آیا میدانید روش های بازیافت زباله های فلزی چگونه است و بطور مثال بازیافت آهن چه فایده ای برای زندگی ما دارد؟ با ما همراه باشید تا بررسی کنیم که بازیافت زباله های فلزی چه فایده هایی دارد و به چه روش هایی انجام می شود.
بازیافت زباله های فلزی یکی از فعالیتهای مهمی است که بطور روزانه توسط گروههای مربوطه انجام میشود. انجام این فعالیت یکی از کارهایی است که به کمک آن میتوانیم از زبالهها و آلایندههای فلزی جلوگیری کنیم و به کمک آن محصولات جدیدی تولید کنیم که نتیجه آن جلوگیری از واردات بیرویه و کاهش تولیدات داخلی مربوط در این زمینه است. در ادامه این مطلب شما را با این موضوع که بازیافت زباله های فلزی چه فایده هایی دارد و به چه روش هایی انجام می شود، بیشتر آشنا خواهیم کرد.
شاید در ابتدا فکر کنیم که زباله های فلزی فقط به زبالههای فولادی و آهن محدود میشود؛ در صورتی که اینگونه نیست و زباله های فلزی دیگری نظیر قلع، آلومینیوم، مس و… نیز وجود دارند که آنها نیز در فرایند بازیافت زباله های فلزی به روشهای مخصوص خود بازیابی میشوند. در ادامه به روش بازیافت هر کدام از آنها اشاره خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
فولاد به عنوان پرکاربردترین فلز با بالاترین میزان تولید در جهان، یکی از محصولات پایه و استراتژیک در تمامی صنایع در جهان به شمار میرود. در راستای نیل به تولید فولاد با ارزانترین و پربازدهترین روشها و منطبق بر موضوعات زیست محیطی و کاهش آلودگی ناشی از آنها، امروزه بازیافت آهن و ضایعات حاصل از آن، به عنوان یکی از مهمترین مادههای اولیه برای تولید فولاد، به ویژه در کشورهای توسعه یافته و مدرن به شمار میآید.
منابع جمع آوری ضایعات آهن و زبالههای فلزی متفاوت هستند. این منابع شامل ضایعات خانگی یعنی آنچه ما اغلب تحت عنوان بسته بندیهای فلزی مواد غذایی و سایر استفادههای دیگر از آن تولید میکنیم، ضایعات صنعتی کارخانجات شامل کارخانجات خودروسازی، کارخانجات تولید تجهیزات صنعتی نظیر تولید تجهیزات نفت و گاز، ضایعات نظامی و… هستند.
برای بازیافت زباله های فلزی از جنس فولاد، پس از آنکه زبالهها به محل جمع آوری آنها منتقل میشود، زبالههای فلزی را توسط آهنرباهای بسیار قوی از زبالههای غیرفلزی جداسازی میکنند و به این شکل آنها را از سایر زبالهها جداسازی میکنند.
یکی از موارد استفاده از زبالههای فلزی و بازیافت آنها، استفاده مجدد از آنها در تولید خود فلزات مانند آهن است. در واقع در این روش، از آهن قراضه برای تولید بخش مهمی از فولاد که از طریق دمیدن اکسیژن در کورهای که حاوی چدن و آهن قراضه است، استفاده میشود. بنابراین در این نوع کورهها، جهت تولید فولاد باید مقدار زیادی از آهن قراضه در کوره وجود داشته باشد. پس این روش یکی از بهترین روشها برای بازیافت زباله های فلزی است.
قوطیهای قلع را که میتوان قوطیهای قلع دار نامید، از ترکیب ۵٪ قلع به ۹۵٪ فولاد ساخته میشوند. در این نوع قوطیهای که برای کنسرو کردن و بسته بندی مواد غذایی مورد استفاده قرار میگیرند، از قلع به عنوان یک لایه نازک در قسمت بیرونی قوطی برای جلوگیری از زنگ زدگی استفاده میشود.
برای بازیافت صحیح این قوطیها، مراکز بازیافت فلزات، قوطیها را “بدون قلع” میکنند. برای انجام این کار از فرآیند الکترولیز، با یک محلول شیمیایی سوز آور، برای برطرف کردن لایه بیرونی قلع کمک میگیرند. طی انجام این فرایند، فلز قلع بر روی یک صفحه جمع آوری میشود، سپس ذوب شده و به یک شمش یا قالب فلزی تبدیل میشود.
در محیط پیرامون ما به وفور از آلومینیوم استفاده میشود؛ از جمله آن میتوان به قوطیهای نوشیدنی، ساخت بسیاری از اشیا مانند ناودانها، قابهای پنجره، درها و موارد دیگر اشاره کرد.
زمانی که ضایعات آلومینیوم برای یازیافت به مراکز مربوطه منتقل میشوند، قبل از ارسال برای ذوب، به تراشههای کوچک تبدیل میشود. این کار با فرآیندی به نام “خرد کردن” انجام میشود و در طی این فرآیند، هرگونه ترکیب مضر، گاز یا گرد و غباری که به عنوان یک تاثیر جانبی تولید شده، با استفاده از فناوری مدرن کاهش یافته و خارج میشود.
پس از ذوب کردن ضایعات فلز آلومینیوم و ریختن ماده مذاب به داخل قالبهای شمش یا ورقهای بزرگ، این فلز در جاهای مختلف از جمله در قوطی یا ریخته گری ماشین، مجددا قابل استفاده است. یکی از مزایای بازیافت زباله های آلومینیومی، کاهش ۹۵٪ انرژی نسبت به تولید آلومینیوم از مواد است.
همانگونه که میدانید اغلب از مس در سیم کشی برق ساختمان استفاده میشود. این مساله اهمیت دارد که مس بازیافت شده از لحاظ کیفیت و یکپارچگی مورد بازرسی و درجه بندی قرار گیرد. مس با کیفیت عالی برای ذوب شدن و بهبود از طریق فرآیندی به نام “تصفیه آتشی”، انتخاب میشود. پس از این، مس میتواند داکسیده شود و به شمش یا بیلت تبدیل شود.
بازیافت مس تا حد زیادی به دلیل وضعیت فلز به عنوان یک هادی حرارتی و رسانای الکتریکی محبوب، چندین مزیت بهرهوری انرژی را ارائه میدهد. گزارشها نشان میدهد که عملکرد مس، به دنبال فرآیند بازیافت فلزات مسی، دچار تغییر نخواهد شد. به عبارتی این فلز تمام خصوصیات رسانایی حرارتی و الکتریکی خود را بعد از بازیافت نیز حفظ خواهد کرد. به طور کلی، مس یکی از با ارزشترین فلزاتی است که برای بازیافت جمعآوری میشود.
از جمله مزایای بازیافت زباله های فلزی و آهن میتوان به حفظ منابع طبیعی، صرفه جویی در مصرف انرژی و حفظ محیط زیست اشاره کرد. بطور مثال با بازیافت یک تن فولاد میتوان حدود هزار کیلوگرم از کانیهای فلزی آهن، پانصد کیوگرم ذغال سنگ و پنج کیلوگرم سنگ آهک را حفظ کرد.
همچنین تخمین زده شده است که با بازیافت فولاد در ایالات متحده آمریکا، باعث ذخیره انرژی الکتریکی ۱۸.۰۰۰.۰۰۰۰ خانه شده است. سایر مزایای بازیافت زبالههای فلزی عبارتند از:
منبع: