بیماری سرطان کلیه چیست؟ هر فرد 2 کلیه دارد که در بالای کمر در دو طرف ستون فقرات قرار دارد. این اندامهای با رنگ قهوهای مایل به قرمز، هر کدام تقریباً اندازه یک مشت کوچک هستند. آنها به پشت بدن نسبت به قسمت جلویی نزدیکترند .
کلیهها برای از بین بردن ناخالصیها، مواد معدنی و نمک اضافی و آب اضافی خون را فیلتر میکنند. همه روزه کلیه ها حدود 200 کوارتز خون را فیلتر می کنند تا 2 کوارتز ادرار تولید شود. همچنین کلیهها هورمونهایی که به کنترل فشار خون، تولید گلبولهای قرمز و سایر عملکردهای بدن کمک میکنند را تولید میکنند.
بیشتر افراد 2 کلیه دارند. هر کلیه به طور مستقل کار میکند. این بدان معنی است که بدن میتواند با 1 کلیه به صورت کامل و درست فعالیت کند. به وسیله دیالیز که یک فرایند مکانیزه است، میتوان بدون فعالیت درست کلیهها زندگی کرد. دیالیز از طریق خون به نام همودیالیز “hemodialysis” یا با استفاده از حفره شکمی بیمار به نام دیالیز شکمی “peritoneal dialysis” انجام میشود.
سرطان کلیه هنگامی شروع میشود که سلولهای سالم در یک یا هر دو کلیه تغییر کرده و از کنترل خارج شوند و تودهای به نام تومور قشر کلیوی تشکیل شود. این بیماری میتواند بدخیم، تنبل (بیتحرک) یا خوش خیم باشد. و تومور بدخیم سرطانی است که میتواند در سایر نقاط بدن رشد و گسترش یابد. تومور بیتحرک نیز سرطانی است اما این نوع تومور به ندرت در سایر قسمتهای بدن شیوع مییابد. تومور خوش خیم بدان معنی است که تومور میتواند رشد کند اما گسترش نمییابد.
بیماری سرطان کلیه چیست
چندین نوع سرطان کلیه وجود دارد:
دانستن این که کدام نوع سلول، تومور کلیه را تشکیل میدهد به پزشکان کمک میکند تا درمان را انجام دهند. آسیب شناسان بیش از 30 نوع مختلف سلول سرطانی کلیه را شناسایی کردهاند. آسیب شناس، یک پزشک متخصص برای تفسیر تستهای آزمایشگاهی و ارزیابی سلولها، بافتها و اندامها جهت تشخیص بیماری است. اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT) یا تصویربرداری با رزونانس مغناطیسی (MRI) همیشه نمیتواند تفاوت بین تومورهای قشر کلیوی خوش خیم، بی تحرک یا بدخیم کلیه را قبل از عمل نشان دهد.
متداولترین انواع سلولهای سرطانی کلیه در زیر ذکر شده است. به طور کلی، طبقه دستهبندی تومور به درجه تمایز سلولها و نه به سرعت رشد آنها اشاره دارد.
بیماری سرطان کلیه چیست
معمولاً در مراقبت از سرطان، متخصصان مختلفی با یکدیگر همکاری میکنند تا بتوانند برنامه درمانی کلی بیمار را که ترکیبی از انواع مختلف درمانها باشد، بیابند. به این تیم متخصص، چندرشتهای گفته میشود. معمولاً در مورد سرطان کلیه، تیم مراقبتهای بهداشتی شامل این افراد میشوند:
تیمهای مراقبت از سرطان شامل تعداد زیادی از متخصصان مراقبتهای بهداشتی، مانند دستیاران پزشک، پرستاران، پرستاران انکولوژی، مددکاران اجتماعی، داروسازان، مشاوران، متخصصان رژیم غذایی و سایرموارد هستند.
گزینهها و توصیههای درمانی به عوامل مختلفی از جمله نوع سلول و مرحله سرطان، عوارض جانبی احتمالی و ترجیحات و سلامتی بیمار، بستگی دارد. وقت بگذارید تا در مورد تمام گزینههای درمانی خود بیاموزید و حتما در مورد چیزهایی که نامشخص است سؤال کنید. با پزشک خود در مورد اهداف هر درمان صحبت کنید و آنچه را در حین درمان میخواهید، بیان کنید. این نوع گفتگوها “تصمیمگیری مشترک” نامیده میشوند. تصمیمگیری مشترک زمانی است که شما و پزشکان با یکدیگر صحبت میکنید تا درمانی را که متناسب با اهداف مراقبت و درمان شما باشد، انتخاب کنید. تصمیمگیری مشترک برای سرطان کلیه از اهمیت ویژهای برخوردار است زیرا گزینههای مختلف برای درمان وجود دارد.
سرطان کلیه اغلب با جراحی، درمان هدفمند، ایمونوتراپی یا ترکیبی از این درمانها درمان میشود. گاهی اوقات پرتو درمانی و شیمی درمانی نیز استفاده میگردد. افراد مبتلا به سرطان پیشرفته کلیه به نام سرطان متاستاتیک، اغلب چندین خط درمانی را دریافت میکنند. این بدان معناست که درمانها یکی پس از دیگری انجام میشود.
جراحی برداشتن تومور و برخی از بافتهای سالم اطراف آن در طی یک عمل جراحی است. اگر سرطان فراتر از کلیهها گسترش نیافته باشد، عمل جراحی برای برداشتن تومور یا بخشی از کلیه و احتمالاً بافت و غدد لنفاوی مجاور، تنها درمان مورد نیاز میباشد.
انواع جراحیهای مورد استفاده در سرطان کلیه شامل مراحل زیر است:
–نفرکتومی رادیکال “Radical nephrectomy”: جراحی برای برداشتن تومور، کلیه و بافت اطراف آن، نفراکتومی رادیکال نامیده میشود. اگر بافت مجاور و غدد لنفاوی اطراف نیز تحت تأثیر این بیماری قرار بگیرند، نفرکتومی رادیکال و دیسکسیون “dissection” غدد لنفاوی انجام میشود. در حین جداشدگی گرههای لنفاوی، غدد لنفاوی متاثر از سرطان نیز برداشته میشوند. اگر سرطان به غده فوق کلیوی یا رگهای خونی مجاور گسترش یافته باشد، جراح ممکن است طی یک عمل به نام آدرنالکتومی “adrenalectomy” ، قسمتهایی از عروق خونی غده فوق کلیه را خارج کند. معمولاً نفرکتومی رادیکال در صورت باقیماندن بافت سرطانی، تومور را درمان میکند. گاهی اوقات تومور کلیوی مستقیماً در داخل رگ کلیوی رشد کرده و در مسیر خود به قلب، داخل حفره رگها وارد میشود. اگر این اتفاق بیفتد، تکنیکهای پیچیده جراحی قلب و عروق برای از بین بردن ایمنی همه بیماریهای پیشآمده لازم است.
–نفرکتومی جزئی “Partial nephrectomy”: نفرکتومی جزئی برداشت و جراحی تومور است. این نوع جراحی عملکرد کلیه را حفظ کرده و خطر ابتلا به بیماری مزمن کلیه را بعد از عمل کاهش میدهد. تحقیقات نشان داده است که نفرکتومی جزئی در هر زمان ممکن است برای تومورهای T1 مؤثر باشد. روشهای جدیدتر که از برش کوچکتر استفاده میکنند با عوارض جانبی کمتر و بهبودی سریعتری همراه هستند.
درمان سیستمیک، استفاده از دارو برای از بین بردن سلولهای سرطانی است. این نوع دارو یا از طریق دهان یا مستقیماً از طریق جریان خون برای رسیدن به سلولهای سرطانی در بدن انجام میشود. روشهای درمانی سیستمیک معمولاً توسط انکولوژیست پزشکی و پزشک متخصص در معالجه سرطان و با دارو تجویز میگردد.
روشهای متداول برای درمانهای سیستمیک شامل لوله وریدی (IV) است که با استفاده از سوزن یا قرص یا کپسول داخل رگ قرار میگیرد.
بیماری سرطان کلیه چیست
انواع روشهای درمانی سیستمیک مورد استفاده برای سرطان کلیه عبارتند از:
فرد ممکن است 1 نوع از درمان سیستمیک یا به طور ترکیبی، روشهای درمانی سیستمیک را به صورت همزمان دریافت کند. همچنین این درمانها به عنوان بخشی از یک برنامه درمانی که شامل جراحی و یا پرتودرمانی است، داده میشوند.
داروهای مورد استفاده در درمان سرطان به طور مداوم مورد ارزیابی قرار میگیرند. صحبت با پزشک اغلب بهترین راه برای دریافت اطلاعات در مورد داروهای تجویز شده برای شما، هدف و عوارض جانبی احتمالی آنها یا تعامل با سایر داروها است. همچنین مهم است که پزشک خود را از مصرف داروهای اضافی یا داروهای بدون نسخه یا مکملها مطلع کنید. گیاهان دارویی، مکملها و داروهای دیگر میتوانند با داروهای سرطان اختلال ایجاد کنند. با استفاده از سرچ کردن داروهای قابل جستجو، در مورد نسخههای خود بیشتر بدانید
منبع:
بیماری سرطان کلیه چیست
بیماری سرطان کلیه چیست