چکاپ برای ریزش مو شامل آزمایشهایی برای بررسی کمخونی، اختلالات هورمونی و کمبود ویتامین میشود. این آزمایشها به تشخیص زودهنگام ریزش مو کمک میکنند. معمولا علت ریزش مو وراثت یا اختلالات هورمونی است.
یکی از معضلاتی که بسیاری از خانمها و آقایان به آن دچار میشوند، ریزش مو است. چکاپ برای ریزش مو شامل آزمایشهایی است که علت این مشکل را شناسایی میکند. اگر دچار ریزش مو هستید و میخواهید این چکاپ را انجام دهید، در این مطلب همراه ما باشید. در ادامه توضیح میدهیم که چه آزمایشهایی برای تشخیص علت ریزش مو لازم است؟ چرا افراد دچار ریزش مو میشوند؟ آیا انجام آزمایشهای هورمونی در این چکاپ لازم است؟
ریزش مو جز اختلالاتی است که هم در خانمها و هم در آقایان دیده میشود. در مورد خانمها معمولا علت ریزش مو تغییرات بدن در شرایط مختلف از جمله تغییرات هورمونی است. در رابطه با آقایان نیز معمولا طاسی با الگوی مردانه که یک اختلال ارثی است، باعث بروز این مشکل میشود.
به نقل از mayoclinic در رابطه با علت ریزش مو در افراد:
معمولا افراد روزانه بین ۵۰ تا ۱۰۰ تار مو را از دست میدهند. اگر ریزش موهای شما در این حد است، جای نگرانی نیست. زیرا به همین تعداد، مو درحالرشد و جایگزینی است. زمانی باید برای ریزش مو نگران باشید که در ازای موهای ریخته شده، مویی جایگزین نشود. ریزش مو معمولا مربوط به سابقه خانوادگی (وراثت)، تغییرات هورمونی و بیماریها، داروها، مکملها، پرتودرمانی، استرس و نوع بستن مو است.
گاهی ممکن است با تشخیص علت آن، از ریزش موها جلوگیری کرد. به همین دلیل در این شرایط باید به متخصص پوست و مو یا دکتر عمومی مراجعه کنید تا آزمایشهای لازم برای چکاپ ریزش مو تجویز شود.
آزمایش کشیدن مو نوعی آزمایش فیزیکی است که در مطب پزشک انجام میشود. زمانی که برای بررسی مشکل ریزش مو به دکتر پوست و مو یا دکتر عمومی مراجعه میکنید، پزشک ابتدا مقدار کمی از موهای شما را میکشد. اگر در یک دسته کوچک مو، بیشتر از ۳ تار مو کنده شود، شخص ریزش مو دارد. در این شرایط لازم است آزمایشهای دیگر برای بررسی علت آن انجام شود.
در این آزمایش کلیه سلولهای خونی شامل گلبولهای سفید، گلبولهای قرمز و پلاکتها بررسی میشوند. این تست، آزمایش خون جامع است و وضعیت کلی بدن را نشان میدهد. بیماریهایی مانند کمخونی و لوسمی با انجام این آزمایش تشخیص داده میشوند. همچنین اگر شخص علائمی مانند خستگی، ضعف یا تب داشته باشد، پزشک این فاکتور را در آزمایش خون لحاظ میکند.
در آزمایش شمارش کامل سلولهای خونی میزان گلبولهای سفید با علامت WBC و گلبول قرمز با MCV نشان داده میشود. برای انجام این آزمایش نیازی به ناشتایی نیست.
گاهی برای بررسی سلامت ساختار مو لازم است، تار مو به طور دقیق بررسی شود. از این طریق میتوان برخی مشکلات مانند آلوپسی را شناسایی کرد. گاهی برای آزمایش لازم است یک دسته مو بررسی شود و گاهی باید تار مو همراه با پوست برای بررسی دقیق به آزمایشگاه فرستاده شود.
در آزمایشگاه مو تمیز میشود تا عرق و چربی از روی آن پاک شود. سطح مواد مغذی و سایر مواد معدنی در مو بررسی شده تا علت ریزش مو مشخص شود.
اختلال در عملکرد تیروئید میتواند روی ریزش مو تاثیر داشته باشد. بیماریهایی مانند پرکاری تیروئید و کمکاری تیروئید باعث میشوند، هورمونهای مربوط به متابولیسم بدن بیش از حد یا کمتر از حد معمول ترشح شوند. به همین دلیل یکی از مواردی که در چکاپ برای ریزش مو باید بررسی شود، آزمایش تیروئید است.
هورمون تحریککننده تیروئید، هورمون TSH نام دارد و سطح آن باید در آزمایش تعیین شود. اگر سطح TSH پایینتر یا بالاتر از حد معمول باشد، شخص دچار یکی از اختلالات تیروئید است.
هموگلوبین پروتئینی است که در گلبول قرمز وظیفه حمل اکسیژن به سمت اندامها و انتقال دیاکسیدکربن به ریهها را برعهده دارد. اگر در آزمایش خون، میزان هموگلوبین پایین باشد، نشاندهنده کاهش گلبول قرمز و کمخونی است. اگر فقط آزمایش هموگلوبین میدهید، نیازی به ناشتا بودن نیست.
محدوده طبیعی هموگلوبین برای آقایان بین ۱۳٫۲ تا ۱۶٫۶ گرم در دسیلیتر بوده و برای خانمها ۱۱٫۶ تا ۱۵ گرم در دسیلیتر است. سطح پایین هموگلوبین و کمخونی میتواند نشانه کمبود آهن، کمبود ویتامین B12، کمبود فولات، خونریزی، برخی سرطانها (مانند سرطان خون)، بیماری کلیوی، بیماری کبد، کمکاری تیروئید یا تالاسمی باشد.
یکی از دلایل ریزش مو میتواند کمبود آهن در خون باشد. به همین دلیل در چکاپ برای ریزش مو، این فاکتور باید بررسی شود. برای بررسی کمبود خون آزمایش فریتین انجام میشود. فریتین پروتئینی است که آهن را ذخیره میکند. معمولا سطح این پروتئین در افرادی که دچار کمخونی هستند، خانمها در دوران پریود و گیاهخواران پایین است.
درصورتیکه میزان آهن یا سطح فریتین کمتر از حد طبیعی باشد، احتمالا پزشک مکمل آهن تجویز میکند تا این کمبود جبران شود.
کمبود آهن در خون میتواند یکی از دلایل ریزش و نازک شدن موها باشد.
طبق تحقیقات انجام شده کمبود این دو ویتامین نیز میتواند در سلامت پوست و مو موثر باشد. به همین دلیل ممکن است پزشک در آزمایش این دو فاکتور را نیز لحاظ کند. اگر شخص دچار کمبود ویتامین باشد، لازم است روزانه مکمل مصرف کند.
در خانمها یکی از مواردی که باعث ریزش مو و نازکی موها میشود، عدم تعادل و اختلالات هورمونی است. در این حالت سطح آندروژن بیش از حد بالا میرود. این مشکل مربوط به دستهای از هورمونها است که تستوسترون نیز شامل آن میشود.
افزایش بیش از حد آندروژن علاوه بر نازکی تار مو باعث بروز علائمی مانند رشد مو زائد در صورت، سینه و شکم، پریود نامنظم و آکنه میشود. با استفاده از آزمایش هورمونی میتوان افزایش سطح آندروژن را تشخیص داد. عدم تعادل تستوسترون در خانمها میتواند نشانه بیماری سندروم تخمدان پلیکیستیک هم باشد. این سندروم میتواند دلیل ریزش مو باشد.
نتیجه تستوسترون طبیعی در افراد ۱۹ تا ۴۹ سال ۸ تا ۴۸ نانوگرم در دسیلیتر بوده و در افراد بالای ۵۰ سال باید ۲ تا ۴۱ نانوگرم در دسیلیتر باشد.
هورمون تستوسترون هورمون جنسی اصلی در مردان است. اگر آزمایش تستوسترون نتواند علائم را توضیح دهد، آزمایش دیگری به نام SHBG تجویز میشود. SHBG پروتئینی است که توسط کبد ساخته شده و به هورمونهای جنسی زنان و مردان متصل میشود. این پروتئین به سه نوع هورمون جنسی در زنان و مردان متصل میشود. اما بیشتر برای بررسی تستوسترون در آزمایش آن را تجویز میکنند.
معمولا این آزمایش برای مردان در زمانی که سطح تستوسترون پایین است، تجویز میشود. اما در خانمها بالعکس بوده و زمانی که سطح تستوسترون بالا است، آن را تجویز میکنند. در مردان این مشکل باعث مشکل در نعوظ و باروری میشود. اما در خانمها میتواند یکی از دلایل ریزش مو باشد.
بالا بودن نتیجه این آزمایش میتواند نشانه بیماری کبد، پرکاری تیروئید، اختلالات اشتها یا بیماری آدیسون باشد.
اختلالات هورمونهای جنسی در خانمها ممکن است باعث ریزش مو، نازک شدن موها و نامنظمی پریود شود. به همین دلیل انجام این آزمایش در چکاپ برای ریزش مو ضروری است.
معمولا پزشک با معاینه فیزیکی و تجویز آزمایش خون علت ریزش مو را تشخیص میدهد. اما گاهی لازم است، از پوست سر نمونهبرداری انجام شود. این اقدام بیشتر زمانی ضروری است که ضایعاتی روی پوست سر وجود داشته باشد. در این شرایط پزشک برای تشخیص نوع اسکار یا نوع آلوپسی بیوپسی را توصیه میکند.
بیوپسی پوست سر بسیار ساده است. به این تکنیک نمونهبرداری، بیوپسی پانچ گفته میشود. زیرا با یک ابزار مدادی شکل پوست سر برداشته شده و ناحیه برشخورده بخیه زده میشود.
چکاپ برای ریزش مو شامل فاکتورهای مختلفی میشود. پزشک باتوجهبه علائم در صورت لزوم ممکن است تمامی این موارد را در آزمایش قید کند و یا تنها موارد ضروری را تجویز کند. به همین دلیل نمیتوان قیمت دقیقی برای این چکاپ در نظر گرفت. اما به طور معمول هزینه آزمایش از ۴۵۰ هزار تومان شروع میشود. معمولا قیمت آزمایشهایی که برای چکاپ ریزش مو تجویز میشود، حدود ۷۰۰ هزار تومان است. زیرا آزمایشهای هورمونی در این چکاپ ضروری بوده و هزینه آنها بالاتر از آزمایشهای دیگر است.
برای انجام چکاپ ریزش مو میتوانید از خدمات بیمه استفاده کنید. بیمه تامین اجتماعی، بیمه تکمیلی و سایر بیمهها مقداری از هزینه آزمایش شما را پوشش میدهند.
منبع: