/ دسته‌بندی نشده / خواص کرفس کوهی؛ ۹ معجزه در درمان بیماری‌ها
آنچه در این مقاله می‌خوانید

از خواص کرفس کوهی می‌توان به پیشگیری و درمان سرطان، فشار خون و دیابت اشاره کرد. کرفس کوهی به دلیل داشتن مواد معدنی فراوان از جمله پتاسیم و منیزیم از ارزش درمانی و غذایی بالایی برخوردار است.

 کرفس کوهی با نام محلی کلوس شناخته می‌شود. این گیاه یکی از ارزشمندترین گیاهان دارویی بومی ایران به شمار می‌آید. این نوع گیاه دارویی در فهرست آثار ملی نیز به ثبت رسیده است. در ادامه با خواص کرفس کوهی بیشتر آشنا خواهید شد.

خواص کرفس کوهی چیست؟

۱. پیشگیری از بیماری‌های قلب و عروق

فشار خون بالا از شایع‌ترین بیماری‌ها به ویژه در سنین میانسالی و بالاتر است. منیزیم و پتاسیم موجود در این گیاه برای افرادی که دارای بیماری‌های قلبی و عروقی و گرفتگی عضلات هستند مفید است. مردم محلی بیشتر از صمغ کرفس کوهی در مداوای ناراحتی‌های قلبی، چربی و فشار خون و همچنین کمردرد استفاده می‌کنند. درطی تحقیقات بر روی عصاره هیدروالکلی کرفس کوهی و اثر آن بر میزان فشار خون محققان به این نتیجه رسیدند که این گیاه اثرات قابل توجهی در پیشگیری و کاهش فشار خون دارد.

۲. خاصیت آرامش بخش کرفس کوهی

یکی از مهمترین خواص کرفس کوهی، خاصیت آرامبخشی این گیاه است. به اعتقاد جوامع محلی و عشایری که از کلوس یا کرفس کوهی به شکل‌های مختلف استفاده کرده‌اند، این گیاه دارای اثرات ضد درد، ضدالتهاب و آرامش بخش است. در طب سنتی کرفس کوهی به دلیل خاصیت آرام بخشی که دارد برای کاهش اضطراب و درمان افسردگی موثر است.

۳. تاثیر کرفس کوهی در درمان سرطان

از ترکیبات مهم این گیاه فلاونوئید‌ها هستند که به طور عمده در گیاهان یافت می‌شوند. از فلاونوئید‌ها به عنوان ترکیبات آنتی اکسیدان و ضد رادیکال قوی نام برده می‌شود. بسیاری از بیماری‌ها از جمله سرطان به دلیل وجود رادیکال‌های آزاد ایجاد می‌شود و عملکردی که فلاونوئید‌ها در خنثی کردن رادیکال‌های آزاد دارند قابل توجه است. به هین دلیل از این گیاه به عنوان دارویی ضد سرطان استفاده می‌گردد.

۴. خواص ضد میکروبی 

از دیگر خواص کرفس کوهی داشتن خاصیت ضد میکروبی بواسطه وجود ویتامین ث و آنتی اکسیدان هاست که باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و در پیشگیری و درمان آنفلوانزا، سرماخوردگی، سرفه‌های شدید و تنگی نفس مناسب است.

۵. کنترل مقدار قند خون در بدن

مواد موجود در این گیاه دارویی موجب کاهش مقاومت انسولین در بدن بیماران دیابتی می‌شود که این امر باعث میشود میزان قند در بدن را کنترل‌کند.

۶. درمان موثر اختلالات گوارشی، بیماری‌های روده و معده، ضد نفخ

یکی دیگر از خواص کرفس کوهی، بهبود وضعیت سیستم گوارش است. فیبر موجود در گیاه کرفس کوهی ملین بسیار مناسبی است و مصرف برگ و ساقه‌های کرفس در مورد کسانی که از ناراحتی‌های گوارشی نظیر یبوست رنج می‌برند، بسیار مفید است. همچنین تاثیر بسزایی در مهار رشد تومور معده و محافظت از کبد دارد.

۷. اثر کرفس کوهی بر روماتیسم و سنگ کلیه

از مهمترین فواید مصرف کرفس کوهی خاصیت ادرار آوری آن بواسطه وجود پتاسیم است که برای پاک کردن اسید اوریک در بدن مفید بوده و مصرف آن به بیماران مبتلا به نقرس و روماتیسم توصیه می‌گردد. بنابراین از جلمه شاخص‌ترین خواص کرفس کوهی می‌توان به کاهش علائم روماتیسم و پیشگیری از بروز سنگ‌ کلیه اشاره کرد.

۸. کاهش وزن

افزایش سن، ورزش نکردن و رژیم غذایی نامناسب منجر به اضافه وزن و چاقی می شود. چاقي يكي از عوامل خطرناك در ایجاد بيماري هاي مختلف، سرطان ها و همچنین فقدان اعتماد به نفس است. تنظیم میزان اشتها از دیگر خواص کرفس کوهی است. به نظر محققان این گیاه با دارا بودن ترکیبات فلانوییدی و اثر آنتی اکسیدانی باعث کاهش چربی های مضر خون و در نتیجه کاهش وزن می شود. 

۹. جوان سازی پوست

این گیاه با داشتن مقادیر زیادی ویتامین ث و آنتی اکسیدان موجب کلاژن سازی می‌شود و به حفظ طراوت و جوانی پوست کمک می‌کند.

کرفس کوهی چه نوع گیاهی‌ است؟

کرفس کوهی (kelussia odoratissma) با طبیعت گرمش گیاهی خودرو است که محل رویش آن بیشتر در مناطق برف‌گیر کوه‌های زاگرس مرکزی است. اما بهترین مکان برای رویش این گیاه وحشی روستای سرآقا سید در استان چهارمحال و بختیاری است. به همین دلیل این گیاه به «کرفس بختیاری» نیز معروف است. کرفس جزو گیاهان خوش عطر و بو است به همین دلیل مردم از آن در درست کردن غذا و ترشی استفاده می‌کنند. همچنین خشک شده آن برای افزایش عطر و طعم نوشیدنی‎ها کاربرد دارد. کرفس کوهی به دلیل خوشمزگی و طعم خاصش به همراه پنیر به عنوان یکی از وعده‌های صبحانه یا عصرانه مردم محلی مصرف می‌گردد. طبق یافته‌های جدید علمی این گیاه دارای خاصیت ضدالتهابی، ضد ویروس، ضد دیابت و ضد سرطان بوده و مواد مغذی آن به طور عمده در بذر، ساقه و گل آذین گیاه قرار دارند.

کاربرد‌های دیگر کرفس کوهی

  • دامداران با جمع آوری علوفه و خشک کردن آن در زمستان علوفه دام خود را تامین می‌کنند.
  • گل‌های متعدد این گیاه از شهد مناسبی برای تغذیه زنبور عسل برخوردار بوده که می‌تواند این گیاه را به عنوان گیاه دارای پتانسیل برای پرورش زنبور عسل مطرح کند.
  • همان‌طور که می‌دانیم فرسایش خاک و بیابانی شدن حوضه‌های آبخیز یکی از مشکلات کنونی کشور ما می‌باشد. این گیاه با ایجاد تاج پوشش وسیع و ریشه ضخیم و دوکی شکل خود باعث حفظ خاک شده و از فرسایش و شستشوی آن جلوگیری می‌کند. استفاده از این گیاه چند منظوره تأثیر زیادی در حفظ آب و خاک رویشگاه‌های خود دارد.

به خاطر ارزش اقتصادی و دارویی بالای این گیاه، متأسفانه امروزه به علت برداشت غیراصولی، این گونه گیاهی در حال انقراض است! در چند سال اخیر برخی کشاورزان شروع به کاشت بذر کرفس کوهی و پرورش آن کرده اند و بخش خصوصی نیز اقداماتی در جهت تکثیر آن در قالب کشت نشاء به صورت گلدانی داشته است.

مضرات و موارد منع مصرف کرفس کوهی

در دوران بارداری از مصرف این گیاه خودداری کنید، زیرا احتمال سقط جنین در صورت مصرف وجود دارد. خوردن کرفس در بیماران مبتلا به صرع نیز مضر بوده، زیرا موجب تحریک حملات آن‌ها می‌شود.

اگر شما هم از این گیاه و خواص آن اطلاعاتی دارید و از آن استفاده می‌کنید آن را با ما از طریق بخش ارسال نظرپایین این مطلب در میان بگذارید.

خواص کرفس کوهی

منبع:

1

طبع توت‌ فرنگی چیست و خوردن آن به چه کسانی توصیه می‌شود؟

طبع توت‌ فرنگی متناسب با طعم و رسیدگی‌اش متغیر است. اگر این میوه رسیده و شیرین باشد طبعش سرد و‌ تر و اگر نارس باشد طبعش سرد و خشک است؛ بنابراین بهترین حالت مصرف توت‌فرنگی حالت رسیده و شیرین آن هم فقط برای گرم‌مزاجان است.

مژده به صفراوی‌هایی که از خشکی شدید طبع‌شان رنج می‌برند، طبع توت‌ فرنگی سرد و تری است که برای گرم‌مزاجان خواص خوبی به همراه دارد و مشکلاتی که در اثر تعدیل نکردن مزاج‌شان برای‌شان به وجود می‌آید را رفع می‌نماید. لابد می‌پرسید مگر مشکلی وجود دارد؟ بله اگر یک شخص گرم مزاج اصلا مزاجش را تعدیل نکند، بدن در اثر سوخت و ساز زیاد صفراسوخته یا سودای سیاه ایجاد می‌کند. برای یک بدن هم هیچ چیز از این بدتر وجود ندارد! پس اگر صفراوی هستید وقتش است توت‌فرنگی و فراورده‌های آن را در ٰرژیم غذایی‌تان بگنجانید.

 طبع توت فرنگی و مصلح آن

  • طبع توت فرنگی سرد و‌ تر است. حالا هر چه این میوه رسیده‌تر باشد سردی آن کمتر می‌شود، در عوض رطوبتش بیشتر شده و لینت مزاج بیشتری ایجاد می‌کند. اما هر چه نارس‌تر باشد طبعش به سمت سرد و خشکی می‌رود، بنابراین توت‌فرنگی نارس قابض است و می‌تواند یبوست ایجاد کند.
  • قانون طب سنتی این است که افراد با مزاج مشابه یک خوراک، در خوردن آن خوراک احتیاط کنند. یعنی افرادی که مزاج ذاتی‌شان سرد و‌ تر (بلغمی) است یا غلبه بلغم دارند نباید توت فرنگی مصرف کنند (یا در بهترین حالت آن را با مصلحش که عسل است، مصرف کنند). افرادی که طبع‌شان سرد و خشک است هم همینطور، چون به هر حال هر دو دسته با خوردن توت فرنگی سردی‌شان می‌شود.
  • توت فرنگی، اما یک میوه عالی برای گرم‌مزاجان خصوصا صفراوی‌هایی با طبع آتشین است. چون با طبع سردش عطش این افراد را فرو نشانده و سوخت و ساز بدن‌شان را پایین می‌آورد.
  • دموی‌ها اگر توت فرنگی بخورند رطوبت بدن‌شان بالا می‌رود؛ بنابراین ممکن است توت‌فرنگی برای دموی‌ها هم باعث بی‌حالی و خواب‌آلودگی شود.
  • اگر توت‌فرنگی را فرآوری کرده و به صورت شربت و مربا مصرف کنید خیلی بهتر است. چون طبع این فراورده‌ها معتدل می‌شود. خصوصا اگر در مربا از عسل، نبات یا شکر قهوه‌ای استفاده کنید و شهد این مربا را هم شربت کنید. یک چنین شربتی طبع معتدلی دارد. سعی کنید در پخت مربا اصلا از شکر استفاده نکنید.

توت‌ فرنگی در طب سنتی

  • در طب سنتی چندان به توت فرنگی نپرداخته‌اند. شاید به این خاطر که این میوه در قدیم خیلی شناخته شده نبود. توت‌فرنگی میوه یک بوته خودرو بود که تنها در شمال کشور می‌رویید. اما امروزه به خاطر عطر و طعم خوب این میوه در گلخانه‌ها نیز رو به پرورش آن آورده‌اند.
  • یکی از اعتقادات بنیادین طب سنتی رفتار کردن مطابق فصل است. یعنی در هر فصلی که هستیم باید میوه‌هایی که مال خود آن فصل هستند را مصرف کنیم. چرا؟ چون هر فصل هم مزاج مخصوص خودش را دارد. مثلا میوه فصل پاییز که طبعش سرد و خشک است، خرمالو است که طبعی گرم و‌ تر دارد. مصرف هر میوه در فصل خودش کمک می‌کند که مزاج ما در این فصل متعادل شود. اما اگر آن را در فصل دیگری مصرف کنیم برای بدن‌مان دردسرتراشی کرده‌ایم!
  • بنابراین با وجود اینکه توت‌فرنگی را گلخانه‌ای هم پرورش می‌دهند بهتر است شما سعی کنید این میوه را فقط به صورت طبیعی (از طریق پرورش در خانه یا همان بوته‌های خودرو) به دست آورید و فقط هم در فصل تابستان که مزاجی گرم و خشک دارد مصرفش کنید.

یکی دیگر از بدی‌های مصرف کردن توت فرنگی بازاری آلوده بودن آن است. اولا که زیر کلاهک آن محل تجمع آلودگی بسیار است؛

  • بنابراین موقع شستن باید کلاهک آن را جدا کنید و زیرش را با دقت بشویید. مشکل دیگر سم‌پاشی این میوه‌های آسیب‌پذیر است. متاسفانه روی سطح خود میوه هم برجستگی‌ها و فرورفتگی‌های ظریفی وجود دارند که باعث می‌شوند میکروب‌ها و سموم به خوبی شسته نشوند. به همین خاطر بهتر است از دادن این میوه به کودکان و افراد با سیستم ایمنی ضعیف خودداری شود یا با کاشت توت فرنگی در منزل از خوردن این میوه جذاب لذت ببرید!
  • از نظر حکیمان طب سنتی توت فرنگی برای امراضی، چون وجود خون در ادرار، ناراحتی‌های مثانه و مجاری ادرار مفید است.
  • توت‌فرنگی برای صفراوی‌های کم‌خون و کم‌اشتها عالی است، چون هم به مرور کم‌خونی این افراد را برطرف می‌کند هم اشتها‌یشان را باز می‌کند. صفراوی‌هایی که توت‌فرنگی و فراورده‌های آن را مصرف می‌کنند یا چای توت‌فرنگی طبیعی می‌نوشند به مرور متوجه می‌شوند که وزن‌شان افزایش پیدا می‌کند و صورت‌شان هم پرتر می‌شود.
  • اگر توت‌فرنگی را به شکل رسیده‌اش مصرف کنید می‌تواند برای رفع یبوست هم موثر واقع شود.

برای آشنایی بیشتر با خواص این میوه مقاله  خواص توت فرنگی به عنوان یک داروی طبیعی را هم حتما مطالعه کنید.

شما از این میوه خوش عطر و زیبا چه می‌دانید؟ شما با خوردن توت‌فرنگی بی‌حال و کسل می‌شوید یا سرحال و بانشاط؟ نظرات و سوالات خود در مورد طبع توت فرنگی را در بخش نظرات سایت ستاره با ما در میان بگذارید.

طبع و خواص توت فرنگی

منبع:

1

برچسب ها :

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!

کل :
میانگین :
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x