علائم سرطان ریه کدامند؟
علایم سرطان ریه به مکان درگیری و نحوه گسترش تومور بستگی دارد. تشخیص علائم هشدار دهنده سرطان ریه، آسان نیست. زیرا علائم و نشانههای آن هنگامی ظاهر میشوند که سرطان به مرحلهی پیشرفته رسیده باشد. طبق تحقیقات انجامشده در medicalnewstody فرد مبتلا به این سرطان طیف وسیعی از علائم زیر را ممکن است تجربه کند.
علائم عمومی سرطان ریه
علائم غیر اختصاصی که در بسیاری از سرطانها، از جمله ریه دیده میشود شامل موارد زیر است؛
علایم سرطان ریه
در مراحل اولیه معمولا سرطان ریه بدون علامت است. در ۲۵٪ موارد، طی عکس رادیوگرافی ساده قفسهی سینه یا سی تی اسکن، به طور تصادفی و هنگام بررسی دیگر بیماریها تشخیص داده میشود که معمولا در این مرحله، توده سرطانی کوچک و به اندازهی یک سکه است و فرد هیچ علامتی ندارد.
رشد و حمله سرطان به بافت ریه و بافتهای اطراف، در تنفس اختلال ایجاد میکند و منجر به علائمی نظیر موارد زیر میشود؛
تومورهایی که در قسمت بالایی ریه قرار دارند، میتوانند بر اعصاب صورت تاثیر گذارند. در این حالت علایم سرطان ریه عبارتند از؛
اگر سرطان ریه، مری را درگیر کند باعث اختلال در بلع (دیسفاژی) میشود. در صورت ایجاد انسداد وسیع در راههای هوایی، بخشی از ریه روی هم میخوابد و باعث ایجاد عفونتهای مکرر تنفسی مانند آبسه، نومونیا و برونشیت، در ناحیهی مسدود شده میشود. تومورها میتوانند بر رگهای بزرگی که خون را بین سر، بازو و قلب منتقل میکنند، فشار وارد کنند که باعث تورم صورت، گردن، قفسهی سینه، شانهها و بازوها میشود. از اولین علائم این بیماری میتوان به تنگی نفس و خس خس سینه اشاره کرد.
علائم سرطان ریه بدخیم مربوط به متاستاز شدیدتر است. اگر این سرطان به استخوان گسترش یابد باعث دردهای شدید در استخوان به خصوص در پشت، دندهها یا لگن میشود. متاستاز این سرطان به مغز یا ستون فقرات، باعث بروز علائم عصبی شامل موارد زیر میشود.
متاستاز سرطان ریه به غدد لنفاوی باعث ایجاد توده، به خصوص در گردن و ترقوه میشود. گسترش سرطان ریه به کبد منجر به زرد شدن پوست و چشم (زردی) میشود.
شامل علائم ناشی از تولید مواد شبه هورمون توسط سلولهای توموری که اغلب همراه با سرطان ریه دیده میشود. سندرم پارانئوپلاستیک اغلب با SCLC مرتبط است اما ممکن است با هر نوع تومور دیگری نیز دیده شود. یکی از سندرمهای پارانئوپلاستیک رایج در ارتباط با SCLC، تولید هورمون آدرنوکورتیکوتروپین (ACTH) توسط سلولهای سرطانی است که باعث تولید بیش از حد هورمون کورتیزول توسط غدهی فوق کلیه میشود (سندرم کوشینگ).
شایعترین سندرم پارانئوپلاستیک مرتبط با NSCLC، تولید مادهای شبیه به هورمون پاراتیروئید است که منجر به افزایش سطح کلسیم در جریان خون میشود. علائم کلی سندرم پارانئوپلاستیک شامل ضعف ماهیچهای، حالت تهوع، استفراغ، احتباس مایعات، فشار خون بالا، قند خون بالا، گیجی، تشنج و کما است.
شایعترین علائم سرطان ریه در زنان اغلب مبهم است و به تدریج شروع میشود. از آنجایی که آدنوکارسینومهای ریه تمایل دارند در حاشیه ریهها رشد کنند، میتوانند قبل از تشخیص بسیار بزرگ شوند. به همین دلیل، اثرات سیستمیک (اثراتی که کل بدن را تحت تاثیر قرار میدهد)، مانند خستگی، شایع تر است.
در مقابل، سرطان ریه سلول کوچک و کارسینوم سلول سنگفرشی ناشایع هستند. این تومورها تمایل دارند در مجاری هوایی یا نزدیک آن رشد کنند و منجر به انسداد میشوند که می تواند باعث سرفه، سرفه خونی، خس خس سینه و دورههای مکرر ذات الریه شود.
تقریباً ۵۰ درصد از افرادی که سرطان ریه در آنها تشخیص داده شده است، متاستاز به نواحی دوردست بدن دارند. سرطان ریه متاستاتیک به عنوان سرطان ریه مرحله ۴ نیز شناخته میشود. در مرحله ۴ سرطان ریه، اولین علائم ممکن است در واقع مربوط به اثرات گسترش آن به استخوانها، مغز، کبد یا غدد فوق کلیوی باشد. بطور کلی علائم سرطات ریه در زنان عبارتند از؛
علایم سرطان ریه
سرطان ریه سلول غیر کوچک (NSCLC) تا 85 درصد از سرطانهای ریه را تشکیل میدهد. حدود 10 تا 15 درصد از تشخیصهای سرطان ریه، سرطانهای سلول کوچک ریه (SCLC) هستند. انواع دیگری از تومورهای نادرتر نیز وجود دارند.
NSCLC و SCLC به زیرگروههای مختلفی تقسیم میشوند که هر کدام علائم خاصی دارند و بدن را به روشهای مختلفی تحت تاثیر قرار میدهند.
در مردان، شایعترین شکل سرطان ریه از لحاظ تاریخی، کارسینوم سلول سنگفرشی بودهاست، اگرچه برخی تحقیقات نشان میدهد که شیوع آن کمتر میشود، حدود ۳۳ درصد از تشخیصهای سرطان ریه در مردان را تشکیل میدهد.
کارسینوم سلول سنگفرشی که به عنوان کارسینوم اپیدرموئید نیز شناخته میشود، تمایل دارد در بافتهایی که مجاری هوایی اصلی را پوشاندهاند، شروع شود. افراد سیگاری در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این سرطانها هستند، بنابراین در مردان شایع تر است. در حالی که انواع دیگر سرطان ریه اغلب در مراحل اولیه هیچ علامتی ندارند، این تومورها که مستقیماً بر مجاری هوایی تأثیر میگذارند ممکن است باعث سرفههای مداوم شوند یا حتی ممکن است شروع به سرفه همراه با خون کنند. با پیشرفت بیماری ممکن است علائم زیر بروز پیدا کنند؛
پزشکان معتقدند خطر ابتلا به سرطان ریه با تعداد سیگارهای مصرفی در روز و تعداد سالهایی که فرد سیگار کشیده است، افزایش مییابد.
به نظر میرسد آدنوکارسینوم، نوعی از NSCLC که در بافت نزدیک قسمت بیرونی ریهها شروع می شود، در سالهای اخیر در مردان شایعتر از کارسینوم سلول سنگفرشی شدهاست و میزان آن به 41% میرسد. مانند بسیاری از انواع سرطان ریه، اغلب هیچ نشانهای از بیماری در مراحل اولیه این سرطان وجود ندارد. هنگامی که علائم سرانجام ظاهر می شوند، اغلب کمتر از سایر اشکال سرطان ریه آشکار می شوند و ممکن است شامل موارد زیر باشند؛
این با علائم معمول سرطان ریه مانند سرفه متفاوت است. در این مراحل اولیه، اولین علامت مشکل ممکن است از عکس برداری با اشعه ایکس قفسه سینه یا سی تی اسکن باشد که ممکن است به دلایل پزشکی دیگری انجام داده باشید. در مراحل بعدی، آدنوکارسینوم ممکن است با علائم رایج سرطان ریه همراه شود، از جمله؛
اگر سرطان فراتر از ریهها به سایر قسمتها و اندامهای بدن گسترش یابد (متاستاز) ممکن است علائم دیگری ایجاد شود. بهعنوان مثال، زمانی که سرطان ریه به استخوانها گسترش مییابد، ممکن است درد شدیدی احساس کنید. در همین حال، متاستاتیک سرطان ریه به مغز میتواند باعث مشکلات بینایی، سردرد و از دست دادن تعادل شود.
علایم سرطان ریه
سرطان ریه به چند دلیل می تواند متنوع باشد و در افراد کمتر از ۴۰ سال اثرات متفاوتی داشته باشد. در جوانان، نسبت افرادی که هرگز سیگار نمیکشند بیشتر است. در یک مطالعه که بر روی افراد ۲۰ تا ۴۹ ساله مبتلا به سرطان ریه انجام شد، ۲۸ درصد از زنان و ۱۸.۶ درصد از مردان هرگز سیگار نکشیده بودند.
نوعی سرطان ریه که اغلب در افراد سیگاری هرگز مشاهده نمیشود (آدنوکارسینوم ریه)، تمایل دارد در نواحی بیرونی (محیطی) ریهها دور از راههای هوایی بزرگ رشد کند. به همین دلیل، کمتر احتمال دارد که علائم مربوط به انسداد راه هوایی مانند سرفه را تجربه کنند.
سرطان ریه در جوانان اغلب دیرتر تشخیص داده میشود (احتمالاً در مرحله تشخیص سرطان ریه سلول غیرکوچک مرحله چهارم) نسبت به بزرگسالان مسنتر تشخیص داده میشود. این ممکن است منجر به علائم بیشتر مربوط به گسترش سرطان نسبت به تأثیر آن بر ریهها شود.
منبع:
علایم سرطان ریه