آیا لاک زدن در بارداری برای مادر و جنین خطرناک است؟ مواد شیمیایی استفاده شده در لاک ناخن چیست؟ کدام لاک ناخن برای استفاده ایمن است؟ در این مقاله شما را با توصیههای ایمنی برای استفاده از لاک در دوران بارداری آشنا خواهیم کرد.
یکی از مواردی که بیشتر خانمها بعد از رنگ کردن مو در دوران بارداری راجع به آن سوال دارند لاک زدن است. آیا لاک زدن در بارداری ضرر دارد؟ در طی چند سال گذشته صحبتهای متناقضی در مورد استفاده از لاک ناخن در دوران بارداری شنیده شده که همین مسئله برخی از مادران را نگران میکند.
گزارشهای اخیر نشان دادهاند که لاک زدن در بارداری برای رشد نوزاد مضر است. این امر منجر به پریشانی بسیاری از زنان در مورد جنبههای ایمنی لاک زدن در بارداری شده است. این مقاله همه حقایق را در مورد استفاده از لاک ناخن روشن میسازد و همچنین برخی نکات ایمنی را در هنگام استفاده از آنها ارائه میدهد.
لاک زدن در بارداری درصورتیکه گاهی اوقات صورت بگیرد مشکلی ندارد اما ممکن است بسته به شرایط جسمی اشخاص و بسته به نوع ترکیبات خاص بهداشتی آرایشی که استفاده میکنند، واکنشهای مختلفی به دنبال داشته باشد.
تا کنون هیچ شواهدی از تاثیرات ناخوشایند لاک زدن در بارداری گزارش نشده است. بااینحال سازمان غذا و دارو (FDA) میگوید برخی از مواد شیمیایی موجود در لاک و پاککننده لاک مضر بوده و برخی عفونتهای پوستی، مسمومیت و سایر عوارض ناشی از آن را به دنبال دارند. ضمنا هنگام کار با این محصولات، احتمال استنشاق و مواجهه با اجزای قابل تبخیر (فرّار) آن وجود دارد و نیز ممکن است لاک ناخن خشک شده موقع آماده سازی یا صرف غذا با دست، بلعیده شود.
در کل میتوان گفت که لاک زدن در بارداری، مانعی ندارد، اما باید نکات مهمی را در نظر گرفت، چون مادهی شیمیایی موجود در لاک میتواند برای جنین خطرناک باشد. ۵ مادهی خطرناک یعنی تولوئن، فرمالدئید، دی بوتیل فتالات یا DBP، رزین فرمالدنید و کافور هستند که در ساخت لاک و پاک کنندههای آن مورد استفاده قرار میگیرند و در صورت استفاده مداوم میتوانند عوارضی همچون اختلالات باروری، آسم و اختلالات تنفسی، آلرژی شدید، اختلالات عصبی و سرطان خون را به همراه داشته باشند.
برخی از مواد شیمیایی استفاده شده در لاک ناخن تاثیرات مضری بر بدن دارند. این امر بهویژه هنگامیکه جنین در حال رشد است بسیار خطرناک میشود. سه مورد از مهمترین مواد شیمیایی استفادهشده در لاک ناخن عبارتاند از:
فرمالدئید در بسیاری از لاکهای ناخن بهعنوان سختکننده استفاده میشود. فرمالدئید باعث سوزش بینی، چشم و گلو هنگام استنشاق میشود. درصورتیکه فرمالدئید تصادفی استنشاق شود، بدن مادر این ماده شیمیایی را تجزیه میکند. فرمالدئید بهعنوان یک ماده شیمیایی کمخطر برای کودک تلقی میشود.
تولوئن موجود در لاک باعث ایجاد بافت صاف و نرم میشود. استنشاق این ماده شیمیایی میتواند موجب تحریک گلو، ریهها و چشمها شود و قرار گرفتن در معرض آن میتواند بر سیستم عصبی کودک اثر بگذارد.
دی بوتیل فتالات (DBP) ماده شیمیایی دیگری است که در برخی از لاکها استفاده میشود و تاثیراتی مشابه فرمالدئید و تولوئن دارد. هنگام خرید لاک دقت کنید این مواد شیمیایی در آنها بکار نرفته باشد.
لاک ناخنهای بسیاری در بازار وجود دارد که بدون 3 ماده شیمیایی بالا عرضه میشوند. پس از تائید عدم وجود هیچیک از مواد شیمیایی بالا، لاک زدن در بارداری مشکلی ندارد. همانطور که سعی میکنید گزینهها را محدود کرده و تصمیم درستی بگیرید، در اینجا عواملی مطرحشده که هنگام خریدن لاک ناخن، بهتر است به آنها توجه داشته باشید:
ناامیدکننده است که لاک Long-Lasting نداشته باشد. Long-Lasting بهترین مارکها بین 7 تا ده روز است. به این معنا که لازم نیست در این مدت مجددا لاک را روی ناخن بمالید و خودش ماندگاری دارد.
لاک ناخن با کیفیت پایین احتمالا بهراحتی تراشیده میشود. با این گزینه، به دنبال لاکی خواهید بود که در برابر تراشیدگی و کنده شدن مقاومت بالایی دارد.
: در جستجوی لاکی باشید که بهراحتی بتوانید از آن استفاده کنید.
کیفیت برس لاک را نادیده نگیرید. استفاده از برس پهنتر توصیه میشود، زیرا باعث میشود کار شما سریعتر پیش برود. یک برس پهن، قادر به پوشش بخشهای بیشتری از ناخن است.
پاککنندههای لاک ناخن به طور عمده حلالهای مرکباند از استون یا اتیل استات یا هر دو که به آنها مقادیر اندکی بوتیل استئارات و دیاتیلن گلیکول و مونواتیل اتر افزوده شده است تا اثر خشککنندگی حلال را کاهش دهد. فراموش نکنید که برای پاک کردن لاک نیز حتما از لاک پاک کنهای فاقد استون استفاده کنید. همچنین برای دوری از هرگونه آسیب بهتر است یا در فضای باز یا در محیط با تهویهی مناسب انجام گیرد. حتما پس از اتمام کار دستها را به خوبی با آب و صابون بشوئید.
گروهی دیگر از متخصصان بر این نظرند که استون در اطراف بدن ما وجود دارد و هنگامیکه بهطور اتفاقی استفاده شود هیچ اثر ضرری ندارد. اگر برای مدت طولانی در معرض دوز بالای استون قرار بگیرید، احتمال کمی وجود دارد که این امر منجر به مشکلات رشد و نقص مادرزادی شود. بااینحال، حتی استفاده روزانه از پاککننده لاک، بهاندازه کافی برای شما و جنینتان مضر نیست.
بهرحال اگر در این رابطه نگران هستید، پاککننده لاک ناخنی بخرید که عاری از استون باشد و پس از پاک کردن لاک ناخن، همیشه دستهای خود را با آب و صابون بشویید تا هرگونه بقایای شیمیایی را حذف کنید.
توصیه اکثر متخصصان زنان این است که در سه ماهه اول بارداری تمام فعالیتهایی که احتمال خطر در آن میرود را کنار بگذارید. بهتر است خانمهای باردار در زمینه لاک زدن به ناخنهایشان تا پایان بارداری علاوه بر مراقبتهای لازم حتما با پزشک خود مشورت کنند تا مشکلی برای خود و جنینشان پیش نیاید. برای تقویت ناخنها و رسیدگی به آنها از مواد طبیعی و خانگی استفاده کنید که بی ضرر هستند.
منبع: