/ دسته‌بندی نشده / علائم فلج اطفال؛ دلایل ابتلا، پیشگیری و درمان آن
آنچه در این مقاله می‌خوانید

علائم فلج اطفال؛ فلج اطفال چیست؟ فلج اطفال بیماری به‌شدت واگیرداری است. این بیماری به‌خاطر ویروسی ایجاد می‌شود که به سیستم عصبی بدن حمله می‌کند. کودکان زیر ۵ سال بیشتر از سایر گروه‌های سنی درمعرض ابتلا به این ویروس قرار دارند. اگر می‌خواهید در مورد علائم و دلایل ابتلا به فلج اطفال، تشخیص، پیشگیری و درمان این بیماری بدانید این مقاله را دنبال کنید.

طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی (WHO)، از هر ۲۰۰ مورد ابتلا، یکی منجر به فلج دائمی می‌شود. اما به‌لطف طرح جهانی ریشه‌کنی فلج اطفال در سال ۱۹۸۸، امروزه کشورهای حوزه‌ی آمریکا، اروپا، ساحل غربی اقیانوس آرام و آسیای جنوب‌شرقی عاری از این بیماری هستند. واکسن فلج اطفال در سال ۱۹۵۳ ساخته شد و از سال ۱۹۵۷ هم در اختیار عموم قرار گرفت.

خوشبختانه امروزه موارد ابتلا به این بیماری ویروسی در سراسر دنیا تا ۹۹ درصد کاهش یافته، طوری‌که در سال ۲۰۱۵ میلادی، فقط ۷۴ مورد ابتلا گزارش شد. اما این بیماری ویروسی هنوز هم در افغانستان، پاکستان و نیجریه وجود دارد. ریشه‌کنی این بیماری، طی ۲۰ سال آینده حداقل ۴۰ تا ۵۰ میلیارد دلار منفعت مالی به‌ارمغان خواهد آورد و کمک شایانی به سلامت و اقتصاد جهان خواهد کرد.

نشانههای فلج اطفال

تخمین زده شده که بین ۹۵ تا ۹۹ درصد از افراد مبتلا به فلج اطفال هیچ نشانه‌ای از خود بروز نمی‌دهند که به این، فلج اطفال بی‌نشانه می‌گویند. افراد مبتلا به این بیماری حتی بدون داشتن نشانه هم، باز ویروس را انتقال می‌دهند و باعث ایجاد عفونت در دیگران می‌شوند.

فلج اطفال غیرفلجی

نشانه‌های فلج اطفال غیرفلجی (Non-paralytic polio) ممکن است یک تا ۱۰ سال ادامه داشته باشند. این نشانه‌ها می‌توانند شبیه آنفولانزا باشند و عبارت‌اند از: تب کودک، گلودرد، سردرد، استفراغ، خستگی، مننژیت.

این بیماری را به‌نام فلج اطفال غیرمؤثر هم می‌شناسند.

فلج اطفال فلجی

حدود یک درصد از موارد ابتلا، ممکن است به فلج اطفال فلجی (Paralytic polio) تبدیل شوند. فلج اطفال فلجی منجر به فلج نخاع (فلجی نخاعی)، مغز استخوان (فلجی بولبار) یا هر دو (بولبار نخاعی) می‌شود.

نشانه‌های اولیه شبیه به فلج اطفال غیرفلجی هستند. اما پس از یک هفته، نشانه‌های شدیدتری ظاهر خواهند شد. این نشانه‌ها عبارت‌اند از: عدم رفلکس، اسپاسم‌های شدید و درد عضلانی، اندام‌های سست و نرم (گاهی‌اوقات تنها در یک طرف بدن، فلج ناگهانی (موقتی یا دائمی)، تغییرشکل اندام‌ها (به‌ویژه مفاصل ران، مچ‌پا و پاها.)

به‌ندرت پیش می‌آید که کل بدن فلج شود. کمتر از یک درصد از موارد ابتلا به این بیماری منجر به فلج دائمی می‌شوند. در ۵ تا ۱۰ درصد از موارد ابتلا، ویروس به عضلاتی حمله می‌کند که به تنفس کمک می‌کنند و درنتیجه باعث مرگ می‌شود.

سندرم پس از فلج اطفال

ممکن است فلج اطفال حتی پس از بهبودی هم بازگردد. این امر معمولا پس از ۱۵ تا ۴۰ سال رخ می‌دهد. نشانه‌های معمول سندرم پس از فلج اطفال (Post-polio syndrome) عبارت‌اند از: ادامه‌ی ضعف عضلات و مفاصل، بدترشدن درد عضلانی، سریع خسته‌شدن، کاهش توده‌ی عضلانی یا آتروفی عضلانی، مشکل در تنفس و بلع، آپنه خواب، یا مشکلات تنفسی مرتبط با خواب، تحمل کم دربرابر سرمای هوا، ضعف در عضلاتی که قبلا درگیر بیماری نبوده‌اند، افسردگی، مشکل در تمرکز و مشکل در حافظه.

اگر کسی قبلا فلج اطفال داشته و اکنون این نشانه‌ها را در خود می‌بیند، باید به دکتر مراجعه کند. تخمین زده می‌شود که بین ۲۵ تا ۵۰ درصد از افرادی که بهبود یافته‌اند، به سندرم پس از فلج اطفال دچار می‌شوند. این سندرم واگیردار نیست. درمان این بیماری به راهکارهای مدیریتی برای بهبود کیفیت زندگی و کاهش درد یا خستگی نیاز دارد.

چگونگی ابتلا به فلج اطفال

ویروس فلج اطفال که به‌شدت واگیردار است، ازطریق ارتباط با مدفوع آلوده منتقل می‌شود. اشیائی مانند اسباب‌بازی هم اگر نزدیک مدفوع آلوده قرار بگیرند، می‌توانند این ویروس را منتقل کنند. گاهی‌اوقات هم ممکن است ازطریق عطسه یا سرفه انتقال یابد، چون این ویروس در گلو و روده زندگی می‌کند. البته این شیوه‌ی انتقال شیوع کمتری دارد.

در جوامعی که دسترسی به آب سالم و توالت‌های دارای سیفون محدود است، افراد معمولا با نوشیدن آب آلوده، به این ویروس دچار می‌شوند. این ویروس آن‌قدر مسری است که هرکسی با شخص آلوده به آن زندگی کند هم ممکن است به این بیماری مبتلا شود.

خانم‌های باردار، کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند (مانند افراد مبتلا به ویروس ایدز) و همین‌طور کودکان، بیشتر از بقیه درمعرض ابتلا به این بیماری هستند.

همه باید درمقابل این بیماری واکسینه شوند، درغیراین‌صورت ممکن است با قرار گرفتن در شرایط زیر به این بیماری مبتلا شوند:

  • سفر به منطقه‌ای که به‌تازگی این ویروس در آن شایع بوده است؛
  • زندگی با کسی که به این ویروس آلوده است یا مراقبت از او؛
  • سروکارداشتن با نمونه‌ی آزمایشگاهی ویروس؛
  • برداشتن لوزه‌ها؛
  • داشتن استرس بسیار زیاد یا فعالیت شدید بعد از قرار گرفتن درمعرض ویروس.

تشخیص پزشکی

پزشک با توجه به نشانه‌ها می‌تواند فلج اطفال را تشخیص دهد. پزشک‌ها معمولا معاینه‌ای انجام می‌دهند و واکنش‌های ضعیف، سفتی پشت و گردن یا دشواری در بلندکردن سر هنگام درازکشیدن را بررسی می‌کنند.

آزمایشگاه‌ها هم نمونه‌ای از ترشحات گلو، مدفوع یا مایع مغزی نخاعی را برای یافتن ویروس آزمایش می‌کنند.

درمان فلج اطفال

پزشک‌ها فقط می‌توانند نشانه‌ها را درمان کنند و متأسفانه عفونت روند خودش را طی می‌کند. اما ازآنجایی‌که درمانی برای این بیماری وجود ندارد، بهترین راه برای مقابله با آن، واکسن فلج اطفال است.

رایج‌ترین درمان‌های کمکی عبارت‌اند از:

  • استراحت مطلق؛
  • داروهای مسکّن و آرام‌بخش؛
  • داروهای ضداسپاسم برای آرام‌کردن ماهیچه‌ها؛
  • آنتی بیوتیک برای رفع عفونت‌های دستگاه ادراری؛
  • دستگاه تهویه‌ی قابل حمل به‌منظور کمک به تنفس؛
  • فیزیوتراپی یا بندهای اصلاح‌کننده برای کمک به راه‌رفتن؛
  • پدهای گرم یا حوله‌ی گرم برای کاهش درد و اسپاسم عضلات؛
  • فیزیوتراپی برای درمان درد در عضلات آسیب‌دیده؛
  • فیزیوتراپی برای رفع مشکلات تنفسی و ریوی؛
  • توان‌بخشی ریوی برای افزایش استقامت ریه.

در موارد پیشرفته‌ی ضعف پا، ممکن است فرد مبتلا به ویلچر یا سایر ابزار حرکتی هم نیاز داشته باشد.

علائم فلج اطفال

پیشگیری از فلج اطفال

بهترین راه پیشگیری از ابتلا به این بیماری، واکسیناسیون است. کودکان باید مطابق برنامه‌ی ایمن‌سازی همگانی کودکان، به‌ترتیب در بدو تولد، ۲ ماهگی، ۴ ماهگی، ۶ ماهگی، ۱۸ ماهگی و ۶ سالگی درمقابل فلج اطفال واکسینه شوند.

البته در موارد نادری ممکن است این واکسن خوراکی باعث واکنش‌های آلرژیک ملایم یا شدیدی هم بشود، مانند: مشکلات تنفسی، تب بالا، سرگیجه، تورم گلو و ضربان سریع قلب.

دوست خیالی کودکان و ۴ نکته که والدین باید درمورد آن بدانند

خانمی تعریف می‌کرد که یک‌بار موقع رانندگی به‌همراه کودکانش اتفاقی افتاد که او را بسیار ترساند. سه کودکش روی صندلی‌های عقب خودرو نشسته بودند و او در بزرگ‌راه می‌راند که ناگهان کوچک‌ترین دخترش که ۴ ساله بود، با وحشت فریاد می‌زند: «وایسا!» او که از این فریاد ناگهانی یکه خورده بود، به‌سرعت خودرو را متوقف می‌کند و از دخترش می‌پرسد که چه اتفاقی افتاده است. دخترک هم با ناراحتی و وحشت می‌گوید: «داشتی بوپسی رو زیر می‌گرفتی.» بوپسی، دوست خیالی او بود. در این مقاله در مورد دوست خیالی کودکان و نحوه رفتار صحیح والدین با آن صحبت خواهیم کرد.

دوست خیالی کودکان و اهمیت وجود آن

بیشتر مواقع کودکان تقریبا تمام کارهای خود را همراه دوستان جدید خود انجام می‌دهند. با هم بازی می‌کنند، غذا می‌خورند و به قصه‌های موقع خواب گوش می‌دهند. آنها حتی وقتی می‌خواهند بخوابند، اجازه می‌دهند که دوست‌شان هم کنارشان بخوابد. تنها مشکلی که در این میان وجود دارد، آن است که دوستان آنها خیالی و نامرئی‌اند. شما هرگز نمی‌توانید دوست او را، که ممکن است گوش‌های بلند مثل خرگوش یا بینی سبز داشته باشد، ببینید. اگرچه مشاهده‌ی اینکه کودک‌تان بیشتر وقت خود را با دوست خیالی خود می‌گذراند، نگران‌کننده است، اما وجود این دوست خیالی کودکان بخش مهمی از رشد آنهاست

علائم فلج اطفال

تخیل و فانتزی برای کودکان نوپا و پیش‌دبستانی بسیار واقعی به‌نظر می‌رسد. ناتان بلوم، متخصص اطفال و مدیر بخش رشد و رفتار اطفال در بیمارستان کودکان فیلادلفیا می‌گوید: «کودکان به هر چیزی که تخیلی است، مانند پری‌‌ها، بابانوئل و هر شخصیت فانتزی دیگر، کاملا باور دارند و دوست خیالی یکی دیگر از باورهای آنهاست.»

ازآنجایی‌که کودکان در این دوره از زندگی خود معمولا با تجربه‌های جدیدی مانند آموزشِ رفتن به دست‌شویی یا رفتن به مهدکودک و پیش‌دبستانی روبه‌رو می‌شوند، در ذهن خود دوست‌های خیالی پرورش می‌دهند که از عهده‌ی اضطراب ناشی از اولین تجربه‌ها برآیند.

همچنین آنها با کمک این دوستان خیالی می‌توانند مهارت‌های اجتماعی خود را تمرین کنند.

از طرفی کودک به یک دوست شجاع نیاز دارد تا همیشه کنارش باشد و از او مثلا در برابر وحشت از تاریکی حمایت کند. در واقع زمانی‌که او خجالت می‌کشد از ترس خود بگوید، دوست خیالی‌اش تنها کسی است که می‌تواند احساسات او را درک کند و در تحمل و عبور از شرایط سخت کمکش کند.

علائم فلج اطفال

دوست خیالی کودکان همراه واقعا ایده‌آلی است. به نکات مثبت آن توجه کنید: هر وقت کودک‌تان به دوست خود نیاز دارد، او بلافاصله حاضر می‌شود. دوست خیالی همیشه موافق خواسته‌های کودک‌تان است. به کودک‌تان اجازه می‌دهد بازی دل‌خواه خود را انجام بدهد و هر وقت هم کودک اراده کند دوست خیالی‌اش بدون لج کردن و اوقات تلخی، پی کار خودش می‌رود. دوستان خیالی سپر بلاهای خوبی هستند. کودک هر زمان که احساس کند، ممکن است به‌دلیل خطایی به دردسر بیفتد، تمام گناه را به گردن دوست خیالی خود می‌اندازد. یا حتی می‌تواند احساسات خود را از زبان دوست خیالی‌اش بیان کند؛ مثلا جکی دلش نمی‌خواهد که خاله سارا او را ببوسد.

والدین باید یاد بگیرند که چگونه با دوست خیالی کودک خود کنار بیایند.

رفتار والدین در برابر دوست خیالی کودکان

بنابر تحقیقات روان‌شناسان دانشگاه اورگان در سال ۲۰۰۴، مشخص شد که ۶۵ درصد از کودکان تا ۷ سالگی، در دورانی از زندگی خود، دوست خیالی دارند. بنابراین لازم است که والدین بدانند باید چه رفتاری نسبت به این دوست خیالی داشته باشند.

۱. بیشازحد نگران نشوید

دکتر بلوم می‌گوید: «با دوست خیالی کودک‌تان مخالفت نکنید و کودک را مجبور نکنید که دوست خیالی‌اش را رها کند. وجود دوست‌های خیالی در سنین پایین بسیار عادی است.» اگر کودک‌تان را از داشتن چنین دوستی ممنوع کنید، فقط باعث می‌شوید او به دوست خیالی‌اش بیشتر علاقه‌مند شود. در ضمن تصور نکنید کودک‌تان احساس تنهایی می‌کند یا مشکلی وجود دارد. آرام بمانید و از ورود دوست جدید کودک‌ به جمع خانوادگی‌تان استقبال کنید. (حتی اگر لازم است هنگام غذا خوردن، یک ظرف اضافی هم برای او روی میز قرار دهید). البته خلق و حفظ یک دوست خیالی، یکی از مهارت‌های پیچیده‌ی شناختی است و کودکان می‌توانند واقعیت را از تخیل، تشخیص بدهند. همچنین هر وقت کودکان قدم به مدرسه بگذارند و دوستان خیالی‌شان از طرف جامعه پذیرفته نشود، کم‌کم با کودک خداحافظی کرده و ناپدید می‌شوند.

اما اگر کودک‌تان به کلاس اول یا دوم دبستان رسیده بود و وجود دوست خیالی‌اش مزاحم اجتماعی شدن و پیدا کردن دوست واقعی بود، حتما باید فکری به حال این وضعیت کنید.

علائم فلج اطفال

۲. علاقهی خود را نسبت به دوست خیالی نشان دهید

ازآنجایی‌که این دوستان خیالی مدتی مهمان‌تان خواهند بود، پس سعی کنید آنها را بهتر بشناسید. شارلوت رزنیک، روان‌شناس آموزشی کودک و استاد بازنشسته‌ی دانشگاه UCLA و همچنین نویسنده‌ی قدرت تخیل کودک، می‌گوید: «با کودک‌تان درمورد دوست خیالی‌اش صحبت کنید و از او سؤال‌هایی مانند “دوستت کیه؟”، “کنار همدیگه چه کارهایی انجام می‌دید؟” و “او اهل کجاست؟” بپرسید.»

گفت‌وگو درمورد دوست خیالی کودکان به شما کمک می‌کند تا ارتباط محکم‌تری با کودک‌تان برقرار کنید و درعین‌حال به پرورش قوه تخیل او کمک کنید. علاوه‌برآن، دانستن بیشتر درمورد دوست خیالی باعث می‌شود شما درباره‌ی علایق، ترس‌ها و احساسات کودک‌تان بیشتر بدانید، زیرا علایق یا بیزاری‌های کودک‌ با دوست خیالی‌اش یکسان است. معمولا این دوستان خیالی ممکن است ویژگی یا استعداد خاصی داشته باشند یا در فعالیتی شرکت کنند که کودک‌تان درمورد آن کنجکاو است اما ترس این را دارد که آن کار را انجام دهد.

البته مراقب باشید بیش‌ازحد به دوست خیالی کودک‌تان توجه نکنید، زیرا ممکن است او بیشتر از حدمعمول دوست خیالی خود را حفظ کند یا حتی به شما حسادت کند و تصور کند که می‌خواهید دوستش را از او بدزدید. بنابراین نسبت به دوست خیالی کودک‌تان اشتیاق زیاد نشان ندهید و هرگز آنها را با هم مقایسه نکنید. یک قانون کلی این است که هرگز درمورد دوست خیالی کودک‌تان حرفی نزنید، مگر اینکه او خودش درمورد چنین دوستی صحبت کند.

علائم فلج اطفال

۳. محدودیت تعیین کنید

اگر این مهمان نامرئی بیش‌ازحد در زندگی خانوادگی‌تان دخالت می‌کند، پس باید دست به کار شوید. به‌طور مثال، وقتی کودک‌تان کار نامناسبی انجام می‌دهد و بعد می‌گوید: «بیلی هم این کار را می‌کند.» یا «مامان بیلی، او را مجبور نمی‌کند» به او بگویید: «بیلی ممکن است در خانه‌ی خودش بتواند هر کاری که دوست دارد، انجام بدهد. غذایش را به کناری پرت کند یا دندان‌هایش را هرگز مسواک نزند، اما وقتی به خانه‌ی شما می‌آید، باید به قوانین خانه اهمیت بدهد.»

به کودک‌تان اجازه ندهید با استفاده از دوست کوچولویش، از عواقب کارهای خود فرار کند. هر بار که انگشت اتهام را به‌سوی دوست خودش می‌گیرد به یادش بیندازید که سرزنش کسی دیگر به‌خاطر خطایی که خودش انجام داده، دروغ‌گویی و کار بدی است. به او بگویید که می‌خواهید حقیقت را بشنوید. هر بار هم که کودک به خطای خودش اعتراف کرد، به‌خاطر صداقتش او را تشویق کنید و سپس به او نشان بدهید که هر خطایی چه عاقبتی دارد.

۴. زندگی واقعی را برای او جذاب کنید

دوست خیالی داشتن به‌نوعی شرایط سرگرم‌کننده‌ای برای برخی از لحظات کودک فراهم می‌کند، اما مسلما هیچ‌کس دوست ندارد که زندگی تخیلی کودکش، جذاب‌تر از زندگی واقعی او شود. بنابراین با کودک‌تان بازی‌های تفریحی و شاد انجام بدهید و از او بخواهید که با دوستان واقعی و خواهر و برادرش بازی کند. او را به مکان‌های تفریحی مختلف (مانند پارک، موزه و کتابخانه) ببرید و سعی کنید با کودکان هم‌سن خود آشنا شود. هرقدر کودک‌تان تجربه‌های جدیدی در دنیای واقعی داشته باشد، زودتر با دوست خیالی خود خداحافظی می‌کند.

هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.

منبع:

1

علائم فلج اطفال

برچسب ها :

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!

کل :
میانگین :
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x