لابراتوار فیلم، آشنایی با نقاشی متحرک، تولید برنامههای تلویزیونی، مستندسازی، آشنایی با سبکهای سینمایی، موسیقی فیلم، تدوین، موسیقی، شناخت تحلیلی تدوین، تئوریهای تدوین، ترکیب بندی تصویر، پروژه نهایی.
آشنایی با متون نمایشی فیلم، سبکهای ادبی جهان، تحلیل فیلم، شخصیتشناسی، تاریخ ادبیات نمایشی، فیلمنامه نویسی، آشنایی با شعر در ایران و جهان، آشنایی با ادبیات کودکان، قصه در ادیان،نمایشنامهنویسی، داستاننویسی، تحلیل فیلمنامه، تصویرنامه نویسی، پروژه نهایی.
آشنایی با نقاشی متحرک، صدا، لابراتوار فیلم، تولید برنامههای تلویزیونی، آشنایی با متون نمایشی، مستندسازی، جلوههای خاص، اصول بازیگری، کارگردانی، تحلیل فیلم، آشنایی با سبکهای سینمایی، موسیقی فیلم،شیوههای رهبری بازیگر، مدیریت تولید، پروژه نهایی.
صدا، لابراتوار فیلم، ترکیببندی تصویر، گریم، تصویربرداری، جلوههای خاص، فیزیک نور و عدسی، شناخت ابزار فیلمبرداری، فیلمبرداری در نقاشی متحرک، تحلیل فیلم، پرسپکتیو رنگ و نور، نورپردازی،فیلمبرداری، شناخت مواد خام،پروژه نهایی.
فارغالتحصیلان این رشته به عنوان گروهی از هنرمندان جامعه در منتقل کردن مفاهیم فرهنگی، هنری و اجتماعی نقش بزرگی دارند. این فارغتحصیلان توانایی عهده دارشدن مسئولیتهای موجود در هنر سینما اعم از کارگردانی، فیلمبرداری، فیلم نامه نویسی، تدوین را دارا بوده، میتوانند جذب مرکز های هنری و آموزشی گردند .
ساخت فیلم با عوامل غیر حرفه ای و حرفه ای
دستیار کارگردان
و دستیار فیلم بردار
دستیار تدوین و نورپردازی
طراحی و نقاشی صحنه
کارگردان سینما
تولید برنامه های سینما
طراحی گریم و ماسک
نویسنده فیلمنامه
و …
رشته کارگردانی سینما
از جمله وظایف و مسئولیتهای شغل کارگردانی عبارتند از انتخاب داستان فیلم ( فیلمنامه)، تنظیم فیلمنامه و تفکیک لحظات داستانی آن ، آماده سازی فیلمنامه جهت تبدیل به تصویرهای متعددی که پس از بدنبال هم قرار گرفتن این تصاویر، مجموعه یک فیلم ساخته می شود، انتخاب بازیگران اداره و رهبر بازیگران ،انتخاب عوامل پشت دوربین اعم از فیلمبردار، دستیاران ، عوامل فنی ، گروه دکور، گریمور، عکاس ، صدابردار، آهنگساز ، تدوین کننده، صداگذار، رهبری ، عوامل پشت دوربین و توجیه نوع موسیقی مناسب و دلخواه به آهنگساز ، شنیدن و انتخاب یا رد موسیقی ضبط شده، ترکیب و ادغام کلیه صداهای انتخاب شده ( میکس)، رهبری در ساخت آنونس ( معرفی نامه خیلی کوتاهی از فیلم) جهت تبلیغ در رسانه های گروهی و سینماها( پیش پرده)
دارا بودن قوای جسمانی کافی برای فعالیت جسمی و فکری در حین رهبری فیلمسازی ضروری است. کارگردان برای انجام وظیفه خویش نیازمند است که دارای سلامت بینائی ، شنوائی و گفتاری باشد. داشتن ذوق و استعداد هنری ، آگاهی و اطلاعات علمی، سیاسی و اجتماعی، توانائی جهت برقراری روابط انسانی، دقت علمی ، هنری و پشتکار علمی از عوامل بسیار مهم در موفقیت یک کارگردان می باشد.
داشتن مدرک تحصیلی دانشگاهی برای احراز این شغل شرط ضروری نیست و لیکن در صورتی که فردی مایل به تحصیل دانشگاهی در این رشته باشد، می بایست ابتدا در امتحان ورودی دانشگاه شرکت کند و پس از پذیرفته شدن در این رشته به تحصیلات تخصصی بپردازد و در حین تحصیل پاره ای از آموزشهای لازم را فرا گیرد.
فردی که فاقد مدارک تحصیل دانشگاهی می باشد، می تواند از دو طریق به احراز این شغل نایل آید. یکی کارآموزی از طریق تجربی در یکی از رشته های فیلمسازی و دیگری اقدام به مطالعات مستمر و جدی در زمینه این رشته و نیز کسب تجارب عملی ، دانستن حداقل یک زبان خارجه در احراز این شغل بسیار مهم است.
4 مرکز علمی برای تحصیل در این رشته در کشور ما وجود دارد: 1- دانشگاه هنر 2- دانشکده صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران 3- دانشکده هنرهای دراماتیک 4-مرکز آموزش فیلمسازی
مدت تحصیل و دوره کارآموزی در 2 مرکز اول ، 4 سال می باشد که پس از پایان این دوره دانشجو مدرک لیسانس یا کارشناسی را اخذ می نماید. در مراکز سوم و چهارم مدت دوره آموزش 2 سال می باشد. تحصیل در هر یک از مراکز فوق هزینه های مختصری را نیاز دارد که مشتمل بر هزینه تهیه کتب و جزوات لازم و لوازم التحریر و غیره می باشد. خرید لوازم دستگاههای فیلمسازی ضروری نیست و در هر یک از مراکز وسایل و ابزاری برای تجربه عملی دانشجویان به تعداد معدودی موجود است.
کارگردان در محیط کار خود ناگزیر به برقراری روابط با افراد بسیاری میباشد. محل و محیط کار کاملاً متغیر است و بستگی به داستان فیلم دارد و این محل از یک فیلم به فیلم دیگر تغییر می کند و کارگردان ناچار است که داستان فیلم هر نوع محلی را که ایجاب کند در آن مشغول به انجام وظیفه گردد. این شغل معمولاً به صورت آزاد ارائه می گردد و سازمانهای معدودی هستند که به استخدام کارگردان مبادرت می ورزند، از جمله وزارت ارشاد اسلامی . کارگردان وسایل کار خاصی ندارد و از آنجا که رهبر گروه است، بیشتر ذهن و توانائیهای جسمی – فکری ابزار کار او هستند.
حقوق کارگردان بستگی به نوع فیلم و سوابق او دارد. مزایای شغلی نیز کاملاً نامشخص است و بستگی به قابلیتی دارد که کارگردان از خود نشان می دهد، و به همین نسبت تهیه کننده به دستمزد وی می افزاید. در مورد شرایط ارتقاء شغل نیز باید گفت که هر گونه قابلیت و تلاش مفیدی که کارگردان از خود نشان دهد، عاملی خواهد بود برای ارتقای این شخص در شغلش.
بدلیل اینکه این شغل با همکاری گروهی از افراد انسانی صورت می پذیرد، کارگردان بایستی دارای تحمل کافی در برخورد با افراد باشد و سعی در ایجاد یک رابطه دوستانه توام با قاطعیت داشته باشد.
این شغل به دلیل نیازهای روزافزون جوامع، رو به گسترش و تکامل می باشد و نه تنها احتمال زوال آن نیست، بلکه هر روز بیشتر از پیش سعی بر استفاده از ابزار پیشرفته تر برای فیلمسازی می باشد.
وزارت ارشاد اسلامی ، بنیاد سینمائی فارابی ، موسسه امور سینمایی بنیاد مستضعفان، حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی ، مرکز آموزش اسلامی فیلمسازی، صدا و سیمای جمهوری اسلامی.
منبع:
رشته کارگردانی سینما