ایمپلنت دندان چیست؟
ایمپلنت ها یک روش درمانی مطمئن هستند که ظاهری طبیعی دارند و به خوبی جانشین دندان از دست رفته می شوند. یک نکته مهم در رابطه با ایمپلنت دندان آن است که باید توسط دندانپزشک حرفه ای و متخصص انجام شود چرا که استفاده نادرست از آن می تواند آسیب های بسیار بیش تری را به فرد تحمیل کند.
ایمپلنت دندان یکی از شیوه های درمان دندان های از دسته رفته است که می تواند جای خالی یک یا چند دندان را پر کند. ایمپلنت دارای یک پروتز ثابت است که از آن به عنوان یک تکیه گاه یا نگه دارنده استفاده می شود.
این تکیه گاه از آلیاژ تیتانیوم ساخته می شود چرا که سازگاری آن با بدن بسیار بالاست و به خودی خود مشکلی را برای بدن ایجاد نمی کند. ایمپلنت ها در فک جایگذاری می شوند تا دندان های جدید بر روی آن ها قرار گیرند البته روش های متفاوت برای کاشت ایمپلنت دندان وجود دارد که با توجه به شرایط بیمار و تصمیم جراح قابل انجام است.
به کمک همین نگه دارنده است که دندان دوام بالایی پیدا می کند و برای مدتی طولانی قابل استفاده است چرا که قسمت کاشته شده در استخوان فک مانند ریشه دندان طبیعی عمل می کند.
با استفاده از ایمپلنت دندانی بسیاری از مشکلاتی که سایر روش های درمانی ایجاد می کنند را نخواهید داشت و در عوض دندان شما جایگزینی مادام العمر پیدا می کند که مانند دندان طبیعی عمل خواهد کرد با این تفاوت که در صورت مراقبت هرگز پوسیده و خراب نخواهد شد.
لازم به ذکر است که قبل از کاشت ایمپلنت دندان در صورت وجود عفونت یا التهاب لثه ابتدا متخصص اندو درمان ریشه را انجام میدهد. در گذشته های نه چندان دور، بیماران دندانپزشکی که یک یا چند دندان خود را از دست می دادند، گزینه های محدودی را برای جایگزینی آن در اختیار داشتند.
بسته به نوع درمان، دندان های مصنوعی، پروتزهای متحرک، بریج دندان، راهکار های درمانی مد نظر دندانپزشکان بود. اما به یک باره حضور ایمپلنت دندان یا کاشت دندان ایمپلنت همه چیز را تغییر داد.
در حال حاضر حدود ۵۰ سال است که ایمپلنت های دندانی یک شیوه درمانی مناسب برای دندان های از دست رفته هستند که برای مدت طولانی دوام دارند و لبخند طبیعی و زیبا را به فرد می بخشند.
از جمله مواردی که باید به آن توجه داشت زمان صحیح استفاده از ایمپلنت دندان است. یک دندانپزشک حرفه ای بدون تردید پیش از انجام ایمپلنت تمامی فعالیت های مورد نیاز را انجام خواهد داد تا دندان کاشته شده بهترین عملکرد را داشته باشد. این امکان وجود دارد که فردی در اثر اصابت ضربه یا بر اثر بیماری های مختلف دندان خود را از دست داده باشد و تمایل داشته باشد که جای خالی دندان از دست رفته را پر کند. در این صورت در شرایطی می تواند به این خواسته خود برسد که:
ممکن است برای هر فردی با توجه به شرایط بدنیاش بهترین زمان کاشت ایمپلنت دندان متفاوت باشد اما باید بدانید که به طور رایج چهار زمان مناسب برای کاشت ایمپلنت دندانی وجود دارد که ضمن رعایت این زمانها باید استانداردهای لازم نیز رعایت شود. در ادامه ۴ زمان مناسبی که میتوانید از ایمپلنت دندانی برای کاشت و پر کردن جای خالی دندان یا دندانهایتان استفاده کنید را شرح میدهیم.
پس از آنکه دندانی را از دست دادید یا مجبور به کشیدن دندان بودید ممکن است متخصص ایمپلنت به شما بگوید باید حدود یک الی دو ماه پس از از دست دادن دندان منتظر بمانید و پس از گذشت این زمان اقدام به کاشت ایمپلنت دندانی نمائید. پیش از آنکه به ادامه مبحث بپردازیم بهتر است اطلاعات خود را در رابطه با ایمپلنت تکمیل کنید.
روشی در کاشت ایمپلنت هست به نام ایمپلنت فوری یا ایمپلنت یک روزه دندان که در این روش بلافاصله پس از آنکه دندان پوسیده شما را کشیدند اقدام به کاشت ایمپلنت دندانی میکنند. اما همه افراد نمیتوانند گزینه خوبی برای کاشت ایمپلنت فوری باشند و ممکن است برخی نیاز به عمل لیفت سینوس و پیوند استخوان داشته باشند که در این صورت بهتر است ابتدا جراحیهای لازم را انجام داده و یک الی دو ماه منتظر بمانند تا به بهبودی کامل برسند و سپس اقدام به کاشت ایمپلنت دندانی کنند. البته هر چه بافت استخوان فک بیمار مستحکمتر باشد و بهتر بهبود یابد قطعا احتمال موفقیت در کاشت ایمپلنت دندانی بالاتر رفته و استخوان فک خیلی بهتر و با کیفیتتر میتواند از پایه ایمپلنت حمایت کند و نتیجه بهتری در کاشت ایمپلنت دندان را میتوانید تجربه کنید.
برای برخی از افراد بهبودی در پیوند استخوان و لیفت سینوس ممکن است به مدت زمان بیشتری نیاز داشته باشد به همین علت بهتر است حداقل ۲ ماه و حداکثر ۴ ماه منتظر بمانند تا به بهبودی کامل برسند و سپس اقدام به کاشت ایمپلنت دندانی کنند. زیرا هر چه بهبودی در ناحیه استخوان فکشان بیشتر شده باشد باعث میشود ایمپلنت پایدارتر، مستحکمتر و بهتر جوش بخورد.
دقت داشته باشید انتظار ۴ ماهه تا ۶ ماهه اغلب برای افرادی است که میخواهند دندانهای فک بالای خود را ایمپلنت کنند. زیرا فک بالای انسان حالت اسفنجی دارد و زمان بیشتری نیاز است تا ترمیم استخوان صورت گیرد. اما در فک پایین بهترین زمان همان ۲ ماه است زیرا استخوان فک سفت و سخت است و همین باعث کوتاه شدن زمان ترمیم استخوان فک پایین را در پی دارد. بهرحال زمان کافی نیاز است تا استخوان فک به صورت کامل بهبود یابد، ترمیم شود و بتوان جراحی کاشت ایمپلنت را آغاز کرد که در این صورت زیبایی کاشته شدن ایمپلنت افزایش یافته و تاج دندان مورد نظر که روی پایه سوار میشود قطعا زیباتر خواهد بود.
ممکن است برای برخی از افراد این اتفاق بیافتند که تمایل داشته باشند جای خالی دندان خود را پر کنند اما متخصص ایمپلنت توصیه کند که ۶ ماه دیگر برای کاشت ایمپلنت اقدام کند. که البته این تایم را هنگامی که پزشک به بیمار میدهد بدین منظور است که پزشک نیاز دارد تمامی موارد را بررسی کند و در نهایت بهترین موقعیت و زمان را جهت کاشت ایمپلنت دندانی اعلام کند که درصد موفقیت در کاشت ایمپلنت افزایش یابد. البته در شرایط دیگری نیز ممکن است شش ماه برای بهبودی و شروع کاشت ایمپلنت زمان نیاز باشد؛
آن هم هنگامی است که فرد جزء آن دسته از افرادی است باید لیفت سینوس اتجام دهد و یا پیوند استخوان انجام دهد. در این صورت بهتر است ۶ ماه صبر کند تا استخوان فک بافت خود را ترمیم کند و بهبود یابد تا عملیات کاشت ایمپلنت با موفقیت روبرو شود و سپس اقدام به کاشت ایمپلنت نماید. گاهی نیز ممکن است انتهای ریشه دندان فرد در داخل استخوانش دارای عفونت باشد که در این صورت ممکن است به زمان مشخصی نیاز وجود داشته باشد تا عفونت از بین برود و بتوان کاشت ایمپلنت دندان را انجام داد.
گاهی اوقات افرادی وجود دارند که علی رغم توصیه متخصصان ایمپلنت به جایگزین کردن جای خالی دندان از دست رفته با دندان و حفظ ساختار و سلامت استخوان فک و لثه و کاشت ایمپلنت بلافاصله پس از کشیدن یا از دست دادن دندان، باز هم پس از آنکه دندان یا تعدادی از دندانهای خود را از دست میدهند زمان زیادی را بدون دندان میگذرانند و در پی این کار مشکلات زیادی نیز گریبان گیر آنها میشود؛ مانند تحلیل استخوان و آسیب به دندانهای مجاور. اما اصلا نگران نباید بود زیرا برای کاشت ایمپلنت دندانی هیچ زمانی دیر نبوده و هر زمانی که اراده کنید میتوانید کاشت ایمپلنت دندان را تجربه کنید به شرط آنکه به متخصص ایمپلنتی مراجعه کنید که بسیار با مهارت و با تجربه باشد.
بیشک برآورد هزینه ایمپلنت، از جمله مهمترین عوامل مؤثر در انجام این روش درمانی است. از آنجاییکه کیفیت دندانهای ایمپلنتی متفاوت بوده و از برندهای گوناگون استفاده میشود، کیفیت و ماندگاری آنها نیز با یکدیگر فرق دارد.
از سوی دیگر عواملی همچون استحکام استخوانهای فک، وجود بیماریهای زمینهای مانند دیابت و حتی سیگاری بودن بیمار در نتیجه این عمل مؤثر است. در ادامه قصد داریم بهصورت خلاصهوار به مرور عوامل تاثیرگذار بر قیمت ایمپلنتهای دندانی بپردازیم.
هرچقدر تبحر، تخصص و تجربه دندانپزشک بیشتر باشد، بهتبع آن دستمزد او نیز بالاتر خواهد بود. توجه به این نکته حائز اهمیت است که جراحی دندان از نوع ایمپلنتی آسان نبوده و پروسهای کاملاً حرفهای بهشمار میآید. همین موضوع اهمیت انتخاب یک متخصص فوقالعاده در این زمینه را حتی با دریافت دستمزد بالاتر، مشخص میکند.
گاهی لازم است پیش از شروع پروسه، به آمادهسازی شرایط جانبی کاشت دندان پرداخت. مانند وقتی که تراکم استخوان فک کم بوده و نیاز به ترمیم، تزریق یا پیوند استخوان وجود دارد. از طرفی برخی بیماران لازم است لیفت سینوس یا ترمیم لثه انجام داده و شرایط را برای گرفتن بهترین نتیجه مورد نظر آماده کنند.
واضح است که با افزایش دندانهای کاشتی، هزینه عمل نیز بالا رفته و بر مقدار آن افزوده خواهد شد. اگرچه متحملشدن هزینههای فوق بسیار بهتر و کمتر از تحلیل فک و استخوان دهان و دندان در اثر خالی ماندن جای دندانها است. پس برای اقدام به کاشت جاهای خالی دندان، نباید تعلل کرد.
مارکهای مختلفی از ایمپلنت دندان موجود است که هر کدام از آنها، ویژگیهای مخصوص بهخود را دارند. اعتبار و کیفیت هر برند، به متریال بهکار برده شده بستگی داشته و در میزان هزینه برآورد شده، مؤثر است. مرغوبیت کالای فوق در گرفتن نتیجه کار بهتر و ماندگاری بالاتر دندان کاشته شده، تاثیر میگذارد.
منبع: