/ دسته‌بندی نشده / جوهر نمک چیست و چه کاربردی دارد؟
آنچه در این مقاله می‌خوانید

جوهر نمک چیست؟ جوهر نمک یک اسید با بوی تند و بسیار خورنده است که کاربرد‌های بسیار متنوعی در صنعت و امور روزمره انسان دارد. نام دیگر آن هیدروکلریک اسید است. سطح اسیدی (PH) آن بین ۰ تا ۲ است؛ بنابراین یک اسید قوی محسوب می‌شود. کاربرد‌های جوهر نمک شامل رسوب زدایی، جرم‌گیری، تمیز کردن لکه‌های خاص، خالص سازی و … می‌شود.

آیا می‌دانید جوهر نمک چیست؟ جوهر نمک یا هیدروکلریک اسید، نوعی اسید است که در معده انسان به طور طبیعی تولید شده و به هضم غذا کمک می‌کند. هیدرو کلریک اسید به صورت صنعتی برای پردازش فولاد، مواد مورد استفاده در پل‌های معلق ماشین‌ها و کامیون‌ها به کار می‌رود. همچنین در تولید باتری‌ها، لامپ‌های فوتوشاپ و آتش بازی کاربرد دارد. حتی برای فرآیند تولید قند و ژلاتین هم استفاده می‌شود. در ادامه به مهمترین کاربردهای این اسید اشاره می کنیم.

نام دیگر جوهر نمک چیست؟

نام علمی جوهر نمک هیدروکلریک اسید است. این اسید از نمک و سولفوریک اسید به دست می‌آید. بنابراین “نمک اسید” نیز نام دارد. نام‌های قدیمی آن شامل “اسیدم سالیس” و “موریاتیک اسید” می‌شود. 

کاربرد‌های هیدروکلریک اسید (HCl) و وسایل حمایت کننده

هنگامی که گاز هیدروکلرید در آب حل می‌شود، یک ترکیب شیمیایی قوی به نام هیدروکلریک اسید تشکیل می‌شود. این یک ترکیب بی بو و بی رنگ از هیدروژن، کلرید و آب است. این اسید همچنین به عنوان اسید موریاتیک و جوهر نمک یا اسید سالیسی شناخته شده است. هیدروکلریک اسید یک ترکیب بسیار خورنده است و کاربرد‌های مختلفی دارد. در این جا به برخی از کاربرد‌های هیدروکلریک اسید یا جوهر نمک اشاره می‌کنیم:

۱. برای تولید ترکیبات ارگانیک

هیدروکلریک اسید یا جوهر نمک دارای کاربرد‌های صنعتی مختلفی است، یکی از این کاربرد‌ها در تولید ترکیبات ارگانیک مثل دی کلرو اتان و وینیل کلرید برای استفاده در پلاستیک PVC و پلی یورتان است. همچنین در تولید سایر ترکیبات آلی مثل بسفنول A در محصولات دارویی هم استفاده می‌شود.

۲. برای تولید ترکیبات معدنی

هیدروکلریک اسید یا جوهر نمک به طور گسترده در تولید ترکیبات معدنی مانند مواد شیمیایی برای تصفیه آب مانند پلی آلومینیوم کلرید PAC و کلرید آهن به کار می‌رود که به عنوان عامل انحلال در تولید آب آشامیدنی، تصفیه فاضلاب و تولید کاغذ استفاده می‌شود.

۳. برای حذف لکه‌های فلزی

اگرچه این اسید بسیار خورنده است، اما از آن برای حذف لکه‌های فلزات استفاده می‌شود. این اسید می‌تواند آهن، مس، برنج و دیگر فلزات را تمیز کند. برای این کار باید ۹ قسمت آب را با ۱ قسمت اسید رقیق کنید. به دلیل قوی بودن زیاد این اسید، نباید آن را به طور مستقیم روی فلزات استفاده کنیم.

۴. برای تمیز کردن استخر‌ها

اگرچه استخر‌ها را می‌توان با مواد شوینده و پاک کننده معمولی تمیز کرد، اما پاک کردن برخی لکه‌ها که در بین کاشی‌ها قرار دارند کار آسانی نیست. در اینجاست که هیدروکلریک اسید یا جوهر نمک به کار می‌آید. در اینجا باید ۱۰ قسمت آب را به ۱ قسمت اسید اضافه کنید تا استخر به خوبی تمیز شود.

۵. برای هضم مواد غذایی

هیدروکلریک اسید در شیره معده بدن انسان وجود دارد و به هضم مواد غذایی کمک می‌کند. این مواد محتوی معده را اسیدی می‌کند. جوهر نمک، اسید معده یا شیره معده یک مایع گوارشی است که در معده تشکیل شده و شامل هیدروکلریک اسید HCl، کلرید پتاسیم KCl و کلرید سدیم Nacl است. اسید‌ها نقش مهمی در هضم پروتئین‌ها دارند، زیرا آنزیم‌های گوارشی را فعال کرده و پروتئین‌ها را از بین می‌برند تا آنزیم‌های گوارشی زنجیره‌های طولانی اسید آمینه را تجزیه کنند.

اسید معده توسط سلول‌هایی در پوشش معده تولید می‌شود که در سیستم‌های انعکاسی برای افزایش تولید اسید در صورت نیاز مورد استفاده قرار می‌گیرند. دیگر سلول‌های معده، برای محافظت از مایع معده و اطمینان از اینکه اسیدی نشدن آن، بی‌کربنات تولید می‌کند. همچنین این سلول‌ها موکوس تولید می‌کنند. موکوس،‌ یک مانع فیزیکی چسبنده برای جلوگیری از آسیب به معده است. پانکراس هم مقدار زیادی بی‌کربنات تولید کرده که از طریق کانال پانکراس به دوازدهه می‌رود تا به طور کامل هر اسیدی که به داخل دستگاه گوارش وارد می‌شود را خنثی کند.

۶. برای خالص سازی نمک طعام

نمکی که به صورت طبیعی از معادن سنگ نمک استخراج می‌شود، دارای ناخالصی‌های متعددی است. گچ و فلزاتی مانند جیوه، آرسنیک، سرب و … در این ترکیب نمک استخراجی وجود دارند. از این رو، هیدروکلریک اسید یا جوهر نمک برای پاکسازی نمک خوراکی استفاده می‌شود. جوهر نمک قدرت گرفتن این ناخالصی‌ها را دارد. اسید موریاتیک نام اسیدی است که برای خالص سازی نمک استفاده می‌شود.

۷. برای کنترل خنثی سازی و pH

این اسید برای تنطیم اسیدی بودن (PH) محلول‌ها استفاده می‌شود. از این اسید برای کنترل PH محصولات دارویی، غذا‌ها و آب‌های آشامیدنی استفاده می‌شود. همچنین برای خنثی کردن جریان‌های پساب (حاوی مواد قلیایی) استفاده می‌شود.

۸. برای بازسازی مبدل‌های یونی

این اسید در بازسازی رزین‌های مبدل‌های یونی استفاده می‌شود. از آن برای شستن رزین استفاده می‌شود. آب بدون نمک و مبدل‌های یونی در تولید آب آشامیدنی، همه صنایع شیمیایی و بسیاری از صنایع غذایی کاربرد دارد.

۹. برای تولید نفت

هیدروکلریک اسید یا جوهر نمک در فرآیند تولید نفت استفاده می‌شود. هنگامی که اسید به داخل سنگ تزریق می‌شود، یک منفذ بزرگ ایجاد کرده که تولید نفت را تحریک می‌کند.

نکات ایمنی؛ طریقه استفاده صحیح از جوهر نمک

بهتر است هنگام کار با هیدروکلریک اسید خالص یا هنگامی که با ماده‌ای دیگر رقیق شده، با دستکش‌های پلاستیکی مچ دست و دست‌ها بپوشانید. اگر ممکن است از دستکش‌هایی که تا ساعد شما را می‌پوشاند استفاده کنید تا اگر اسید به طور تصادفی به اطراف پاشیده شد، آسیب نبینید. هیدروکلریک اسید بسیار قوی بوده و می‌تواند باعث زخم‌های پوستی شود. پس هنگام استفاده از آن در استخر‌ها یا کاسه توالت، عینک ایمنی بپوشید و از بطری حاوی اسید دور بمانید.

اگر به طور تصادفی اسید به شما پاشیده شد، بهتر است ابتدا پوست خود را پاک کنید سپس با آب بشویید. اگر تورم یا قرمزی به وجود آمد، بلافاصله به یک پزشک مراجعه کنید. در هنگام استفاده از این اسید همیشه احتیاط کنید تا از هر آسیبی جلوگیری شود.

جوهر نمک

منبع:

1

گسترش ضرب المثل و مثل نویسی عجله کار شیطان است

ضرب المثل عجله کار شیطان است، یکی از ضرب المثل های معروف فارسی است و معنی آن بطور کلی یعنی هیچ کاری با عجله و اضطراب به سرانجام خیر و نتیجه درست و مطلوب نخواهد رسید. در ادامه مفهوم ضرب المثل عجله کار شیطان است (مثل نویسی عجله کار شیطان است) به دو صورت انشا در مورد عجله کار شیطان است و داستان کوتاه در مورد عجله کار شیطان است نوشته شده است.

ضرب المثل عجله کار شیطانه ازجمله ضرب المثل‌های فارسی و ایرانی پرمفهوم و کنایه‌دار است. برای گسترش این ضرب المثل از دو روش بهره گرفته می‌شود. روش اول نوشتن انشا در مورد ضرب‌المثل عجله کار شیطان است و در روش دوم می‌توانید یک داستان کوتاه درباره آن بنویسید. در مطلبی که پیش روی شماست، ضرب المثل عجله کار شیطونه را به هر دو شیوه گسترش داده‌ایم.

انشا در مورد عجله کار شیطان است

عجله کار شیطان است که از زمان‌های گذشته در میان مردمان سرزمین ایران رایج است درسی برای زندگی دارد و باید به آن توجه کنیم. چرا که با صبر و بردباری که برخلاف عجله قرار دارد می‌توانیم همه جوانب کار را ارزیابی کنیم و مورد آزمایش قرار دهیم.

ضرب المثل عجله کار شیطان است چهار معنی دارد: اول اینکه هیچ کاری با عجله و اضطراب به سرانجام خیر و نتیجه درست و مطلوب نخواهد رسید. دوم اینکه انسان هر وقت عجله کند از تدبیر باز می‌ماند. سوم اینکه عجله کردن فکر و اندیشه را از انسان می‌گیرد و در عاقبت پشیمانی به بار می‌آورد. و در نهایت چهارم اینکه عجله، چشم پوشی بر حقایق است.

کسانی که در همه کارهای خود عجله دارند، تنها به انجام کار عمل می‌کنند و نتیجه کار و درستی کار برایشان اهمیتی ندارد، با عجله کردن در کار علاوه بر نگرفتن نتیجه مطلوب اغلب خسارت‌هایی نیز به ما وارد می‌شود که این خسارت‌ها می‌توانند جانی و مالی باشند و گاه می‌توانند غیرقابل جبران باشند و یک زندگی را تباه کنند.

پس شتابزدگی مایه بدبختی و شقاوت ابدی انسان می‌شود، چرا که هم در تشخیص سود و زیان و ابزارها به خطا می‌رود و هم هدف را گم می‌کند.

عجله کار شیطان است، همان شیطانی که همیشه ما را وادار به انجام کارهایی می‌کند که به صلاح ما نیستند و به ما ضرر می‌رسانند. مثل اینکه لحظه آخر از خواب بیدار شویم و از عجله زیاد صبحانه نخوریم و به مدرسه برویم. این صبحانه نخوردن مثالی از ضرر رساندن است که طی طولانی مدت بیماری‌های زیادی را پشت سر خود به همراه دارد.

انسان عاقل و باهوش همیشه در کارها صبوری خرج می‌کند و از شتاب بیهوده و تصمیمات عجولانه دوری می‌کند تا در نهایت به نتیجه مطلوب دست یابد در حالی که با عجله کردن در کارها تنها به خودش ضرر می‌رسد و هرگز نمی تواند به هدف زندگی خود دست یابد و همیشه سرافکنده و نادم باقی می‌ماند. مطمئنا در اطراف ما همیشه انسان‌هایی بوده اند که با عجله کردن زندگی خود را تباه کرده اند. بنابراین با دیدن آن‌ها و درس گرفتن از عاقبت آن‌ها همیشه صبر و شکیبایی را پیشگام در زندگی خود قرار دهیم تا در زندگی سربلند و پیروز باشیم.

داستان کوتاه در مورد عجله کار شیطان است

در روزگاران قدیم، مرد زاهدی با همسر مهربان خود، سالیان دراز در آرزوی داشتن فرزندی زیر یک سقف زندگی می‌کردند، اما با گذشت زمان و غالب شدن ضعف پیری از داشتن نعمت فرزند ناامید گشتند. از آنجا که گفته‌اند پس از ناامیدی، امید است چندی بعد خداوند متعال با عطا کردن فرزندی به آن دو، رحمت را بر آن خانواده تمام کرد. از آن پس پیرمرد زاهد چنان خوشحال بود که شب و روز صحبت از آن مهمان در راه می‌کرد!

روزی به زنش گفت: آمدن پسرمان نزدیک است؛ می‌خواهم بر او نام نیکو نهم، احکام دین و آداب و رسوم شریعت را به او بیاموزم و در تأدیب و تذهیب نفس او چنان تلاش کنم که در اندک زمانی شایسته انجام فرایض دینی شود و استعداد کسب کرامات الهی را بیابد؛

چنان که نام او در جهان باقی ماند و فرزندان او مایه شادی دل و روشنایی چشم ما باشند.

زن گفت: تو از کجا می‌دانی که فرزند ما پسر خواهد بود؟ ممکن است عمر من کفاف داشتن نعمت فرزند را ندهد؛ ممکن است فرزند ما پسر نباشد؛ چگونه مانند نادانان با خواهش نفسانی این گونه بیهوده گویی می‌کنی! زاهد بعد از سخنان همسرش از حرف خود خجالت کشید و تا زمان وضع حمل زن جز ذکر چیز دیگری نگفت.

القصه، نذر‌های آن‌ها پذیرفته شد و خداوند به آن‌ها پسری زیبا و سالم هدیه داد. روزی از روز‌ها زن برای خرید از خانه خارج شد و پسر را به مرد زاهد سپرد، اما زمانی از رفتنش نگذشته بود که قاصد پادشاه برای دعوت از مرد زاهد به درخانه آن‌ها آمد و دق الباب کرد. تأخیر جایز نبود! ناچار فرزند عزیزش را به راسویی که در خانه آن‌ها زندگی می‌کرد سپرد و رفت. راسو دوست دیرین و رفیق عزیز مرد زاهد بود! و زاهد پیر به او دل بستگی عمیق داشت.

ساعتی از رفتن مرد نگذشته بود که ماری به قصد نیش زدن کودک به کنار گهواره او رفت. اما راسو مار را کشت و کودک را نجات داد.

وقتی زاهد از قصر پادشاه به خانه برگشت؛ راسو سرتا پا خون آلود به سوی او دوید؛ زاهد در نگاه اول پنداشت که آن خون از جراحات فرزندش است و راسو در امانت خیانت کرده است، پس پیش از تحقیق، عجولانه عصایش را محکم بر سر راسو فرو آورد و او را در دم کشت. وقتی داخل اتاق رفت پسرش را سلامت درحالی که دست و پا می‌زد و ماری قطعه قطعه شده در کنارش بود؛ یافت تازه ماجرا را فهمید و با دست بر سر و سینه زد؛ زانوهایش سست شدو بر دیوار تکیه داد و گفت:‌ ای کاش این کودک هرگز متولد نمی‌شد و من به او عشق نمی‌ورزیدم تا مسبب این خون به ناحق ریخته شده نمی‌شدم. خدایا! چه مصیبتی از این بیشتر است که هم خانه خود را بی دلیل هلاک کنی!

در همین احوال همسرش از راه رسید و با فهمیدن ماجرا در غم و ناراحتی مرد زاهد شریک شد و بعد از ساعتی رو به زاهد کرد و گفت: این مثل را به یاد داشته باش که عجله کار شیطان است و هر کس در کار‌ها عجله نماید از منافع متانت، وقار و آرامش بی نصیب می‌ماند؛ و تو عجولانه اقدام کردی.

ضرب المثل عجله کار شیطان

منبع:

1

برچسب ها :

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!

کل :
میانگین :
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x