طبع کشک خشک و مایع یا کشک ساییده یکسان است و با هم فرقی ندارند. برای بهره بردن از خواص کشک و مصرف غذاهایی مثل کشک بادمجان باید طبع و مزاج کشک را بشناسیم و آن را با مصلح مصرف کنیم.
اگر آشنایی با خواص کشک و ارزش غذایی این ماده خوشمزه داشته باشید احتمالا کشک مایع یا خشک را به طور مرتب مصرف میکنید تا هم از طعم بی نظیر و هم فواید سلامتی آن بهره مند شوید. اما طبع کشک چیست؟ کشک را باید با چه موادی مصرف کرد تا طبع آن متعادل شود و ضرر نداشته باشد؟ در این مطلب به این موضوع میپردازیم تا از این به بعد با خیال راحت تری کشک را به درستی مصرف کنید.
طبع کشک سرد و خشک است و برای افراد دارای طبع گرم یک خوراکی ایده آل است مخصوصا برای کسانی که دچار غلبه صفرا هستند قابض است و موجب تسکین تیزی صفرا و خون میشود. اما برای افرادی که دارای طبع سرد هستند، مخصوصا در صورتی که دچار غلبه سودا هستند کشک حتما باید با مصلح مصرف شود.
کشک از فرآورده های فرعی شیر و از لبنیاتی است که به روش سنتی از جوشاندن، تغلیظ و یا خشک کردن دوغی که پس از کره گیری باقی می ماند تهیه میشود و یا از ماست بدون چربی درست می شود.
کشک منبعی سرشار از پروتئین و کلسیم است و میتواند احتیاجات بدن را از نظر مواد معدنی موجود در شیر تامین کند و جایگزینی برای شیر باشد. مواد معدنی کشک شامل کلسیم، منیزیم، آهن، سدیم و پتاسیم میشود. میزان کلسیم در ۳۰ گرم کشک تازه بدون نمک و چربی، برابر با میزان کلسیم در یک لیوان شیر ۲۵۰ سی سی است.
تحقیقات نشان داده است که کلسیم و فسفر موجود در کشک و نسبت مناسب این دو ماده غذایی در ترکیب کشک، برای پیشگیری از بروز پوکی استخوان بسیار موثر است. مهمترین فواید درمانی و خواص کشک، سلامت و استحکام استخوانها، پیشگیری از ابتلا به اختلالات گوناگون عصبی، تنظیم هاضمه و پیشگیری از اسهال است.
کشک مادهای غذایی سرشار از کلسیم و فسفر است و مصرف آن به تقویت استخوانها و دندانها کمک شایانی خواهد کرد. پیشگیری از پوکی استخوان، حفظ تراکم استخوانی، پیشگیری از پوسیدگی دندانها، کمک به استحکام استخوانی و رشد بهتر کودکان و نوجوانان از خواص کشک است.
کشک سرشار از پتاسیم است و از این رو تنظیم و کنترل فشار خون یکی از بارزترین خواص کشک است. این ماده به آرام شدن رگهای خونی و پیشگیری از انقباض آنها که یکی از دلایل افزایش فشار خون است، کمک میکند. این ماد معدنی برای متعادل کردن اثرات منفی سدیم در بدن نیز موثر است.
کشک کالری کمی دارد و مصرف آن علاوه بر احساس سیری، به دلیل داشتن مقدار کالری کم، به کاهش وزن سالم کمک میکند.
کشک یک ماده غذایی تخمیر شده است و فواید فراوانی برای حفظ سلامت مغز دارد. پروبیوتیکهای موجود در کشک، نقش مهمی را در حفظ تعادلی سالم بین مغز و روده ایفا میکنند. مغز و روده از طریق غدد درونریز HPA axis به یکدگیر متصل هستند.
کشک دارای مقادیر فراوان ماده پیشساز گلوتاتیون است. این مواد به خوبی از دستگاه گوارش جذب می شوند. گلوتاتیون با کنترل رادیکالهای آزاد، از بروز سرطانها، تسریع شدن روند پیری و کاهش طول عمر پیشگیری میکند.
برای جوان سازی پوست خود می توانید از ماسک کشک استفاده کنید. همچنین کشک میتواند تیرگی دور چشم را کاهش دهد. برای این کار یک پنبه آغشته به کشک را به مدت ۱۰ دقیقه زیر چشم بگذارید و تیرگی دور چشم را کاهش دهید. برای رفع سوختگی ناشی از آفتاب و لکه های قهوه ای ناشی از آن نیز مخلوط کشک و آبلیمو یا کشک و زردچوبه میتواند مفید واقع شود.
اگر کشک را قبل از شامپو کردن به موهایتان بمالید موهایی درخشان و نرم خواهید داشت. همچنین ضماد کشک و مالش کشکاب برای درمان ریزش مو و پیشگیری از طاسی و کچلی بسیار مفید است.
کشک حاوی اسیدهای الی فراوان است و به ضدعفونی کردن دستگاه هاضمه (معده، روده کوچک و روده بزرگ) کمک میکند. البته از آنجایی که کشک تا حدودی نفاخ است برای هضم راحتتر و اثربخشی بیشتر آن پیشنهاد میشود. بنابراین کشک را میتوانید همراه با نعنای خشک میل کنید.
کشک سرشار از پروتئین و نکته خوب اینکه چربی ندارد. بنابراین، برای افراد در سن رشد، زنان باردار، مادران شیرده و سالمندان و ورزشکاران بسیار مفید است و سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند.
طبع کشک
منبع:
سرکه اسید است یا باز؟ آیا خاصیت اسیدی یا بازی در انواع سرکهها متفاوت است؟ میزان PH سرکه معمولی و سرکه سیب چقدر است؟ برای دریافت پاسخ سوالات همراه ما باشید.
سرکهها محلولهایی هستند که از دیرباز علاوه بر طعم دهندگی دارای خواص دارویی بینظیری نیز هستند. استفاده از سرکهها در انواع غذاها بسیار مرسوم است و این نوع مصرف به صورت یک عادت در بین مردم رواج پیدا کرده است. اگر از دیدگاه علمی به این موضوع نگاه کنیم خواهیم فهمید که درجه PH یا خاصیت اسید و بازی سرکه موجب استفاده از آن در غذاها به عنوان چاشنی شده است. به نظر شما سرکه اسید است یا باز؟
pH یک مقیاس است که با توجه به آن میتوان مواد اسیدی و قلیایی را مشخص کرد. محدوده تغییرات pH بین ۰ تا ۱۴ است.
بدن انسانها در محدوده قلیایی بین ۷.۳۵ تا ۷.۴۵ قرار دارد و هر گونه خارج شدن از این محدوده ممکن است آسیبهای جبران ناپذیری به اعضای مختلف بدن وارد نماید.
غلظت اسید استیک در سرکههای خوراکی موجود در بازار که بیشتر مصرف آشپزخانهای دارند، بین ۴ تا ۸ درصد و سرکههایی که برای تهیه ترشیجات استفاده میشوند، تا ۱۸ درصد میباشد. سرکه طبیعی همچنین حاوی مقدار کمی اسید تارتریک، اسید سیتریک و دیگر اسیدهای گیاهی است. سرکه از زمان باستان مورد استفاده بوده و یکی از مواد مهم آشپزی در اروپا و آسیا است.
pH سرکه بستگی به این دارد که چقدر سرکه در آن موجود است. تجاریترین سرکههای سفید مقطر، حاوی ۵ درصد استیک اسید هستند در نتیجه مقدار pH آنها بین ۲.۵ تا ۲.۷ است.
افرادی که رژیم غذایی قلیایی را دنبال میکنند معمولا نگران تاثیر غذاها بر pH بدن شان هستند. به همین دلیل برخی از افراد تست از pH برای تعیین و تنظیم pH بدن استفاده میکنند. همانند بیشتر غذاهای اسیدی، تحقیقات نشان داده اند که سرکه موجب اسیدی شدن ادرار میگردد.
نوع سرکه | میزان PH |
سرکه سفید | ۲.۵ – ۲.۷ |
سرکه سیب | ۲ – ۳ |
سرکه آناناس | ۲.۸- ۲.۹ |
سرکه برنج | ۳ |
سرکه بالزامیک | در حدود ۴ |
سرکه را تقریبا می توان از هر نوع ماده ای که حاوی شکر است تهیه کرد از جمله میوه ها، سبزیجات و غلات. مخمر ها ابتدا شکر را تخمیر و به الکل تبدیل می کنند و سپس توسط باکتری ها به استیک اسید یا سرکه تبدیل می کنند.
همانطور که گفته شد سرکه خاصیتی اسیدی داشته و میتوان از آن در برخی موارد به عنوان پاک کننده نیز استفاده کرد. پیش از مطالعه این مقاله میدانستید که سرکه اسید است یا باز؟ نظر شما پیرامون عدد PH انواع سرکهها چیست؟ لطفا نظرات و پیشنهادات خود را در انتهای همین مطلب با ما به اشتراک گذارید.
خاصیت اسیدی سرکه
منبع: