اوریون (Mumps)، عفونتی بهشدت ویروسی در غدد بزاق است که بیشتر در کودکان رخ میدهد. بارزترین علامت آن نیز تورم غدد بزاق است و باعث تورم ناحیهی گلو و صورت میشود؛ بهطوریکه بیمار شبیه همستری با لُپهای بزرگ میشود! اگر کسی یک بار اوریون بگیرد، بدنش در برابر این عفونت در آینده مقاوم خواهد شد، یعنی شما به احتمال زیاد فقط یک بار در زندگیتان اوریون میگیرید. در این مقاله شما را با علائم، دلایل ابتلا و تشخیص بیماری اوریون، درمان و عوارض جانبی این بیماری و واکسن آن آشنا خواهیم کرد.
برای شیوع نیافتن اوریون، معمولا واکسن سرخک، اوریون و سرخچه (MMR) تزریق میشود. واکسن معمولا در سنین پایین به کودک زده میشود تا بدنش را در برابر عفونت ویروسی مقاوم کند. با وجود تزریق این واکسن، شیوع اوریون در جوامع بهطور چشمگیری کاهش پیدا کرده است. مثلا در کشور آمریکا، ابتلا به این بیماری، تا ۹۹ درصد کاهش یافته است.
علائم بیماری معمولا ۲ تا ۳ هفته بعد از عفونیشدن در بیمار رخ میدهند. بااینحال، حدود ۲۰ درصد از افراد اصلا هیچ نشانهای از ابتلا به بیماری از خود نشان نمیدهند. در ابتدا، نشانههایی مانند آنفولانزا در فرد رخ میدهد:
در طول چند روز، نشانههای معمول اوریون پیشرفت میکنند. علامت اصلی، دردناک شدن و تورم غدد پارتوئید است که یکی از مجموعههای غدد بزاقی بهحساب میآید و باعث میشود که صورت و گونههای فرد متورم بشود. تورم معمولا در هر دو سمت صورت رخ میدهد. سایر نشانههای این بیماری به قرار زیر است:
بزرگسالان بهندرت به اوریون مبتلا میشوند، اما در صورت دچار شدن، علائم و عوارض سختی را حس خواهند کرد.
اوریون نوعی بیماری ویروسی است، بههمیندلیل نمیتوان برای درمان آن از آنتی بیوتیک ها بهره برد. درحالحاضر هم هیچ درمان ضدویروسی برای رفع آن وجود ندارد. بهبودی با طیشدن دورهی درمان و مقاومشدن سیستم ایمنی بدن حاصل میشود و روند بهبود تقریبا شبیه روند بهبود سرماخوردگی است. در بیشتر موارد، افراد بعد از ۲ هفته بهبود پیدا میکنند. ازجمله اقداماتی که منجر به کاهش درد میشود:
ویروس اوریون باعث بروز این بیماری میشود. اوریون میتواند ازطریق ترشحات بزاق شخصی مبتلا به فردی دیگر سرایت کند. ویروس اوریون ازطریق مجاری تنفسی به غدد بزاقی منتقل میشوند و بازتولید شده و باعث تورم غدد میشوند. راههای انتقال بیماری اوریون از قرار زیر است:
فردی که مبتلا به ویروس اوریون است تا ۱۵ روز (۶ روز قبل از بروز علائم و تا ۹ روز بعد از شروع بیماری) میتواند ناقل ویروس هم باشد. ویروس اوریون از خانواده پارامیکسوویریده (Paramyxoviridae) است. این ویروس علت اصلی عفونت بهویژه در کودکان است.
اگر زنی در ۱۲ تا ۱۶ هفتهی اول دوران بارداری خود مبتلا به اوریون بشود، احتمال اندکی برای سقط جنین وجود خواهد داشت. ازجمله عوارض بسیار نادر اوریون هم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
این عوارض بعضا بسیار نادر هستند، اما اگر شخصی در خود یا فرزندش چنین نشانههایی دید، باید حتما با پزشک صحبت کند.
اگر چه تورم صورت علامتی است که اوریون با آن تشخیص داده میشود، اما آزمایشهایی نیز در این زمینه وجود دارد:
واکسن اوریون بهترین راه برای پیشگیری از ابتلا است. این واکسن را میتوان جداگانه و یا در قالب واکسن اوریون-سرخک-سرخجه تزریق کرد. این واکسن میتواند از بدن در برابر بیماری سرخک و سرخچه هم دفاع کند. واکسن زمانی برای کودکان تزریق میشود که ۱ سالگی را رد کرده باشند و بار دیگر هم برای تقویت اثر آن، قبل از ورود به مدرسه برای آنها تزریق میشود.
واکسن اوریون برای کودکان بیش از ۸۲ کشور تزریق شده است. در بسیاری از این کشورها، آنسفالیت و ناشنوایی ناشی از اوریون تقریبا ناپدید شده است. استفاده از واکسن اوریون، سن و سال خاصی نمیخواهد. قبل از سفر به برخی از کشورها، تزریق این واکسن توصیه میشود:
اگر به سرطان یا بیماری دیگری دچار شوید که بهخاطرش، سیستم ایمنی بدنتان تضعیف بشود، احتمال دارد که پزشک، استفاده از واکسن اوریون را به شما توصیه کند. باوجوداین، بزرگسالان در موارد زیر بهتر است از این واکسن استفاده نکنند:
بیشتر افرادی که این واکسن را میزنند، دچار هیچ عارضهی جانبی نمیشوند. درصد اندکی از افراد ممکن است دچار آزردگی پوستی و یا تب و احتمالا درد در ناحیهی مفاصل شوند. از هر ۱ میلیون نفر کمتر از ۱ نفر دچار واکنش آلرژیک شدید ناشی از تزریق واکسن MMR میشوند.
هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.پ
منبع: