رابطه دندان خراب با معده درد مانند بسیاری از بیماری هایی که به هم مرتبط هستند بر کسی پوشیده نیست. گاهی پوسیدگی شدید دندان ها باعث بروز مشکلاتی در دستگاه گوارش و معده درد می شود گاهی هم بالعکس، این معده است که با ترشح اسید زیاد و رفلاکس آن به مری و دهان، فضای اسیدی ایجاد کرده و در پوسیدگی بیشتر دندان ها نقش دارد. اگر این بیماری ها در مراحل اولیه تشخیص داده شوند، درمان های ساده و کوتاه مدتی دارند که از آسیب به دستگاه گوارش و پوسیدگی بیشتر دندان ها جلوگیری می کند.
رابطه دندان خراب با معده درد
رابطه دندان خراب با معده درد، ممکن است به دلیل رشد و تکثیر باکتری در دندان های پوسیده باشد. این باکتری ها با غذای جویده شده، وارد معده و سپس وارد خون می شوند. این فرآیند ممکن است باعث بروز درد در معده یا اندامهای دیگر دستگاه گوارش شود. البته یک نکته دیگر را هم باید در نظر بگیریم، اینکه فرد با دندان های پوسیده و دردناک نمی تواند غذا را به خوبی بجود و ممکن است آنها را ببلعد، تکه های جویده نشده غذا هم باعث درد معده می شود.
باکتری های دندانی که خراب شده است، میتواند به وسیله مواد غذایی وارد معده و سپس وارد گردش خون شود و همین مسئله باعث معده درد و بروز بیماریهای مختلف گوارشی می شود. دندان در جذب و هضم و همچنین جویدن مواد غذایی بسیار مؤثر است به طوری که اگر این عضو دچار مشکل شود، هضم غذا با مشکلات مختلفی روبه رو می شود.
در دستگاه گوارش دندان به عنوان اولین عضو محسوب می شود و اگر دندان فردی خراب باشد، کار جویدن مواد غذایی و به تبع آن هضم و جذب غذا با مشکل روبهرو می شود و معده کارایی خود را از دست می دهد . افرادی که دندان های خرابی دارند، به خوبی مواد غذایی در معده شان آماده هضم و جذب نمی شود، این افراد به ناچار در طولانی مدت به مصرف غذاهای نرم و فاقد فیبر روی می آورند و همین مسئله باعث بر هم خوردن متابولیسم بدن و حتی مواد غذایی و آنزیم های مورد نیاز معده و دستگاه گوارش می شود و در نتیجه کارایی معده را تضعیف می کند. عفونت ناشی از دندان های خراب باعث بروز عفونت در سیستم گوارش می شود.
دندان های خراب به دلیل درد شدید جویدن غذا را به طور ناقص انجام می دهد و همین موضوع کار معده را در هضم غذا دو برابر می کند و باعث ایجاد مشکل در سیستم گوارش می شود.
فردی که به دلیل دندان های خراب، ترجیح می دهد از غذاهای نرم و بدون فیبر استفاده کند، در طولانی مدت، معده خود را تضعیف کرده و مواد لازم و مغذی را به بدن نمیرساند. همین تضعیف معده و دیگر اندام های دستگاه گوارش، باعث انقباض ها و دردهای شدید می باشد. توجه داشته باشید که باکتری هایی که از دندان پوسیده جدا شده و وارد معده می شوند، همان عفونت را وارد سیستم گوارش می کنند و مشکلات متعددی در آینده بوجود می آورند. گاهی تشخیص علت درد معده برای پزشک دشوار می شود اما اگر شما دندان های پوسیده و مشکلات دستگاه گوارش دارید، حتماً این موارد را در نظر بگیرید.
عملکرد و نقش دندانها را در جریان هضم و گوارش غذا جدی بگیرید. شیارهایی که روی دندان های آسیا قرار دارند، غذا را به خوبی خرد کرده و به معده می فرستند. حال اگر در فرآیند جویدن غذا مشکلی باشد و غذاها به خوبی جویده نشود، کار معده مشکل شده و با اختلال همراه می شود. همچنین یک دندان پوسیده یا دارای عفونت، می تواند عفونت را از طریق معده به کل بدن شما بفرستد. پس مساله دندان های پوسیده را جدی بگیرید، بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید و در اسرع وقت برای درمان پوسیدگیها به دندانپزشک مراجعه نمایید.
چگونه مشکلات معده باعث پوسیدگی دندان میشوند؟
مشکلات معده و پوسیدگی دندان
یکی از بیماری هایی که باعث پوسیدگی دندان می شود، اختلالات گوارشی و به خصوص رفلاکس معده می باشد. رفلاکس معده، بیماری است که باعث می شود محتویات معده به لوله مری باز گردند. در واقع ماهیچه ای در انتهای مری وجود دارد که هنگام بلعیدن غذا باز شده و اجازه می دهد غذا وارد معده گردد. حالا اگر عملکرد این ماهیچه با مشکل روبرو باشد، دریچه بسته نمی شود و فرد مخصوصاً در حالت خوابیده دچار رفلاکس معده می گردد، یعنی آب گوارشی و محتوای معده به مری باز می گردد. علاوه بر حس درد و سوزش در معده، رفلاکس معده باعث ایجاد طعم بدی در گلو و دهان می شود.
علائم رفلاکس معده
چه عواملی که باعث رفلاکس معده می شوند؟
چگونه رفلاکس باعث پوسیدگی دندان ها میشود؟
واضح است که رفلاکس معده، مقداری از مواد اسیدی معده را به سمت مری و بعد دهان، هدایت می کند. ساختار دندان ها هم به شکلی است که در محیط اسیدی حل می شوند. میزان اسیدی بودن محتویات معده بسیار بالا است. حال اگر در شبانه روز چندین بار محیط دهان اسیدی شود، لایه بیرونی دندانها در این اسید حل شده و از بین میرود. لایه بیرونی محافظ دندان است و به همین دلیل، افرادی که به صورت مزمن دچار رفلاکس معده شده اند، به مرور زمان شاهد زردی دندان ها خواهند بود و یا پوسیدگی آنها با سرعت بیشتری پیش می رود.
حالا متوجه شدیم که دندان پوسیده می تواند باعث بیماری باشد و عکس این مساله هم صدق می کند یعنی بیماری مانند رفلاکس معده می تواند باعث پوسیدگی دندان شود. اجازه بدهید در ادامه چند بیماری دیگر که با دندان ارتباط بیشتری دارد را بررسی کنیم.
بیماریهای مرتبط با دندان
بیماری های مرتبط با دندان مانند معده درد و رفلاکس که درباره آن صحبت کردیم، می توانند مانند یک زنجیره از هم نشأت بگیرند. اما بیماری های دیگری غیر از رفلاکس وجود دارند که به پوسیدگی دندان یا بیماری های دهان مرتبط می باشد. تعدادی از این بیماری ها عبارتند از:
دیابت
دیابت یکی از بیماری هایی است که در سطوح پیشرفته باعث زخم و خونریزیهای لثه میشود که به دنبال آن مشکلاتی برای دندان ها هم ایجاد میگردد. اگر دچار بیماری دیابت شدید، باید به یک پزشک متخصص مراجعه کرده و بیماری دیابت را کنترل کنید.
استرس
استرس یکی از بیماری های روحی است که در صورت شدت گرفتن باعث دندان قروچه در هنگام خواب می شود. دندان قروچه یک عارضه است و در صورت درمان نشدن، باعث ساییدگی و به دنبال آن پوسیدگی دندان ها میگردد. همچنین ممکن است فردی که دچار دندان قروچه شده، از این مشکل بیخبر باشد (چون در هنگام خواب رخ می دهد) و پوسیدگی دندان های خود را بیدلیل بداند. پس اگر از اطرافیان خود شنیدید که در خواب، دندان قروچه داشته اید، حتماً پیگیر درمان آن باشید.
بیماری کرون
بیماری کرون یکی از بیماری های التهابی روده است. از نشانه های مهم بیماری کرون، وجود زخم در دهان، لثهها و کنار دندان ها می باشد. بنابراین یک متخصص داخلی و دستگاه گوارش یا دندانپزشک می تواند به سرعت این بیماری را با معاینه دهان، تشخیص دهد.
انسان های بالغ باید 32 دندان داشته باشند که 4 عدد از آن ها دندان عقل است . این 4 دندان شاید هرگز رشد نکنند و یا به دلیل کمبود فضا و دلایل دیگر ، کشیده شوند . دندان ها دسته بندی مختلفی دارند و هر دسته کار مشخصی انجام می دهد. می توان به دندان ها به عنوان اندام های جویدن هم نگاه کرد که نقش مهمی در فرآیند گوارش دارند! جویدن غذا سیگنالی به بزاق دهان برای کمک به خردکردن کربوهیدات ها می دهد.
به بخش هایی از دندان که مشخص هستند ، تاج گفته می شود . ساختار لایه بیرونی تاج شامل سطحی بیرونی و سخت به نام مینا می باشد . مینا سخت ترین ماده در بدن انسان است .
دندان های آسیا سطح وسیعی از فرورفتگی ها و شیار ها دارند. این فرورفتگی ها باعث می شود تا دندان های آسیا ی بالا و پایین برای خرد کردن غذا بین هم مناسب باشند . در هر یک از 4 قوس دهان ، دندان آسیا وجود دارد . دندان های آسیا آخرین دندان های واقع در هریک از 4 طرف دهان هستند . در حقیقت در هر سمت 3 دندان آسیا قرار دارد که دندان چهارم همان دندان عقل است .
منبع: