مراحل انحصار وراثت چیست؟ انحصار وراثت در ایران شامل تقاضای حصر وراثت توسط وراث و افراد ذینفع، ارائه مدارک به دادگاه صلاحیتدار، انتشار آگهی و… است
– بر اساس قانون مدنی، پس از فوت متوفی موضوع توسط اداره ثبتاحوال در رایانه ثبت گردیده و سپس شناسنامه آن فرد باطل و گواهی فوت صادر میشود. اموال متوفی بهطور قهری به وراث منتقل میشود، اما اگر وراث میخواهند سهمالارث خود را مطالبه و در آن تصرف کنند، در مرحله نخست باید انحصار وراثت کنند. به این معنا که منحصر بودن آنها در ارث بردن از فرد متوفی و سهمالارث هر یک از آنها در دادگاه بررسی و اثبات شود.کارکرد گواهی انحصار وراثت نیز آن است که بدون انحصار ورثه، وضعیت ورثه و چگونگی تقسیم ترکه بهطور رسمی روشن نمیشود.
مرجع صلاحیتدار جهت صدور گواهی دادگاهی است که آخرین محل سکونت متوفی بوده است. مطابق با ماده 20 قانون آیین دادرسی مدنی دعاوی راجع به ترکه متوفی در دادگاه محلی اقامه میشود که آخرین اقامتگاه متوفی در ایران،آن محل بوده و اگر آخرین اقامتگاه متوفی معلوم نباشد رسیدگی در صلاحیت دادگاهی است که آخرین محل سکونت متوفی در ایران در حوزهی آن بوده است.
وراث متوفی و اشخاص ذینفع (هر شخصی که منفعتی در اموال متوفی دارد) میتوانند از شورای حل اختلاف تقاضای صدور گواهی انحصار ورثه نمایند نکته قابلتوجه اینکه چنانچه وراث و یا اشخاص ذینفع متعدد باشند نیازی به درخواست همگی آنها نمیباشد و اقدام یک نفر از افراد مذکور برای امضاء و ارائه دادخواست کافی است . درگذشته زوجه از اموال غیرمنقول مانند زمین اعم از عین یا قیمت آن ارث نمیبرد و بهطور طبیعی در گواهی انحصار ورثه نیز منعکس میشد که زوجه حسب مورد از یکچهارم یا یکهشتم اموال منقول ارث میبرد.
این در حالی است که با اصلاح قانون مدنی که بر اساس آن زوجه از قیمت اموال غیرمنقول نیز ارث میبرد، بهطور طبیعی این موضوع در گواهی انحصار وراثت نیز منعکس میشود. در حقیقت زوجه از حیث اینکه در همه اموال سهم دارد، مشابه سایر وراث است. چنانچه در زمان فوت متوفی، مورث (ارثبر) جنینی باشد که در صورت زنده متولد شدن از متوفی ارث خواهد برد، نمیتوان درخواست گواهی انحصار ورثه را تا تعیین وضعیت جنین ارائه کرد و چنانچه درخواست شده باشد رسیدگی باید متوقف شود.
شورا پس از ملاحظه اسناد و مدارک مربوطه با هزینه متقاضی درخواست وی را یک نوبت در یکی از روزنامهی کثیرالانتشار یا محلی آگهی مینماید. پس از گذشت یک ماه از تاریخ نشر آگهی درصورتیکه کسی به آن اعتراض ننماید. بدون تشکیل جلسه رسیدگی و دعوت از وراث گواهی انحصار ورثه که بیانگر مشخصات و تعداد وراث و نسبت آنها با متوفی و سهم ایشان از ماترک است صادر مینماید. درصورتیکه پس از نشر آگهی کسی به مفاد دادخواست معترض باشد و اعتراض خویش را تقدیم دادگاه نماید شورا جلسهای را جهت رسیدگی تعیین نموده و به متقاضی و معترض ابلاغ مینماید پس از رسیدگی حکم مقتضی صادر مینماید که قابلتجدید نظر خواهد بود.
اگر فردی به گواهی صادرشده درباره انحصار وراثت اعتراضی داشت، میتواند اعتراض خود را اعلام کند، بهطور مثال یکی از ورثه ممکن است اعتراض داشته باشد که نامش در گواهی قید نشده است همچنین ممکن است موصیله (فردی که وصیت به نفع او انجامشده است) یکی از اعتراضکنندگان به گواهی انحصار ورثه باشد.
اشخاصی که میتوانند به گواهی انحصار ورثه اعتراض کنند، عبارتاند از:
مراحل انحصار وراثت پس از صدور گواهی فوت و دریافت آن توسط ورثه، با ارائهی مدارک لازم و تقدیم دادخواست به شورای حل اختلاف شروع گردیده و با رسیدگی شورا و صدور گواهی به نتیجه میرسد که میتوان به مفاد این گواهی اعتراض کرد.
– انحصار وراثت در حقیقت اولین مرحله برای تعیین تکلیف اموال متوفی است. در این مرحله پس از پرداخت هزینههای کفن و دفن و دیون متوفی، آن چه از ماترک باقی میماند به عنوان ارث برای ورثهای که در گواهی انحصار وراثت منحصر شده اند، باقی میماند. چگونگی این مرحله در گفتار زیر شرح داده میشود.
مراحل انحصار وراثت چیست؟
پس از صدور گواهی فوت و دریافت آن توسط ورثه، فرایند انحصار وراثت با ارائهی مدارک لازم و تقدیم دادخواست به شورای حل اختلاف آخرین محل اقامتگاه دائمی متوفی، شروع میشود. این مدارک عبارتند از:
پس از فراهم آمدن این مدارک، نوبت به تقدیم دادخواست بر روی فرمهای چاپی دادخواست به شورای حل اختلاف آخرین محل اقامت متوفی میرسد که خواستهی آن صدور گواهی انحصار وراثت است.
و پس از تقدیم دادخواست همراه با مدارک ذکر شده به شورای حل اختلاف، مدیر دفتر مدارک را بررسی میکند و در صورت عدم وجود نقص در مدارک، دادخواست را ثبت میکند و در نوبت رسیدگی قرار میدهد، سپس موضوع را یک نوبت در روزنامه کثیرالانتشار یا محلی آگهی میکند که هزینهی نشر این آگهی بر عهدهی متقاضی است. پس از گذشتن یک ماه از تاریح نشر آگهی در صورت عدم اعتراض، شورا گواهی انحصار وراثت را صادر میکند که در آن موارد زیر مشخص شده است:
مطابق ماده ۳۶۰ قانون امور حسبی: «در صورتی که وارث متوفی یا سایر اشخاص ذینفع بخواهند تصدیق انحصار وراثت تحصیل کنند، درخواستنامه کتبی مشتمل بر نام و مشخصات درخواستکننده و متوفی و ورثه و اقامتگاه آنها و نسبت بین متوفی و وراث را تنظیم نموده، به دادگاه تسلیم مینمایند.»
علاوه بر وراث، دیگر اشخاص ذینفع هم میتوانند درخواست انحصار وراثت دهند.
پس از نشر آگهی در روزنامه کثیرالانتشار یا روزنامه محلی، اگر شخصی به مفاد دادخواست اعتراض داشته باشد، میتواند اعتراض خود را به شورا تقدیم کند. در این صورت، شورا زمان جلسهی رسیدگی را به معترض ابلاغ میکند و پس از رسیدگی، حکم مقتضی صادر میکند که این حکم قابل تجدیدنظر است.
اعتراض، همچنین در مواقعی که گواهی انحصار وراثت در کمال حسن نیت دریافت شود، اما وراث جدیدی پیدا شود نیز صورت میگیرد. در این حالت، فرد مورد نظر میتواند با در دست داشتن مدارک مستند با استناد به مادهی ۳۶۲ قانون امور حسبی به گواهی صادر شده اعتراض کند.
نکته: هرگاه شخصی با علم به عدم وراثت خود یا وجود وراثی به غیر از خود، اقدام به دریافت گواهی انحصار وراثت کند، کلاهبردار محسوب میشود و علاوه بر جبران خسارت، به مجازات مقرر در قانون نیز محکوم میگردد.
مراحل انحصار وراثت با تقدیم دادخواست به همراه مدارک لازم به شورای حل اختلاف آخرین محل اقامتگاه متوفی انجام میگیرد.
پس از رسیدگی شورای حل اختلاف، گواهی آن صادر میشود. در این گواهی؛ مشخصات متوفی، تعداد ورثه و مشخصاتشان، نسبت آنها با متوفی و سهم هر یک از ورثه از اموال متوفی در آن مشخص گردیده است.
مراحل انحصار وراثت چیست؟
منبع :