بیوگرافی محمدابراهیم باستانی پاریزی: مرحوم دکتر محمد ابراهیم باستانی پاریزی ۳ دی ۱۳۰۴ در شهر پاریز از توابع سیرجان استان کرمان به دنیا آمد. او تاریخ شناس، نویسنده و پژوهشگر، موسیقی پژوه، شاعر و استاد دانشگاه تهران بود که آثار ارزشمند زیادی در مورد تاریخ و تمدن ایرانی از خود به جا گذاشت.
اغلب ما، استاد باستانی پاریزی را با درس «از پاریز تا پاریس» در کتاب فارسی دبیرستان شناخته ایم. نویسنده تاریخ شناسی که تلخی تاریخ را با شیرینی حکایات و ضرب المثلها و اشعار شاعران بزرگ، شیرین میکرد و مثل یک قهوه سرشار از انرژی به خوانندگان هدیه میداد. برای آشنایی بیشتر با این مرد بزرگ با ما همراه باشید.
محمد ابراهیم باستانی پاریزی سوم دی ماه ۱۳۰۴ در شهر پاریز از شهرستان سیرجان استان کرمان به دنیا آمد. شهری که چنان در ذهن و ضمیرش تاثیرگذاشت که بعدا یکی از مشهورترین کتاب هایش را با نام این شهر «از پاریز تا پاریس» نامگذاری کرد.
پدر او «حاج آخوند پاریزی» از روحانیون سرشناس و مدیر دبستانی در پاریز بود. محمد ابراهیم از محضر او بهره بسیاری برد و زبان عربی را از او آموخت. محمد ابراهیم تا پایان تحصیلات ششم ابتدایی در پاریز مشغول به تحصیل بود. پس از آن دو سال مجبور به ترک تحصیل شد. در همین ایام در سنین نوجوانی به نوشتن رو آورد و نوشته هایش را در قالب روزنامهای به نام باستان و مجلهای به نام ندای پاریز که خود در پاریز منتشر میکرد و دو یا سه مشترک داشت چاپ کرد.
پس از اخذ دیپلم در سال ۱۳۲۵ برای ادامهٔ تحصیل به تهران آمد و در سال ۱۳۲۶ در دانشگاه تهران در رشتهٔ تاریخ تحصیلات خود را ادامه داد. پس از فارغ التحصیلی به کرمان بازگشت و تا پذیرفته شدنش در مقطع دکترای دانشگاه تهران در کرمان ماند و به دبیری مشغول شد. سپس در دانشگاه تهران به تحصیل رشته تاریخ پرداخت و در همین ایام تحصیل در سال ۱۳۳۸ مدیریت مجله داخلی دانشکده ادبیات را به عهده گرفت.
پس از دریافت مدرک دکترا در دانشگاه تهران به تدریس مشغول و تا سال ۱۳۸۷ استاد تماموقت آن دانشگاه بود. باستانی پاریزی در ایام پربار عمر خود آثار تحقیقی، تاریخی و ادبی بسیاری به جا گذاشت. همچنین ذوق شاعرانه اش که از کودکی او را به سرودن واداشته بود باعث شد تا بلاخره منتخبی از شعرهای خود را در سال ۱۳۲۷ در کتابی به نام «یادبود من» به چاپ برساند.
بعضی از اشعار او توسط خوانندگان آن زمان اجرا شد؛ از جمله غزل «یاد آن شب که صبا بر سر ما گل میریخت» که توسط بنان خوانده شدهاست. استاد محمد ابراهیم باستانی پاریزی «نشان افتخار فرهنگ و هنر» را نیز از جمهوری اسلامی دریافت کرده است. او سرانجام در پنجم فروردین سال ۱۳۹۳ پس از یک ماه بیماری کبد در بیمارستان مهر تهران، چشم از جهان فروبست و طبق وصیت خود، در کنار همسرش در قطعه ۲۵۰ بهشت زهرا به خاک سپرده شد.
محمدابراهیم باستانی پاریزی زمانی که برای انجام تعهد دبیری پس از فارغ التحصیلی به کرمان بازگشته بود با همسرش حبیبه حائری آشنا شده و ازدواج میکند. او صاحب یک پسر به نام حمید و یک دختر به نام حمیده میشود. استاد باستانی پاریزی در ایام کهنسالی تابستانها را نزد دخترش در تورنتو و زمستانها را نزد پسرش در تهران سپری میکرد.
اولین کتاب منتشر شده از دکتر باستانی پاریزی «پیغمبر دزدان» نام دارد. این کتاب که در بیست سالگی او در در سال ۱۳۲۴ و در کرمان به چاپ رسید، شرح نامههای طنزگونهٔ شیخ محمدحسن زیدآبادی شاعر و طنزپرداز سیرجانی است که در بهبود و اصلاح اوضاع زمان خویش، تلاش بسیار کرد و با نامههای مطایبه آمیز و سرشار از اشعار لطیف و در عین حال گزندهٔ خود، خطاب به حکّام و افراد مهم و مؤثر دوران خویش، آنان را به عدالت و دادگری و دوری از بیداد و ستم، فرامی خواند. این کتاب با استقبال زیادی مواجه شد و تا کنون به چاپ شانزدهم رسیده است. باستانی پاریزی در زمان حیات خود بیش از شصت عنوان کتاب تألیف یا ترجمه نمود. کتابهای باستانی پاریزی برخی شامل مجموعهٔ برگزیدهای از مقالات او هستند که به صورت کتاب جمعآوری شده و برخی نیز از ابتدا به عنوان کتاب نوشته شدهاند.
«وقتی دروغ و حقیقت با هم راه میرفتند، به چشمهای رسیدند. دروغ به حقیقت گفت: ” لباس خود را درآوریم و در این چشمه آب تنی کنیم .” حقیقت ساده دل چنین کرد، در آن لحظه که در آب بود، دروغ، لباس حقیقت را از کنار چشمه برداشت و پوشید و به راه افتاد. حقیقت، پس از آبتنی ناچار شد برهنه به راه افتد؛ از آن روز ما حقیقت را برهنه میبینیم، اما بسا اوقات دروغ را هم ملاقات میکنیم که متأسفانه لباس حقیقت پوشیده است؛ و طبعاً حقانیّت خود را در نظر ما به تلبیس ثابت میکند…!»
همزمان با اولین سال درگذشت استاد باستانی پاریزی «یادنامه محمدابراهیم باستانی پاریزی» توسط علی دهباشی تدوین و منتشر شد.
در سال ۱۳۹۳ اندکی پس از فوت استاد باستانی پاریزی، مستندی از زندگی پر فراز و نشیب او که حاصل پنج سال پژوهش و تصویربرداری در شهرهای تهران، کرمان، سیرجان و پاریز است منتشر شد. این فیلم به کارگردانی سید حمیدمیرحسینی و تهیهکنندگی علی درویشی است.
منبع: