/ دامداری / آموزش جامع و کامل پرورش شترمرغ با تمام نکات کلیدی
آنچه در این مقاله می‌خوانید

آموزش جامع و کامل پرورش شترمرغ با تمام نکات کلیدی

پرورش شترمرغ یکی از سودآورترین سرمایه‌گذاری در سال ‌های اخیر شناخته می‌شود. محصولات به دست آمده از این طریق تنوع زیادی دارند و درآمد حاصل از فروش آن‌ها به نسبت هزینه‌های جاری و ثابت بسیار مقرون به صرفه خواهد بود. پرورش شترمرغ نیازمند بهرمندی از اطلاعاتی در مورد شرایط نگهداری آن است که در نهایت باعث بالا رفتن سود و پایین آمدن تلفات این کار خواهد شد.

این روزها روند شناسایی شغل‌های پردرآمد و پولساز بسیار شدت گرفته و بسیاری به دنبال روشی هستند تا با سرمایه نه چندان زیاد بتوانند به منبع درآمدی قابل اعتماد دست پیدا کنند. پرورش شترمرغ یکی راه‌هایی است که می‌توان آن را پولساز دانست.

شترمرغ را بیشتر مردم به عنوان بزرگ‌ترین عضو از خانواده پرندگان می‌شناسند. زادگاه اصلی این پرنده را می‌توان آفریقای جنوبی دانست. نام این پرنده ترکیبی از دو حیوان دیگر است، اما شباهت چندانی به هیچ یک از آن‌ها ندارد. پرورش شترمرغ امروزه به عنوان یکی از سرمایه‌گذاری‌های خوب دسته بندی می‌شود، چرا که  این پرنده از جهات مختلف برای پرورش دهنده خود سود و سرمایه به دنبال خواهد داشت.

مشخصات فیزیکی شترمرغ

شترمرغ‌ها دارای گونه‌های مختلفی هستند که بطور کلی در سه دسته شترمرغ گردن سیاه، گردن قرمز و گردن آبی دسته بندی می‌شوند. متوسط قد این جانور بین ۲.۱ تا ۲.۸ متر برای جفت نر و ۱.۷ تا ۲ متر برای جفت ماده این پرنده است.

وزن این پرنده بین ۶۳ تا ۱۴۵ کیلوگرم متغیر است و جنسیت و سن پرنده در آن بسیار اثرگذار خواهد بود. در مواقعی که این پرنده احساس خطر کند، توانایی دویدن با سرعت ۷۰ کیلومتر بر ساعت را خواهد داشت. این سرعت برای یک پرنده، بسیار بالا به نظر می‌رسد.

سن بلوغ برای جفت نر این پرنده بین  ۱۸ تا  ۲۴ ماه و برای ماده بین ۲۱ تا ۲۴ ماه خواهد بود. در شرایط آب و هوایی ایران معمولاً این پرنده در سال بین ۳۰ تا ۹۰ تخم می‌گذارد. تعداد تخم‌ها بسیار به شرایط نگهداری و نژاد این پرنده مربوط است.

شترمرغ پرنده ای سودآور و مقاوم

شاید تا به حال به این موضوع که پرورش شترمرغ تا چه حد می‌تواند درآمد‌زا باشد دقت نکرده باشید. برای درک بهتر از یک مثال کمک می‌گیریم:

اگر کار خود را با ۱۰۰ جوجه یک ماهه شروع کنید، برای راه‌اندازی محل پرورش و تجهیزات حدود ۵۲۰ میلیون تومان سرمایه نیاز خواهید داشت (این عدد حدودی و بدون در نظر گرفتن هزینه تامین زمین عنوان شده است). با این میزان سرمایه در سال درآمدی حدوداً ۳۸۰ میلیونی خواهید داشت که حداقل ۱۰۰ میلیون آن سود خالص برای شما است.

از طرفی در سال‌های اولیه نیاز به تامین هزینه برای ساخت جایگاه و زمین پرورش شترمرغ خواهید داشت، اما در سال‌های بعد به دلیل حذف این هزینه‌ها، شاهد سوددهی بسیار بیشتری خواهید بود.

اصول مهم برای پرورش شترمرغ

اصولی که باید در پرورش این پرنده رعایت کنید را می‌توان در سه دسته کلی تقسیم بندی کرد. اولین اصل تهیه جفت‌های مولدی است که تخم گذاری می‌کنند. در ادامه باید روند جوجه کشی طبیعی یا مصنوعی انجام گیرد و جوجه‌های متولد شده را تا زمان باروری و کشتار پرورش دهید.

اصل دوم در پرورش شترمرغ را می‌توان تهیه تجهیزات کارآمد در جوجه کشی صنعتی دانست. با این وجود که این سیستم مدرن و البته گران قیمت است، اما در صورت استفاده در شرایط مناسب می‌تواند سرمایه‌گذاری خوبی باشد.

بهترین موقعیت برای انجام این کار در شرایطی است که در نزدیکی شما پرورشگاه‌هایی وجود داشته باشند که فاقد این تجهیزات هستند. از این طریق می‌توان با جوجه کشی صنعتی برای خود درآمد‌زایی داشته باشید.

آخرین اصل که هزینه و دردسر کمتری برای شما به دنبال دارد، تهیه جوجه‌هایی با سن مشخص است. این روش برای کسانی که قصد دارند تازه وارد این کار شوند بسیار مناسب خواهد بود. جوجه‌های تهیه شده را تا زمانی که بارور شوند یا برای کشتار مناسب باشند، پرورش و نگهداری کنید و از طریق به درآمد خوبی خواهید رسید.

روش های پرورش شترمرغ

حتماً تا کنون شنیده‌اید که پرورش شترمرغ شغلی پردرآمد و سود‌آور است، اما باید دقت داشته باشید که این تنها یک جمله کلی است که نیاز به بررسی دقیق‌تر دارد. پرورش دام و طیور به طور کلی سود آوری خوبی دارد، اما باید بدانید که در طول این مسیر ممکن است متحمل ضررهایی نیز باشید.

راه حل پیشگیری از چنین اتفاق‌هایی که ممکن است کسب و کار شما را به خطر بیندازند در اختیار داشتن اطلاعات کافی و کارآمد در مورد پرورش این پرنده خواهد بود. نکات بسیار مهمی وجود دارند که اگر در انجام آن‌ها کوتاهی صورت بگیرد، ممکن است به سادگی سبب تلف شدن یکی از شترمرغ‌های شما شود. نگران نباشید! اگر با پیش‌زمینه کافی در مورد نگهداری و پرورش این پرنده وارد عمل شوید، کار آسانی در پیش دارید و تنها کافی‌ است طبق اصول عمل کنید.

به طور کلی در تمام نقاط جهان پرورش شترمرغ به کمک یکی از روش‌های زیر انجام می‌شود:

  • سیستم باز یا غیر متمرکز
  • سیستم نیمه متمرکز یا نیمه بسته
  • سیستم بسته یا متمرکز

این که برای شروع کار باید از کدام یک از روش‌های عنوان شده استفاده کنید، کاملاً بستگی به شرایط آب و هوایی و فضایی که در اختیار شماست، دارد. در بعضی شرایط خاص نیز این امکان وجود دارد که هر سه روش با هم ترکیب شوند که بازدهی کار را بالاتر خواهد برد.

پرورش شترمرغ و برای جوجه کشی می‌توانید از ۲ روش طبیعی و مصنوعی یا با استفاده از دستگاه‌های جوجه کشی استفاده کنید. در ادامه با ما باشید تا اطلاعات تکمیلی در مورد هر یک از روش‌های پرورش شترمرغ را مورد بررسی قرار دهیم.

۱. پرورش شترمرغ در سیستم باز یا غیر متمرکز

در این روش پرورش شترمرغ برای شروع به کار نیاز به زمینی با مساحت زیاد نیاز خواهید داشت. سیستم باز بر این پایه برنامه ریزی می‌شود که کم‌ترین میزان تغییر روند زندگی را برای پرنده ایجاد کند. در واقع در این روش پرندگان شبیه به محیط طبیعی زندگی‌شان نگهداری و پرورش داده می‌شوند.

مساحت زمینی که برای این شیوه پرورش شترمرغ نیاز خواهید داشت، چیزی حدود ۴۰ هکتار است. زمین بزرگ‌تر به پرندگان اجازه فعالیت آزادنه می‌دهد و معمولاً در این روش تعداد زیادی پرنده نر و ماده در کنار هم نگهداری می‌شوند. نکته قابل توجه در مورد سیستم غیر متمرکز این است که یک پرنده ماده عموماً رهبری دسته را به دست می‌آورد.         

۲. پرورش شترمرغ در سیستم نیمه متمرکز یا نیمه بسته

مهم‌ترین تفاوت در روش‌های پرورش این پرنده پرسود را می‌توان وسعت زمین نگهداری آن‌ها دانست. در سیستم نیمه متمرکز یا نیمه بسته به زمینی با وسعت بین ۲۰ تا ۶۰ هکتار نیاز است. زمینی که برای این منظور در نظر می‌گیرید در ابتدا به پن‌هایی با وسعت ۸ تا ۲۰ هکتار تقسیم می‌شود.

در هر یک از پن‌های ایجاد شده یک گروه از جفت نر و ماده این پرنده قرار می‌گیرند. این گروه‌ها عموماً شامل ۱۵ شترمرغ نر و ۲۵ شترمرغ ماده هستند. با توجه به باز بودن فضای نگهداری، این پرنده می‌تواند بخشی از غذای خود را از طریق چرا در این محیط به دست بیاورد.

در این روش عموماً ۴۰ تا ۶۰ درصد غذای مورد نیاز این پرنده به صورت دستی و توسط پرورش دهندگان در اختیار آن‌ها قرار می‌گیرد. عموماً این میزان در نزدیکی حصارها قرار داده می‌شود تا تردد بیش از اندازه موجب استرس گروه نشود.

۳. پرورش شترمرغ در سیستم بسته یا متمرکز

پرورش شترمرغ عموماً نیازمند در اختیار داشتن زمینی با مساحت زیاد و همچنین وجود شرایط آب و هوایی خاص است. برای شکسته شدن این انحصار روش سومی ایجاد شد که بسته یا متمرکز نام دارد. دو دلیل اصلی باعث شده‌اند که این سیستم در سراسر ایران قابل اجرا باشد:

  • توسعه پرورش شترمرغ در سراسر کشور
  • محدود بودن مراتع و زمین‌های مناسب برای پرورش

در این سیستم می‌توان از یک تا بیست هکتار زمین برای این کار استفاده کرد. مساحت زمین مورد نیاز به تعداد جفت‌های مولد که شامل یک شترمرغ نر و یک ماده است، بستگی دارد.

مزیت مهمی که این روش نسبت به دو روش دیگر دارد، میزان سرمایه مورد نیاز برای شروع به کار است. در سیستم بسته می‌توانید با سرمایه‌گذاری بسیار کمتر از روش‌های دیگر به سوددهی دست پیدا کنید.

منبع :

1

برچسب ها :

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!

کل :
میانگین :
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x